Parlament curat sau societate civila curata?

Inca nu am reusit sa aflam cu precizie cand a fost pusa pe roate Societatea Academica Romana, dar se stie ca initiativa crearii ei a apartinut dnei Alina Mungiu-Pippidi. De altfel, dansa o si conduce – nu are somn daca nu conduce ceva – si a introdus-o treptat in peisajul social si politic al tarii. In climatul stiintei si culturii contemporane nu prea si-ar gasi locul, nefiind vorba despre asocierea unor academicieni veritabili, cu opera academica. Toti asociatii sunt guristi de profesie, care ochesc o tribuna de la care se poate vorbi fara nici o opreliste si ne potopesc cu prelegeri despre democratie.


Personal, nu avem cunostinta decat de doi „academicieni” en titre, membri ai societatii in speta: dna Alina Mungiu-Pippidi si dl Sorin Ionita, nelipsit din diverse emisiuni de televiziune in care se pune la cale viitorul politicii romanesti. Dna Alina Mungiu-Pippidi apare mai rar pe sticla, dar si cand apare, vorbeste cam cat vorbeste Sorin Ionita in sapte-opt emisiuni.

Fireste, injghebarea dnei Alina Mungiu-Pippidi e parte a societatii civile, alcatuita cam din aceleasi persoane, de aproape doua decenii. Si societatea civila cotizeaza la toate initiativele ei. Una din aceste initiative a fost aceea a luptei tenace si fara crutare pentru un Parlament curat. Un Parlament in care sa nu mai patrunda persoane cu trecutul patat de diverse responsabilitati detinute sub regim comunist, in masura sa perpetueze in zilele noastre mentalitati din vremuri apuse. Numai ca, dupa opinia noastra, statutul si reperele a ceea ce numim Parlament curat nu pot fi definite decat de o societate civila curata, apreciata ca atare printr-o optica similara. Din nefericire, de asa ceva ducem lipsa si, inainte de a vorbi despre un Parlament curat, ar trebui sa contam pe o societate civila curata, straina de orice influenta contractata sub vechiul regim. Si tocmai pe o asemenea societate civila nu se poate conta.

Insasi dna Alina Mungiu-Pippidi, dupa cum s-a precizat in unele publicatii, a detinut functiuni importante in asociatia studentilor comunisti de la Universitatea din Iasi. O chestiune pe care nu s-a indurat sa o limpezeasca public. Un factor important al societatii civile este si actualul ministru al Afacerilor externe, dl Mihai Razvan Ungureanu, fost membru supleant al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist. Avocati din oficiu au incercat sa-i gaseasca scuze, afirmand ca era tinar si premiant si tocmai asemenea oameni vanau comunistii. Tot ce se poate, insa, la vremea petrecerii faptelor, si altii au fost tineri si premianti si, cu toate acestea, comunistii nu i-au bagat in seama. Trebuia sa te bagi hotarit in fata si sa contezi pe anume relatii ca sa ajungi cineva in imprejurarile de atunci. De altfel, presa a consemnat cu destul umor o situatie anume, cand dl Mihai Razvan Ungureanu a aratat unei asistente de utecisti mana sa dreapta, clamand cu mandrie ca aceea era mana pe care i-a strans-o secretarul general al Partidului Comunist, Nicolae Ceausescu.

Membra a societatii civile este si dna Zoe Petre, fosta rotita cu un rost privilegiat in comitetul de partid al Universitatii din Bucuresti, vreme de aproape doua decenii. O pozitie de care a profitat fara jena, substituind autoritatii profesionale – spun martorii oculari ai acelor combinatiuni gaunoase – o autoritate politica degenerand deseori in atitudini dictatoriale. Iar astazi ne trateaza incontinent cu lectii de democratie de o factura submediocra. La randul sau, alt membru marcant al societatii civile, dl Mircea Dinescu, fost secretar al organizatiei tineretului comunist a Uniunii Scriitorilor, se consuma intr-o retorica anticomunista de un ridicol total. Adevarul fiind ca asa cum se baga in fata sub regimul lui Ceausescu, asa se baga in fata si in zilele noastre. Face parte si el din categoria celor obisnuiti sa se bage in fata sub orice regim. Cu beneficiile de rigoare, desigur. Ca sa nu mai vorbim si de colaboratorii fostei Securitati, depistati recent in randurile societatii civile.

Mai dispunem si de alte exemple, dar ne indoim ca dna Alina Mungiu-Pippidi ar dispune de nervi si rabdare sa ne asculte si sa deduca ce se cuvine din spusele noastre. Noi nu pledam pentru exmatricularea celor citati din societatea civila, dar le recomandam sa faca ciocul mai mic si sa nu se mai exerseze in lectii de democratie in care nu crede nimeni. Opinia publica romaneasca nu este alcatuita cu prioritate din prosti si intelege ceea ce nu inteleg directorii din televiziuni si din presa scrisa, care promoveaza cu o staruinta demna de cauze mai bune asemenea exercitii de ipocrizie. De asemenea, ar fi de dorit si o primenire periodica a societatii civile, sa nu se mai lovim zi de zi, decenii la rand, de aceleasi mutre de practicanti ai unei demagogii sacaitoare si ieftine pana la Dumnezeu. Ajunge! Nu suntem o natiune de maiori si de colonei, in care se recomanda civili numai cei pe care i-am enumerat noi mai sus. Si nu o societate civila tarata de un trecut comunist ne poate recomanda un Parlament mai curat decat cel de azi. Inainte de toate, avem nevoie de o societate civila curata.

Mihai Pelin

Cronica Romana

4 Noiembrie 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.