Sindicatele jurnalistilor cer pastrarea icoanelor in scoli

Uniunea Sindicala MediaSind, membra cu drepturi depline a Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Societatea Ziaristilor din Romania – Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa sustin in totalitate demersul Asociatia Civic Media si al Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios si apreciaza ca decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, prin care se solicita eliminarea simbolurilor religioase din scoli, reprezinta o grava incalcare a dreptului la libertatea de exprimare.

UNIUNEA SINDICALA MediaSind

Organizatie sindicala reprezentativa pentru ramura mass-media
Membru cu drepturi depline al Federatiei Internationale a Jurnalistilor

Str. W. Maracineanu, Nr. 1-3, Sector 1, Bucuresti, Tel/fax: (+4) 021 314 33 36; (+4) 021 314 33 52 www.mediasind.ro
Nr. înreg. 204
22 Noiembrie 2006

NU SCOATETI ICOANELE DIN SCOLI!

Uniunea Sindicala MediaSind, membra cu drepturi depline a Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Societatea Ziaristilor din Romania – Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa sustin in totalitate demersul Asociatia Civic Media si al Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios si apreciaza ca decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, prin care se solicita eliminarea simbolurilor religioase din scoli, reprezinta o grava incalcare a dreptului la libertatea de exprimare.
Declaratia Universala a Drepturilor Omului proclama la articolul 18 “dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si de religie (..) precum si libertatea de a-si manifesta religia sau credinta, fie singur, fie impreuna cu altii, atat in public cat si in particular, prin invatamant, practici, cult, cat si prin indeplinirea de ritualuri”.
La articolul 28 al Declaratiei se afirma: “In exercitarea drepturilor si libertatilor sale, fiecare om este supus numai ingradirilor stabilite prin lege, exclusiv in scopul de a asigura cuvenita recunoastere si respectare a drepturilor si libertatilor altora si ca sa fie satisfacute justele cerinte ale moralei, ordinii publice si bunastarii generale intr-o societate democratica”. Morala publica a Romaniei democratice este cea crestina, bazata pe drepturile suverane ale poporului majoritar crestin si care, conform specificului tolerantei ortodoxe, accepta alaturi de el toate celalalte confesiuni recunoscute.
Atata vreme cat Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in calitate de cel mai inalt act care protejeaza drepturile oamenilor din aceasta lume, proclama libertatea de manifestare a religiei si credintei, consideram decizia CNCD ca fiind una abuziva. Mai mult, libertatea de manifestare a religiei nu poate fi conceputa fara celelalte libertati ale omului, printre care se numara si libertatea de exprimare – conditia esentiala pentru activitatea jurnalistica.
Avand in vedere cele aratate mai sus organizatiile asociate in cadrul Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios protesteaza cu vehementa fata de discriminarea majoritatii credincioase din Romania, peste 20.000.000 de romani, in favoarea unei minoritati ateiste, si considera acest act anti-democratic si cu iz totalitarist.
Nu trebuie neglijat faptul ca valorile si simbolurile religioase au contribuit la formarea culturii si civilizatiei Europei din care facem parte integranta si, in cazul Romaniei, crestinismul este un fundament al poporului roman. Extragerea cu forta a Semilunei, stelei lui David, Crucii si Icoanelor din viata copiilor nostri constituie un grav abuz la adresa lor si a vointei comunitatilor religioase locale si aminteste de practicile comunist-ateiste desfiintate dupa 45 de ani de dictatura prin martiriul tinerilor din decembrie 1989.
Exemplele europene in materie, din Marea Britanie, Italia sau Grecia, arata in mod categoric ca o decizie ca cea impusa de CNCD nu este realista, agreata si dreapta si creaza conflicte – posibil deliberat – in interiorul societatii. Mai mult, Grecia, tara membra a Uniunii Europene din 1981 si a familiei ortodoxe de 2000 de ani, unde simbolurile religioase sunt respectate in toate institutiile publice, inclusiv in cele de invatamant, a fost clasata anul acesta de reputata Economist Intelligence Unit in randul primelor “democratii complete” ale lumii.
Facem Apel la Parlamentul Romaniei, Guvernul Romaniei si Ministerul Educatiei si Cercetarii sa tina cont de drepturile majoritatii credincioase a Romaniei asa cum sunt stipulate ele in Constitutia Romaniei si Declaratia Universala a Drepturilor Omului si cerem sindicatelor din Invatamant sa ni se alature la acest protest si avertisment, totodata, adresat autoritatilor.
Solicitam confratilor din invatamant sa comunice profesorilor ca Icoanele si Crucifixele raman in Scoli, conform vointei majoritatii credincoase a Romaniei.

In vederea exprimarii adeziunilor la Coalitia pentru respectarea sentimentului religios semnati on-line la adresa www.civicmedia.ro.

Uniunea Sindicala MediaSind,
Presedinte Cristi Godinac

Societatea Ziaristilor din Romania –
Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa,
Prim vicepresedinte Radu Sorescu

Asociatia Civic Media,
Coordonator Victor Roncea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.