Andrei Ivantoc, batut sub ochii OSCE

Protest in cazul Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa

Ivantoc batut inca din inchisoare – MGB si RTV


Noi, reprezentanti ai presei si societatii civile romanesti de pe ambele maluri ale Prutului, martori la eliberarea lui Andrei Ivantoc, detinut politic al regimului separatist de la Tiraspol timp de 15 ani, protestam energic fata de tratamentul barbar aplicat acestuia de reprezentantii securitatii transnistrene sub ochii reprezentantilor OSCE din Republica Moldova.

Protestam atat fata de modul in care autoritatile de la Chisinau au asistat la violentarea in mod repetat a detinutului politic cat si fata de incercarea acestora de a minimaliza si chiar musamaliza incidentul.Atat Sergiu Golovaci, viceministru de Interne cat si Ion Stavila viceministrul Reintegrarii, au mintit, incercand sa dezinformeze presa si opinia publica pentru a acoperi in mod rusinos molestarea lui Andrei Ivantoc de catre reprezentantii separatistilor. Mai mult, in intentia de a-l izola de jurnalisti, Golovaci l-a fortat pe Ivantoc sa intre in masina sa personala desi acesta s-a impotrivit din rasputeri. De altfel, Andrei Ivantoc a incercat sa coboare din masina aflata in mers dar viceministrul a acelerat cu mare viteza generand o cursa infernala si nefireasca. Presa a fost intentionat blocata de reprezentanti in civil ai ministerului de interne in scopul interzicerii accesului in preajma lui Ivantoc.

Protestam in mod deosebit fata de comportamentul incalificabil al reprezentantului OSCE pentru Drepturile Omului, Kristian Franklin, care a asistat impasibil la maltratarea si batjocorirea unui cetatean al Uniunii Europene, fara a reactiona si protesta pe loc si ulterior. Trimisul special al OSCE impreuna cu adjunctul sau, prezenti la incident, se fac responsabili, inclusiv penal, pentru consimtirea prin neinterventie la aplicarea de rele tratamente asupra unui detinut lipsit de aparare.

Prin acest gen de participare pasiva la bataia aplicata lui Andrei Ivantoc reprezentantii OSCE au incurajat comportamentul salbatic si umilirea unui om care a suferit deja pe parcusul a 15 ani cele mai cumplite torturi si batjocuri in temnitele rusofonilor de la Tiraspol. Daca nu poti apara un singur om cum poti apara o tara sau o intreaga zona?

Cerem ferm OSCE sa comunice neintarziat opiniei publice pozitia sa fata de cele intamplate la “frontiera” de la Tighina si cerem sanctionarea functionarilor nedemni care au cautionat salbaticia agentilor rusi. Daca OSCE serveste doar drept paravan unor reprezentanti ilegitimi ai Rusiei din Transnistria inseamna ca misiunea si rolul sau au fost grav distorsionate. Atitudinea OSCE la eliberarea cetateanului Uniunii Europene Andrei Ivantoc este mai mult decat o inadecvare deplorabila – este o rusine si o contributie scandaloasa.

Totodata, solicitam autoritatilor romane interventia pe langa forurile Uniunii Europene si ale OSCE pentru a se pune in vedere Federatiei Ruse – sustinatoare a regimului separatist de la Tiraspol – ca eliberarea de maine a ultimului detinut politic al Europei, Tudor Petrov Popa, sa decurga fara astfel de manifestari brutale si inumane.

Alexandru Lesco, fost detinut politic la Tiraspol

Victor Roncea, ZIUA/Civic Media, Bucuresti

George Roncea, Centrul de Geopolitica, Bucuresti

Dan Dungaciu, Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale, Academia Romana

Petrica Rachita, Antena 1, Bucuresti

Ichim Pavel, Antena 3, Chisinau

Yevgeniya Kironaki, Realitatea TV, Bucuresti

Rolf Vescan, Realitatea TV, Bucuresti

Cristian Pohrib, N24 TV, Bucuresti

Felicia Rosca, EuroTV, Chisinau

Ion Neagu, EuroTV , Chisinau

Larisa Manole, EuroTV, Chisinau

Vasile Nastase, EuroTV/Civic Media, Chisinau

Alexei Lungu, Ziarul Flux, Chisinau

Lorena Bogza, ProTV, Chisinau

Andrei Negru, ProTV, Chisinau

Petru Terguta, C TV, Chisinau
Stefan Uritu, Comitetul Helsinki, Chisinau

Vitalie Nagacevschi, Juristi pentru Drepturile Omului, Chisinau

Nicolae Dabija, poet si publicist, membru de onoare al Academiei Romane

Grigore Vieru, poet, membru de onoare al Academiei Romane

Ion Ungureanu, regizor, actor, fost ministru al culturii in Basarabia

Dumitru Matcovschi, poet, membru al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.