Solidaritate cu jurnalistii din Radio

Civic Media, solidara cu jurnalistii profesionisti ai Radio Romania Actualitati

Asociatia Civic Media atrage atentia Comisiilor de specialitate ale Parlamentului Romaniei, Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune si organismelor responsabile ale statului sa aiba in vedere interferenta negativa a unor structuri parastatale in activitatea celui mai important post de radio national – Radio Romania Actualitati.

Concret, ne referim direct la presiunilor exercitate asupra corpului jurnalistic din Radio si a redactorului sef al RRA, Doina Jalea.

Civic Media spera ca actuala conducere a SRR va respinge cererea de demisie inaintata de doamna Doina Jalea si va declansa o ancheta publica asupra situatiei conflictuale declansate prin intermediul lui Doru Vasile Ionescu – Director Departament de Productie Editoriala al SRR.

Semnalam public faptul ca razboiul dus pentru preluarea controlului editorial in cadrul radioului public national aminteste atat de instalarea cu forta a ofiterului de presa Rodica Culcer la conducerea si manipularea Stirilor Televiziunii Romane cat si de trocul dintre PNL si PSD pentru mentinerea fraielor institutiei sora a SRR, TVR.

Civic Media este solidara cu ziaristii liberi ai Societatii Romane de Radiodifuziune care militeaza public pentru pastrarea independentei editoriale a RRA si apararea eticii si profesionalismului jurnalistic in folosul natiunii si nu a unor interese meschine subterane, de cele mai multe ori antistatale. Totodata cerem ca semnalul jurnalistilor profesionisti din Radio sa fie adus la cunostinta opiniei publice prin intermediul RRA.


Civic Media va raporta asupra evolutiei situatiei celui mai important post public de radio romanesc organismelor profesionale internationale cu care se afla in legatura: Committee for Protection of Journalists, Reporters sans Frontiers, International Federation of Journalists, World Association of Newspapers, South East European Media Organization, International Press Institute, s.a.

Senatul ACM

Coordonator ACM, Victor Roncea

Asociatia Civic Media este membra a Organizatiei de Media din Sud Estul Europei (SEEMO), cu sediul la Viena, afiliata la Institutul International de Presa (IPI), fondat la New York

PROTESTUL JURNALISTILOR DIN RADIO

Scrisoare deschisã cãtre Consiliul de Administratie al Societãtii Române de Radiodifuziune, Comisiile pentru Culturã Arte Mijloace de Informare în Masã din Camera Deputatilor si Senatul României, Presedintia României,

Urmãtorii jurnalisti de la Radio România Actualitãti dezaprobãm public presiunile si hãrtuirea profesionalã continuã la care este supusã Doina Jalea – Redactor Sef la Radio România Actualitãti, de cãtre Doru Vasile Ionescu – Director Departament de Productie Editorialã din Societatea Românã de Radiodifuziune, presiuni care au dus la cererea de demisie a acesteia din functia de Redactor Sef.

Sperãm cã aceste presiuni nu au substrat politic.

Semnalãm faptul cã existã multe disfunctionalitãt i în SRR (constatate si de experti strãini): lipsa unei strategii la nivelul corporatiei, implementarea cu forta a sistemului Radio Man în ciuda opozitiei corpului tehnic, încercarea scoaterii din grilã a unor emisiuni de atitudine, restrictii financiare inexplicabile în conditiile în care Radio România Actualitãti cheltuieste doar 8% din bugetul SRR, etc.
Ne solidarizãm cu Redactorul ªef si solicitãm Consiliului de Administratie si Comisiilor de Specialitate analizarea publicã urgentã (în prezenta jurnalistilor si a corpului tehnic) a activitãtii de Redactor Sef a doamnei Doina Jalea.

Semnatarii considerã cã evaluarea activitãtii profesionale a Doinei Jalea de cãtre Doru Vasile Ionescu, pune implicit sub semnul întrebãrii munca editorialã a jurnalistilor si a echipei tehnice de la Radio România Actualitãti, desi audientele au crescut, iar publicul percepe schimbarea pozitivã a radioprogramelor noastre.

Sperãm în deschiderea institutiilor cãrora ne adresãm si ne rezervãm dreptul de a recurge si la alte forme de protest.

Semnatari:

1. PAUL GRIGORIU

2. DAN CRETA

3. ALEXANDRU RUSU

4. GEORGE ENACHE

5. MARIN CONSTANTIN

6. FLORIN HELMIS

7. DANIEL RUSE

8. EUGEN RUSU

9. FLORIN IONESCU

10. CRISTINA SÂRBU

11. MIHAELA HELMIS

12. DANIELA MIHAI SOARE

13. MIHAELA ENACHE

14. BOGDAN RÃDULESCU

15. DANIEL NEGUT

16. POMPILIUS ONOFREI

17. SEPTIMIU ROMAN

18. CERASELA RÃDULESCU

19. DANIELA MATEI

20. MARIA FILIPESCU

21. SIMONA SERBANESCU

22. CRISTIAN CURTE

23. ROXANA DUMITRESCU

24. LUMINITA ROMAN

25. DIANA SISU

26. ADRIANA TUREA

27. FELICIA MOCANU

28. DOINA CRETU

29. EUGENIA BUZUN

30. ALLA STÂNCARU

31. CÃTÃLIN CÂRNU

32. MIHAELA STEFAN

33. COSTIN ENACHE

34. ORODEL OLARU

35. MARIA RADU

36. MIHAI DULGHERU

37. GABRIEL TRÃISTARU

38. DRAGOS DUMITRU

39. ROXANA DUINU

40. RAMONA ALEXANDRESCU

41. BEATRICE FILIP

42. MIHAELA MURESAN – CLUJ

43. MIHAI CORNELIU SECELEAN – BRASOV

44. OANA TIMOC – SATU MARE

45. SIMONA UTÃ – PRAHOVA

46. ION VULCAN – SIBIU

47. GHEORGHE ZAVELEA – IALOMITA SI CÃLÃRASI

48. TITUS STOICHITOIU – GORJ

49. CARMEN VULCAN – SIBIU

50. MIRCEA PALLY – ARGES

51. DANA LEPÃDAT – VRANCEA

52. ALINA BUJANCÃ – COVASNA

53. DORIN CORPADE – ALBA, HUNEDOARA

N.B. Aceastã scrisoare ( în copie cu semnãtura jurnalistilor) a fost înaintatã CA al SRR cu numãrul 273/ 20.07.2007 si trimisã prin e-mail comisiilor si presedintiei urmând ca luni sã fie trimise prin fax si semnãturile olografe.

Paul Grigoriu despre rolul Radio Romania chiar pe site-ul SRR: “ca sa aflam ce se întâmpla si sa întelegem de ce”

S-au scris si s-au spus, se scriu si se spun, se vor scrie si se vor spune multe despre noi. Si bune, si rele. Esential este ca tot ce se scrie, tot ce se spune, sa plece de la buna credinta.

Cu ea a pornit la drum, în urma cu 77 de ani, radioul national românesc. Misiunea a fost grea de la bun început, chiar daca “pionierii” nu puteau sa prevada, în acei ani tineri, cât de mare va fi întinderea ei, cât de nelinistitoare profunzimea.
Sa informezi, sa formezi si sa amuzi. Aceasta este deviza oricarui radio public si, în ciuda unor cenzuri vremelnice, se poate spune – cu mâna pe inima si glasul limpede – ca Radio România nu s-a abatut fundamental si dramatic de la ea. Chiar între anii ’50 si ’80 (obsedantele decenii) cei care au cautat si sperat au gasit, în intimitatea adevarata a undelor noastre, emisiuni care sa fie limanuri de comunicare autentica. Ce a urmat, de la izvorul anilor ’90 încoace a fost, spun unii, descatusare. Probabil, desi în ciuda faptului ca termenul îmi aminteste de trist faimoasa “lupta de clasa” care încrucisa secera cu ciocanul, alungând din spirit eleganta înfruntare a floretelor intelectuale.

Oricum ar fi, ne-am întors, cu unelte tehnice ameliorate, la un climat de normalitate, eliberat de accente agresive si obligatorii. Paleta de culori sonore pe care o propunem astazi celor care aleg sa ne asculte este larga si “notele false” nu mai reprezinta o dominanta în gama emisiunilor noastre. Cu efort în primul rând, cu greseli uneori, dar cu buna credinta întotdeauna, ne facem ecoul vietii politice, sociale, culturale, sportive de aici si de aiurea. Asa stau lucrurile azi.
Problema cea mai mare si mai complexa este ce va fi mâine? Vrem, înainte de toate, sa ne recâstigam o audienta careia erorile noastre i-au uzurpat dimensiuni importante. Mai vrem, de asemenea, sa revina în conversatiile celor care ne urmaresc, ca argument definitiv al adevarului unei afirmatii, propozitia aceea concluziva:
“Asa s-a spus la Radio.”

Si dorim, nu în ultimul rând, sa aducem cu emisiunile noastre un confort care sa aminteasca de armonia unui camin dupa care tânjim cu totii. Vom reusi? Asa nadajduim, asa credem. Dar dumneavoastra?

Paul Grigoriu

One thought on “Solidaritate cu jurnalistii din Radio

  1. Pingback: Istoricul Asociatiei Civic Media | Civic Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.