Guvernul, Tariceanu si firma lui se incurca in Afacerea Premierul roman – Spionul maghiar


DATA: 27-09-2007 / EMISIUNEA: NAÅžUL / POSTUL: B1TV

MODERATOR: RADU MORARU

Radu Moraru: Bună seara, bun găsit la NaÅŸul, sunt Radu Moraru, ÅŸi va spun bună seara, domnule premier al României, Călin Popescu Tăriceanu. Bună seara, români de pretutindeni. Avem o zi grea. Dar când lucrurile ies ÅŸi când viaÅ£a asta de ziarist… în asta stă. Atunci când spui ceva, ÅŸi toată lumea spune că prinzi fluturi, iar după aceea dovedeÅŸti că n-ai prins fluturi, e una din cele mai mari satisfacÅ£ii. Atunci când pui întrebări, atunci când nu primeÅŸti răspunsuri ÅŸi găseÅŸti răspunsuri prin metodele specifice meseriei de ziarist. Noi alte metode nu avem. Nu avem nici interese, nici patimi, pur ÅŸi simplu alegem subiectele în funcÅ£ie de ceea ce credem noi că e interes public. Asta a fost reÅ£eta de acum 6 ani când am pornit la drum cu NaÅŸul ÅŸi ne-a ieÅŸit. De 6 ani încercăm să găsim subiectele cele mai interesante. ÃŽn general, nu facem seriale pentru că nu credem că sunt interesante. Seriale ies când societatea civilă sau autorităţile nu răspund cum ar trebui să o facă. Åži atunci nu poÅ£i să închizi gura până nu primeÅŸti niÅŸte răspunsuri. Trecem direct la ce ne doare ÅŸi vă doare, astăzi am reuÅŸit să avem o corespondenţă ÅŸi un dialog foarte bogat cu Palatul Victoria, ceea ce credeam că n-o să se poată niciodată. Am primit astăzi multe răspunsuri. Åži vă voi face filmul acestei zile. Noi am spus că există o firmă pe piaţă în care există o asociere. Despre care noi am pus tot felul de întrebări. Ni s-a părut o asociere nepotrivită. Această firmă se cheamă HD Classic Motorcycles SRL. Despre această firmă, care are în obiectul de activitate comercializarea de motociclete, cum probabil că orice om care ÅŸtie să citească ar fi bănuit, deci ar firmă e formată din … are doi asociaÅ£i. 50% din societate, RudaÅŸ Erno, fost ambasador al Ungariei la BucureÅŸti. Åži 50% din această firmă sunt deÅ£inute de o altă societate, ATS. ATS SRL e formată la rândul ei din 85% acÅ£iuni Călin Popescu Tăriceanu. Åži 15% un domn Bucurescu. Noi puneam întrebarea dacă e normal ca un premier al unei ţări poate fi asociat cu un fost ambasador al Ungariei. Cu atât mai mult, cu cât în această perioadă erau lansate acuzaÅ£ii cum că acest om ar fi spion. Evident că reieÅŸea întrebarea dacă premierul României e asociat cu RudaÅŸ Erno, bănuit de… deci, aici e Călin Popescu Tăriceanu, ÅŸi aici e RudaÅŸ Erno. Ce se întâmplă? Dacă vreÅ£i asta e întrebarea, de aici am plecat. Nu ne interesa ce comerÅ£ face firma asta…


27.09.2007: Registrul Comertului atesta asocierea C.P. Tariceanu – Rudas Erno

Ne-am dus la Registrul ComerÅ£ului, vă arăt la cameră, e Registrul ComerÅ£ului astăzi, 27 septembrie, am scos aceste date. FaceÅ£i un zoom, vă rog. Deci Ministerul JustiÅ£iei… sediul bd. Nicolae Titulescu. AsociaÅ£i RudaÅŸ Erno, cetăţenie ungară, data naÅŸterii 20-03-1951, locul naÅŸterii Budapesta, Ungaria. Iar al doilea asociat ATS SRL, firma care comercializează ÅŸi Citroen, în care această firmă găsim asociaÅ£i pe domnul Bucurescu cu 15% ÅŸi pe Călin Popescu Tăriceanu cu 85%. Deci aceste lucruri există. Åži într-un fel erau ÅŸi cunoscute pe piaţă de toată lumea. Apare primul drept la replică în jurul prânzului!

Firma premierului contesta absurd

„Stimate domnule realizator, pentru o corectă informare a publicului dumneavoastră vă rugăm să daţi publicităţii următorul drept la replică referitor la ediţiile emisiunii dumneavoastră din 25 şi 26 septembrie: „Informaţiile făcute publice din emisiunea Naşul, ediţiile 25 şi 26 septembrie, sunt eronate şi nu au la bază o minimă verificare. Firma ATS care se ocupă de distribuţie de motociclete are ca acţionar două persoane fizice române, domnul Călin Popescu Tăriceanu şi domnul Bucurescu. Acest lucru ar fi fost lesne de verificat dacă aţi fi dorit să respectaţi o minimă regulă de deontologie profesională. E regretabil faptul că înainte de mediatizarea de informaţii fără suport real nu aţi făcut o minimă verificare la departamentul purtătorului de cuvânt al Guvernului de unde aţi fi putut obţine date corecte. Pentru informarea corectă a publicului dumneavoastră vă adresez rugămintea de a reveni cu precizările care se impun”. Deci practic eram certaţi că nu ştim să ne facem treaba. Or, lucrurile acestea noi le-am spus în ambele emisiuni. Că în ATS e acţionar Călin Popescu Tăriceanu cu 85%, 15% domnul Bucurescu. Dar noi n-am spus că aici ar fi probleme. Am spus că această firmă ATS ea e asociată cu Rudaş Erno, fost ambasador al Ungariei, şi posibil, sunt suspiciuni că ar putea fi omul chiar spion. Aşadar, dreptul la replică ne ceartă şi ne acuză de ceva ce n-am spus, dar încearcă uşor să ne trimită la plimbare. Mergem mai departe pentru că acest drept la replică nu e singurul.

Amenintarea ATS

Noi am luat legătura cu cei de acolo, fraţilor, nu aţi înţeles. Apare ATS, compania ne trimite o informare. „Având în vedere cele arătate ne vom adresa autorităţilor şi instanţelor competente în vederea recuperării prejudiciului material şi moral cauzat prin afirmaţiile neadevărate şi calomniatoare făcute în cadrul emisiunii Naşul din zilele de 25 şi 26 septembrie 2007, precum şi în vederea tragerii la răspundere a celor vinovaţi de producerea acestui prejudiciu”.

Premierul nu mai stie ce scrie

Deci practic domnilor… Loteria ne-a dat în judecată. Acum firma premierului… uitaÅ£i ce ni se spune în această informare. AcuzaÅ£ia care ni se aduce e aÅŸa: domnul Călin Popescu Tăriceanu deÅ£ine 85% din acÅ£iunile firmei ATS, ÅŸi nu 90% aÅŸa cum susÅ£ine domnul Radu Moraru. Deci eu am greÅŸit că am spus în loc de 85%, 90%. Dar să vă spun ceva, noi am luat din declaraÅ£ia de avere a Guvernului României, dată la 30-12-2006, unde premierul a scris, a ÅŸi semnat. Nu are relevanţă că are 90 sau 85, că nu asta contestam. Cert e încercarea asta de a ne trimite la plimbare pe tot felul de piste ÅŸi ameninÅ£area cu judecată, cu procesul, care nu sună bine când e vorba de un premier ÅŸi o firmă serioasă. Deci greÅŸeala e tot a lor, premierul a trecut 90% în declaraÅ£ia sa de avere.

Rudas Erno, uite-l nu-i

Mergem mai departe, tot ATS mai spune, cifra de afaceri a firmei ATS, despre care în emisiune se face referire cu sintagma cifre ameÅ£itoare, ÅŸi despre care domnul Radu Moraru susÅ£ine că ar fi aflat de la colegii săi că a crescut de 27 de ori de când Călin Popescu Tăriceanu e premierul României, a crescut de fapt de 1,75 ori în această perioadă. ExplicaÅ£ia e simplă. PiaÅ£a totală a autovehiculelor importate în 2004 ÅŸi 2005 a crescut cu 73%. ÃŽn acest context considerăm că e un lucru cât se poate de firesc ca firma noastră a înregistrat o creÅŸtere similară de 75%. Considerăm regretabil afirmaÅ£ia tendenÅ£ioasă din emisiune că ar fi fost de 2700%. Eu am spus domnule, asta e greu de stabilit într-o emisiune, … nu e relevant, nu acesta era subiectul. Dar punctul 1, din această informare, sună aÅŸa. Domnul Erno RudaÅŸ… repet, la punctul 2, OK, cum zic ei… dar nu e relevant. Primul punct din această informare spune aÅŸa, domnul RudaÅŸ nu e asociat în compania care va aduce anumite motociclete de firmă în România. Vorbitorii fac referire la marca de motociclete al cărei dealer în BucureÅŸti e firma ATS la care domnul RudaÅŸ nu are sau nu a avut participaÅ£ii sau participări la activitatea economică a acesteia. Dar iar, noi nu am spus că Erno RudaÅŸ ar fi asociat în ATS. Ce spune acest punct, spune: domnule firma ATS va aduce anumite motociclete. Acum noi cum am ajuns la aceste afirmaÅ£ii?

Ziarul Financiar, Capital si Cronica Romana confirma dezvaluirile noastre

Mă uit tot la presă, Ziarul Financiar, care spune următorul lucru: „…din toamna anului trecut e prezentă pe piaÅ£a locală ÅŸi o altă companie, HD Motorcycles, care deÅ£ine, potrivit oficialilor săi, exclusivitatea în privinÅ£a importului de motociclete Harley Davidson. Motocicletele vin însă pe filiera ungară”. Deci asta spune Ziarul Financiar, că a vorbit cu reprezentanÅ£ii acestei companii formată din asocierea dintre ATS ÅŸi RudaÅŸ Erno. Dar vă spun sincer, ce ne interesa pe noi e dacă e normală, naturală, o asociere între un premier al României în funcÅ£ie, cu RudaÅŸ Erno, fost ambasador al Ungariei, despre care unele voci spun că ar fi fost spion. Nu ajunge doar Ziarul Financiar, am pregătit ÅŸi Capital. Citat de Curierul NaÅ£ional. Anume, scria Curierul NaÅ£ional în decembrie 2004, Harley Davidson e ultima afacere a lui Călin Popescu Tăriceanu. Din parteneriatul dintre ATS ÅŸi Erno RudaÅŸ s-a pus pe picioare Classic Motorcycles.

Guvernul eludeaza si subiectul si obiectul investigatiei

Mergem mai departe. Vine alt drept la replică de la Guvernul României. Deci după ce două zile a fost o linişte mormântală, astăzi vin mai multe drepturi la replică. „În timpul emisiunii Naşul, ediţiile din 25 şi 26 septembrie au fost făcute o serie de afirmaţii eronate care aduc prejudicii premierului. Precizăm, firma ATS are ca acţionar două persoane fizice române, domnul Călin Popescu Tăriceanu şi domnul Bogdan Bucurescu. Acesta din urmă deţine şi funcţia executivă de director general. Firma ATS nu are nici o asociere cu persoane fizice sau juridice în operaţiunile privind vânzarea de motociclete, aşa cum în mod greşit a fost susţinut în timpul emisiunii. Acest lucru v-a fost transmis şi de reprezentanţii firmei respective, şi de altfel aţi fi putut afla acest lucru dintr-o verificare la Registrul Comerţului.”
Deci ce nu se spune, că aducem atingere premierului, prejudicii de imagine, că nu ÅŸtim să ne facem treaba, că nu facem o minimă verificare… deci iar suntem certaÅ£i. Nici la Loto nu sunau comunicatele atât de prost. Dar atenÅ£ie, se face o afirmaÅ£ie, ATS nu are nici o asociere cu persoane fizice sau juridice în operaÅ£iunile privind vânzarea de motociclete. O avea în alte operaÅ£iuni? E o întrebare. Noi zicem, domnule, nu are, dar oare a avut? Dar oare dacă nu vând motociclete, vând biscuiÅ£i? Domnule nu contează ce fac, pe mine mă interesa dacă un posibil fost spion a făcut o asociere într-o firmă cu premierul României.

Premierul Tariceanu nu a declarat o motocicleta cadou de la Harley Davidson

Ce mi-a plăcut, Cotidianul… „de la Harley Davidson i s-au tras multe premierului”. Cotidianul, în 29 ian. 2007, a făcut o verificare să vadă dacă oamenii politici ÅŸi-au declarat cadourile. A trimis o scrisoare premierului în care se spune aÅŸa, „nu s-au înregistrat cazuri de primire a unor cadouri protocolare pentru premier”. Pentru ca ulterior să se afirme că, „în cele câteva cazuri de vizite oficiale la care practica protocolară prevede schimb de cadouri, premierului i-au fost oferite cadouri simbolice, respectiv obiecte ce se înscriu în logica promovării culturale a ţării ce oferă cadouri. Albume, CD-uri, plachete referitoare la obiecte culturale, cu valoare economică relevantă”. Premierul a uitat să declare o motocicletă, Harley Davidson, pe care o primise cu un an înainte. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, la o întrunire a motocicliÅŸtilor la Arcul de Triumf, că în primăvara lui 2006 motocicleta pe care o avea i-a fost făcută cadou chiar de cei de la Harley cu ocazia centenarului. E o întrebare ÅŸi asta…

Monitorul Oficial contra Registrul Comertului – Unde este adevarul?

Dar vreau să finalizăm ziua de astăzi. Care a tot crescut. Primim până la urmă, cu chiu, cu vai, după lupte grele… subiectul dacă Å£ineÅ£i minte sigur că a venit cu motocicletele, că luni toată presa era plină de motocicletele pe care le va aduce în România Călin Popescu Tăriceanu. Prima coincidenţă care mi s-a părut după ce am citit comunicatele celor de la ATS, era că sediul acestei firme HD Classic Motorcycles e pe Nicolae Titulescu, iar domnul Bucurescu, care e ÅŸi administratorul la ATS, spunea da, domnule, vom avea un showroom spectaculos pe Nicolae Titulescu. O fi o coincidenţă, dar nu e pentru că vine confirmarea. ÃŽn Monitorul Oficial al României, marÅ£i, 6 februarie 2007, deci acest an, e publicată o informaÅ£ie. Anume, „societatea comercială HD Classic Motorcycles SRL BucureÅŸti, hotărâre din 15 ianuarie 2007, a AGA. RudaÅŸ Erno, ÅŸi Călin Popescu Tăriceanu – Bucurescu, reprezentând ATS. Societatea comercială ATS cu sediul în BucureÅŸti, Pipera 41, etaj 2… legal reprezentată prin administrator Bucurescu Bogdan Valeriu, ÅŸi RudaÅŸ Erno, cetăţean maghiar, domiciliat în Ungaria…, în calitate de asociaÅ£i ai societăţii comerciale HD Classic Motorcycles au hotărât în unanimitate următoarele: dizolvarea voluntară a societăţii comerciale HD Classic Motorcycles”. Deci practic asta e vestea bună. La un moment dat după 2 ani ÅŸi ceva de mandat premierul a realizat că e nepotrivită această… asta cred eu. Practic s-a dizolvat. Vestea proastă e că 2 ani de zile cât a fost premierul României, Călin Popescu Tăriceanu a fost asociat cu RudaÅŸ Erno, în această firmă, HD. Această firmă a făcut afaceri pentru că a funcÅ£ionat niÅŸte ani de zile, deci nu ne-am înÅŸelat. Åži asocierea a funcÅ£ionat. Vreau să îi felicit ÅŸi pe colegii mei care au muncit în aceste zile să caute aceste informaÅ£ii, Interesul Public, Civic Media. Mă opresc aici.

Multumiri Emisiunii Nasul si Postului B1 TV

Titlu si intertitlurile apartin Civic Media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.