Clerul catolic a iesit in strada pentru Catedrala Sfantul Iosif

Presedintele si premierul sunt chemati sa vegheze la respectarea legii si sa salveze monumentul istoric bucurestean de la distrugere

Aproximativ 300 de prelati, maici si credinciosi romano-catolici, in frunte cu Monseniorul Robu si episcopul Damian, au protestat, la 16 februarie, in fata sediului Guvernului si a Presedintiei Romaniei, cerand stoparea constructiei de 19 etaje care, din martie 2006, se inalta in preajma Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti. Protestatarii- calugari, calugarite si membri ai clerului romano-catolic si greco-catolic – au intonat rugaciuni si cantece religioase si au ridicat pancarte cu mesajul “Salvati valorile Romaniei! Acum, Catedrala Sf. Iosif! Rugati-va!”. Asociatia Civic Media sprijina in totalitate cauza Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti si s-a alaturat actiunii credinciosilor bucuresteni.

Arhiepiscopul mitropolit romano-catolic, Ioan Robu, a adresat Presedintiei si Guvernului cate o scrisoare, in care se solicita ajutorul sefului statului, Traian Basescu, si al premierului Calin Popescu-Tariceanu pentru stoparea constructiei de 75 de metri inaltime ridicata de firma Millenium, in ciuda protestelor Vaticanului. Scrisorile au fost depuse de purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei, parintele Francisc Dobos, si de episcopul Damian, transmite Rompres.

In scrisoarea adresata presedintelui Traian Basescu, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti solicita sefului statului ca, in raport cu prevederile articolului 80 din Constitutia Romaniei, “sa vegheze la respectarea acesteia si buna functionare a autoritatilor publice”. “Domnule presedinte, ne-am dori sa faceti aplicarea dispozitiilor art. 86 si art. 87 din Constitutia Romaniei si, fie sa consultati Guvernul in legatura cu problema Catedralei <>, in vederea identificarii unei solutii reale, in spiritul legii, fie sa prezidati o sedinta de Guvern care sa aiba pe ordinea de zi aceasta problema, se mai arata in documentul adresat presedintelui Basescu.

Bucurestiul risca raceala Vaticanului

In scrisoarea trimisa premierului Calin Popescu-Tariceanu, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti precizeaza ca a asteptat aplicarea masurilor pe care “Executivul era de asteptat sa le adopte fata de Hotararea Senatului Romaniei nr.40/09.11.2006, hotarare ce aproba Raportul unei Comisii de ancheta legal instituita de cea mai inalta institutie a statului de drept roman, care, investigand construirea imobilului Cathedral Plaza in imediata apropiere a Catedralei Romano-Catolice Sfantul Iosif din Bucuresti, a constatat o serie de nereguli si a cerut Guvernului sa ia masuri”.

Premierului Tariceanu i se socilita, totodata, pentru rezolvarea legala a acestei situatii, ca, in temeiul atributiunilor cu care este investit, sa dispuna Inspectoratului de Stat in Constructii sa opreasca imediat lucrarile de construire ce se efectueaza “in sfidarea legii”.

“Cereti Ministrului Culturii si Cultelor si Prefectului Bucuresti sa faca ceea ce legea le impune”, se mai solicita primului-ministru.

In finalul scrisorii trimise in atentia premierului Tariceanu, Arhiepiscopul Ioan Robu apreciaza ca “abandonarea noastra in fata unui grup de interese si nesanctionarea nelegiuirii care ni se intampla este de natura sa afecteze grav relatiile cu Biserica Catolica si Sfantul Scaun si sa izoleze Romania in raporturile cu statele catolice din Uniunea Europeana”.

Sprijin ortodox

Protestul de ieri a fost sustinut si de Biserica Ortodoxa Romana. “Luand cunostinta de situatia creata prin construirea unui imobil in imediata vecinatate a Catedralei romano-catolice Sfantul Iosif din Bucuresti, impartasim ingrijorarea I.P.S. Arhiepiscop si Mitropolit Ioan Robu, a clerului si credinciosilor romano-catolici. Ne exprimam speranta gasirii unei solutii prin care acest sfant locas sa nu fie in nici un fel afectat”, se afirma intr-un comunicat al Patriarhiei Romane. De la inceputul agresiunii la adresa Catedralei Sf. Iosif, Asociatia Civic Media a antrenat societatea civila romaneasca pentru crearea unui comitet de initiativa destinat salvarii monumentului istoric si a trimis petitii institutiilor statului si forurilor europene in drept. Pe 25 mai, credinciosii romano-catolici din marile orase ale Romaniei au facut un lant viu in fata bisericilor, in semn de solidaritate cu bucurestenii care cer protejarea Catedralei Sfantul Iosif, construita intre anii 1873 si 1884, dupa planurile arhitectului vienez dr. Friedrich Schmidt.

Ingrijorare la Vatican

Arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, Ioan Robu, a declarat ca atitudinea autoritatilor romane in cazul cladirii de langa Catedrala catolica Sfantul Iosif a starnit o mare ingrijorare la Vatican.
Intrebat daca poate fi vorba de o raceala diplomatica intre Vatican si Romania in aceasta problema, arhiepiscopul Robu a afirmat ca: “Nu stiu daca a generat o raceala diplomatica insa sunt sigur ca a generat o mare ingrijorare a Sfantului Scaun pentru aceasta istorie a Catedralei amenintate de cladirea de langa. Si chiar daca avocatul a spus ca nu ne pricepem la ce se va intampla in eventualitatea unui cutremur, amintesc cele spuse de inginerul Necula din Statele Unite care a fost unul dintre angajatii acestei firme si care a spus ca in cazul unui cutremur, cu siguranta 80-90% cladirile din jur vor cadea la o distanta de 60 de metri. Or, Catedrala este la doar opt metri de aceasta cladire. Or, daca o asemenea previziune este adevarata, practic autoritatile ne ajuta sa asteptam un cutremur ca sa vedem Catedrala cazuta”. Noul amabasador al Romaniei la Vatican a fost primit luna trecuta de Papa Benedict al XVI-lea cu o critica privind situatia de la Sf. Iosif. Si Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Romaniei, si-a exprimat aceeasi ingrijorare afirmand ca este alaturi de biserica sora pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif.

Cosmetica marca MAE

Referitor la masurile de cosmetizare a situatiei – prin mijloace de publicitate – propuse de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu in cursul anului trecut, arhiepiscopul Robu a declarat: “La vreme respectiva am interpretat ca pe un act de lipsa de claritate in dialogul cu noi din partea MAE, dar nu numai cu noi, ci si cu Sfantul Scaun. Pentru ca pentru a asigura Sfantul Scaun sau pe Sfantul Parinte de tot sprijinul in aceasta chestiune pe de o parte, iar, pe de alta parte, a spune, a cere Guvernului sa nu ne dea nici un raspuns in privinta Catedralei, ci sa ne duca cu vorba si sa ne spuna ca exista un interes, dar problema de fond sa fie amanata, ne lasa cu un gust amar intr-adevar. Nu este si nu a fost o pozitie clara, binevoitoare din partea MAE. Si acest lucru continua in adresa pe care o aveti a acestei Comisii interministeriale din nou se spune ca Sfantul Scaun va fi informat cu demersurile care se vor face in continuare. Informat ce inseamna? Asa cum suntem si noi informati ca nu avem acces la actul de justitie, ca suntem mereu amanati de fapt cu scopul ca aceasta cladire sa fie terminata, sa fim pusi in fata faptului: iata, e terminata, ce mai vreti?”

Arhiepiscopia sesizeaza CSM si pe Basescu

Arhiepiscopul Ioan Robu a mai declarat ca Arhiepiscopia va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu <> a dreptului de a beneficia de un proces echitabil si solutionare a cauzei intr-un termen rezonabil, in cazul constructiei imobilului din vecinatatea Catedralei <>. De asemenea, reprezentantii Catedralei romano-catolice au inregistrat la Comisia Europeana si la Comisia pentru Petitia Parlamentului European plangeri cu privire la incalcarea de catre statul roman a legislatiei UE in materia protejarii patrimoniului cultural si arhitectural. De asemenea, Arhiepiscopia romano-catolica de Bucuresti urmeaza sa il sesizeze si pe presedintele Traian Basescu in legatura cu aceasta problema.

De asemenea, Ioan Robu acuza Ministerul Public ca, prin parchetele investite, tergiverseaza solutionarea plangerilor inaintate de Arhiepiscopia Romano-Catolica, sub pretextul complexitatii cauzelor, complexitate pe care au constatat-o in afara oricaror cercetari. “Cladirea continua sa creasca, or, noua ni se spune sa asteptam hotararea judecatoreasca. Justitia, in acest caz, este un fel de fata morgana. Marea noastra durere este ca nu avem acces la actul de justitie si suntem mereu amanati”, a conchis arhiepiscopul catolic de Bucuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.