MARS REVIZIONIST impotriva Tratatului de pace de la Trianon

„Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM) intentioneaza sa organizeze, vineri 6 iunie, o demonstratie impotriva „josnicului” Tratat de pace de la Trianon. Evenimentul va incepe la ora 16:30 (ora Ungariei), practic, ora la care a fost semnat tratatul. HVIM, impreuna cu „Miscarea de dreapta pentru Ungaria”, ii cheama „pe toti cei pe care ii doare rusinea de la Trianon” la un mars, de la crucea Regnum Marianum din Budapesta la ambasadele Frantei, Statelor Unite si a Serbiei din Ungaria. Mottoul actiunii este: „Sa piara Trianonul!” La eveniment participa, an de an, si reprezentantii organizatiilor HVIM de dinafara granitelor Ungariei. „Ungaria Mare” este conceptul politic al nostalgicilor revizionisti maghiari, care viseaza la revenirea Ungariei la frontierele avute inainte de 1918.

HVIM va organiza demonstratii impotriva Tratatului de pace de la Trianon, in data de 6 iunie, defilând in capitala Ungariei, de la Regnum Marianum pâna la ambasada Frantei, Statelor Unite dar si a Serbiei, apare pe site-ul http://kutasi.blogspot.com/2008/04/808-hatvanngy-vr
megye-ifjsgi-mozgalom.html.

Actiunii de protest i s-a alaturat si „Miscarea de dreapta pentru Ungaria”. Scopul demonstratiei este „trezirea opiniei publice, semnalizând ca maghiarimea nu uita nici o clipa si nu renunta la pamântul stramosesc!” Manifestatia „a devenit traditie de aproape de un deceniu”, fiind atacat astfel „josnicul” Tratat de pace de la Trianon de la 4 iunie 1920 si „a intrat in istorie” in anul 2006, când protestatarii iredentisti „au marsaluit” de la crucea de la Regnum Marianum din Budapesta pâna la „Castelul Trianon din Versailles, unde, din 4 iunie 1920, pentru prima data s-au manifestat maghiarii”, se arata pe site-ul HVIM. Conducerea HVIM a anuntat ca va inmâna ambasadorului Statelor Unite o petitie prin care doreste sa atraga atentia opiniei publice la „masura dubla”, prin care recurgerea la violenta a albanezilor a fost sprijinita de „puterile mari, atât pe plan politico-diplomatic, cât si cu arme, iar lupta indârjita, dar pasnica a maghiarilor pentru autodeterminare, nu.” HVIM vrea sa stie daca doar violenta este sprijinita.

Se vrea o defilare in forta

Conducerea organizatiei vrea sa marcheze „comemorarea” Tratatului de la Trianon cu un mars „ce va prezenta elemente care radiaza de putere”. Pentru a-si atinge scopul, HVIM ii invita sa li se alature pe toti maghiarii „pe care ii doare rusinea de la Trianon si doresc sa actioneze impotriva acestui tratat”. Conducerea miscarii considera ca marile puteri, conduse de SUA, au creat un precedent prin sprijinirea si recunoasterea luptei pentru independenta a Kosovo. „Acest precedent transmite mesajul ca status quo-ul, ridicat in secolul al XX-lea, nu e vesnic, granitele pot fi schimbate, motiv pentru care anul acesta, in mod neregulat, de la ambasada Frantei vom defila la Ambasada Americii”. Astfel, HVIM intentioneaza o demonstratie in fata Ambasadei SUA, dar si sa inmâneze o petitie ambasadorului, prin care „atragem atentia opiniei publice americane si internationale asupra masurii duble, cu care au sprijinit lupta armata a albanezilor, in timp ce lupta indârjita, dar pasnica, a maghiarilor, nu, fapt de unde se trage concluzia ca doar luptele armate sunt sprijinite.” Manifestatia se va incheia in fata Ambasadei Serbiei, unde protestatarii vor sa isi exprime dezacordul fata de „agresiunea impotriva maghiarilor” din regiunile sudice ale fostei Ungarii Mari.

„Sa plânga clopotele”

An de an, ziua semnarii tratatului este marcata in localitatile locuite de maghiari prin tragerea clopotelor bisericilor. Astfel, organizatia-membra HVM din „comitatul Sopron” a postat si acum, pe adresa
http://kutasi.blogspot.com/2008/05/883-hatvanngy-vrmegye-ifjsgi-mozgalom.html, o scrisoare, adresata tuturor preotilor din bazinul carpatic, „indiferent de etnie si de religie”, prin care ii roaga ca in data de 4 iunie, la ora 4:30 sa fie trase clopotele, in amintirea tragediei de la Trianon. „In anii trecuti, in multe biserici au plâns clopotele in ziua semnarii tratatului rusinos. Din pacate insa, nu in toate localitatile”, se arata in scrisoare. „Va rugam cu respect, ca in data de 4 iunie, la ora semnarii, la 15:30, sa sune clopotele si in biserica dumneavoastra”, cere semnatarul scrisorii, Spaller Erika, in numele organizatiei comitatului Sopron.

«Ardealul e pamânt unguresc»

Organizatia „Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” a fost infiintata in 21 aprilie 2001, iar in 10 noiembrie 2001 a demonstrat pentru prima data, in fata Ambasadei României din Ungaria, impotriva „atrocitatilor” aduse maghiarilor din Transilvania („case maghiare demolate la Rosia Montana; goana politiei impotriva manualelor aduse din Ungaria si cauza nevinovatilor de la Târgu Secuiesc intemnitati (n.r. – ucigasii maiorului Agache)”. HVIM a demonstrat pentru prima data impotriva Tratatului de la Trianon in anul 2002. Atunci, potrivit datelor de pe site-ul organizatiei, http://www.hvim.hu/mozgalom2.htm, aproximativ 2000 de tineri au pornit de la Regnum Marianum spre Ambasada Frantei, scandând „Sa piara Trianonul”, „Ria, ria, Hungaria” si „Nu, nu, niciodata”, apoi, ajungând, cu fluieraturi, in fata Ambasadei României, au transmis diplomatilor români ca „Ardealul e pamânt unguresc”. Potrivit organizatorilor (HVIM si organizatia Karpatia), in anul 2006 peste 800 de tineri au participat la demonstratie pe strazile din Versailles, scandând „Sa piara Trianon” si „Justice for Hungary”.

Potrivit agentiei nationale de stiri a Ungariei, MTI, cu aceasta ocazie presedintele organizatiei, Laszlo Toroczkai, a cerut revizuirea Tratatului de pace de la Trianon si abolirea granitelor trianoniene.

Politicienii maghiari din România nu au pus problema deplasarii in Ungaria pentru „comemorarea” Tratatului de pace de la Trianon. Vicepresedintele executiv al UDMR Covasna, Tishler Ferenc, a declarat pentru «Gardianul» ca evenimentul a fost marcat in anii trecuti si pe plan local, insa in prezent politicienii sunt prea ocupati cu campania electorala, motiv pentru care inca nu s-a discutat despre acest subiect. Senatorul UDMR de Cluj Eckstein Kovacs Peter ne-a declarat: „Cred ca, in mod oficial, din partea UDMR nu va participa nimeni. Daca va merge cineva, o va face in nume propriu, intrucât noi nu agream astfel de practici revizioniste.” Contactat de corespondentul «Gardianul», presedintele UDMR, Marko Bela, a refuzat sa faca declaratii cu privire la acest subiect, spunând: „Nu comentez nimic! Lasati-ma sa vad despre ce este vorba! Sunt foarte ocupat”, dupa care a închis telefonul.

Claudiu Sere /
29.05.2008 /
Gardianul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.