La Prut nu trebuie sa cada o ‘cortina de plastic’

Securizarea frontierelor, o cerinta a Uniunii Europene


RADIO ROMANIA ACTUALITATI (3 martie, ora 18:45) – Emisiunea “O zi intr-o ora” – Realizator: Cristina Tache

George Damian: “Nu e vorba de cerut cetatenia romana, e vorba de redobandirea cetateniei romane”


– Securizarea frontierelor, o cerinta a Uniunii Europene – ar putea fi realizata inainte de 1 ianuarie 2007, cel putin asa sustin autoritatile de la Bucuresti. Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de interne Vasile Blaga chiar au fost astazi pe frontiera de est a Romaniei pentru a se lamuri la fata locului daca lucrurile merg asa cum trebuie, mai ales ca Justitia si Afacerile Interne constituie un capitol incadrat la punctele slabe in raportul de monitorizare din octombrie 2005. Ce s-a facut la punctele de trecere a frontierei de la Galati si Vaslui, cum si cat de pregatiti sunt politistii de frontiera pentru Uniunea Europeana si pentru stergerea sau transformarea cartonaselor rosii date de Comisia Europeana, aflam de la corespondentul Radio Romania la Galati, Maria Mandita. De asemenea, speram sa avem legatura si cu corespondentul de la Vaslui, Alin Trifu, dar inainte de aceasta sa vi-l prezint si pe invitatul din aceasta seara cu care vom discuta pe marginea acestui subiect, este vorba de gazetarul George Damian de la cotidianul “Ziua”.

Domnule Damian, va invit sa ascultam relatarea corespondentului Radio Romania, Maria Mandita. Asadar, Maria, ce s-a intamplat astazi si care este situatia la punctul de trecere a frontierei Galati?


Reporter: Ce s-a intamplat astazi, in doua cuvinte este foarte usor de spus: premierul Calin Popescu Tariceanu a efectuat o vizita la punctele de frontiera de la granita de est a Romaniei, asta inseamna ca a ajuns si la punctul de trecere Galati rutier, si apoi a mers la punctul de trecere Coltesti, de acolo catre Albita, judetul Vaslui. ÃŽn esenta s-au urmarit investitiile care s-au facut in zona, la Politia de Frontiera, in vederea indeplinirii cerintelor Uniunii Europene cu privire la securizarea granitelor.


Realizator: Acolo tu ai vorbit cu persoane autorizate din punctul de trecere a frontierei, cu politisti de frontiera? Ai vazut cum se prezinta lucrurile, ti se pare ca suntem in regula si ca ne indreptam spre ceea ce ar trebui sa fie?


Reporter: Nu sunt chiar un specialist in problemele de integrare, insa daca ar fi sa facem o comparatie, cel putin cu starea in care se aflau punctele de forontiera de la Galati in urma cu 5-6 ani, este clar ca diferenta e ca de la caruta la racheta. As mentiona doar faptul ca in 1999, misunile de supraveghere a frontierei se desfasurau din partea granicerilor, de catre militari in termen, in timp ce acum incadrarea politistilor de frontiera este in proportie de 90% reprezentata de personal calificat, adica ofiteri si agenti. ªi chiar daca vorbim si despre dotari, situatia este cu totul alta. În anii trecuti Inspectoratul Judetean de Frontiera Galati avea la dispozitie camioane, tractoare, dacii si un aro, in timp ce acum parcul auto cuprinde autovehicule Nissan Terano II, autocamioane VW Transporter sau Mercedes. Modernizarea sediilor Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera a costat in total un milion de euro, fondurile provenind in parte de la Uniunea Europeana, i
n parte de la bugetele locale.


Realizator: Multumesc foarte mult Maria. Din pacate exista o deficienta in legatura telefonica cu corespodentul Radio Romania la Vaslui, asa ca domnule Damian, va propun sa pornim discutia. Daca intre timp reusim sa stabilim legatura, o sa vorbim si cu colegul nostru Alin Trifu. Ati ascultat declaratiile sau stiti despre declaratiile premierului si ale ministrului de interne. Sunteti la fel de optimist?


George Damian: Da, in principiu sunt optimist fata de securizarea frontierei de est a Romaniei. Practic, sunt doua aspecte in aceasta securizare a frontierei. Primul aspect este cel material, reprezentat de mijloacele logistice care duc la realizarea acestei securizari, iar al doilea aspect este cel legal, care se refera la adoptarea unei legislatii clare cu privire la trecerea frontierei dinspre Republica Moldova inspre Romania si, de asemenea trecerea frontierei dinspre Ucraina inspre Romania. Daca aspectul material este destul de clar si nu prezinta mari complicatii, adica e vorba de achizitionarea unor mijloace tehnice, in ceea ce priveste aspectul legal legat de stabilirea unei legislatii pentru trecerea frontierei, aici exista mai multe probleme legate mai ales de faptul ca de partea cealalta a frontieri estice a Romaniei traiesc foarte multi etnici romani, de origine romana, atat in Ucraina, cat si in Republica Moldova.


Realizator: Cum vedeti dvs evolutia lucrurilor si a relatiilor intre Romania si Republica Moldova, si Romania si Ucraina, dupa ce Romania va deveni membru al Uniunii Europene?


George Damian: ÃŽn primul rand, Romania va trebui sa-si respecte angajamentele fata de Uniunea Europeana, de securizare a frontierei estice, insa in acelasi timp nu trebuie sa uite de romanii de dincolo de Prut si sa nu transforme aceasta sezurizare a frontierei intr-o cortina de plastic, o noua cortina, o noua varianta a unei cortine de fier care sa blocheze accesul acestor oameni in Romania.


Realizator: Comisia Europeana spunea in raportul de monitorizare de anul trecut urmatoarele, trecute la puncte slabe: “Pregatirile pentru implementarea acquis-ului din Schengen si gestionarea viitoarelor frontiere externe ale Uniunii Europene trebuie accelerate semnificativ. Sa se clarifice, de asemenea, sursele de finantare mobilizate pentru managementul frontierei. De asemenea, trebuie imbunatatita capacitatea operationala in termen de personal, formare profesionala si echipamente” – iar aici deja colega noastra spunea ca lucrurile s-au schimbat. “Lupta impotriva coruptiei si a fraudei trebuie imbunatatita, legislatia anticoruptie trebuie aplicata riguros si, de asemenea, sa dam dovada de mai multa transparenta”. Ne intoarcem la primele, cum vedeti dvs masurile luate de autoritatile de la Bucuresti pentru securizarea frontierelor de est? Vi se par suficiente, credeti ca lucrurile vor fi rezolvate, ca se va pune capat traficului de persoane, de droguri, contrabandei si tutur
or problemelor cu care se confrunta in acest moment politistii de frontiera?


George Damian: Problemele acestea de genul traficului de persoane si de arme si de droguri dinspre partea de est reprezinta o problema mult mai larga a regiunii. Este vorba de faptul ca la est de Romania, la mai putin de 200 de km, exista Transnistria, care este o regiune scapata de sub controlul international, care are practic o granita deschisa cu Ucraina, pe unde poate fi circulat practic orice, fara nici un control vamal si fara nici o supraveghere internationala a provenientei bunurilor, iar aceasta vecinatate periculoasa – ca sa nu mai vorbim si de conflictul inghetat care exista in Transnistria -, creeaza problemele de la granita de est a Romaniei.


Realizator: ÃŽn ceea ce priveste personalul, ministrul Vasile Blaga spunea ca sunt peste 1.000 de posturi scoase la concurs in aceasta perioada, astfel incat Politia de Frontiera va ajunge la un grad de ocupare de aproape 100%, asa incat la 1 iunie, atentie, cu 7 luni inainte de termenul impus de Uniunea Europeana, Romania va avea o acoperire completa cu personal in domeniu. Cat este de fezabil acest lucru, avand in vedere sa zicem faptul ca de curand au fost demisi mai multi sefi din Politia de Frontiera?


George Damian: Eu unul am incredere in institutiile de invatamant din Romania. Exista destule institutii de invatamant care pregatesc personal in domeniul afacerilor interne – Academia de Politie sau scolile de subofiteri pentru Ministerul de Interne – iar ocuparea acestor posturi nu cred ca reprezinta o problema in Romania. ÃŽnca o data, parerea mea este ca aspectele practice din aceasta problema a securizarii frontierei nu reprezinta niste obstacole care nu pot fi trecute.


Realizator: Am inteles. As vrea sa reveniem putin la problema relatiei dintre Romania si Republica Moldova si Romania si Ucraina. Dvs spuneati ca nu ar trebui sa se transforme, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, intr-o, ati spus ‘cortina de plastic’, care sa fie oarecum asemanatoare cu cortina de fier sau, ma rog, premergatoare unei noi cortine de fier. Cum vedeti trecerile din Romania in Republica Moldova si invers, mai ales ca acum vorbim de trecerea frontierei fara viza, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va fi vorba de o viza? Cat de tare va afecta acest lucru relatia dintre Bucuresti si Chisinau?


George Damian: ÃŽn primul rand depinde despre de viza va fi vorba, depinde de cat de rapid va putea fi acordata aceasta viza, depinde de modul in care va fi acordata aceasta viza, costurile acestei vize. Sunt foarte multe probleme implicate in acordarea acestei vize. Exista insa cateva modele anterioare. De exemplu, in Ungaria, exista asa-numita viza nationala, viza de tip D, care este acordata gratuit cetatenilor de etnie maghiara din tarile din jurul Ungariei care nu fac parte din spatiul Schengen. Aceasta viza este acordata in ideea pastrarii contactului cu cultura mama din Ungaria. O viza asemanatoare, pentru polonezii din Belarus a fost infiintata de Polonia tocmai in ideea ca etnicii polonezi din Belarus sa nu fie rupti de tara mama.


Realizator: Credeti ca ar putea creste numarul celor din Republica Moldova care ar dori sa vina in Romania, sa ceara cetatenie romana?


George Damian: Problema acestei cetatenii romane nu prea a fost discutata foarte clar la nivelul opiniei publice romanesti. Nu e vorba de cerut cetatenia romana, e vorba de redobandirea cetateniei romane, pentru ca cetatenii actualei Republici Moldova sunt urmasi sau au fost cetateni ai Romaniei pana la un punct si au pierdut aceasta cetatenie a Romaniei intr-un mod abuziv si fara voia lor, nu au renuntat de bunavoie la ea, au fost siliti sa-si piarda aceasta cetatenie. Or, rezolutiile Consilului Europei stabilesc clar ca toti cei care au detinut la un moment dat o cetatenie si au pierdut-o fara a fi vina lor, in mod abuziv, sa-si poata redobandi aceasta cetatenie. Deci nu este vorba de o acordare privilegiata, este vorba de redobandirea unui drept care a fost pierdut abuziv.


Realizator: Am inteles. Mai vreti sa completati ceva?


George Damian: O singura remarca. La nivel european se discuta despre securizarea frontierelor in termenii urmatori: redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni ar reprezenta o piedica, fiind vorba de un numar foarte mare de oameni care au obtinut cetatenia romana. Or, acest lucru este fals, nu este vorba decat de 90.000 de basarabeni care au obtinut cetatenia romana dupa 1991, cand s-a declansat acest proces, si de inca 3.500 de bucovineni din Ucraina, in vreme ce, de exemplu, in Ungaria se redobandeste cetatenia maghiara de catre etnicii maghiari din jurul granitelor Ungariei in conditii asemanatoare cu cele ale Romaniei, iar cifra de etnici maghiari care au redobandit cetatenia Ungariei este in jur de 65.000.


Realizator: Am inteles. Din pacate timpul a expirat. Va multumesc pentru participare, domnule Damian.


RADOR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.