Diplomatia, prizoniera razboiului dintre palate

Diplomatia romana a devenit prizoniera razboiului dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, comenteaza Agentia France Presse, citata de Mediafax, subliniind ca Romania nu mai are ministru de Externe de sase saptamani, iar posturile de ambasador in 18 tari sunt vacante. In timp ce Basescu isi schimba consilierii cu persoane indoielnice, postul de la Paris este vanat de consilierul presedintelui Teodor Baconski


Presa de la Bucuresti dezvaluia, in ianuarie, ca doi muncitori romani sunt detinuti de fortele americane din Irak, sub acuzatia de spionaj, fara a banui ca scandalul poate provoca o furtuna in Romania. Daca pentru cei doi muncitori problemele s-au incheiat cateva zile mai tarziu, cand au fost eliberati si intampinati la sosirea in tara ca niste eroi, seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, si-a pierdut postul de ministru, fiind acuzat de premier ca nu l-a informat in legatura cu acest incident, scrie AFP. La jumatatea lunii februarie, seful Guvernului l-a desemnat ca succesor al lui Ungureanu, considerat un apropiat al presedintelui Basescu, pe liberalul Adrian Cioroianu, istoric si parlamentar european. Nominalizarea a fost respinsa de presedinte, care refuza in continuare sa aprobe propunerea premierului. In vreme ce cei doi par hotarati sa ramana fermi pe pozitii, in mediile diplomatice se vehiculeaza solutia unui compromis, respectiv “un tehnocrat cu experienta de ambasador”, care sa nu fie un apropiat nici al Presedintiei, nici al Guvernului, precizeaza AFP, amintind ca, in prezent, 18 posturi de ambasadori ai Romaniei, printre care cele din Paris, Londra si Washington, sunt vacante.

Cotrocenii, plini de sechelele MAE

Conform informatiilor ZIUA, la Paris, postul este vanat de consilierul presedintelui Teodor Baconski, ceea ce poate dovedi ca Departamentul Politic de la Cotroceni devine si o trambulina pentru realizarea atat a unor interese personale, cat si a celor de grup. Iar la Londra si Washington au fost propuse personaje care au mai mult de a face cu apartenenta la un grup de interese de o natura care-i scapa presedintelui in luarile sale de pozitie. In aceste cazuri, spre exemplu, Traian Ungureanu este un produs marca Gabriel Liiceanu, iar Sever Voinescu a fost incorporat si ridicat in gradele diplomatiei de Andrei Plesu, ca si Teodor Baconski si Razvan Ungureanu, de altfel. Increngatura merge mai departe: noul consilier al presedintelui Basescu, Cristian Preda, este fiul istoricului Dumitru Preda, fost sef al Arhivelor Diplomatice pe vremea cand Plesu era ministru de Externe. Cristi Preda a fost numit responabil cu francofonia, cu rang de secretar de stat in MAE, de catre cel facut de Plesu secretar de stat in 1998: Razvan Ungureanu.

Ungureanu, care apare inca pe site-ul MAE drept “Ministrul Afacerilor Externe”, la plecarea din minister, nu si-a asumat nici unul dintre esecurile in lant ale diplomatiei de dupa 2004. Dar nici nu s-a putut lauda cu vreun succes real. Dimpotriva. Politica rasariteana e ca o piatra de moara. Pretentia de a fi gasit un ministru cu “experienta” nu pare sa aiba sens in comparatie cu prestatia “profesionista” a fostului demnitar. Ce fel de “experienta” se cauta? Pentru compromiterea in continuare a diplomatiei Romaniei? Daca razboiul dintre premier si presedinte ii poate asemana cu personajele Tom si Jerry, se pune intrebarea: cine produce si cine realizeaza desenul animat difuzat la Bucuresti? (D.E.)

Erata

Dintr-o regretabila eroare, in articolul “Diplomatia, prizoniera razboiului dintre palate”, publicat ieri in pagina de Politica Externa, noul consilier al presedintelui Traian Basescu pe probleme de educatie si cercetare Cristian Preda a fost prezentat drept fiul istoricului Dumitru Preda. Regretam si prezentam scuzele de rigoare celor doi, pe care i-am inrudit involuntar. Restul asertiunilor raman valabile: Cristi Preda a fost numit responabil cu francofonia, cu rang de secretar de stat in MAE, de catre cel facut de Andrei Plesu secretar de stat in 1998: Razvan Ungureanu. Preda, colaborator al revistelor “Dilema” si Dilema veche”, a mai fost de altfel consilier la Cotroceni, in perioada lui Emil Constantinescu, fiind sustinut de Zoe Petre si bucurandu-se de prietenia apropiata a copiilor celor doi demnitari cotrocenari, respectiv Dragos Constantinescu si Dan Petre. (D.E.)

ZIUA / 20.03.2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.