BBC: Mai multe organizatii neguvernamentale au adresat o scrisoare deschisa CNCD

BBC (14 noiembrie, ora 7:24) – Realizator: Gilia Craciun.
Realizator: ÃŽn Romania, mai multe organizatii neguvernamentale au adresat o scrisoare deschisa Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in care cer sa fie retrase simbolurile religioase din institutiile publice de invatamant.
Scrisoarea vine in sprijinul petitiei adresate in urma cu aproape 3 luni Consiliului pentru Combaterea Discriminarii de catre Emil Moise, in calitate de parinte si cadru didactic, in care acesta cerea sa fie scoase din salile de clasa icoanele sau crucile. Domnul Moise urmeaza sa fie audiat astazi de CNCD, care mai are doar o saptamana pana la termenul maxim prevazut de lege pana la care este obligat sa formuleze un raspuns. L-am intrebat pe Remus Cernea, presedintele Asociatiei Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, unul dintre semnatarii scrisorii de sustinere, de ce crede ca ar trebui scoase simbolurile religioase din scoli?

Remus Cernea: Consideram ca prezenta simbolurilor religioase in institutiile publice de
invatamant reprezinta o discriminare si o incalcare a neutralitatii statului, intrucat toti elevii din Romania au aceleasi drepturi, inclusiv dreptul la libertatea de gandire, constiinta si religie. Astfel ca, cei care care nu impartasesc valorile simbolizate de o icoana ortodoxa, sa spunem, amplasata pe peretii clasei, nu pot fi obligati sa accepte sa priveasca acel simbol, ora de ora, zi de zi.

Realizator: Dar ce este rau in faptul ca intr-o sala de clasa este o icoana, pentru ca asta nu
inseamna, automat, ca acei copii sau cadrele didactice care sunt de alta confesiune sunt obligate sa treaca la o alta religie?

Remus Cernea: La orele de religie este firesc sa fie prezentate simboluri religioase elevilor, mai ales ca despre ele este vorba. Dar in restul timpului, prezenta acestor simboluri este un abuz. Sa va dau un exemplu: pentru copiii care provin din familii neoprotestante, care interpreteaza porunca a doua din Decalog – “Sa nu iti faci chip cioplit” – in sensul ca nu trebuie sa ai nici un fel de reprezentari, nici un fel de imagini ale divinitatii. Icoana ortodoxa reprezinta o erezie. De asemenea, pentru copiii care au alte religii decat cea ortodoxa, sau alte religii decat cea semnificata de simbolul religios de pe perete, este de asemenea un abuz, pentru ca se pot simti cetateni sau elevi de rang secund. De aceea, in marea majoritate a tarilor democratice asa ceva nu este permis.

Realizator: Cui i-ati solicitat retragerea simbolurilor religioase?

Remus Cernea: Evident ca aici Ministerul Educatiei si Cercetarii are o responsabilitate majora. Daca ar exista o astfel de decizie din partea ministerului lucrurile s-ar rezolva imediat.

Realizator: Ati adresat o solicitare in acest sens Ministerului Educatiei?

Remus Cernea: Da, da, da, am adresat si ministerului inca din 2005…

Realizator: Si ce raspuns ati primit?

Remus Cernea: Nici un raspuns. A fost si o declaratie a ministrului, ca tema este una delicata. În interpretarea mea ce inseamna acest “delicat”? Înseamna ca, de fapt, domnia sa este constient ca noi avem dreptate, dar nu o poate spune public pentru ca s-ar teme de furtunile starnite fie la nivel politic fie la nivelul conducerii unor culte religioase./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.