PNL prins cu Axa Bucuresti – Chisinau/Tiraspol – Moscova

Curentul: Ciuvica ar vrea sa fie numarul 323

Ziua: Ciuvica modifica documentele “SRI”, Norica iese la atac

Ziua: SRI recunoaste documentele lui Ciuvica

Seful asa-numitului “Grup de Investigatii Politice”, Mugur Ciuvica, a fost folosit in pofida intereselor sale de grup pentru a se pune in scena o operatiune complexa de devoalare a manevrelor PNL pe Axa Bucuresti-Chisinau/Tiraspol-Moscova. Dezvaluirea facuta de ziaristii de la ZIUA prin care se arata ca cele doua noi biletele ce poarta marca SRI ar fi, de fapt, fabricate, complica in interpretari jocul inteligent al ofiterilor de informatii pro-Romania. DATA aplicata pe unul din cele doua bilete insotitoare ale unor Dosare ce privesc securitatea nationala este de 20 IULIE a.c. – ziua cand sefii SRI, SIE si DGIPI, RADU TIMOFTE, GHEORGE FULGA si VIRGIL ARDELEAN, au fost chemati la Cotroceni de presedintele TRAIAN BASESCU pentru a-si scrie DEMISIILE. Trei anchete jurnalistice de anvergura puse cap la cap de Civic Media demonstreaza insa ca liderii PNL si inalte figuri ale guvernarii Calin Popescu Tariceanu – printre care se afla ministrul Apararii, Teodor Melescanu, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, consilieri si asociati de-ai prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu – sunt verigi intr-un lant de interese anti-Romania ce serveste in mod evident planurile Moscovei in zona. Grupul lui Ciuvica graviteaza in jurul cuplului Emil Constantinescu-Zoe Petre. Din acelasi acuplaj s-au nascut si Marius Oprea si Dorin Marian, fosti consilieri ai lui Constantinescu, in prezent ai lui Tariceanu. Cioroianu este nu numai scribul netalentat al lui Andrei Plesu la Dilema dar mai ales pupilul lui Zoe Petre, si ea aflata in “board”-ul Fundatiei lui Plesu – Colegiul Novaia Europa. Despre Melescanu a spus suficiente fostul ofiter DSS refugiat in SUA, Liviu Turcu. Cateva din titlurile investigatiei de mai jos lamuresc multe din actiunile decidentilor nostri politici, ascunse de ochii opiniei publice. Pana ieri.

Toate drumurile duc la Moscova @ Conexiunea PNL – Alianta “Moldova Noastra” – Edinaia Russia @ Scandalul SRI – versus PNL capătă accente din ce în ce mai interesante @ “Munca firească” a oamenilor politici ai PNL @ Partenerii lui MeleÅŸcanu din ChiÅŸinău sunt puntea către Moscova a PNL @ Urechean, “omul lui MeleÅŸcanu” – pion de vârf al Moscovei @ SRI, aruncat putin in aer @ Ciuvica este copilul de trupă al lui Emil Constantinescu, cel care tocmai a parafat o alianţă politică cu Tăriceanu @ Ce putea aduce Constantinescu la masa unei AlianÅ£e cată vreme gruparea sa încape într-un lift, s-au întrebat analiÅŸtii politici @ ÃŽn numai câteva zile, s-a demonstrat aportul lui Constantinescu ÅŸi beneficiile aÅŸteptate de gruparea petro-liberală cu ramificatii in CSI de la fostul ÅŸef de stat “învins de Securitate” @ Unele dintre dosarele operative ale Serviciului Roman de InformaÅ£ii privesc teme de interes euro-atlantic @ Norica Nicolai face pe naiva @ Miza perforării SRI-ului ÅŸi subteranele scandalului geopolitic izbucnit pe granita dintre NATO si CSI @ Importanta geopolitica a Basarabiei @ Consilierul lui Melescanu, Iulian Chifu, baiatul din mingii din spaÅ£iul ex sovietic @ Chifu, „deconspirat“ în urma scandalului de la Departamentul MAE pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni @ Consilierul liberalilor, acuzat de prejudicierea României cu peste un miliard de lei @ Cum au fost furati banii romanilor de pretutindeni de catre oamenii regimurilor PSD-PNL @ Raportul Curtii de Conturi privind fraudele de la Bucuresti si Chisinau @ Actualul ministru de Externe compromite din nou diplomatia romana, girand un proiect otravit pentru Romania @ Bani romanesti si europeni pentru separatisti? @ “Societate civila” transnistreana cu pistol la brau @ Pe dos fata de pozitia Romaniei la Marea Neagra @ Prietenul ministrilor PNL Mihai Razvan Ungureanu si Adrian Cioroianu, “europeanul” Kalman Mizsei, si fraudele de la ONU pe mana Rusiei @ Numitorul lor comun: George Soros @ Filiera Transnistria – Soros – Moscova


Conexiunea PNL – Alianta “Moldova Noastra” – Edinaia Russia

Norica Nicolai a cerut pedepsirea ofiÅ£erilor SRI care ÅŸi-au permis să-i monitorizeze activitatea în Republica Moldova. Până la sfârÅŸitul săptămânii, Comisia de anchetă ad-hoc instituită va purica dosarele de cercetare ale serviciului de informaÅ£ii – cel puÅ£in aÅŸa îşi doreÅŸte Radu Stroe. ÃŽntre timp, “pe surse” au început “scurgerile”. Un important lider liberal, mult mai proeminent decât obscura Norica, a avut contacte cu personaje din sfera politică a Moscovei. Partidul NaÅ£ional Liberal a semnat un acord politic cu o grupare de la ChiÅŸinău considerată un satelit al oficinei ruseÅŸti. Liderul acestei organizaÅ£ii, Serafim Urechean, este un vechi candidat al Moscovei ÅŸi reprezintă unul dintre pionii “alternativei KGB” pentru Moldova. Multe alte dezvăluiri, în următoarele articole.

Scandalul SRI – versus PNL capătă accente din ce în ce mai interesante.

Ieri seară, pe Mediafax a apărut o ÅŸtire “pe surse” în care se preciza că SRI-ul se afla pe urmele unui alt politician important din PNL care a avut întâlniri cu un om politic din Rusia, atât la ChiÅŸinău cât ÅŸi la Moscova. Contactele erau “de interes operativ” pentru serviciile de informaÅ£ii române (ÅŸi nu numai). Sursa citată (reporterul Mediafax susÅ£ine că ar fi o “sursă parlamentară”) adaugă: “Se pare ca în cadrul acelor întâlniri ar fi fost abordate ÅŸi discuÅ£ii politice, inclusiv tema creării unei posibile relaÅ£ii între liberali ÅŸi un partid din Rusia.”

“Curentul” deÅ£ine datele la care se referă “sursele informate” care la adăpostul anonimatului încearcă să ofere informaÅ£ii opiniei publice protejându-ÅŸi totodată pielea.

O mare muscă bâzâie în jurul PNL. Tăriceanu, preventiv, l-a trimis deja la înaintare pe obedientul său “consilier pe probleme de securitate”, Stejărel Olaru, pus să facă declaraÅ£ii de “prăfuire” a temei. ÃŽn argotica informaÅ£iilor “prăfuirea” desemnează o operaÅ£iune combinată de intoxicare ÅŸi “dezinformare gri”. Stejărel Olaru, învăţăcelul lui Marius Oprea în ale “prăfuirii”, a susÅ£inut că vede “indicii de poliÅ£ie politică” în cazul Norica Nicolai. După ce a făcut un fel de pseudo-analiză lingvistică a materialului prezentat de Mugur Ciuvică, Olaru i-a veÅŸtejit pe ofiÅ£erii de informaÅ£ii care “monitorizeză oamenii politici care îşi desfăşoară munca firească”.

“Munca firească” a oamenilor politici ai PNL

Olaru ÅŸtie prea bine că numai “muncă firească” nu este îmbârligarea unui om politic de vârf al PNL, pretins partid naÅ£ional, cu vermina de la Moscova.

Norica Nicolai este o cunoscătoare a problematicii apărării, deoarece face parte chiar din comisia de specialitate a Parlamentului. Ca atare, atunci când a declarat că nu vede în ce măsură interesează siguranţa naţională activitatea dumneaei şi a PNL în sfera rusească, la Chişinău şi la Moscova, putem crede că a trecut printr-o criză temporară de afazie cu efecte secundare de deranj cerebral.

DelegaÅ£ia PNL – în care s-a aflat ÅŸi Norica Nicolai, care a purtat discuÅ£ii cu cele trei partide de orientare liberală din Republica Moldova, în perioada 24-26 septembrie 2006 – AlianÅ£a “Moldova Noastră” (AMN), Partidul Social – Liberal (PSL) ÅŸi Partidul Liberal (PL) a fost condusă de Teodor MeleÅŸcanu. Acesta a semnat în final un acord politic semnificativ doar cu AlianÅ£a “Moldova Noastră”. PNL s-a angajat să susÅ£ină eforturile AMN ÅŸi PSL de a adera la Partidul Liberal European (ELDR) ÅŸi InternaÅ£ionala Liberală (LI). După semnarea protocolului de colaborare, liderul delegaÅ£iei PNL, Teodor MeleÅŸcanu, ÅŸi preÅŸedintele AMN, Serafim Urechean, au susÅ£inut o conferinţă de presă comună.

Partenerii lui Meleşcanu din Chişinău sunt puntea către Moscova si Putin a PNL

Imediat după conferinţă, Urechean a sărit în avionul de Moscova ÅŸi a semnat un alt acord cu Partidul Edinaia Rossia (partid de guvernământ). Constantin Kosaciov, preÅŸedintele comisiei prezidiului pentru relaÅ£ii economice al Edinaia Rossia, ÅŸi liderul AMN, Serafim Urechean, au ieÅŸit împreună la rampă susÅ£inând că “au identificat obiective ideologice ÅŸi abordări politice similare” că “s-au înÅ£eles să dezvolte relaÅ£iile dintre partidele lor”. Serafim Urechean a declarat că “Rusia a fost ÅŸi va fi mereu un partener important pentru Moldova, un partener interesant ÅŸi cu perspectivă în rezolvarea problemelor cu care se confruntă R.Moldova”.

Partidul Edinaia Russia (Rusia Unită) a fost creat de Vladimir Putin ÅŸi a reuÅŸit cu sprijinul personal al acestuia să monopolizeze puterea legislativă după alegerile parlamentare din 2003 consolidând astfel puterea personală a Å¢arului rus. Rusia Unită utilizează o retorică eteroclită cu accente de stânga iar ideologia partidului este concentrată într-un manifest – program scris de Aleksei Ciadaev, membru al Camerei ObÅŸteÅŸti a Rusiei ÅŸi autor al operei “Putin. Ideologia sa”. Programul enunÅ£at de hagiograful lui Putin abundă de abordări specifice trecutului sovietic definind Frontul deschis de partid drept un instrument de consolidare a unei “forÅ£e politice ce urmăreÅŸte să deÅ£ină conducerea pe termen lung”. Partidul Rusia Unită se consideră un lider al conservatorismului,”succesor atât al Rusiei Å£ariste, cât ÅŸi al celei socialiste”.

“Omul lui MeleÅŸcanu” – pion de vârf al Moscovei

Serafim Urechean, preferatul lui Teodor MeleÅŸcanu are o biografie specifică liderilor actuali ai Moldovei, proveniÅ£i din activul sovietic. Absolvent al ÅŸcolii superioare de partid din Leningrad, a fost instructor al CC al PCM, secretar al Comitetului raional Briceni a PCM, ÅŸi preÅŸedinte al executivului raional Anenii Noi. Lider sindical în perioada guvernării agrariene, implicat în privatizarea ilicită a patrimoniului acestei organizaÅ£ii, este numit, în 1994 de către preÅŸedintele de atunci al Moldovei, Mircea Snegur, prin decret prezidential, în funcÅ£ia de primar general al capitalei. ÃŽn 1999 si 2003 a redevenit primar. Mandatul său de edil al ChiÅŸinăului este marcat de implicarea într-o serie de afaceri ilegale care i-au creat faima de funcÅ£ionar corupt, fapt pentru care s-a ÅŸi aflat sub urmărire penală. Urechean este unul dintre cei mai bogaÅ£i oameni din Republica Moldova, conducând o reÅ£ea mafiotă care i-a adus beneficii prin exercitarea traficului de influenţă, privatizări ilegale, estorcare de fonduri ÅŸi luare de mită. CorupÅ£ia din cadrul primăriei ChiÅŸinău a fost semnalată de-a rândul anilor de către investitorii străini. InformaÅ£ile au fost compilate ÅŸi publicate în anuarul Congresului Statelor Unite “International Practice Corruption Act”.

“Alternativa KGB” pentru Republica Moldova

Urechean a fost apreciat însă de Maica Rusie ÅŸi a fost decorat cu Ordinul “Sfântul Dumitru” de gradul II, acordat de Alexii II, Patriarhul întregii Rusii, cu Ordinul “Serghii Radonejskii” de gradul II, acordat tot de Patriarhul rus, Alexii II, în aprilie 2004. A fost mai mulÅ£i ani membru al Guvernului ÅŸi a votat toate hotărârile specifice guvernării antiromâneÅŸti de la ChiÅŸinău. A votat împotriva înregistrării Mitropoliei Basarabiei, împotriva introducerii religiei, a votat pentru înstrăinarea teritoriului naÅ£ional, în beneficiul ucrainenilor, la Palanca, Basarabeasca, Giurgiulesti ÅŸi în alte localităţi iar din 2002 a devenit favoritul Moscovei pentru alegerile locale din 2003, ÅŸi ulterior pentru alegerile parlamentare din 2005.

Kremlinul a cochetat cu ideea înlocuirii lui Voronin cu Urechean acesta fiind un apropiat al separatiştilor ruşi de la Tiraspol şi în relaţii personale strânse, de prietenie, cu Igor Smirnov.

Urechean, începând cu 2003 s-a deplasat în repetate rânduri la Moscova unde a avut o serie de întâlniri secrete cu înalţi demnitari ruşi, între care Dmitri Kozak, Boris Grâzlov, Veaceslav Trubnikov, Iuri Lujkov şi chiar Vladimir Putin. Kremlinul l-a asigurat de întreg sprijinul (inclusiv financiar) în campania pentru alegerile parlamentare din 6 martie 2005, în schimbul promisiunii acestuia că va susţine proiectul Primakov de federalizare a Republicii Moldova (după un plan pus la punct chiar de mâna dreaptă a lui Putin, Dmitiri Kozak). Proiectul rusesc urmărea legalizarea menţinerii armatei ruse de ocupaţie în raioanele din stânga Nistrului şi obţinerea de garanţii cu privire la respingerea aderării, în perspectivă, a Moldovei la structurile atlantice.

Blocul Moldova Democrată (BMD), condus de Urechean era un partid de opoziţie formală faţă de regimul comunist, cadrele din arealul lui Urechean şi Voronin provenind din acelaşi rezervor de cadre al Moscovei.

În logistica Blocului politic creat pentru Urechean sunt implicate personaje ca Boris Birstein, unul dintre oligarhii sistemului mafiot ruso-israelian care a devastat sistemul sovietic în beneficiul noilor stăpâni proveniţi din aparatul militar şi al serviciilor secrete ruseşti. Ramificaţiile cvasi-mafiote de la vârful grupării sale politice reunesc foşti activişti de frunte ai sistemului de partid sovietic, ofiţeri KGB şi capi ai mafiei ruseşti care au ca bază teritoriul Transnistriei.

George Roncea / Curentul

26 septembrie

SRI, ARUNCAT PUTIN IN AER

Când drapelul de onoare al unei mari unităţi militare este atins de inamic, marea unitate, potrivit cutumelor, este considerată pierdută. Justificarea existenţei unei unităţi de luptă şi apărare este lupta şi rezistenţa în faţa inamicului. Dacă linia frontului s-a rupt, dacă instituţia a fost preluată de inamic, dacă drapelul a fost atins de dezonoare, unitatea piere odată cu drapelul. Întreaga instituţie se dezafectează. În războiul nevăzut al ofiţerilor de informaţii drapelul nu se ţine la vedere. Steagul este însă pus sub pază, în interiorul instituţiei. Activitatea specifică a armei informaţiilor este de neconceput fără conspirativitate. Secretul este regula serviciului. A oricărui serviciu de informaţii, oriunde în lume. Serviciul Român de Informaţii trece prin cele mai grele momente ale istoriei sale zbuciumate.

Duminică, un comunicat intitulat “SRI face poliÅ£ie politică” explodează pe piaţă. Mugur Ciuvică, omul de casă al lui Emil Constantinescu publică două documente care ar demonstra că SRI spionează PNL ÅŸi pe senatorul liberal Norica Nicolai, respectiv două adrese de însoÅ£ire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenţă din cadrul SRI, semnate de generalul Vasile Stanciu.

Adresele însoÅ£esc materiale pe care Stanciu le prezintă unuia dintre directorii SRI. Prima adresă, prezentată în facsimil, are următorul conÅ£inut: “Domnule Director, InformaÅ£ia prezentată se referă la unele afirmaÅ£ii ale senatorului PNL Norica Nicolai” ÅŸi este semnată de generalul de brigadă Vasile Stanciu în calitate de “Åžef al Grupului de Evidenţă”.

Cea de a doua adresă are următorul conÅ£inut: “Domnule Director, vă prezentăm un material referitor la intenÅ£ia Partidului NaÅ£ional Liberal de a coagula un în Republica Moldova, precum ÅŸi reacÅ£ii după recenta declaraÅ£ie a preÅŸedintelui Traian Băsescu referitoare la “.

Adresa este semnată de Vasile Stanciu, este datată 20 iulie 2006, este ştampilată, vizată şi semnată de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.

Ieri Comisia SRI s-a întrunit urgent pentru a-l audia pe directorul SRI, George Maior, iar Radu Stroe a declarat că intenţionează să obţină acces la documentaţia internă a SRI, cu privire la acest caz. La rândul său preşedintele Băsescu a hotărât convocarea CSAT. Vom vedea, dacă vor urma destituiri în SRI, dacă cele două evenimente au vreo legătură sau este doar o simplă coincidenţă între scandalul din SRI şi convocarea forului suprem al Apărării Naţionale.

Situaţia de acum, în care Stroe cere acces la datele operative aduce aminte de insistenţele similare ale colegului său de guvernare şi comisie, Verestoy Attila, cel care ani de-a rândul (este în Comisia SRI de 15 ani!) a încercat să participe la şedinţele de lucru ale activului cadrelor din SRI.

Imediat după ce Stroe ÅŸi-a anunÅ£at intenÅ£iile a reacÅ£ionat ÅŸi vicepreÅŸedintele PNL Norica Nicolai, declarând că formarea unui pol de dreapta în R. Moldova este “o chestiune de politică liberală decentă”, nu ceva care vizează siguranÅ£a naÅ£ională: “ÃŽn calitatea mea de vicepreÅŸedinte al PNL ÅŸi de vicepreÅŸedinte al secÅ£iei de femei a ELDR, în perioada 24 – 26 septembrie 2006 am fost într-o delegaÅ£ie la ChiÅŸinău, din care au mai făcut parte Teodor MeleÅŸcanu, Cristian BuÅŸoi, IonuÅ£ Popescu ÅŸi Ionel Palar, ocazie cu care ne-am întâlnit cu toate partidele liberale din Republica Moldova ÅŸi am încheiat un acord parlamentar cu Partidul Moldova Noastră. Cred că aveam toată căderea de a discuta cu partidele liberale moldoveneÅŸti ÅŸi de a-i sprijini în consolidarea acestui pol de dreapta. Nu cred că este o chestiune care să vizeze siguranÅ£a naÅ£ională, ci este o chestiune de politică liberală decentă” – am încheiat citatul, preluat de agenÅ£ia Mediafax.

Miza geopolitică a Republicii Moldova

Ce nu a declarat Norica Nicolai şi ce se trece sub tăcere este faptul că teritoriul românesc al Basarabiei, actuala Republica Moldova a constituit întotdeauna pentru Rusia un cap de pod extrem de important pentru interesele strategice ale Moscovei. Cunoscătorii ştiu că Moldova este astăzi pe linia unui adevărat front al unui nou tip de război rece. Frontul nu este deschis doar pe teritoriul dintre Nistru şi Prut, ci cuprinde întreg istmul ponto-baltic, centura de apărare euro-atlantică şi se concentrează în sud, la Gurile Dunării extinzându-se şi deasupra Mării Negre.

Prin provincia românească s-au perindat personaje dintre cele mai importante ale Rusiei, încă din vremea Å£arismului, când în Basarabia guvernau amiralul P. M. Ciceagov ÅŸi generalul I. M. Harting. ÃŽn timpurile noastre, recent, la ChiÅŸinău ÅŸi-au făcut veacul lideri de marcă ai Aparatului de la Kremlin, printre care un ÅŸef al administraÅ£iei prezidenÅ£iale de la Moscova – Dmitri Kozak – ÅŸi un amiral al serviciilor de informaÅ£ii ale marinei ruse – Iuri Zubakov – care din ambasador la ChiÅŸinău a devenit secretar adjunct al Consiliului de Securitate al FederaÅ£iei Ruse.

Printre personajele politice de vârf provenite din Rusia, care au guvernat la ChiÅŸinău trebuie enumeraÅ£i HruÅŸciov ÅŸi Andropov – figuri proeminente ale aparatului de Partid ÅŸi ale KGB-ului, apoi Leonid Ilici Brejnev, primul secretar al Partidului Comunist al RSSM, care a ucis ÅŸi deportat în anii ´50 zeci de mii de români basarabeni secondat de ÅŸeful propagandei, Konstantin Cernenko care a “implementat” colectivizarea forÅ£ată a Basarabiei. Ca urmarea a activităţii strălucite în Basarabia, de măcelărire eficientă, Stalin l-a plasat pe Brejnev în Politburo. Brejnev l-a tras, după dânsul, ÅŸi pe tovarăşul său de blestemăţii, eficientul Cernenko.

După destrămarea URSS, ÅŸeful Armatei a IV-a Ruse din Transnistria a fost o figură de vârf a Armatei RoÅŸii, generalul Alexandr Lebed, veteran al Afganistanului, expert al lichidării miÅŸcărilor de eliberare naÅ£ională (de sub ruÅŸi) ale popoarelor din din Caucaz, cu o excelentă rată de randament în timpul pogromului din Armenia, participant la contralovitura din Georgia anului 1989 ÅŸi la ocuparea oraÅŸului Baku în ianuarie 1990, pentru ca în timpul puciului rusesc din 1991 să fie trimis pentru “reinstaurarea ordinii” la Moscova. Lebed a fost cel care a condus ostilităţile armatei ruse împotriva basarabenilor în timpul războiului de pe Nistru din 1992, a ajuns apoi ÅŸeful Consiliului de Securitate al Rusiei ÅŸi era gata gata să-l ardă ÅŸi pe Boris Elţîn. Planul generalilor de propulsare a lui Lebed la conducerea Rusiei a fost întrerupt de un accident mortal survenit cu oportunitate.

Interesele ruseşti de la Chişinău

Moldova a fost apoi “preluată” de Evgheni Primakov, fostul ÅŸef al Serviciului de InformaÅ£ii Externe al Rusiei (SVR), ministru de Externe al FederaÅ£iei, principal autor al primului plan de transfomare a Transnistriei într-un nou Kaliningrad, în coasta sudică a centurii de apărare nord-atlantice. RuÅŸii nu lucrează de azi de ieri în Moldova. La ChiÅŸinău Rusia are cea mai mare ambasadă din tot spaÅ£iul ex-sovietic, o cazemată gigantică în care poate lucra o întreagă brigadă. Ei sunt prezenÅ£i mai ales prin serviciile lor militare din motive foarte simple. Avansul frontierei euro-atlantice, prin intrarea României în NATO are o componentă majoră de ordin pur militar. ÃŽn plus, mai ales prezenÅ£a militară americană la Marea Neagră ÅŸi aÅŸezarea lor temeinică pe teritoriul României i-a adus pe ruÅŸi în pragul turbării.

Agentura Moscovei de la ChiÅŸinău, prezentă atât în conducerea ţării cât ÅŸi în aÅŸa zisa OpoziÅ£ie este activată ÅŸi lucrează la foc continuu. Ceea ce se întâmplă în ultima vreme în fosta republică sovietică, condusă de aceeaÅŸi foÅŸti sovietici din vremea lui Brejnev, arată că Moldova nu mai este o “buffer zone” ci este pe cale să devină o zonă de “mortal combat”. Transnistria este o bombă cu ceas, gata amorsată, iar activul militar rusesc al regiunii constituie un motiv de îngrijorare la nivel mondial, nu regional. După ce Rusia a declarat franc că îşi va retrage la paÅŸtele cailor garnizoana avansată de la graniÅ£a României, activul militar de pe teritoriul Moldovei, orice iluzie asupra “democratizării” regiunii s-a spulberat. ÃŽn acest context lupta pentru controlul geopolitic capătă accente dramatice. Europenii nu ÅŸtiu sau nu vor sau nu pot să facă faţă molohului rus. România este avanpostul nord-atlantic cel mai expus. Faptul că orientarea politicii externe “americane” susÅ£inută de preÅŸedintele Traian Băsescu este în răspăr cu politica guvernării liberal-edemeriste nu mai este un secret pentru nimeni. Motivele pentru care liberalii s-au orientat, de la bun început, ca ÅŸi PSD-ul, pe un aliniament opus celui promovat de ÅŸeful statului sunt însă, deocamdată, secret de stat (ÅŸi de partid aÅŸ adăuga). ÃŽn numerele următoare ale Curentului vom pune la dispoziÅ£ia opiniei publice reperele ascunse ale scandalului SRI de astăzi ÅŸi vom spune ce omite să spună Norica Nicolai despre activităţile “decente” ale domniei sale.

George Roncea / Curentul

25 septembrie 2007

TOATE DRUMURILE DUC LA MOSCOVA

Ghici ciupercă cine este liderul PNL care are relaţii cu Moscova?

Scandalul creat de Mugur Ciuvică ÅŸi instrumentat, după toate probabilităţile în tenebrele Palatului Victoria, are efect de bumerang asupra liberalilor. SRI pare decis în ultimă instanţă să spună lucrurilor pe nume – Grupul de evidenţă al SRI, unitatea ofiÅ£erilor acoperiÅ£i, a intervenit în legătură cu un lider al PNL ÅŸi un politician din Rusia care au avut întâlniri „de interes operativ“ pentru serviciile de informaÅ£ii române, sunt ultimele declaraÅ£ii provenite din surse. Dacă vom face o trecere în revistă a deplasării, în perioada 24-26 septembrie, la ChiÅŸinău, a unei delegaÅ£ii liberale, componenÅ£a delegaÅ£iei, dar ÅŸi întâlnirile care au avut loc ÅŸi le vom conexa cu ultimele informaÅ£ii, chiar ÅŸi provenite din „surse“, lucrurile par a fi clare, persoana despre care se face vorbire nefiind, cum s-a sugerat de „inteligenÅ£ele“ din Palatul Victoria, Norica Nicolai, ci colegul său, ministrul Apărării, Teodor MeleÅŸcanu.

Astfel, potrivit site-ului PNL, „în perioada 24 – 26 septembrie 2006, a avut loc la ChiÅŸinău vizita delegaÅ£iei PNL în Republica Moldova. DelegaÅ£ia a fost formată din Teodor MeleÅŸcanu – vicepreÅŸedinte al Senatului, vicepreÅŸedintele PNL, Norica Nicolai – senator, preÅŸedintele OFL, IonuÅ£ Popescu – senator, membru al Biroului Permanent Central al PNL, Cristian BuÅŸoi – deputat, secretar executiv responsabil cu relaÅ£iile internaÅ£ionale al PNL, Ionel Palăr – deputat PNL Bacău, Vasile Gherasim – coordonatorul TNL în relaÅ£ia cu tinerii liberali din Republica Moldova, Florin Alexe – membru BPN TNL, DragoÅŸ Aionesei – ofiÅ£erul internaÅ£ional al CSL, Costin Călinescu – reprezentant CSL.

DelegaÅ£ia PNL a purtat discuÅ£ii cu cele trei partide de orientare liberală din Republica Moldova – AlianÅ£a „Moldova Noastră“ (AMN), cel mai important partid parlamentar de opoziÅ£ie, Partidul Social- Liberal (PSL), reprezentat în Parlament, ÅŸi Partidul Liberal (PL), înfiinÅ£at relativ recent.

În discuţiile cu Alianţa „Moldova Noastră“, s-a subliniat necesitatea sprijinirii de către PNL a efortului de organizare a acestui partid, dar şi de elaborarea unui program de politici publice. Liderii PNL vor fi prezenţi la evenimentele organizate în Republica Moldova, iar cu sprijinul partidelor liberale din Germania şi Olanda vor fi organizate seminarii, dezbateri publice, traininguri. Cu Alianţa „Moldova Noastră“, Partidul Naţional Liberal a încheiat un protocol de colaborare. Liderul delegaţiei PNL, Teodor Meleşcanu, şi preşedintele AMN, Serafim Urechean, au susţinut o conferinţă de presă comună.

Numele fostului primar de la Chişinău, Serafim Urechean, este conexat cu tot felul de afaceri, dar şi de relaţii strânse cu Moscova. Astfel, Alianţa „Moldova Noastră“ a semnat chiar un protocol de colaborare cu Partidul Edinaia Rossia, formaţiunea aflată la guvernare la Moscova. De asemenea, printre cei cu care s-a mai văzut Meleşcanu s-a numărat şi vicepreşedintele PNL Moldova, Vitalia Pavlicenco, despre care se spune că ar fi soţia unui fost ofiţer KGB.

ÃŽntâmplător sau nu, la o lună după vizita „delegaÅ£iei“ liberale la ChiÅŸinău, o altă bombă, lansată, de această dată, în cunoÅŸtinţă de cauză, de preÅŸedintele Traian Băsescu, în cadrul unui interviu dat unui cotidian central, se referea la „un domn foarte important, Kondyakov“, care, spunea ÅŸeful statului că s-ar fi întâlnit cu politicieni români. Plasarea numelui, atunci aproape necunoscut a fost făcută în contextul în care Băsescu vorbea despre structuri externe interesate în destabilizarea României. La fel de întâmplător, cel mai vehement critic al lui Băsescu a fost…Teodor MeleÅŸcanu, care, potrivit relatărilor de atunci, ar fi fost cel care l-a invitat pe Alexandr Kondyakov în România. EvoluÅ£ia de atunci a reacÅ£iilor liberalilor a fost una de-a dreptul stupidă. ÃŽntâi au negat vehement, apoi au spus că scopul întâlnirii l-au constituit „discuÅ£iile despre PNL“, după care însuÅŸi premierul Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut că s-a întâlnit cu Kondyakov pentru „a discuta despre ameliorarea relaÅ£iilor româno-ruse“. Circul declaraÅ£iilor de atunci a fost întregit de ÅŸeful masonilor români, Eugen Ovidiu Chirovici, care a negat vehement conexiunea dintre Kondyakov ÅŸi Vladimir Putin. ÃŽntrebarea care în mod firesc trebuia pusă este dacă Alexandr Kondyakov nu avea nicio legătură cu Putin, ce treabă avea să discute cu premierul român despre „ameliorarea relaÅ£iilor româno-ruse“? Pe marginea acestei întâlniri a existat ÅŸi o reacÅ£ie cât se poate de oficială – cea a purtătorului de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

„Pe 12 aprilie a avut loc, la Palatul Victoria, o scurtă întâlnire de prezentare a persoanei respective (Alexandr Kondyakov) cu domnul prim-ministru, în prezenÅ£a senatorului PNL, Radu Stroe. Au fost înÅŸtiinÅ£ate cu transparenÅ£a instituÅ£iilor cu atribuÅ£ii specifice pentru a se asigura o informare adecvată asupra persoanei respective, fiind cunoscută activitatea anterioară a acesteia. ÃŽntâlnirea a durat circa 15 minute ÅŸi a fost solicitată în numele companiei pe care persoana respectivă o reprezintă (Novokom – n.r.).

După cum ştiţi, premierul se întâlneşte des cu reprezentanţii firmelor străine. Precizăm că nu s-au discutat probleme de politică internă“, a declarat Camelia Spataru.

Ce nu se prea ÅŸtie despre Teodor MeleÅŸcanu

Teodor Meleşcanu, actual ministru al Apărării, a fost membru în Consiliul de Administraţie al ROMPETROL, între 2002 şi 2004. Meleşcanu a fost deconspirat, recent, ca agent securist, de celebrul Liviu Turcu, ofiţerul care a fugit în Occident înainte de 1989. Meleşcanu a fost cel care a legat PNL-ul direct cu partidul lui Putin, semnând un acord cu o organizaţie din Moldova susţinută şi creată de consilierul special al lui Putin, Gleb Pavlovski.

Cornelia Draghici / Interesul public

26 septembrie 2006

IULIAN CHIFU, BAIATUL DE MINGII DIN SPATIUL EX SOVIETIC

Scandalul politic care bulversează în aceste zile scena politică românească a prins în mrejele sale şi unul dintre importantele servicii secrete ale României, respectiv SRI care este acuzat de efectuarea unor acţiuni de poliţie politică ce vizau o serie de oameni politici din rândul PNL.

În culisele acestui nou scandal se află un personaj controversat al scenei publice: Iulian Chifu, analist al spaţiului ex-sovietic. Iulian Chifu este unul dintre consilierii senatorilor PNL, Teodor Meleşcanu, şi Norica Nicolai în ceea ce priveşte problematica Republicii Moldova şi a spaţiului ex-sovietic. Consilierul celor doi oameni politici este un cunoscut comentator politic al evenimentelor din spaţiul estic (Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Georgia), având, totodată, şi calitatea de conferenţiar universitar, doctor în istorie. În cadrul SNSPA, Iulian Chifu se ocupă de analiză de conflict şi a intrat în atenţia mass-media din România, după abandonarea carierei de reporter la Prima TV, prin intermediul scandalului financiar în care a fost implicat ONG-ul intitulat „Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning“.

Iulian Chifu a fost „deconspirat“ în urma scandalului de la DRRP

ONG-ul pe care îl conducea a beneficiat de o serie de fonduri din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRPP) pentru realizarea unui proiect intitulat „Edificarea capacităţilor de gestionare a crizelor“ şi ale cărui obiective generale erau editarea de analize periodice referitoare la managementul crizei şi dezvoltarea capacităţilor de avertizare timpurie pentru anticiparea posibilelor conflicte, cu impact major asupra societăţii, sprijinirea dezvoltării democratice a instituţiilor societăţii civile, precum şi încurajarea exportului valorilor democratice în statele din spaţiul ex-sovietic.

Consilierul liberalilor, acuzat de prejudicierea României cu peste un miliard de lei

ONG-ul lui Iulian Chifu a primit pentru realizarea proiectelor sale în spaţiul Republicii Moldova suma de 1.573.850.000 ROL, prin contractul nr. 1231/ 18.06.2004), pentru proiectul „BeCaMe Democratic“ şi din care a cheltuit 1.528.037.062 în proiectele sale din anul 2004. În urma scandalului iscat la începutul anului 2005, de către Eugen Popescu, fost director în cadrul DRRP şi patron al Agenţiei de ştiri „Romanian Global News“, mass-media a luat la puricat activitatea DRRP-ului în anul 2004 şi implicit performanţele ONG-ului „Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning“.

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2005 privind activitatea DRRP a evidenţiat faptul că „Centrul pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning“, împreună cu „Fundaţia Academică Petre Andrei“ şi „Asociaţia Centrul pentru Democraţie“ din Iaşi, au prejudiciat statul român cu suma totală de 1.734.680 ROL, din care mai mult de un miliard de lei au fost trecuţi în contul lui Iulian Chifu şi al ONGului său. Raportul expertului trimis de DRRP, în 2005, pe urma banilor cheltuiţi în spaţiul moldav, a relevat faptul că analizele, avertizarile şi rapoartele lunare prezentate de CPC-EW, ca rezultat al muncii depuse în cadrul proiectului „BeCaMe Democratic“, sunt copiate, fără niciun fel de contribuţie personală, direct din materialele Agenţiei de Presă „FLUX“ din Chişinău. Aceste analize au fost traduse în limba engleză, cu cheltuielile de rigoare pentru care s-au decontat sumele stipulate în contractul de finanţare, conform documentelor justificative prezentate DRRP de către CPC-EW.

Unii jurnalişti l-au acuzat pe Iulian Chifu că nu a menţionat obţinerea vreunui drept de copyright de la instituţiile cărora le aparţineau materialele. Raportul DRRP, confirmat de Curtea de Conturi, relevă faptul că CPC-EW nu a pus la dispoziţia DRRP o strategie de difuzare a materialelor redactate, însoţită de documentele de predareprimire, precum şi niciun fel de evidenţă scriptică din partea presupuşilor destinatari ai materialelor produse în cadrul proiectului „BeCaMe Democratic“.

Cine i-a pus pile lui Chifu pentru postul de consilier?

Iulian Chifu s-a remarcat în peisajul public din România ÅŸi prin participarea la ceea ce massmedia a considerat a fi „proiectul otrăvit“, respectiv un plan de reglementare al conflictului transnistrean realizat de către o serie de experÅ£i români, ucrainieni ÅŸi moldoveni (Oleksandr Sushko – Centrul de Studii Euro-Atlantice din Kiev, Natalia Belitser – Centrul Pylyp Orlyk pentru DemocraÅ£ie din Ucraina, Oazu Nantoi – Institutul de Politici Publice din ChiÅŸinău, Igor Munteanu – IDIS Viitorul din Republica Moldova, Dan Dungaciu – Universitatea Bucuresti, Cornel Codită – CPC-EW).Plan ce a fost prezentat în faÅ£a Comisiilor de Politică Externă ale Senatului ÅŸi Camerei DeputaÅ£ilor la 1 martie 2006.

Analistul Iulian Chifu este un vechi jurnalist specializat în problematica conflictelor îngheţate din spaţiul ex-sovietic, cu numeroase articole, cărţi şi intervenţii în mass-media pe acest subiect.

Dintr-o astfel de poziţie publică, la care poate fi adăugată relaţia de prietenie cu Marian Enache (fost lider ApR), Iulian Chifu a fost recomandat pentru postul de consilier al senatorului Meleşcanu, şi mai apoi Norica Nicolai, pentru spaţiul estic.

De altfel, Iulian Chifu şi Marian Enache au înfiinţat împreună chiar şi o societate comercială în Iaşi (Prorom Consulting &Mangament Politic SRL), firmă care astăzi se află în lichidare.

Dan Badea / Interesul public

26 septembrie 2007

CUM AU FOST FURATI BANII ROMANILOR DE PRETUTINDENI

— Curtea de Conturi confirma jaful de la DRRP si pune la index mai multe ONG-uri care au incalcat legea penala * In ciuda faptului ca Raportul se refera la perioada 2004-2005, responsabilii de fraude, inca umbla liberi pe la televiziuni

Raportul Curtii de Conturi pentru anul 2005, facut public saptamana trecuta, dezvaluie faptul ca Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning, impreuna cu Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi si Asociatia pentru Democratie au prejudiciat Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) cu o suma de 1.734.680.000 lei. Ziarul ZIUA a informat cu privire la acest prejudiciu inca din octombrie 2005, cand un raport intern al DRRP prezenta pe larg informatii cu privire la activitatea celor trei organizatii neguvernamentale amintite mai sus. DRRP, care tace mult prea suspect, este controlat de PNL si condus de Mihai Gheorghiu, om plasat in functie de seful PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Raportul Curtii de Conturi

Curtea de Conturi arata in raportul sau ca s-a efectuat o misiune de audit la Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni “si a valorificat rezultatele actiunii de control efectuate la 3 asociatii/fundatii care au derulat astfel de fonduri respectiv: Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi, Asociatia Centrul pentru Democratie din Iasi si Asociatia Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning din Bucuresti”.

Curtea de Conturi afirma ca faptele celor trei asociatii in derularea programelor cu DRRP au incalcat legea penala: “In urma verificarilor la trei dintre entitatile solicitate care au beneficiat de astfel de fonduri in anul 2004, respectiv: Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi, Asociatia Centrul pentru Democratie din Iasi si Asociatia Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning din Bucuresti s-au constatat fapte generatoare de prejudicii in suma totala de 1.734,68 mii lei, existand indicii ca o parte din suma, respectiv 1.486,32 mii lei a fost cheltuita cu incalcarea legii penale”.

Plagiat si prejudicii financiare

Un raport alcatuit inca din luna martie 2005, care a fost inaintat Ministerului Afacerilor Externe si Cancelariei primului-ministru, dezvaluie mecanismul prin care Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning condus de Iulian Chifu a reusit sa puna mana pe mai mult de un miliard de lei – fapta confirmata in prezent si de raportul Curtii de Conturi.

Centrul pentru Prevenirea Conflictelor & Early Warning – Bucuresti (CPC-EW) a incheiat pe 18 iunie 2004 contractul nr. 1231 cu DRRP, fiindu-i aprobata suma de 1.573.850.000 lei pentru proiectul BeCaMe Democratic. Proiectul initiat de CPC-EW in cursul anului 2003, a fost structurat pe o perioada de 3-5 ani. Obiectivele generale ale proiectului sunt: “editarea de analize periodice referitoare la managementul crizei si dezvoltarea capacitatilor de avertizare timpurie pentru anticiparea posibilelor conflicte, cu impact major asupra societatii; sprijinirea dezvoltarii democratice a institutiilor societatii civile; incurajarea exportului valorilor democratice in statele din spatiul ex-sovietic”.

Raportul din martie 2005 reflecta faptul ca analizele, avertizarile si rapoartele lunare prezentate de CPC-EW ca fiind rezultat al muncii depuse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic sunt copiate, fara nici un fel de redactare, direct din materialele Agentiei de Presa “Flux” de la Chisinau. Mai mult, analizele prezentate ca fiind traduse din limba romana in limba engleza (pentru care s-au decontat sumele stipulate in contractul de finantare, conform documentelor justificative prezentate Departamentului de CPC-EW), sunt copiate din materiale publicate pe Internet. Nu rezulta de nicaieri indicarea copyright-ului, obtinut de la institutiile carora le apartin materialele. Mai mult, autorii materialelor nu sunt nici macar mentionati, iar paragrafele sunt pur si simplu luate cu “copy-paste” de “specialistii” Centrului condus de Iulian Chifu.

George DAMIAN / Ziua

FILIERA TRANSNISTRIA – SOROS – MOSCOVA

cioro mizsei.jpg
Actualul ministru de Externe compromite din nou diplomatia romana, girand un proiect otravit pentru Romania

Ministrul roman de Externe Adrian Cioroianu a dovedit inca o data ca nu poate administra diplomatia romaneasca: ieri dimineata a girat cu prezenta sa o conferinta privind rolul societatii civile in regiunea Marii Negre, unde trimisul UE la Chisinau, Kalman Mizsei, a facut afirmatii in contradictie cu politica externa romaneasca, afirmatii lasate fara replica de ministrul Cioroianu @ Ambii oficiali au un numitor comun: George Soros

Kalman Mizsei a sustinut ca Uniunea Europeana ar trebui sa sprijine financiar societatea civila din Transnistria. Desi este cunoscut ca fiind in preferat de-al lui George Soros, diplomatul maghiar Kalman Mizsei nu a luat in considerare studiul Institutului pentru Politici Publice de la Chisinau care afirma ca: “in republica separatista au fost infiintate peste 600 de organizatii neguvernamentale, aproape toate aflandu-se cel putin sub controlul informativ al serviciilor ruse, multe fiind chiar infiintate de ele”. Un exemplu: un ofiter de informatii acoperit, Dmitri Soin, coordoneaza doua ONG-uri transnistrene – insa in acelasi timp este cautat de Interpol pentru doua crime si e acuzat de trafic de armament. De altfel nici Mizsei nu are un trecut linistit: a fost fortat sa demisioneze din functia de reprezentant UNDP la Moscova in septembrie 2006 in urma unui raport care dezvaluia fraudele comise in timpul mandatului sau.

Ungurul “european” Kalman Mizsei si fraudele de la ONU pe mana Rusiei

Reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau, Kalman Miszei, a declarat ieri la Bucuresti ca tarile membre UE si alti donatori internationali interesati de zona trebuie sa sprijine financiar societatea civila din Transnistria. “Republica autoproclamata transnistreana nu este o dictatura inchisa, nu are o structura politica monolitica. Exista pluralism in aceasta regiune cu o populatie de numai 500.000 de locuitori. Exista o opozitie politica, o societate civila, manageri ai unor intreprinderi care au opinii diferite de cele ale conducerii politice de la Tiraspol”, a sustinut Miszei. Aceasta afirmatie a starnit reactia Antjiei Herrberg, moderatoarea conferintei din partea Crisis Management Initiative, care a spus ca “aceasta problema mai trebuie discutata, poate aceasta e cea mai mare provocare a noastra”. Din pacate, reprezentantilor presei nu li s-a permis accesul la lucrarile conferintei, ci doar la deschidere – in ciuda faptului ca era vorba de o masa rotunda a societatii civile. Pozitia lui Mizsei a fost aprobata de ministrul Cioroianu, care l-a incurajat pe oficialul european in timpul conferintei de presa sa detalieze problema ajutorarii “societatii civile” transnistrene.

Mizsei a insistat afirmand ca “hranirea” societatii civile din Transnistria este doar o “provocare” pentru statele donatoare din UE sau pentru alti donatori internationali cum este Fondul Marii Negre de sustinere a cooperarii regionale intre organizatiile societatii civile realizat prin intermediul Fundatiei Marshall. Reprezentantul special al UE la Chisinau a mentionat ca, de la preluarea mandatului, a efectuat mai multe vizite la Tiraspol unde s-a intalnit cu asa-zisi oficiali transnistreni, dar si cu reprezentanti ai intreprinderilor economice si ai societatii civile. “Noi lucram cu oricine si aceste intalniri m-au ajutat sa le inteleg perspectiva, opiniile despre natura conflictului cu Chisinaul si despre gasirea unor solutii”, a spus Miszei.

Pe dos fata de pozitia Romaniei

Pozitia oficiala a Romaniei este de includere a Republicii Moldova in pachetul tarilor din Balcanii de vest in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana. Kalman Mizsei insa a afirmat ieri ca Republica Moldova trebuie sa se multumeasca cu Politica Europeana de Vecinatate. Miszei a aratat ca UE reprezinta forta cu cea mai mare atractie pentru Republica Moldova, desi dorinta de integrare europeana a Chisinaului vine pe fondul cresterii euroscepticismului in randurile opiniei publice din tarile membre si al dorintei cetatenilor europeni de a nu se mai cheltui fonduri pentru primirea unor noi state. In aceste conditii, Republica Moldova trebuie sa se multumeasca cu Politica de Vecinatate oferita de Bruxelles si sa duca la indeplinire planul de actiune convenit cu UE in baza acestui instrument, a sustinut Mizsei.

“Indeplinirea pana in prezent a acestui plan de actiune nu este un succes, asa cum ne-am fi dorit. Desi Republica Moldova a inregistrat o crestere economica de apreciat pe fondul blocadei vamale impuse de Rusia, mai sunt multe de facut in privinta capitolului JAI, al dezvoltarii democratice si trebuie sa avem un dialog permanent cu presedintele Vladimir Voronin si ministrii Guvernului de la Chisinau, pentru a se asigura un progres cat mai robust in aceste domenii” – a mai spus oficialul european. Mai mult, Kalman Mizsei a sustinut ieri la Bucuresti ca Romania mai are de rezolvat cu Republica Moldova doua probleme: sa semneze un tratat politic de baza si un acord de frontiera.

Ungurul “european” Kalman Mizsei si fraudele de la ONU pe mana Rusiei

Kalman Mizsei a detinut anterior numirii in functia de reprezentant la Uniunii Europene la Chisinau functia de director regional al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru Europa si statele membre ale Comunitatii Statelor Independente (CSI).

In cursul anului 2006 Mizsei a fost acuzat in presa de deturnare de fonduri, iar un raport de audit intern al Organizatiei Natiunilor Unite releva o lipsa de 190.000 de dolari in timpul mandatului diplomatului ungar.

Un audit financiar intern al Organizatiei Natiunilor Unite afirma ca: “A fost detectata o potentiala frauda in cadrul biroului ONU din Federatia Rusa care va fi supusa unei investigatii amanuntite. Biroul de Audit a realizat o investigatie si a publicat un raport la data de 6 decembrie 2005. Concluzia acestui raport a indicat faptul ca o plata in valoare de 190.000 de dolari a fost frauduloasa. Alte plati efectuate, care este posibil sa fie frauduloase se afla in continuare sub investigatie”.

Cotidianul rus Kommersant a publicat in 2005 un articol cu titlul “Frauda de 1,2 milioane dolari la Biroul UNDP din Moscova” in care il cita pe purtatorul de cuvant al UNDP care afirma ca: “pare sa fie o operatiune sofisticata care a fost foarte greu de detectat. Din nefericire am descoperit-o abia anul acesta”. Fraudele amintite de Kommersant s-au produs in perioada in care Kalman Mizsei conducea Biroul UNDP din Moscova.

Kalman Mizsei a fost salvat in septembrie 2006 de investigatiile interne ONU, cand i s-a oferit iesirea unei retrageri prin demisie. Dupa cum el insusi s-a laudat in repetate randuri, Kalman Mizsei este unul din oamenii de incredere ai lui George Soros – relateaza site-ul de investigatii www.innercitypress.com. De altfel si New York Sun afirma intr-un articol din 7 mai 2007 ca “De cand Malloch Brown l-a numit pe Kalman Mizsei director UNDP pentru Europa si fostul bloc comunist in anul 2000, Mizsei a fost considerat omul lui George Soros in aceasta agentie ONU”.

Dupa scandalul izbucnit la ONU, Kalman Mizsei a demisionat in septembrie 2006 si a fost trimis la “recuperare” la Central European University de la Budapesta, universitate sponsorizata de George Soros. Mizsei a fost reactivat brusc la inceputul acestui an cand a fost trimis la Chisinau ca reprezentant al Uniunii Europene.

“Societate civila” transnistreana cu pistol la brau

Dmitri Soin – cel mai rasunator nume dintre conducatorii de organizatii neguvernamentale de la Tiraspol. Insa Soin nu este activ doar in sectorul neguvernamental – este si maior in serviciile secrete transnistrene, prosper om de afaceri si – mai presus de toate – cautat de Interpol pentru doua crime.

Dmitri Soin coordoneaza activitatea a cel putin doua organizatii neguvernamentale: Proriv (Sfredelitorii) si Strategya, conform unei investigatii realizate de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI). Soin conduce si o asa numita Scoala de leadership politic Che Guevara.

Pe langa aceste activitati mai este si profesor de sociologie la Universitatea din Tiraspol si instructor de yoga. Organizatia Proriv condusa de Soin foloseste ca simbol pe Che Guevara – salutul membrilor fiind cu mana dreapta ridicata in sus si cu pumnul strans.

Al doilea ONG condus de Soin in Transnistria este Strategya, care este afiliat la organizatia ruseasca Molodaya Gvardiya – Tanara Garda – organizatia de tineret a partidului aflat la guvernare in Federatia Rusa.

Vandalism si trafic de armament

Printre actiunile “neguvernamentale” ale organizatiei lui Soin s-a numarat atacarea in cursul anului trecut a sediului OSCE de la Tiraspol. La inceputul anului 2005 Soin a fost implicat intr-un caz de trafic de armament. Un jurnalist britanic de la cotidianul Sunday Times, care s-a pretins negustor de armament, a ajuns in contact cu un ofiter al MGB (Ministerul Securitatii din Tiraspol), pentru a achizitiona rachete Alazan din Transnistria. Ofiterul MGB i-a facut jurnalistului britanic legatura cu Dmitrii Soin, despre care jurnalistul britanic a ramas cu impresia ca este un membru al lumii interlope. Jurnalistul si Soin au avut mai multe intalniri, prima oara in Transnistria, apoi intr-un hotel din Chisinau. Negocierile au condus la un pret final de 500.000 de dolari pentru trei rachete Alazan, care urmau sa fie livrate in sudul Ucrainei, pe un aeroport. Sunday Times nu a facut targul si a publicat un articol pe aceasta tema.

Frauda la Marea Neagra

Pe lista de organizatii neguvernamentale “experte” care au participat la conferinta organizata ieri de MAE, “Marirea contributiei societatii civile la securitatea regionala a Marii Negre”, figura pe langa SAR-ul Alinei Mungiu si Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning – partener al MAE – acuzat de frauda in raportul Curtii de Conturi si al carui dosar se afla in cercetare penala.

“Cu incalcarea legii penale”

Raportul Curtii de Conturi pentru anul 2005 dezvaluie faptul ca Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning (CPEW), impreuna cu Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi si Asociatia pentru Democratie au prejudiciat Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni cu o suma de 1.734.680.000 lei. Curtea de Conturi arata in raportul sau ca s-a efectuat o misiune de audit la Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni “si a valorificat rezultatele actiunii de control efectuate la 3 asociatii/fundatii care au derulat astfel de fonduri respectiv: Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi, Asociatia Centrul pentru Democratie din Iasi si Asociatia Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning din Bucuresti”. Curtea de Conturi afirma ca faptele celor trei asociatii in derularea programelor cu DRRP au incalcat legea penala: “In urma verificarilor la trei dintre entitatile solicitate care au beneficiat de astfel de fonduri in anul 2004, respectiv: Fundatia Academica Petre Andrei din Iasi, Asociatia Centrul pentru Democratie din Iasi si Asociatia Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning din Bucuresti s-au constatat fapte generatoare de prejudicii in suma totala de 1.734,68 mii lei, existand indicii ca o parte din suma, respectiv 1.486,32 mii lei a fost cheltuita cu incalcarea legii penale”.

Plagiatul, mama prevenirii

Un raport alcatuit inca din luna martie 2005, care a fost inaintat Ministerului Afacerilor Externe si Cancelariei primului-ministru, dezvaluie mecanismul prin care CPCEW condus de Iulian Chifu a reusit sa puna mana pe mai mult de un miliard de lei vechi – fapta confirmata de raportul Curtii de Conturi. CPCEW a incheiat pe 18 iunie 2004 contractul nr. 1231 cu DRRP, fiindu-i aprobata suma de 1.573.850.000 lei pentru proiectul BeCaMe Democratic. Proiectul, initiat de CPCEW in cursul anului 2003, a fost structurat pe o perioada de 3-5 ani. Obiectivele generale ale proiectului au fost: “editarea de analize periodice referitoare la managementul crizei si dezvoltarea capacitatilor de avertizare timpurie pentru anticiparea posibilelor conflicte, cu impact major asupra societatii; sprijinirea dezvoltarii democratice a institutiilor societatii civile; incurajarea exportului valorilor democratice in statele din spatiul ex-sovietic”. Raportul din martie 2005 reflecta faptul ca analizele, avertizarile si rapoartele lunare prezentate de CPCEW ca fiind rezultat al muncii depuse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic sunt copiate, fara nici un fel de redactare, direct din materialele Agentiei de Presa “Flux” de la Chisinau. Mai mult, analizele prezentate ca fiind traduse din limba romana in limba engleza (pentru care s-au decontat sumele stipulate in contractul de finantare, conform documentelor justificative prezentate Departamentului de CPCEW), sunt copiate din materiale publicate pe Internet.(Ziua)

Raportul Curtii de Conturi privind fraudele de la Bucuresti si Chisinau

Raportul ONU privind fraudele din Biroul Moscova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.