ATAC MAGHIAR anti-romanesc in Parlamentul European. Autoritatile de la Bucuresti par handicicapate

Parlamentul European găzduieÅŸte, începând cu 26 mai, pe unul din coridoarele sale, o expoziÅ£ie patronată de eurodeputatul maghiar Zsolt Becsey, afiliat PPE. ExpoziÅ£ia se numeÅŸte: “Laboratorul diversităţii: secole de multiculturalism în regiunile Bacska ÅŸi Banat”. Expozitia reprezinta practic un afront la adresa Romaniei si a istoriei reale prezentand deformat “drama Ungariei de la Trianon”. Desi nu este prima manifestare anti-romaneasca organizata de ungurii din PPE la Parlamentul European, nici “colegii” romani din gruparea populara , nici Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti nu au schita vreun gest de dezaprobare si sanctionare publica a acestor dezinformari care se inscriu in planurile bine puse la punct ale unui razboi informational impotriva Romaniei. Europarlamentarul PSD Adrian Severin si fostul sau coleg de la ZIUA, Cristian Unteanu, au fost singurii care au protestat la Bruxelles si Bucuresti. Dupa cum informa corespondentul ZIUA, Cristian Unteanu, ungurii din grupul PPE au sarbatori 15 martie la Bruxelles printr-o alta expozitie, cu fotografii macabre din Romania anilor ’89-’90. Realizata in cea mai circulata zona a Parlamentului European, expozitia prezinta in mod fals realitatea din orfelinatele din Romania folosindu-se de imagini de la inceputul anilor ’90. Europarlamentarii romani si Ministerul Afacerilor Exerne nu au schitat nici un gest pentru a contracara si sanctiona operatiunea anti-Romania. Expozitia respectiva a fost inaugurata sub sigla PPE, la manifestare participand europarlamentari maghiari si sloveni, poate fiindca, asa cum ni s-a explicat, celelalte fotografii – la fel de teribile – reprezinta realitati din Ungaria si Slovenia.

Miercuri, 28 mai, seful Delegaţiei PSD în Parlamentul European, Adrian Severin, i-a trimis o scrisoare secretarului general al PE, Harald Rømer, în care îi atrage atenţia acestuia asupra contradicţiei dintre valorile promovate de Parlamentul European şi conţinutul unei expoziţii de natură istorică patronate de un europarlamentar ungur. (vezi originalul in engleza mai jos).

“Prin această expoziÅ£ie cu un nume respectabil, dar care deplânge în acelaÅŸi timp ‘nedreptatea’ făcută Ungariei prin pacea de la Trianon, colegul maghiar care a organizat evenimentul, ca de altfel ÅŸi Otto von Habsburg (care a trimis câteva remarci pentru lectură în deschiderea expoziÅ£iei), pretind că independenÅ£a Ungariei obÅ£inută la Trianon a fost umbrită de recunoaÅŸterea noului stat maghiar în graniÅ£e prea strâmte”, se arată în scrisoarea lui Severin.

“Nu ne opunem exprimării opiniilor în materie istorică, dar nu vedem de ce asemenea activităţi specifice trebuie să fie tolerate la Parlamentul European. Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar aduce în discuÅ£ie propriile frustrări istorice?”, se arată în continuarea scrisorii.

Potrivit lui Severin, “prin cele mai recente valuri de aderare, Europa a abandonat epoca de la Versailles. EurodeputaÅ£ii maghiari din România ÅŸi Slovacia vorbesc ungureÅŸte când se adresează Parlamentului European. Cetăţenii maghiari sunt liberi să facă investiÅ£ii sau să cumpere imobile în ţările membre UE, inclusiv în România ÅŸi Slovacia. Comunităţile maghiare din ţările învecinate Ungariei pot învăţa în limba maternă la ÅŸcoală ÅŸi o pot folosi în administraÅ£ie”.

“Este Trianon încă relevant în asemenea condiÅ£ii ÅŸi de ce ar trebui să fie menÅ£ionat într-o notă de auto-victimizare? Auto-victimizarea influenÅ£ează în mod negativ spiritul maghiar ÅŸi creează temeri ÅŸi reacÅ£ii anti-maghiare nejustificate la popoarele vecine. Să nu uităm că aderarea la Uniunea Europeană se presupune că trebuie să ducă la depăşirea conflictelor naÅ£ionale în cadrul unei democraÅ£ii trans-naÅ£ionale”, a subliniat eurodeputatul social-democrat.

“Vă rog să reflectaÅ£i, domnule secretar general, dacă, prin găzduirea unui asemenea eveniment, Parlamentul European chiar promovează valorile europene”, a conchis preÅŸedintele grupului social-democrat român în PE.

Atacul din martie

Euro-manipulare contra Romaniei

O expozitie de fotografie din cea mai circulata zona a Parlamentului European prezinta in mod fals realitatea din orfelinatele din Romania folosindu-se de imagini de la inceputul anilor ’90. Europarlamentarii romani si Ministerul Afacerilor Exerne nu au schitat nici un gest pentru a contracara si sanctiona operatiunea anti-Romania. Expozitia respectiva a fost inaugurata sub sigla PPE, la manifestare participand europarlamentari maghiari si sloveni, poate fiindca, asa cum ni s-a explicat, celelalte fotografii – la fel de teribile – reprezinta realitati din Ungaria si Slovenia.

Problema este ca – si aici incepe impresia mea de manipulare – nici una dintre fotografii nu poarta vreo indicatie, nici macar cele minime elementare intr-o manifestare de amatori, adica locatia si anul de realizare. Sunt pur si simplu imagini care trebuie coroborate cu ceva. Asta cu toate ca in invitatia la eveniment era precizat foarte limpede ca e vorba despre fotografii realizate in perioada 1989 -1990.

Brosura inselatoare

Ca sa te lamuresti, ai la dispozitie brosura de prezentare a organizatiei producatoare a expozitiei, “International Children’s safety service” cu sediul la Budapesta si prezidata de dl Peter Edvi, cel care a inaugurat si manifestarea de la Bruxelles. Si ce afla vizitatorul? Inceputurile au fost facute in momentul in care Edvi si prietenii sai, imediat dupa caderea comunismului, “au primit informatii care-ti faceau parul maciuca despre conditiile din orfelinatele romanesti… in zilele de Craciun ale lui 1989 putand sa se convinga personal de adevarul intristator de la fata locului, sa obtina date la prima mana si sa verifice rapoartele cu prietenii lor transilvaneni”. Drept care fac fotografiile necesare (reluate acum in expozitia de acum, din 2008) si organizeaza, avand ca punct de plecare presa germana, o campanie de informare a opiniei publice mondiale despre dezastrul criminal din Romania…

La Budapesta se formeaza un prim comitet de ajutorare a copiilor, printre membrii sai marcanti regasindu-l, fara nici un fel de surpriza, pe dl Vicktor Orban. In comitetul de patronaj regasim nume de prestigiu cum ar fi dr. Heinz Fischer, presedintele Austriei, Horst Koehler, presedintele Germaniei, dr. Laszlo Solyom, presedintele Ungariei, Dr. Arpad Goncz si dr. Ferenc Madl, fosti presedinti ai Ungariei si dr. Roman Herzog, fost presedinte al Germaniei.

Lipsa de reactie

De ce nici un europarlamentar roman nu a venit sa asiste si sa ceara chiar sa vorbeasca in deschidere pentru a explica ce s-a facut intr-o Romanie despre care baroana Nicholson of Winterbourne spunea ca este acum un exemplu european in domeniul protectiei copilului? Nepasatori au trecut prin fata expozitiei cativa europarlamentari de la PSD, grup in care am recunoscut pe secretarul general al partidului, domnul Titus Corlatean, alaturi de colegul sau Victor Bostinaru.

Tot asa trecea si domnul Marian-Jean Marinescu, nimeni altcineva decat vice-presedintele Grupului PPE din Parlamentul European, grupul sub culorile caruia s-a organizat evenimentul. Domnia-sa nu stia nimic si a ridicat din umeri spunand ca, asta e, dar are o treaba si trebuie sa plece. Cum adica, nu stia? Dar cine sa stie? Invitatiile fusesera adresate tuturor europarlamentarilor, afisele expozitiei umplu acum toate holurile Parlamentului European. De ce atata dezinteres? Cine ar trebui sa apere interesele si imaginea Romaniei daca nu domniile-lor, altfel, stati asa ca se apropie campania, plini de patriotism si respect pentru marile valori ale poporului roman? De ce nu le-a trecut prin cap, din banii enormi pe care-i au la dispozitie, sa organizeze si ei o expozitie, de data asta cu imagini de azi din orfelinatele romanesti? Raspunsul e simplu: pur si simplu, nu le pasa…Ei nu sufera. Sufera Romania. Si ce-i cu asta?

Cristian Unteanu, Bruxelles

Dear Mr. Secretary General,

The European Parliament hosts, starting the 26th of May, in the corridor space next to the members’ restaurant, an exhibition under the patronage of MEP Zsolt Becsey. The exhibition is called: “Laboratory of diversity: centuries of multiculturalism in Bacska and Banat area”.

By this exhibition with a respectable name, which at the same time deplores the “injustice” done to Hungary by the Trianon peace (by ‘injustice’ meaning giving the territory of Vojvodina to the Serbian State), the Hungarian colleague organising the event, as well as Otto von Habsburg (who sent some opening remarks), contend that the Hungarian independence obtained at Trianon was overshadowed by the recognition of the new State in too tight borders.

This reasoning is similar to the one that is heard these days in some Serbian circles, according to which the recognition of Kosovo’s independence was done by considering too large borders and that independence could eventually be accepted if the kosovar territory should diminish.

In the end, on substance, we are dealing with the same type of reasoning that provides for no argument in favour of promoting such an exhibition under EP auspices. We are not opposed to expressing one’s opinion on historical issues, but we do not see why these kinds of specific activities should be tolerated at the European Parliament. What happens if everyone brings its own history-related frustrations into discussion?

By the latest EU accession waves, Europe has abandoned the Versailles era. Hungarian MEPs coming from Romania or Slovakia speak Hungarian when addressing the EP. Magyar citizens are free to make investments or to purchase land in EU countries, including Romania and Slovakia. The Hungarian communities from neighbouring countries to Hungary can learn they native language in school and can use it in the administration.

Is Trianon still relevant in such conditions and why should it be mentioned with a self-victimising note? This self-victimising influences negatively the Hungarian spirit and creates unjustified anti-Magyar fears and reactions at neighbouring peoples. Let us not forget that EU accession is supposed to lead to encompassing national conflicts within a trans-national democracy.

Please reflect, Mr Secretary General, if, by hosting such events, the European Parliament really promotes European values.

Kind regards,

Adrian Severin MEP

Head of the Romanian Social-Democrat

Delegation in the European Parliament

TO: Mr Harald Rømer, Secretary General of the European Parliament

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.