Ungurii din Croatia circula in Schengen fara viza. Basarabenii nu

Etnicii maghiari din Croatia – stat aflat in afara UE, ca si Moldova – intra in Ungaria – tara care a ajuns in spatiul Schengen – doar cu buletinul! La noi, conducerile MAE l-au dezinformat pe presedintele Traian Basescu ca “nu se poate” aplica aceeasi politica si pentru romanii din Republica Moldova si Ucraina, respectiv Basarabia si Bucovina. “Nu ne lasa UE!”, au afirmat regulat functionarii Romaniei din institutiile de resort.

Eu bine, iata ce afirma presa de la Budapesta:

Intrarea pe teritoriul ungar va fi mai dificila decat pana in prezent pentru maghiarii care traiesc in Romania, Ucraina sau Serbia, odata cu aderarea Ungariei la spatiul Schengen, la 21 decembrie, relateaza The Budapest Sun. In timp ce granitele dintre etnicii ungari din Austria, Slovacia si Slovenia si tara de origine vor disparea, pentru maghiarii din Romania, Ucraina si Serbia, intrarea in Ungaria va fi mai dificila decat pana in prezent, sustine Budapest Sun.

Si acum, “bomba”, pentru dezinformatorii presedintelui din MAE:

Desi Croatia nu este membra UE, in baza unui acord bilateral intre cele doua tari, cetatenii croati, inclusiv etnicii maghiari, vor putea intra in Ungaria doar pe baza cartii de identitate.

De semnalat ca, in cazul Romaniei, UE este mult mai dura: cetatenii din Republica Moldova nu mai au dreptul de a trece Prutul fara viza, desi Romania este tara comunitara si, nefiind inca in spatiul Schengen, nu prezinta acelasi risc precum Ungaria de a deveni trambulina pentru migratia ilegala in tarile UE/Schengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.