UNIREA ESTE VIE


Conferinta “BASARABIA ACUM – situatia relatiilor romano-romane la 89 de ani de la Actul Unirii”, organizata marti, 27 martie, de Asociatia Civic Media si Seniorii Ligii Studentilor la Universitatea Bucuresti, s-a incheiat printr-o rezolutie adresata Presedintelui si Parlamentului Romaniei si semnata de cele 150 de persoane prezente, printre care s-au aflat numeroase personalitati.

In rezolutie se solicita elaborarea de urgenta a unei strategii nationale pentru rasaritul romanesc, adoptarea initiativei legislative pentru simplificarea recunoasterii cetateniei romane celor deposedati abuziv de acest drept natural si, pentru cei trei detinuti politic din Transnistria, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, cetateni romani prizonieri ai fortelor ruse timp de 12 si respectiv 15 ani, sa li se acorde toate onorurile Statului Roman incepand cu titlul de Cetatean de Onoare al Orasului Bucuresti, Capitala statului UE si NATO Romania, la eliberarea acestora, in luna iunie anul acesta.

In deschidere, coordonatorul Civic Media, Victor Roncea, a transmis audientei ca Patriarhul tuturor romanilor Prea Fericitul Parinte Teoctist a binecuvantat proiectul Unirii prezentat de initiatorii sai, afirmand totodata ca “Pentru toti romanii Unirea este vie”.

La conferinta moderata de academicianul Dinu C Giurescu, au luat cuvantul, printre altii, prorectorul Universitatii din Bucuresti, Emil Barna, consilierul patriarhal reprezentant al Patriarhului Romaniei PF Teoctist, parintele Serbanescu, Mircea Druc, fost prim ministru unionist al Republicii Moldova, analistul Corneliu Vlad, profesorul Ilie Badescu, fondatorul Centrului de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti, jurnalistul George Roncea, din partea Seniorilor Ligii Studentilor, avocat Antonie Popescu, initiatorul proiectului de lege al cetateniei romane, deputatul Emil Strunga, profesorul Vladimir Iliescu, Eugen Popescu, fost responsabil in cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, lt col Cristian Scarlat, director al Oficiului National pentru Cultul Eroilor, reprezentanti ai ASCOR Basarabia si ai elevilor de la Liceul romano-francez Gheorghe Asachi din Chisinau.

Redam mai jos Rezolutia Adunarii de la Universitate din 27 Martie 2007 si Rezolutia Festivalului Zilele Basarabiei 2007.

Rezolutia Adunarii de la Universitate din 27 Martie 2007

1. Cerem Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, ca vector principal al politicii externe a statului UE si NATO Romania, sa dispuna de urgenta elaborarea unei Strategii Nationale viabile pentru spatiul romanesc rasaritean, cu sprijinul si concursul direct al reprezentantilor lumii academice, profesori si studenti, si ai societatii civile responsabile.

2. Solicitam Parlamentului Romaniei si reprezentantilor statului responsabili sa ia de urgenta in dezbatere initiativa noastra legislativa de simplificare a recunoasterii cetateniei romane fratilor nostri basarabeni, bucovineni si herteni ca si a altor romani deposedati abuziv de dreptul lor natural obtinut prin nastere ca fii si fiice ai natiunii romane.

3. Consideram ca cei trei romani detinuti politic in Transnistria, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, intemnitati pentru idealurile romanesti de catre fortele ruse de la Tiraspol timp de 12 si respectiv 15 ani, merita ca simbol al recunoasterii sacrificiului si suferintelor lor pentru cauza nationala sa primeasca din partea Presedintelui tarii toate onorurile Statului Roman incepand cu titlul de Cetatean de Onoare al Orasului Bucuresti, Capitala statului UE si NATO Romania.

Semnatarii vor transmite Presedintelui inscrisul realizat pe o coala de 50×70 cm.

REZOLUÅ¢IA Festivalului Zilele Basarabiei 2007

studenÅ£ilor basarabeni din România, întruniÅ£i la TimiÅŸoara cu ocazia Festivalului “Zilele Basarabiei”, 29-31 martie 2007

Cea de-a 7-a ediÅ£ie a Festivalului “Zilele Basarabiei”, organizat cu prilejul aniversării a 89 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă la 27 martie 1918, ÅŸi-a desfăşurat lucrările la TimiÅŸoara în perioada 30 martie – 1aprilie 2007.

În mod tradiţional, şi la această ediţie, au fost organizate o serie de activităţi cu caracter civic şi cultural: lansări de carte, expoziţii de pictură, spectacole, precum şi o serie de dezbateri vizând problemele studenţilor basarabeni veniţi la studii în România.

În acest context, studenţii basarabeni aflaţi la studii în România şi reprezentanţii societăţii civile din România şi Republica Moldova, partcipanţi la eveniment, au dezbătut câteva probleme şi au indentificat următoarele soluţii:

– Problema burselor etnicilor români din afara graniÅ£elor aflaÅ£i la studii în România.

Cel mai important proiect al statului român privind enticii români din afara graniţelor ţării este acordarea de burse de studii în România. Cuantumul burselor de studiu pentru etncii români a fost stabilit în 1992 (valabil şi astăzi) la 50 USD, sumă care, la vremea respectivă, reprezenta dublul salariului minim pe economie. Astăzi această sumă reprezintă o treime din salriul minim pe econome. În acest sens, solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării, precum şi celorlalte instituţii responsabile, adoptarea în regim prioritar a proiectului de lege propus de MEC în ianuarie 2007.

– Problema vizelor

Ca urmare a intergării României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, cetăţenii Republicii Moldova, Ucrainei şi Serbiei, cât şi a altor state balcanice locuite de etnici români, pot trece frontiera României doar pe bază de viză, care se acordă de serviiciile consulare ale României în statele respective. Această procedură este extrem de anevoioasă, numărul celor care pot să călătorească în România, reducându-se considerabil.

ParticipanÅ£ii la Festivalul “Zilele Basarabiei”, consideră acordarea vizei în punctele de trecere a frontierei o posibilă soluÅ£ie a acestei probleme. ÃŽn prezent, România acordă această facilitate unor state africane. De asemenea, nu s-au identificat impiedimente de ordin tehnic sau logistic.

– Problema cetăţeniei române pentru etnicii români din afara graniÅ£elor

O problemă acută abordată în cadrul dezbaterilor a fost cea legată de acordarea cetăţeniei române pentru etnicii români din afara graniţelor ţării. Tema dezbaterii a fost un nou proiect de lege elaborat de societatea civilă, care prevede un alt tip abordare, în ceea ce priveşte termenul şi procedura de obţinere a cetăţeniei române pentru cetăţenii români şi descendenţii acestora care la data de 26 septembrie 1920 aveau domiciliul pe teritoriul supus jurisdicţiei statului român / Regatului României sau care s-au născut înainte de această dată pe respectivul teritoriu. Astfel, propunem înlocuirea termenului şi procedurilor de redobândire a cetăţeniei române cu cel de recunoaştere a acesteia de instanţele judecătoreşti din România, prin procedura de drept comun.

ParticpanÅ£ii la Festivalul “Zilele Basarabiei” s-au angajat să susÅ£ină ÅŸi să promoveze această iniÅ£iativă în toate centrele universitare, pe toate canalele posibile, atât în România, cât ÅŸi în statele învecinate României, în special R. Moldova.

TimiÅŸoara

1 aprilie 2007

Semnatarii rezolutiei:
Oprean Lucian – Alba Iulia, Bulat Denis – LSERBB, Eduard Burlacu – OSB Brasov,

Schendra Andrei – GIB Cluj, Ina Vorosciuc – OTERM Iasi, Vladislav Durnea – GI OSB Bucuresti, Curti Elena – Targoviste, Ion Boico – CSBB (ASUO), Victor Ungureanu – CSBB Galati, Iulian Munteanu – LSBCT Constanta, Alexandru Risneac – OSB.

Detalii la http://www.basarabeni.ro/

One thought on “UNIREA ESTE VIE

  1. Pingback: Istoricul Asociatiei Civic Media | Civic Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.