RRA: Este nevoie de simboluri religioase in scoli?

RADIO ROMANIA ACTUALITATI (22 noiembrie, ora 18:37) – Emisiunea: “O zi intr-o ora” – Realizator: Cristina Tache – Este oare nevoie de simboluri religioase in scoli? Iata o intrebare care a dat nastere unei adevarate dispute in societatea civila romaneasca.

De unde a pornit totul? De la solicitarea unui profesor buzoian de a se scoate simbolurile religioase din scoala in afara orelor de religie. De aici a inceput caruselul si pasarea responsabilitatii. Abordam subiectul cu invitatii serii, ziaristul Victor Roncea, reprezentant al Organizatiei Civic Media, si Remus Cernea, directorul Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta. Buna seara! Domnule Roncea, v-as ruga pe dumneavoastra, ca sa evitam orice confuzie, sa refaceti pe scurt filmul de la momentul unde l-am lasat eu, adica acela al solicitarii facute de profesorul buzoian catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), ca sa inteleaga toata lumea despre ce e vorba.

Victor Roncea: Cand am constatat ca acest consiliu chiar ia in seama cererea aberanta a domnului Moise, sustinut de unele organizatii care, spre surprinderea mea, nu stiam ca au inclinatii anticrestine, cum ar fi Pro-Democratia, Centrul de Resurse Juridice etc., am hotarat ca CNCD trebuie sa aiba si opinia majoritatii. Aceasta am exprimat-o intr-o petitie-scrisoare deschisa pe care am adresat-o acestui consiliu si in care aratam exact cum stau lucrurile la nivel european si conform Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si Constitutiei Romaniei, care apara atat libertatea de expresie si libertatea religioasa de credinta, cat si exercitarea acestor drepturi, inclusiv in institutiile de invatamant.

Realizator: Domnule Cernea, dupa parerea dumneavoastra, cum s-a ajuns la aceasta situatie?

Remus Cernea: ÃŽn opinia noatra, pe aceasta tema nu conteaza majoritatile, intrucat este vorba de protectia tuturor cetatenilor, chiar si a celor care sunt minoritari. Or, dreptul la libertatea de constiinta, gandire si religie este un drept fundamental al omului. Decizia CNCD se bazeaza pe acest lucru, se bazeaza atat pe Constitutia Romaniei, pe care a invocat-o si domnul Roncea, dar, dupa parerea mea, intr-un mod ilicit, atat pe Constitutia Romaniei, cat si pe principiile care fac dintr-un stat nedemocratic un stat democratic, principii care trebuie sa asigure neutralitatea institutiilor publice, principii care asigura protectia minoritatilor, inclusiv a celor religioase, astfel incat din punctul nostru de vedere si din punctul de vedere exprimat public de asociatiile la care domnul Roncea s-a referit, punct de vedere confirmat de CNCD, rezulta ca institutiile publice de invatamant din Romania trebuie sa fie neutre si toti copiii au aceleasi drepturi, indiferent de optiunea lor religioasa sau filosofica.

Realizator: Haideti sa spuneti in cuvinte mai simple: dumneavoastra sunteti…sau organizatia pe care o reprezentati sunteti pentru pastrarea simbolurilor religioase in scoala?

Remus Cernea: Numai la orele de religie si numai in spatiile destinate exclusiv orelor de religie./sp/
Realizator: Am inteles. Avem o reactie si din partea BOR, dar si punctul de vedere al Arhiepiscopiei Romano Catolice de Bucuresti. BOR spune ca este…dezaproba recomandarea CNCD de elaborare a acelei norme interne prin care sa se reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scoala. Pe de alta parte, Biserica Catolica – si v-am spus este vorba de Arhiepiscopia Romano Catolica de Bucuresti – vorbeste de o ideologie confuza despre libertate. Domnule Roncea, va rog sa-mi spuneti cum apreciati, si ca sa lamurim si la Civic Media sunteti impotriva scoaterii simbolurilor religioase nu?

Victor Roncea: Doamna, evident ca simbolurile religioase fiind parte definitorie a structurii poporului roman, trebuie sa-si gaseasca locul si acolo unde se formeaza tanara generatie, prin valorile pe care le reprezinta. Eu am sa-l contrazic pe domnul Cernea. Parerea mea este ca grupul din care face parte tinde sa transforme, doreste sa transforme un stat democratic cum este Romania intr-un stat comunist care este impotriva religiei si in special a crestinismului, or asta am mai avut 45 de ani, cred. ÃŽn acelasi timp, nu trebuie sa ne referim la acest CNCD ca o instanta suprema. Acest consiliu este format din oameni, oameni care gresesc, oameni care poate nu au citit legile Romaniei foarte clar pentru ca nu stiu limba romana, oameni care nu au citit legile statelor europene – si am sa fac referire expresa la Italia, o tara religioasa prin excelenta si la Grecia, o tara eminamente ortodoxa care se afla de 2000 de ani, nu ca si noi, in familia ortodoxa si din 1981 in UE, si ea a fost plasata anul acesta in randul primelor democratii ale lumii, si in Grecia nimeni nu a indraznit vreodata sa dea jos vreun simbol religios.

Realizator: Cu alte cuvinte vi se pare ca este vorba de o situatie creata artificial sau cu rea vointa, sau cu o intentie rea?

Victor Roncea: Nu exclud aceasta posibilitate. De altfel, astazi, Uniunea Sindicala MEDIASIND, societatea ziaristilor din Romania, federatia sindicatelor din intreaga presa, s-a raliat demersului nostru si in comunicatul pe care l-au emis ridica si aceasta intrebare, daca nu cumva aceasta animozitate starnita in sanul societatii nu este declansata intentionat, si aici evident ca organele care apara Constitutia Romaniei trebuie sa se autosesizeze, cred eu.

Realizator: Domnule Cernea, asa cum spuneam mai inainte, pare ca responsabilitatea este pasata de la o institutie la alta. Cum va rezolva, credeti, daca va rezolva parlamentul acolo unde de fapt Ministerul Educatiei a trimis problema?

Remus Cernea: Ministerul Educatiei a dat dovada de lasitate. Tema este una extrem de delicata, insa in Romania, din pacate, politicienii sau autoritatile rareori au curajul sa judece in termeni democratici si care uneori insa pot intr-un fel sau altul deranja o majoritate sau alta. Evident ca ministerul are principala responsabilitate. As face insa o observatie, si anume ca din pacate aceasta dezbatere aluneca foarte des inspre acuze care privesc persoane. Ati observat mai devreme, era o aluzie la presedintele CNCD, care este cetatean roman, dar nu este de etnie romana. A fost o aluzie cel putin rautacioasa la faptul ca nu ar cunoaste limba romana. De asemenea…

Victor Roncea: Va inselati, nu ma refeream la dansul; pur si simplu exista si romani, ca dvs. care nu stiu sa citeasca Constitutia Romaniei. /…/

Remus Cernea: V-ati referit la membrii CNCD. Sunt sapte…

Victor Roncea:…dintre care fac parte si romani. Deci este posibil ca si romanii si cetatenii romani, indiferent de etnie, sa greseasca, da sau nu, pentru ca sunt oameni.

Remus Cernea: Sigur, insa dvs. acuzati persoane, de regula. Ar fi ideal ca aceasta discutie polemica intre noi, si este firesc sa existe opinii diferite, sa se focuseze in primul rand pe argumente, iar aici sunt numeroase…

Victor Roncea: Stimate domnule, nu am acuzat nici o persoana in discursul meu. Dvs. acuzati persoane, acuzandu-ma pe mine.

Remus Cernea: Sa depasim acest moment. Oricum, esential este sa insistam pe argumente de ordin principial si juridic, ori principial si juridic totii cetatenii Romaniei au aceleasi drepturi, iar institutiile publice trebuie sa fie neutre. Daca nu sunt neutre, daca sunt inundate de simboluri religioase sau politice – dar acum discutam de simboluri religioase – atunci democratia are de suferit si persoanele care nu apartin majoritatii simbolizate sau majoritatii care adera la valorile simbolizate de, sa spunem, o icoana ortodoxa, aceste minoritati pot fi discriminate si dezavantajate.

Victor Roncea: Asa ca este mai bine sa discriminam majoritatea. Doamna, articolul 28 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului specifica ca in exercitarea drepturilor si libertatilor sale, fiecare om este supus numai ingradirilor stabilite prin lege, exclusiv in scopul de a asigura cuvenita recunoastere si respectarea drepturilor si libertatilor altora si ca sa fie satisfacute justele cerinte ale moralei, ordinii publice si bunastarii generale intr-o societate democratica.

Realizator: Am inteles.

Victor Roncea: In Romania, morala publica este cea crestina, deci minoritatea respectiva trebuie sa se acorde moralei publice.

Realizator: Am inteles. Exista o cale si v-as ruga sa rezolvam pe scurt – foarte putin timp mai avem – exista o cale prieteneasca, amiabila, de rezolvare a problemei, domnule Cernea?

Remus Cernea: Eu cred ca trebuie sa normam si in Romania in sensul pastrarii unei neutraliati a institutiilor din punct de vedere religios.

Realizator: Multumesc. Domnule Roncea, exista o cale de rezolvare? Care? Pe scurt.

Victor Roncea: Bineinteles, doamna: problema in acest caz a ajuns in sanul forului suprem al unei societati democratice, Parlamentul Romaniei, care, suntem convinsi, o sa ne dea dreptate.

Realizator: Deci parlamentul este cel care trebuie sa rezolve aceasta problema.

Victor Roncea: Bineinteles. Pana atunci noi in continuare strangem in continuare semnaturi pe adresa noastra www.civicmedia.ro.

Remus Cernea: Majoritatile pot fi tiranice.

Victor Roncea: Si minoritatile, la fel cum s-a dovedit in timpul regimului de ocupatie comunist.

Realizator: Va multumesc foarte mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.