Traian Basescu, binevenit in Piata Universitatii


Basescu in Piata Universitatii: “Din cauza atmosferei politice, n-am putut sa tin raportul despre starea natiunii”. “Trebuie sa incetam sa mai fim despartiti unii de altii. Ne-a despartit suficient istoria si a pus un Prut intre noi.”

MESAJUL FONDATORILOR PIETEI UNIVERSITATII

Presedintele Traian Basescu a fost primit sambata seara in Piata Universitatii, de catre asociatiile participante si organizatoare a Fenomenului Piata Universitatii 1989-1990, prezente alaturi de organizatorii Zilei Internationale a Pensionarilor.
Civic Net – Piata Universitatii considera ca ne aflam intr-un nou moment de rascruce pentru viitorul tarii: votul de miercuri din plenul Parlamentului, unde speram ca vom asista la reversul operatiunii 322. Asa se explica si reactia viscerala a lui Emil Constantinescu, folosit drept berbece de catre Alianta 322.

19 Mai: Piata Universitatii respinge noul puci al Moscovei

Emil Constantinescu – demagogie si impostura dupa modelul “emanatului” Ion Iliescu

Fostul presedinte Emil Constantinescu ne-a surprins afirmand inflamat – citam: “Basescu nu are ce cauta in Piata Universitatii pe care eu am lansata-o”. Odata pentru totdeauna, tinem sa informam inca odata opinia publica, ziaristii care nu au apucat sa participe la fenomenul Pietei Universitatii: Constantinescu nu detine nici un drept asupra Pietei Universitatii si nici legitimitatea vreunei asumari private a Pietei!

Constantinescu nu poate vorbi in numele Golanilor Pietei Universitatii!

Fostul presedinte se exprima iresponsabil si developeaza in discursul sau recent un personaj frustrat si contorsionat. Rolul pe care l-a primit Emil Constantinescu este rolul Detractorului. Un chip de justitiar vehement cu o mimica incrancenata.

Este ridicol si demagogic. Rolul lui Emil Constantinescu nu este nou iar aria pe care canta impreuna cu ceilalti doi membri ai partidului sau – Zoe Petre si Mugur Ciuvica – o cunoastem din timpul Referendumului celor 322.

Emil Constantinescu incearca astazi sa-si insuseasca abuziv o postura revendicativa pretinzandu-se un fel de “patron” ad hoc al Pietei Universitatii exact dupa cum Ion Iliescu si Frontul sau de conspiratori s-au pretins “emanati ai Revolutiei”.

Nimeni dintre noi, cei care am fondat Piata Universitatii, dintre cei care am luptat si am suferit – in timpul mineriadei, in inchisorile FSN si dupa – pentru principiile Pietei Universitatii, nimeni nu i-a delegat lui Emil Constantinescu calitatea de cenzor sau “diriginte” al Pietei Universitatii. Piata Universitatii este a celor care si-au asumat-o, a celor care o respecta, a celor care chiar au depus o jertfa, dezinteresat si fara pretentii si ifose.


Piata Universitatii nu poate fi confiscata de nimeni, cu atat mai putin de catre vreun om politic, oricare ar fi el. Piata Universitatii este un simbol referential, a carui semnificatie depaseste cadrul pur istoric.
<>Nu avem nici un fel de legatura institutionala cu Traian Basescu sau cu vreun partid politic. Din punctul nostru de vedere, chestiunea fundamentala este a principiilor – incalcate flagrant de Emil Constantinescu.

In data de 22 aprilie 1990 a debutat Piata Universitatii, spatiul celui mai raspicat, mai radical si moral discurs anticomunist al societatii civile din Romania. Re-intemeierea sistemului politic pe baze morale a fost obiectivul principal al manifestantilor Pietei Universitatii de acum aproape doua decenii. Ceea ce face acum Emil Constantinescu il descalifica atat din punct de vedere moral cat si politic (desi ar fi redundant in cazul sau).

* Emil Constantinescu nu a avut nici un fel de participare la “lansarea” Golaniei, “zona libera de comunism” a Capitalei si a Romaniei anilor ’90.

* Constantinescu nu a avut nici un fel de contributie speciala in derularea fenomenului Pietei Universitatii, nici macar logistica.

* Celebrul Balcon al Pietei Universitatii, contrat legendei difuzate de trepadusiii sai, NU a fost deschis de Emil Constantinescu.

* Balconul a fost deschis de studentii Ligii Studentilor de la Filologie, cu concursul unei anonime femei de serviciu (Citat: “nu spargeti maica usa, ca deschid eu cu cheia”).

Emil Constantinescu era un umil lector al Universitatii, intre sute de alte cadre didactice. Este adevarat ca Emil Constantinescu a devenit ulterior rector si datorita Ligii Studentilor. Insa numai deoarece Nicolae Manolescu nu vroia sa-si asume functia, astfel ca Liga Studentilor a ales raul cel mai mic.

Organizatia neguvernamentala “Solidaritatea Universitara”, pe care o invoca, din nou mincinos, Emil Constantinescu, drept fondatoare sau participanta la Piata Universitatii a fost creata in iulie ’90, DUPA reprimarea sangeroasa a manifestantilor si distrugerea Pietei Universitatii.

Constantinescu doar a profitat de pe urma fenomenului Pietei Universitatii insusindu-si fraudulos merite care nu i-au apartinut niciodata. Constantinescu nu a inteles si nu si-a asumat sistemul de valori al “golanilor” Zonei libere de comunism. A stiu insa sa incerce sa-si adjudece o legitimitate pe seama tinerilor generatiei nostre, in pofida bunului simt si a unei minine decente.

Tinerii participanti la insurectia anticomunista din Decembrie 1989 au reocupat Centrul simbolic al Romaniei, Piata Universitatii. Aici s-a cantat si s-a strigat “vom muri si vom fi liberi”. Aici chiar s-a murit. Aici s-a dat jertfa pentru adevar, aici s-a facut greva foamei, si s-au cerut “lucruri simple”: fara comunisti si agenti rusi in fruntea tarii.

Piata Universitatii a fost un moment crucial in viata Romaniei, o manifestare a demnitatii romanesti si a dorintei fierbinti de eliberare pentru totdeauna de comunism. Dupa reprimarea sangeroasa a Pietei Universitatii, mortii si ranitii Mineriadei s-au adaugat mortilor si victimelor Revolutiei.

Constantinescu a devenit presedinte cocotandu-se pe carca celor care au suferit ca urmare a represiunii sangeroase a Pietei Universitatii ordonate de catre Ion Iliescu, colegul sau de astazi.

Regimul Constantinescu a fost o teribila dezamagire. In timpul mandatului sau ofiteri care au fost implicati in macelarirea manifestantilor anticomunisti din Decembrie 1989 au fost avansati la exceptional. Dosarele Mineriadei si ale Revolutiei au fost practic ingropate. Adevarul despre mortii Pietei Universitatii si despre mormintele fara cruce de la cimitirul Straulesti a ramas nespus tot in timpul regimului Constantinescu. Criminalii au fost fie exonerati fie si-au gasit un loc caldut in Regimul Constantinescu. Timp de patru ani, cat a fost presedinte, anchetetele privind Mineriada si “Revolutia” au fost practic blocate, sub patronajul sau.

Mesajul principal al Pietei Universitatii a fost: fara comunisti, fara nomenclatura. Iata ca astazi, Emil Constantinescu este partener exact al acelor membri ai nomenclaturii care au sustinut si creat actuala Oligarhie.

O buna parte a huntei politice alaturi de care s-a aliniat deunazi Emil Constantinscu constituie un grup clientelar din “tagma jefuitorilor”, care urmareste controlul discretionar al parghiilor statului a mass-mediei, a serviciilor secrete. Toti apropiatii sai sunt astazi in solda profitorilor Securitatii (cea care l-a invins desigur dai i-a mai dat acum si o noua proptea ).

Fostul presedinte Constantinescu ne-a aratat acum spectacolul unui esec moral lamentabil, infatisand un personaj fastidios, care si-a atins limita de jos, cu o retorica gongorica. In orice alta circumstanta Constantinescu ar merita sa fie tratat ca un neputincios vrednic de compasiune.

Stim insa ca Emil Constantinescu joaca o carte politica si mai stim ca agregatul petro-liberal din care face parte isi joaca deasemenea cartea supravietuirii chiar in aceste momente. De aceea a fost pus sa iasa tocmai Emil Constantinescu la rampa, pretinsul purtator de vorbe al unei “aliante anticomuniste” imaginare, care cuprinde, bineinteles si partidul de guvernamant condus de Calin Popescu Tariceanu, dusmanul de moarte al lui Traian Basescu.

Piata Universitatii insa nu este si nu a fost spatiul de joc al impostorilor si demagogilor. Am respins si vom respinge astfel de gesturi, care constituie o impietate si o batjocura la adresa victimelor Zonei Libere de Comunism.

Cu toata jena pentru cei care si-au imaginat vreodata ca Piata Universitatii a fost populata cu astfel de specimene reiteram:

Constantinescu nu ne reprezinta, pe noi, organizatori si participanti ai Fenomenului Piata Universitatii, nu ne-a reprezentat nici o clipa nici in timpul Pietei Universitatii, nici imediat dupa, cu atat mai putin acum.

De altfel, aceasta va fi demonstrata, credem noi, cu prisosinta, sambata, in Piata Universitatii, unde presedintele Romaniei, Traian Basescu, este invitat sa-si spuna cuvantul asa cum ne-a obisnuit – liber si raspicat – in temeiul mandatului sau oferit de majoritatea romanilor acestei tari si reconfirmat la Referendumul din 19 mai, momentul inceputului sfarsitului pentru guvernarile si oligarhiile anti-nationale.

Civic Net – Piata Universitatii <>

Seniorii Ligii Studentilor

Grupul Independent pentru Democratie

Asociatia 21 Decembrie 1989

Asociatia Victimelor Mineriadelor

Fundatia Luptatorilor din Rezistenta Armata Anticomunista

Asociatia Civic Media

www.civicnet.info

www.gid-romania.com

www.avmr.ro

www.basescu.org

www.civicmedia.ro

29 Septembrie 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.