Arhiepiscopia Romano Catolica de Bucuresti referitor la problema simbolurilor religioase

"Lumea de azi e tot mai sesibila la problema libertatii. Societatea in care traim, datorita pluralismului care o caracterizeaza, incearca sa gaseasca cai si solutii la aceasta chestiune. Una dintre ele o reprezinta recenta rezolutie abuziva si discriminatoare a CNCD-lui referitor la problema simbolurilor religioase.”

“Lumea de azi e tot mai sesibila la problema libertatii. Societatea in care traim, datorita pluralismului care o caracterizeaza, incearca sa gaseasca cai si solutii la aceasta chestiune. Una dintre ele o reprezinta recenta rezolutie abuziva si discriminatoare a CNCD-lui referitor la problema simbolurilor religioase.

CNCD invoca crearea unui cadru de invatamant neutru.
Motivatia de fond ramane aceea de a respecta identitatea constiintei oricarei persoane. Despre ce identitate este vorba? S-a ajuns oare la descoperirea identitatii ‘neutre’?

In calitate de Biserica catolica ne intrebam daca eliminarea din institutiile publice a simbolurilor religioase constituie o promovare a libertatii religioase in general si a libertatii de constiinta in special.

Care libertate si care om liber se simte lezat sau ingradit de simboluri care il transcend, care ii probun Calea spre Adevar pentru Viata, precum valorile morale ale caritatii, ale iertarii, ale
milostivirii…?

Credem ca problema recenta a ‘vizibilitatii’simbolurilor religioase este una artificiala sau chiar intentionala.

Ceea ce ne ingrijoreaza in decizia CNCD este ideologia confuza despre libertate. Aceasta asa zisa libertate are la baza in mod paradoxal o dogma.Este vorba de dogma relativismului in numele unei asa zise ‘neutralitati’.

Intentia de fond a este aceea de a-l scoate pe Dumnezeu din sfera publica si de a-l exila in sfera intima sau intimistica. Aceasta minoritate, insa, uita in mod voit ca societatea romanteasca este formata in marea ei majoritate din persoane profund ancorate in transcendent si ca acestea formeaza ‘polis-ul’. In consecinta decizia CNCD-lui de violare a sensibilitatii si a libertatii religioase a poporului roman constituie in sine o DISCRIMINARE.

Pentru Biserica catolica incercarea de eliminare a simbolurilor religioase nu poate fi expresia tolerantei care vrea sa protejeze deminitatea ateilor si a agnosticilor, ci este mai degraba expresie a constiintei care doreste sa-l stearga pe Dumnezeu din viata publica.

Nu simbolurile religioase ameninta libertatea de constiinta si neutralitatea statului ci mai degraba cinismul unei culturi secularizate care isi neaga propriile radacini, si care incearca sa construiasca o comunitate umana fara Dumnezeu si fara valorile morale ale Dumnezeului iubirii.”

Pr. Francisc Dobos
Purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano Catolice
de Bucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.