CNSAS, dat in judecata de Civic Media

In atentia Colegiului CNSAS

Presedintelui Romaniei

Parlamentului Romaniei – Comisiilor juridice si de abuzuri

Civic Media atrage atentia CNSAS ca poate fi actionat in Justitie pentru tergiversarea cercetarii colaboratorilor Securitatii din societatea civila

CNSAS evita de peste 400 de zile sa deconspire colaboratorii Securitatii si ai altor servicii secrete straine din spatiul rasaritean aflati pe lista “Voci curate I”, a celor mai importanti formatori de opinie din societatea romaneasca. Din lista care cuprindea 300 de jurnalisti, analisti politici si sefi de organizatii neguvernamentale, CNSAS nu a eliberat pana acum decizii decat in circa 5% dintre acesti reprezentanti ai societatii civile.

Asociatia Civic Media atrage atentia Colegiului CNSAS ca se afla in situatia de a fi actionat in Justitie pentru tergiversarea nepermisa a unor cereri si angajarea intr-o campanie de discriminare a ortodocsilor romani. Civic Media face apel la Presedinte sa intrevina, conform prerogativelor sale din Constitutie (Art. 80) si cere Parlamentului sa atraga atentia Colegiului CNSAS ca trebuie sa revina la legalitate, eliberand deciziile in functie de prioritatile specificate de Legea CNSAS si ordinea cererilor facute pentru deconspirarea colaboratorilor Securitatii si ai altor servicii secrete straine.

Semnalam CNSAS ca Art 54 din Constitutiei Romaniei, Capitolul “ÃŽndatoririle fundamentale – Fidelitatea fata de tara”, specifica: (2) “Cetatenii carora le sunt incredintate functii publice, precum si militarii, raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin si, in acest scop, vor depune juramantul cerut de lege.”

Tinem sa mai amintim Colegiului CNSAS, ca LEGEA prin care este guvernat prevede, la Art. 15 (7): “Dupa finalizarea verificarilor, care nu pot dura mai mult de 60 de zile de la data primirii cererii, Consiliul comunica in scris solicitantului daca persoana cu privire la care s-a cerut verificarea a fost sau nu a fost agent ori colaborator al organelor securitatii, in sensul prezentei legi”.

La vremea respectiva, cand Civic Media si-a inceput campania pentru o Romanie curata, societatea civila, scandalizata ca va fi deconspirata in masa, a invocat in cor alte prioritati, subliniind ca patronii de presa, jurnalistii si formatori de opinie pentru care ceream verificare sunt clasati la litera “n”. Am zis sa dam un ragaz bietilor cercetatori ai CNSAS care n-ar avea timp sa rascoleasca prin dosare, desi cunoastem perfect faptul ca Serviciul Roman de Informatii a livrat CNSAS, o data cu peste un milion de dosare, si baza de date electronica a cartotecii. Am asteptat, rabdatori.

Cu toate acestea, dupa 400 de zile si circa 15 decizii emise din aproximativ 300 de nume importante constatam o activitatea extrem de febrila a CNSAS in ce priveste reprezentantii cultelor, care se afla in Legea CNSAS cu 7 nivele DUPA informatorii de opinie, la litera “t”.

In acelasi timp, desi Romania are 17 culte recunoscute, se observa apetenta membrilor Colegiului in deconspirarea sau doar terfelirea cu predilectie a ierarhilor ortodocsi si in principal a anumitor parinti ortodocsi, urmariti sau inchisi de Securitate si remarcati de-a lungul anilor prin critici la adresa tuturor regimurilor politice, de la cel bolsevic si pana astazi.

Amintim dr Liviu Turcu, intr-o interventie recenta, a aratat ca Securitatea viza toate cultele existente dar in special cele care aveau legaturi puternice cu strainatatea, cum ar fi cele catolice, protestante si neo-protestante sau cultul mozaic, exemplificand prin colaborarea recunoscuta cu Securitatea si regimul comunist a fostului conducator al cultului mozaic, Sef-Rabinul dr Moses Rosen. Solicitam asadar CNSAS sa trateze in mod egal, conform Constitutiei tarii, reprezentantii tuturor cultelor recunoscute, pentru ca altfel, suntem convinsi, se va autosesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Ne exprimam speranta ca aceste acte reprobabile, de discriminare a Bisericii Ortodoxe Romane, parte fundamentala a natiunii romane, nu sunt generate de faptul ca presedintele Colegiului CNSAS, reprezentantul UDMR Ladislau Antoniu Csendes este si prim-curator al Bisericii Evanghelice Lutherane sau ca exista membri atei in Colegiu sau absolventi ai Academiei de cadre a Partidului Comunist “Stefan Gheorghiu” sau beneficiari ai decretului presedintelui RSR Nicolae Ceausescu de conferire a Ordinul Muncii pentru inalte merite in munca socialista.

In cazul in care Parlamentul Romaniei a scapat aceasta institutie de sub control, solicitam Presedintelui tarii, Traian Basescu, sa intervina, conform prerogativelor sale specificate in Constitutie, Art 80, (2): “Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. ÃŽn acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate”.

In caz contrar, Asociatia Civic Media isi rezerva dreptul sa actioneze in Justitie CNSAS si pe acei membri ai Colegiului despre care avem informatii ca s-au impotrivit constant deconspirarii agentilor Securitatii si ai altor servicii secrete straine din spatiul comunist, si care este posibil sa activeze si astazi in randurile societatii civile.

Asociatia Civic Media / 24.10.2007

Accesati mai jos date despre Campania “Voci Curate” si rezultatele ei de pana acum

Deconspiratii

Campania “Voci curate”

Afisul “Voci curate” – “Esti in carti cu Iliescu-KGB”

Dorel Sandor si alti capitanasi

Liviu Turcu: “CNSAS ar fi trebuit desfiinÅ£at ieri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.