BBC: Eliminarea simbolurilor religioase din scoli

BBC (23 noiembrie, ora 7:51) – Realizator: Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a recomandat recent eliminarea simbolurilor religioase din scoli, cu exceptia orelor de religie sau a spatiilor destinate exclusiv invatamantului religios. Ministerul Educatiei nu s-a pronuntat inca, dar a anuntat ca problema va trebui dezbatuta in Comisiile de invatamant din Parlament.


Reporter: Roxana Lazarescu – Decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii i-a nemultumit pe reprezentantii Asociatiei Civic Media, care, alaturi de alte sindicate din presa, au anuntat ca vor contesta hotararea si vor lupta pentru ca icoanele sa ramana in scoli. Presedintele asociatiei, Victor Roncea, vorbeste si despre felul in care este predata religia.

Victor Roncea: Nimeni nu obliga un musulman sau un baptist sa urmeze cursurile de religie ortodoxa. ÃŽn acelasi timp, acestea sunt sustinute si la casele de cult, in cazul baptistilor, sau la moschei, in cazul musulmanilor. Adica, nu cred ca sunt vitregite drepturile nimanui pana la urma, pentru ca cei de alte confesiuni au dreptul sa nu vina la aceste cursuri.

Reporter: Mai mult, organizatiile neguvernamentale sunt de parere ca CNCD a luat o hotarare istorica. Comentatorul politic Ion Bogdan Lefter spune ca astfel se lanseaza o dezbatere mai larga privind rolul religiei in societate, inclusiv felul in care disciplina le este predata elevilor.

Ion Bogdan Lefter: Faptul ca un organism de stat din Romania – Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii – a dat o decizie, a pronuntat o decizie care scoate aceasta problematica din registrul DA sau NU si spune ca ar trebui [ca] lucrurile sa fie proportionate, mai atent cantarite este cred un progres remarcabil si va da, probabil, un impuls nu numai, cum s-a intamplat in imediat, nu numai gruparilor fundamentaliste romanesti, nu numai gruparilor ortodoxiste, care protesteaza si tipa ca din gura de sarpe ca ne-ar fi incalcata identitatea, dar societatii romanesti in ansamblu.

Reporter: Potrivit Legii invatamantului din 1995, religia este o disciplina scolara obligatorie pentru clasele I-IV si pentru gimnaziu, iar elevii de liceu si cei de la scolile profesionale o studiaza optional. La inceputul scolii, elevii prezinta acordul scris din partea parintilor pentru studierea acestor materii in functie de confesiunea de care apartin, adica ortodocsii studiaza religia ortodoxa, catolicii pe cea catolica si la fel ar trebui sa se intample cu restul religiilor. La cererea scrisa a parintilor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie, fie pentru ca apartine unei confesiuni pentru care nu exista profesor, ori, pur si simplu, vrea sa invete altceva. La Scoala Centrala din Bucuresti, de exemplu, exista mai multe astfel de cazuri. Directorul Svetlana Bodnaras spune ca niciuna din clasele de liceu care studiaza disciplinele reale nu a optat pentru religie; toate fac matematica.

Svetlana Bodnaras: La inceputurile predarii religiei in scoala orele erau tinute de preotul parohiei noastre, adica al Bisericii Icoanei, care este un om absolut minunat, incantator, care avea si har pedagogic. Ei, lucrurile s-au mai schimbat, cand ei nu mai puteau sa predea, nu ca nu ar avea voie, dar nu mai aveau timp, si nu erau inca suficienti profesori pregatiti pentru asta de la Institutul Teologic si atunci erau persoane nu tocmai responsabile, in anii ‘91-’92-’93. Pe urma, lucrurile s-au schimbat, au inceput sa vina profesori calificati.

Reporter: Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei, in Romania sunt 12.000 de profesori de religie. Ei au exact acelasi statut ca oricare alt cadru didactic si sunt platiti la fel ca profesorii de matematica sau de alte discipline./lb/at/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.