Colapsul statului roman: Tighina – extrema urgenta

………………………….PARLAMENTUL EUROPEAN…………………………

Declaraţie scrisă

privind distrugerea totală a unui cimitir creştin
aflat pe frontiera de Est a Uniunii Europene

– având în vedere articolul 116 din Regulamentul de procedură,

A . Aducem la cunoştinţa Parlamentului European, Comisiei şi Consiliului Europei:

– săvârÅŸirea de către bande paramilitare teroriste ÅŸi xenofobe din zona din stânga Nistrului – parte integrantă a Republicii Moldova – a următoarelor fapte:

a/ devastarea şi distrugerea totală a cimitirului celor 365 de eroi români, germani şi suedezi căzuţi în luptele din timpul primului şi celui de-al doilea război mondial, cimitir aflat lângă oraşul Tighina ; el a fost organizat după primul război mondial de Fundaţia Regina Maria a României şi Societatea Cultul Eroilor;

b/ pe acest loc sfânt se construieÅŸte o platformă pe care va fi ridicat un monument al “Soldatului sovietic eliberator”;

c/ faţă de acest act de vandalism de sorginte stalinistă, autorităţile din Republica Moldova, România şi Ucraina nu au luat nici o măsură.

B. Considerând că aceste fapte incalificabile contra umanităţii , a cultului strămoÅŸilor, a istoriei, a demnităţii ÅŸi culturii afectează tot odată grav securitatea frontierei de Est a Uniunii Europene – zonă ocupată de altfel de armata rusă-,

– Solicităm Comisiei , Consiliului ÅŸi Parlamentului să adopte o poziÅ£ie fermă de condamnare ÅŸi să ceară R. Moldova restabilirea imediată a statului- quo-ante;

– ÃŽncredinÅ£ează PreÅŸedintelui misiunea de a transmite prezenta DeclaraÅ£ie , însoÅ£ită de numele semnatarilor, Consiliului, Comisiei ÅŸi Parlamentului European.

Initiator

Europarlamentar Viorica Moisuc

Eroii Romaniei sub senilele Tiraspolului

EXCLUSIV: Gasiti mai jos fotografii in premiera din perimetrul Cimitirului “General Dragalina” din Tighina intesat cu militieni transnistreni, numele tuturor eroilor romani profanati de rusi la Nistru si schita originala a Cimitirului romanesc.

La inceputul lunii martie, in timp ce maghiarii din Romania pregateau operatiunea ilegala pentru autonomia teritoriala, cimitirul “General Dragalina” al eroilor romani de la Tighina a fost desacralizat de fortele militienesti de la Tiraspol. Practic, a fost ras de pe fata pamantului, intr-o noua provocare la adresa Romaniei. Atacul vine, ca si alte dati, de pe doua fronturi convergente.


Incursiune la Nistru

Lucrarile de distrugere a cimitirului ostasilor romani de la Tighina continua intr-un ritm alert. In ultimele trei saptamani au fost scoase toate crucile si nivelat terenul. In prezent este adus pamant pentru inaltarea nivelului solului. Osemintele ostasilor romani au fost profanate prin lucrarile executate deasupra lor, identitate eroilor fiind pierduta definitiv. Dupa cum a titrat si Realitatea TV alerta Oficiului National pentru Cultul Eroilor si a Asociatiei Civic Media, autoritatile transnistrene intentioneaza sa construiasca un memorial al Armatei Sovietice care sa stearga complet amintirea soldatilor romani. Excavatoarele si buldozerele prezente in cimitir indica cat se poate de clar intentia ferma a Tiraspolului de a sterge de pe fata pamantului orice dovada a fostului cimitir. In cimitirul de la Tighina se mai afla inmormantati soldati germani decedati in al doilea razboi mondial in zona, precum si morminte ale soldatilor suedezi prezenti in regiune in razboaiele din secolul al XVIII-lea.

Conform datelor Oficiului National pentru Cultul Eroilor, in orasul Tighina existau, in anii 1941 – 1944, doua cimitire de razboi in care erau inhumati 372 de militari, astfel: 351 in Cimitirul Eroilor, General Dragalina” (319 militari romani identificati, 14 neidentificati si 13 prizonieri sovietici) si 21 in Cimitirul parohial din oras (13 militari romani, din care 11 identificati si 8 militari germani).

Cruci la groapa de gunoi

Autoritatile transnistrene nu au efectuat exhumari ale ramasitelor soldatilor romani – s-au rezumat la indepartarea crucilor care se gasesc in prezent depozitate la marginea fostului cimitir, langa gramezi de gunoaie. In fostul cimitir, intesat de militieni transnistreni, se desfasoara in prezent lucrari intense: basculantele aduc pamant pentru a ridica nivelul solului. Astfel va disparea orice urma a prezentei fostului cimitir militar romanesc. Actiunea face parte insa dintr-o provocare complexa la adresa Romaniei. Reactia oficialitatilor romane a fost insa minima: dupa reactiile media, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a instructat Ambasada Romaniei la Chisinau sa solicite autoritatilor Republicii Moldova incetarea activitatilor distructive la cimitirul din Tighina al soldatilor romani decedati in al doilea razboi mondial, dar localitatea respectiva este sub controlul regimului separatist de la Tiraspol, nerecunoscut oficial de Romania.


Smirnov, facut de Rusia presedintele Transnitriei

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov l-a primit miercuri, la sediul Ministerului rus de Externe, pe pretinsul presedinte al Transnistriei, Igor Smirnov, in cadrul discutiilor fiind abordate masurile pentru diminuarea tensiunilor dintre Tiraspol si Chisinau, informeaza Rompres. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, la intalnirea dintre ministrul de Externe Serghei Lavrov si liderul de la Tiraspol, Moscova “si-a reafirmat dorinta de a acorda si pe viitor ajutor maxim pentru restabilirea increderii intre Chisinau si Tiraspol si diminuarea confruntarii intre cele doua parti”.
Chisinaul a reactionat la aceasta intalnire: denumirea de “presedinte al Transnistriei”, atribuita lui Igor Smirnov in comunicatele Ministerului rus de Externe, genereaza suspiciuni privind caracterul impartial al acestei tari in calitate de mediator in diferendul transnistrean, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chisinau.

Texte si foto de George DAMIAN

Ziua, 23 Februarie 2007

Colapsul statului roman: Tighina- extrema urgenta

In urma cu trei saptamani, in timp ce maghiarii din Romania pregateau operatiunea ilegala pentru autonomie teritoriala, cimitirul “General Dragalina” al eroilor romani de la Tighina a fost desacralizat de fortele militienesti de la Tiraspol. Practic, a fost ras de pe fata pamantului, intr-o noua provocare la adresa Romaniei. Atacul vine, ca si alte dati, de pe doua fronturi convergente.

Am patruns pentru dumneavoastra in liniile ostile ale separatistilor transnistreni. Foto-documentarul cutremurator pe care vi-l prezentam astazi in exclusivitate arata de fapt puterea sfidatoare care zace, momentan inlantuita, la Nistru. Dupa ce crucile militarilor romani, germani si suedezi au fost smulse de pe morminte si depozitate pe un loc viran, osemintele profanate au fost lipsite practic de identitate. Deasupra a ceea ce este mai bun din natiunea aceasta se va ridica un monument dedicat “ostasilor eliberatori ai Armatei Rosii care au salvat Basarabia de sub jugul fascist romanesc” – in limbajul propagandei sovietice a vremii, nu foarte diferit de cel al unor asa-zisi analisti aflati in latul neprietenilor Romaniei de azi.

Multi, din cei care umbla mai mult dupa ciozvarte, vor spune: atata scandal pentru niste oase… Si totusi, prin acest gest extrem de simplu efectuat cu inteligenta diabolica de expertii de la Rasarit, demnitatea si onoarea Armatei romane, a statului roman, au fost calcate sub senilele de productie sovietica. Dupa operatiunea continua si ridicata la cele mai alarmante cote a subminarii Familiei romanesti, a Scolii si Bisericii, ce mai lipsea? Armata. Raspunsul statului roman a fost pe masura neputintei sale. Aproape inexistent. Este normal.

Institutiile fundamentale ale statului se afla la ora aceasta sub un atac concertat, venit inclusiv din interiorul unei Romanii re-ocupate de armate civile cu interese straine tarii. In acelasi timp, la scara regionala, atacul este completat de strategii rusi, in coasta Romaniei, la granita NATO, inclusiv cu aportul direct al Ucrainei. Profanarea cimitirului eroilor romani de la Tighina se inscrie in aceasta provocare imensa la adresa noii frontiere strategice a Uniunii Europene si Statelor Unite cu Rusia, prin Marea Neagra.

Nu este prima si, fara indoiala, nici ultima, din lunga serie de provocari care atarna din ce in ce mai greu pe umerii responsabililor tacuti si aproape invizibili din sanul natiuni. Din nefericire pentru Romania, institutiile care ar trebui sa asigure apararea statului, a onoarei si demnitatii tarii, sunt aproape incapabile de o reactie eficienta si coerenta. Cand acuzatii reciproce de relatii cu mafia trans-frontaliera si trans-nationala zboara la cel mai inalt nivel, e greu sa reusesti, de exemplu, ca informatiile ce privesc securitatea statului sa mai circule firesc. Mai ales cand aceasta mafie este dominata ori de aceeasi Rusie care face presiuni in Transnistria ori de afaceristi cu acoperire parlamentara care-si fac de cap si in Harghita si Covasna; doua amenintari de tip Kosovo dintr-un foc.

Aceasta criza fara precedent a statului roman ar putea constitui testul de maturitate si pentru o societate civila romaneasca. Din pacate, aceasta nu exista in mod real si ce avem, societatea in civil, se afla in mare parte sub influenta acelorasi factori numiti mai sus, straini de Romania.

Ramane de vazut ce resurse are aceasta tara pentru o regenerare completa, atat de mult asteptata. Asadar: “Tighina, extrema-urgenta!”.

Victor Roncea

Ziua, 23 Februarie 2007

Mai multe detalii in sectiunea Basarabia/Transnistria

***

Date de Arhiva despre Cimitirul Eroilor “General Dragalina” din Tighina

In arhiva “Cultului Eroilor” primele referinte despre Cimitirul Eroilor din Tighina dateaza din anul 1920, cand acesta a fost mentionat intr-o dare de seama a filialei Tighina a Societatii “Mormintele Eroilor Cazuti in Razboi”, sub numele de Cimitirul Eroilor din suburbia Borisovka. El se afla in vecinatatea cimitirului civil. Desi fiecare dintre morminte avea insemne de capatai, la data respectiva nu se cunostea identitatea si nationalitatea eroilor inhumati, deoarece multe cruci fusesera instalate ulterior inhumarii. Era prost ingradit si necesita lucrari de reparatii, lucrari ce vor fi executate in cursul anilor 1923-1924.

In urma unui proiect derulat de Societatea “Cultul Eroilor” intre anii 1924-1929, cand mormintele de razboi razlete de pe teritoriul judetului Tighina si din sudul Basarabiei au fost centralizate in cimitirul de onoare din Chisinau, s-au obtinut noi informatii despre Cimitirul Eroilor din Tighina. S-a stabilit ca aici fusesera inhumati in anii Primului Razboi Mondial fosti prizonieri de razboi romani din armata austro-ungara decedati in detentie. Numarul eroilor romani inhumati era de 159 militari (2 identificati, 157 neidentificati). Mormintele acestora, probabil comune, erau grupate pe doua randuri, la intrarea in cimitir, de o parte si de alta a aleii principale.

Dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, aici au fost inhumati si militari romani cazuti in luptele din 1941 pentru eliberarea Basarabiei, cat si raniti morti in spitalele de campanie. Alaturi de ei si-au gasit locul de veci si un numar de prizonieri sovietici capturati de Armata Romana. |n evidentele numerice si nominale din perioada octombrie-noiembrie 1942 se mentioneaza ca in Cimitirul Eroilor “General Dragalina” se aflau 365 morminte, si anume: 338 morminte de militari romani (324 identificati, 14 neidentificati; din care 102 ofiteri, 18 subofiteri si 233 trupa), 14 morminte civile si 13 morminte de prizonieri sovietici. Militarii romani au fost inhumati in perioada 17 august 1941 – 30 august 1942 si au apartinut unor regimente de dorobanti (numerele: 2, 4, 6, 10, 13, 14, 16, 27, 37), infanterie (3, 7, 17, 24, 27, 37, 39) si vanatori (1, 3, 6, 8); o parte din acestia (45 eroi) proveneau din doua spitale de campanie situate in oras. In schita elaborata de delegatul Asezamantului national pentru Cultul Eroilor «Regina Maria» (aflata pe www.civicmedia.ro) se observa si 8 morminte de militari germani asezate langa Biserica.

In martie 1943 autoritatile orasului Tighina, considerand ca amplasarea acestuia era neadecvata – fiind situat departe de oras (la 4 km), pe un drum impracticabil si avand o forma inestetica – si-au propus sa amenajeze un nou cimitir de onoare pe un teren situat pe soseaua Tighina-Causani. Asezamantul National Regina Maria “Cultul Eroilor” a subscris acestei propuneri ocupandu-se in perioada imediat urmatoare de elaborarea unor proiecte de modificare a cimitirului. Unul dintre acestea viza stramutarea si centralizarea mormintelor eroilor din RM 1, precum si a ofiterilor din RM 2, intr-un osuar ridicat pe un teren nou (de cca 50 mp) pus la dispozitie de primaria orasului Tighina. Arhiva “Cultul Eroilor” nu detine insa documente care sa ateste materializarea acestui proiect.

Ultimele documente de care dispunem consemneaza ca, pe data de 14 octombrie 1943 Primaria Tighina, aratand starea precara a imprejmuirii si portii de acces in cimitir, a solicitat Serviciului Tehnic din cadrul Asezamantului confectionarea in atelierele acestuia a 147 m gard de stejar si a unei porti pentru cimitirul “General Dragalina”.

Informatiile arhivistice despre Cimitirul Eroilor Tighina se opresc in acest punct.

***

Aici puteti descarca Dosarul Cimitirului Dragalina din Tighina

Cimitirul

Tabel 1

Tabel 2

Tabel 3

Tabel 4

Tabel 5

Tabel 6

Tabel 7

Tabel 8

Tabel 9

Tabel 10

Schita cimitirului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.