Tatal si mama Omida a Republici GDS

COTIDIANUL: Constitutia lui Liiceanu se va naste in Colegiul lui Plesu

Colegiul Noua Europa (NEC) – aceasta este „institutia de excelenta academica“ ce va coordona elaborarea proiectului societatii civile de revizuire a Constitutiei, au declarat ieri, pentru Cotidianul, surse din interiorul grupului de initiativa.

Informatia apare dupa ce, miercuri, filosoful Gabriel Liiceanu a anuntat, in cadrul dezbaterii „Reconstructia institutionala a Romaniei: O Noua Republica“, organizata de Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI), ca un grup de intelectuali va lucra la conceperea unui nou proiect al Legii fundamentale. Din grup, alaturi de Liiceanu mai fac parte politologul Vladimir Tismaneanu, comentatorii politici Traian Ungureanu, Sever Voinescu si publicistul Catalin Avramescu. Presedintele Colegiului Noua Europa este filosoful Andrei Plesu.

Dincolo de intentii insa, lucrurile nu par deocamdata sa fi prins contur in interiorul grupului de initiativa. Nici componenta acestuia nu e inca foarte clara. Nu exista un calendar al intilnirilor, nu au fost stabiliti inca expertii care sa lucreze la proiect, sustin surse din comitet. „Sint atit de multi oameni in tara asta care ar putea face o treaba mai buna decit Iorgovan, Bolcas sau Andon incit nu imi fac griji pe tema gasirii expertilor“, ne-a declarat ieri comentatorul politic Sever Voinescu.Ideea conceperii unui nou proiect constitutional circula de ceva vreme in cadrul grupului. O dovedesc si editorialele din ultima vreme pe aceasta tema ale lui Traian Ungureanu si ale lui Catalin Avramescu. Ipoteza este confirmata si de Voinescu. „Discutiile plutesc de ceva vreme in aer. Vorbeam intre noi si Valeriu Stoica, Vladimir Tismaneanu sau Catalin Avramescu“. La rindul sau, Traian Ungureanu explica initiativa prin „nevoia unei clarificari, intr-un moment in care vechiul cadru constitutional nu mai corespunde nevoilor societatii“. Si politologul Vladimir Tismaneanu a vorbit miercuri despre necesitatea „celei de-a treia republici“ in termenii unei „urgente istorice“.

Presedintele Traian Basescu nu pare sa fie strain de intentiile grupului de intelectuali, sustin surse din jurul acestuia. Seful statului a fost, in ultima vreme, cea mai puternica voce care a cerut schimbarea Constitutiei. Aceasta tema ar fi fost discutata si in cadrul recentei intrevederi private de la Neptun dintre Basescu si Liiceanu, Tismaneanu, Plesu, H.-R. Patapievici si Traian Ungureanu.

Si acestia, si Catalin Avramescu, si Sever Voinescu s-au aflat printre sustinatorii presedintelui de-a lungul recentei campanii pentru demiterea sa. „E limpede ca presedintele Basescu are nevoie de o alta ordine constitutionala, dupa cum Romania are nevoie de o noua Constitutie. Acest grup asta doreste si sint convins ca presedintele priveste cu interes demersurile acestuia“, crede Sever Voinescu.

Dan Duca

21 Iunie 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.