REVOLUTIA SPAGII

Sute de revolutionari din orasele-martir ale Romaniei acuza conducerea Asociatiei “21 Decembrie 1989” de “luare de mita, falsuri si nepotisme”, ei invinuindu-l pe Doru Maries (foto) – omul impus de procurorul Dan Voinea la carma asociatiei revolutionarilor – ca “a trecut de la o sticla de bere, cat cerea initial ca sa dea drumul dosarelor de revolutionar, la 5.000 de euro din suma de 7.000, cat trebuie sa primeasca de la stat fiecare revolutionar autentic”.

Participarea la Revolutia din decembrie ‘89 a fost rasplatita de acolitii cuplului Voinea-Iliescu intr-un mod specific lor: “luptatorii”, adica cei care n-au patit nimic, dar s-au inscris in FSN – etc, au fost cadorisiti de stat cu locuinte, spatii comerciale in centrul oraselor, mii de metri patrati de teren, facilitati la imprumuturile de la banci; “ranitii” au primit loc de veci, gratuitate pe transportul in comun si medicamente, iar urmasii celor care au murit impuscati au primit calatorii gratuite cu trenul si au fost scutiti de impozitele pe casa si pe teren, in cazul in care aveau.

Privilegii pentru “luptatori”

In 1996, odata cu schimbarea legislatiei – care a inclus printre beneficiari si “luptatorii”, au aparut 18.000 de revolutionari noi. Pe lista apar si membri ai completului de judecata instituit la procesul sotilor Ceausescu. Dan Voinea, procurorul de casa al lui Iliescu, apare pe mai multe liste de “revolutionari”, pentru un teren la Snagov, dar si pentru alte terenuri, aflate pe raza judetului Gorj. Tot el spune, insa, “ca nu a avut niciodata certificat de Revolutionar”. De manaria cu terenuri, spatii comerciale si alte beneficii date unora ca Voinea, se ocupa tocmai cel impus de acelasi personaj in fruntea Asociatiei “21 decembrie 1989”. Pe lista, alaturi de Voinea, mai apar si alte persoane implicate in proces: Mugurel Florescu – membru in completul de judecata, si Gelu Voican Voiculescu, si ei “improprietariti” cu terenuri, iar Vladimir Belis – medic legist, s-a ales, drept recunostinta pentru o Revolutie la care nu si-a dat niciodata obolul, cu scutiri de impozite. Si asta in timp ce adevaratii revolutionari fac anticamera la un oarecare Doru Maries, transformat de Voinea in revolutionar-sef!

Schema profitului

Se pare asadar ca Revolutia din 1989 genereaza profit Ð si nu pentru cei care au luptat cu regimul comunist, ci pentru acolitii lui Ion Iliescu si ai procurorului Dan Voinea. Schema aplicata de Doru Maries, “revolutionarul” impus la conducerea Asociatiei 21 Decembrie de insusi “anchetatorul” lui Iliescu, este pe cat de simpla, pe atat de penala, fostul tortionar transformat in presedinte de liga revolutionara milogind – spun revolutionarii autentici – “de la o bere, pana la 5.000 de euro – spaga pentru a trimite dosarele la SSPR”. Cine nu da mita, nu-si mai primeste drepturile legale, generate de Legea nr. 341/2004. Se pare ca ranitii revolutiei au dreptate pentru ca o incursiune in arhivele publice arata cum numeroase personalitati, mai ales din lumea politica, au primit sau se afla pe lista de asteptare pentru a primi terenuri, spatii comerciale ori locuinte, ca recompensa “pentru participarea la evenimentele din decembrie ‘89”. La care, de fapt, nu au fost niciodata prezenti. Dintre cei aproximativ 23.000 de revolutionari care au depus dosarele pentru preschimbarea certificatelor de revolutionar, cativa au avut curajul de a-l acuza public pe Maries de faptul ca “cere spaga pentru a trimite dosarele catre Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR)”.

Doru Maries, “revolutionarul” spagii


Bebe Istode este resitean, ziarist profesionist si unul dintre victimele revolutiei din 1989, data la care avea varsta de 30 de ani. Jurnalistul a fost ranit grav, dupa ce a fost batut cu bestialitate. Dupa 19 ani de la evenimentele din decembrie, jurnalistul a ajuns bataia de joc a lui Maries, care nici acum nu i-a trimis lui Istode dosarul la SSPR, dintr-un motiv penal: vrea spaga! Si nu orice fel de spaga, ci fix 5.000 de euro din cei 7.000 pe care omul ar trebui sa ii primeasca, ca urmare a legii recunostintei pentru victimele revolutiei. “Ma amana de nu mai stiu cand, am facut nu zeci, ci sute de drumuri pana la Bucuresti, la inceput nu voia nici macar sa ma primeasca, apoi, cand am reusit sa dau de el, mi-a spus, hodoronc-tronc, ca daca nu semnez cu el un acord prin care ma oblig sa donez Asociatiei 5.000 de euro, n-o sa pup nimic, nu trimite dosarul meu!”. Pe de alta parte, ZIARUL a intrat in posesia actelor prin care acelasi Maries – omul de casa al cuplului Voinea-Ileiscu – isi umfla lunar conturile cu 6.000 de euro. Cum? Tot pe la marginea legii, “inchiriind” locatia Asociatiei 21 Decembrie, ilegal, Baroului Bucuresti.

2008-03-29 / Simona Fica / Roxana Orcea / Ziarul

Comentarii:

Vlad – Bucuresti (29-03-2008, 13:41):

“Revolutionarii” au fost si sunt acoperirea lui Iliescu. Daca ar recunoaste ca a fost lovitura de stat s-ar trezi automat vinovat pentru cele peste 1000 de victime. Asa ca a inventat “clasa revolutionarilor” – un fel de ilegalisti de pe vremuri. Ce mare chestie costurile din partea statului pentru suportarea privilegiilor a 30 000 de “luptatori” etc? daca miza e scaparea lui Iliescu nici un cost nu e prea mare. Omul este infatigabil si intagibil. Nu vedeti ca tot el conduce in continuare si PSD si PNL si PRM si UDMR. Ati observat vreodata ca acesta patru partide sa-i iasa din vorba in chestiuni care il intereseaza pe el – in ultimii 15 ani?

Un revolutionar – autentic (29-03-2008, 13:46):


Da, sunt unul dintre revolutionarii autentici, unul dintre cei care au luptat în zilele de 21-25 decembrie 1989 pentru libertatea cuvantului, libertatea presei, pentru libera circulatie, pentru retrocedarea averilor confiscate de comunisti, pentru pluripartitism si alegeri democratice, pentu pentru o noua constitutie, pentru modernizarea sistemului de invatamant si al celui de asistenta sociala, pentru o economie de piata, pentru o Romanie moderna si prospera, pentru adevar si dreptate – ca sã mã limitez doar la cateva din nazuintele noastre de atunci. Ceea ce a urmat acelor zile de glorie ale poporului roman, incheiate in mod rusinos si nedemn, a fost o lupta continua pentru putere, pentru “ciolan”, pentru imbogatirea rapida indiferent de mijloace, pentru binele personal al celor alesi sa ne reprezinte interesele. Totul a inceput, se pare, inainte de Revolutie, pe vremea in care unele grupari purtau discutii mai mult sa mai putin organizate pentru pregatirea unei lovituri de stat sau a unei miscari populare care sa provoace schimbarea regimului comunist. Singurul element pe care nu l-au putut anticipa cu precizie a fost reactia multimii, capacitatea ei de a se organiza in momente de criza. Momentul declansarii Revolutiei a fost pur si simplu o intamplare, o conjunctura de evenimente de care au profitat apoi anumite grupari si care au facut tot posibilul pentru a manipula si a dirija miscarea revolutionara in directia dorita de ele. Este evident ca membrii acestor grupari au fost coplesiti la inceput de numarul revolutionarilor autentici printre care s-au amestecat oportunisti si profitori de ocazie, insa, avand experienta politica, studii de specialitate, oameni in posturi cheie, un sistem invizibil dar foarte eficient de relatii, au pus mana, incet-incet, cu rabdare si meticulozitate, pe putere.

Treptat, treptat, revolutionarii autentici si nepatati au fost inlaturati in mod “democratic” din structurile nou formate, iar pentru a li se inchide gura unora mai “vorbareti” – erau prea multi si nu puteau fi cu totii lichidati ori “integrati” in structuri – s-au dat niste legi de care urmau sa “beneficieze” cei lasati deoparte, uitati, blamati si chiar huliti de profitori. Probabil ca intentiile celor ce au pus la cale recompensarea urmasilor eroilor martiri, a ranitilor si retinutilor in legatura cu Revolutia din decembrie 1989, a luptatorilor pentru victoria Revolutiei, au fost mult mai subtile decat par la prima vedere. Trebuia cumva deturnata energia unui grup deosebit de eterogen dar si cu o capacitate de mobilizare extraordinara, grupul celor care nu considerau incheiata actiunea lor din decembrie 1989 decat la atingerea tuturor obiectivelor propuse in declaratiile publice, in Proclamatiile date publicitatii de reprezentantii revolutionarilor in timpul Revolutiei. Asa ca s-a aruncat in ei cu… daruri! Nu vreau sa aduc acum in discutie daca si cine era indreptatit sa primeasca un sprijin din partea statului. Incontestabil, unii trebuiau sa fie ajutati! Efectele colaterale au interesat insa mai mult pe cei ajunsi la putere. “Gloata” se va repezi ca o haita flamnada pe o ciosvarta insuficienta ca sa-i sature pe toti membrii grupului, indivizi care se vor lupta acum intre ei pentru a prinde fiecare o bucatica, nemaifiind atenti la ceea ce se intampla in jurul lor, pierzandu-i din vedere pe cei alesi! Cum nu exista padure fara uscaturi, s-au gasit iute si printre membrii asociatiilor de revolutionari indivizi dispusi sa faca jocurile unora sau altora, sa profite de pe urma celor carora Legea le acordau niste drepturi inselandu-le increderea si, mai mult, conditionand depunerea dosarelor la comisie de plata unor comisioane, a unor “atentii” sau “daruri” care au crescut ca valoare pe masura apropierii de termenul la care comisia inceta sa-si desfasoare activitatea. Unii si-au facut o adevarata meserie din a fi presedinte al unei asociatii de revolutionari si, oricand poate fi verificat, traiesc pe picior mare din venituri ilicite! Cate cardasii s-au mai facut in legatura cu inscrierea de autoturisme pe numele unor asociatii de revolutionari (ilegalitati comise si care s-au uitat deja) cate afaceri necurate s-au facut cu terenuri (sunt cazuri in care o singura persoana a facut cereri de atribuire a unui teren in diverse localitati sau/si in numele a unui grup de indreptatiti si a primit terenuri mai multe decat i se cuveneau)! Cate smenuri nu s-au facut si se mai fac cu tichete de calatorie sau cartele Metrorex? Despre spatiile comerciale sau creditele bancare acordate “pe spranceana” nici nu mai vorbesc. Cate dosare de revolutionari sunt prefabricate, falsificate, ajungand sa primeasca certificat de ranit sau de revolutionar cel care plateste bine acolo unde trebuie si la cine trebuie, iar cel cu dosar curat, ADEVARAT, este lasat la coada listei, ca si-asa fondurile sunt insuficiente si beneficiaza de ele doar cei care le impart – dupa proverbul “cine-mparte, parte-si face”! Ati avut cumva curiozitatea sa va uitati pe site-ul SSPR-ului ******.sspr.ro/? Dupa cat de “organizat” si “actualizat” este ne putem da seama imediat cat interes au depus cei platiti sa aplice legea fata de beneficiarii Legii 341/2004! De fapt, cei care se ocupa de aplicarea Legii mananca o paine bunicica, de ce s-ar grabi sa-si incheie activitatea? E adevarat ca sunt foarte multe dosare, ca e o munca dificila si laborioasa, dar daca nu se munceste serios, cinstit si corect, inseamna ca cineva isi bate joc de noi! Nu cred ca problema dosarelor Revolutiei din ’89 se va rezolva VREODATA! Va urma un lung sir de procese, aici sau la Bruxelles, oameni pusi pe drumuri, nedreptatiti care nu vor apuca niciodata sa beneficieze de drepturile lor. Din pacate schimbarea unui om nu va rezolva problema. Chiar daca vom pune un nou reprezentant al revolutionarilor sa se ocupe de preschimbarea certificatelor, incoruptibil si bun organizator, va fi “scurtcircuitat” de altii! Este mult prea adevarat dictonul: “pana sa ajungi la Dumnezeu te mananca sfintii”! Felicitari Simona Fica si Roxana Orcea pentru subiectul abordat, cu precizarea ca mi-ar fi placut sa acordati o mai mare atentie unor anumite detalii…

Matei Calinescu – Bucuresti (29-03-2008, 18:29)

Presedintele Asociatiei Revolutionarilor din Galati – Florin Vlad Sebastian Vasiliu a fost infomator si colaborator al Securitatii ca si Nicolae Balaci – “revolutionar” din Oradea sef al Asociatiei Revolutionarilor din Bihor, care a fost chiar cadru activ – ofiter de Securitate. Pe asta i-a gasit cu usurinta CNSAS, pentru ca s-a vrut gasirea lor. Erau prea batatori la ochi si pentru cosmetizare au fost indepartati ca niste dinti cariati si negri din fata. In rest, mai la umbra, trai neneaca. Numai Bebe Ivanovici singur, din Ilfov, a distribuit 43 000 de certificate tiparite la tipografia PDSR. Ia vedeti Dinca cate spatii comerciale a avut, Florin Iaru – de la scriitori, ia vedeti in Mogosoaia cate sute de hectare s-au “negociat” si la cine au ajuns. Profitori scarbavnici – asta au ajuns “revolutionarii” , traitori de pe urma sangelui varsat de copii de la baricade…rusine

Catalin Zamfirescu – Cetrtificate false emise chiar de SSPR (29-03-2008, 18:40)

Nereguli in Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) “Intr-un calculator mai vechi al SSPR am descoperit 761 de dubluri ale certificatelor – acelasi numar de inregistrare dat la doua persoane diferite”, a declarat pentru MEDIAFAX, in data de 3.12.2007, Puiu Fesan seful Secretariatului El a mai aratat ca “revolutionarii” fac scandal in strada, circ si “greva foamei” la oha (adica la misto) pentru a obtine mai repede sumele consistente de bani pe care trebuie sã le primeasca revolutionarii odatã cu noul certificat. El si-a exprimat ingrijorarea ca bugetul de stat nu va mai putea intr-un viitor apropiat sa sustina aceste fonduri pe care revolutionarii trebuie sa le primeasca conform Legii 341, a recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989. Legea a fost promovata de Ion Iliescu care i-a facut pe toti oameni bogati. Oare cate “calculatoare vechi” or mai fi prin SSPR si cate zeci de mii de certificate au imbogatit fraudulos tot felul de smenari ca Maries.

Cetatean – inca enervat de atata abuz si nesimtire (29-03-2008, 18:46)

Dupa 1945 s-a aflat ca in Romania existau cateva sute de mii de fosti “ilegalisti” care luptasera pentru instaurarea comunismului si puterea instaurata de trupele sovietice a hotarat ca acesti “eroi” sa fie recompensati. “Ilegalistii” si familiile lor s-au bucurat de o multime de privilegii platite de prostime. Istoria s-a repetat dupa 1989, cand am aflat ca multe din odraslele fostilor “ilegalisti” au devenit revolutionari, iar noua putere instalata tot de undeva de afara, a hotarat ca noii “ilegalisti”, trebuie sa fie recompensati. Privilegiile sunt platite tot de prostime, care chipurile s-a desteptat…bleah

Revolutionar – Bucuresti (29-03-2008, 19:06)

DACA revolutionarii vor sa afle adevarul din 89″ este dreptul lor si al nostru sa stim adevarul ! Dar daca vor si revendicari, adica MULTE PRIVILEGII, PENSII MARI….nu cred ca trebuie bagati in seama! EI SUNT NISTE PROFITORI. Si eu si altii am participat activ la evenimentele din ’89, in dorinta schimbarii unui sistem, dar fara profit. Privilegii pot avea numai cei raniti sau urmasii celor decedati.

Bosancean – Scarba totala (29-03-2008, 19:10)

footu-va’n gura cu revolutia voastra. pisham-as pe certificatele voastre de cacanari morti dupa valuta, kent si Roman sa va fouta. nu e departe clipa cand ve-ti da socoteala pentru complicitatea cu bunicuta Ilici si excrementul de Neulander.

Robert – Capitala (29-03-2008, 19:16)

Personal, am fost si la Romana, si la P-ta Unirii si recunosc ca am facut parte dintre cei norocosi, care n-au fost nimeriti de gloantele trase de militieni si securisti, precum si o de parte din Armata. Si eu, si parintii mei am fost atunci, in strada. Cu toate acestea, am avut bunul simt sa nu ne “tragem” certificate de revolutionari si am continuat munca cinstita si studiile fara sa intindem mana la cersit dupa diplomele aruncate de Iliescu pe geamul de la latrina din Cotroceni (dupa ce s-a sters cu ele la basanau). Nu regret nici acum faptul ca nu mi-am luat diploma de revolutionar. Revolutia am facut-o, IN PRIMUL RAND, IN SUFLETELE NOASTRE! Cersirea certificatelor reprezinta o murdarire a memoriei celor care au cazut atunci pentru libertate.

Valera – Iasi (29-03-2008, 19:23)

sunteti toti niste idioti daca mai credeti ca bulibasala din dec’89 a fost o revolutie; numai santieristii cu tzuica-n gat cred inca ca a existat o dictatura personala a lui Ceausescu; numai niste ceapisti ignoranti nu realizeaza ca in anii 80 Ceausescu era izolat si dezinformat tocmai de tagma securistilor imbogatiti, cei care ne strangeau surubul, inventau bancuri cu ceasca facandu-ne sa credem ca el era vinovat. acum chiar ei securistii/capitalisti gen Patricu, Tiriac, Sarbu, Paunescu, Copos, Popoviciu sunt cei care ne conduc si care ii indoapa cu diplome si premii in bani, pamanturi, scutiri de impozite si altele pe labarmenii autointitulati revolutionari.

Mihai – Berceni (29-03-2008, 19:25)

„Revolutionari” cu scutire de impozit la salariu ca handicapatii; tot ca handicapatii si pensionarii de RAZBOI mergeti gratis cu metroul a-ti primit pamant, case si spatii comerciale pe daiboj. Si inca mai vreti alti bani si alte privilegii. Dar cei care au facut ani grei de Siberia, de Canal, cei care au luptat in munti cu arma in mana impotriva Comunistilor lui Ilici, cei care au lupat ani grei de razboi au primit nimic. „Revolutionari” v-as scuipa dar mi-e scarba sa-mi murdaresc flegma pe voi – otrepe lingave

Revolutionar – pe bune (29-03-2008, 19:29)

Nu exista revolutie fara revolutionari,dar nu trebuie uitat ca revolutia a fost facuta si traita de toti, absolut toti romanii ! Asta nu inseamna ca fiecare roman ar avea dreptul la indemnizatii reparatorii! Cine sa le plateasca – romanii din afara granitelor? Fiecare roman are dreptul la libertate si atat!!!Doar pentru asta a avut loc o revolta, nu pentru toti profitorii cersetori !

Putina decenta – nu strica (29-03-2008, 19:32)

Orice revolutie cere si sange de cand este lumea. De aici ,pana unii mai viteji in nesimtire sa abuzeze de drepturile care se cuvin urmasilor celor cazuti (care merita TOTUL) este o cale lunga. Restul sunt farsori si profitori… N-am fost in strada pentru beneficii sau avantaje, ci doar pentru o viata mai buna… Faptul ca poti vorbi astazi liber este un castig obtinut de toata lumea. un pic de decenta nu strica….

Impostori la coada – la Secretariatul “revolutionarilor” (29-03-2008, 19:42)

Daca vreti sa vedeti o coada de impostori urmariti cine vine sa-si ridice tainul: incepand cu data de 16 august 2007, noile tipuri de certificate doveditoare a calitatii de revolutionar preschimbate in temeiul legii nr.341/2004, cele 12 bilete de calatorie gratuita pe calea ferata, cartela metrorex si adeverinta necesara pentru casa de pensii se vor distribui de reprezentantii Secretariatului de Stat pentru problemele revolutionarilor din decembrie 1989 la locatia situaṭ in sediul fondului Libertatea, situat in str. walter maracineanu nr. 1-3, etaj 6, camera 425, intrarea din str. victor eftimiu nr. 2 (langa hotel Opera) in fiecare zi de joi, intre orele 10.00 Р17.00. Ca veni vorba, ce sa- intamplat cu Fondul Liberatatea? tot in buzunarele FSN a intrat? imi aduc aminte ca din acest Fond a platit FSN Bucuresti garniturile de mineri si hrana pentru hoarda lui Iliescu sosita sa-i nauceasca in bataie pe studenti, in iunie 1990.

Revolutionar – Brasov (29-03-2008, 19:47)

Am sesizat tot mai multele interventii legate de sfanta „spaga” . Deocamdata dau niste mici detalii : 1. In afara banilor sunt acceptate si lanturi din aur sau alte obiecte de valoare 2. In urma cu ceva vreme, cu acte in regula, adica numar de inregistrare, am depus in dosarul unui coleg si membru al asociatiei, completari functie de cerintele comisiei S.S.P.R. Zilele trecute acest coleg a fost vizitat de un angajat al S.S.P.R. , care i-a spus ca din dosar lipsesc tocmai aceste documente, dar el le rezolva, contra „sfintei spagi” . 3. Tot in urma cu ceva vreme, in dosarul altui coleg care a suferit un accident vascular, am depus completari la fel de riguros, dar si documentele medicale pentru a urgenta aceasta preschimbare . Surpriza, sotia colegului a fost sunata de la S.S.P.R. de o vece feminina spunandu-i ca din dosar lipsesc tocmai aceste documente (???), dar … le rezolva tot contra „sfintei spagi” . Mentionez ca aceeasi placa a fost interpretata de un alt angajat al SSPR , pe la revolutionarii olteni . Asa ca aveti dreptate fratilor – spaga se da chiar la varf

DNA – revolutionari penali (29-03-2008, 21:03)

Vedeti si un caz PNA-DNA care spune cate ceva despre profilul asociatiilor de revolutionari si ai celor de la SSPR. Fostul deputat PSD – Emilian Cutean, presedinte al Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor din Decembrie 1989, in calitate de fost sef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, a transferat ilegal in conturile asociatiei sale de revolutionari trei miliarde de lei vechi.

Piata neagra a titlurilor de revolutionar – Romania Libera (30-03-2008, 16:42)

un penal al certificatelor, Emil Cutean da pe goarna manariile confratilor sai. el insusi a fost anchetat de PNA pentru ca a varsat ilegal bani in contul asociatiei sale. evident ancheta s-a “supt” si Cutean e bine mersi. face ciocu mare pe tema certificatelor tocmai pentru ca a a fost exclus din schema furaciunii Piata neagra a titlurilor de revolutionar Dorin Timonea Vineri, 28 Martie 2008, in Romania Libera Un certificat preschimbat se vinde cu 10.000 de euro. Presedintele comisiei parlamentare pentru problemele revolutionarilor, deputatul Emilian Cutean, a declarat, ieri, la Alba Iulia, ca un certificat de revolutionar preschimbat in conditiile noii legislatii se vinde pe piata neagra cu 10.000 de euro. “Vom solicita Parchetului sa se implice in anchetarea falsurilor care apar in dosarele ce ajung la comisie. Sunt probleme foarte grave. S-a ajuns ca un certificat preschimbat sa se vanda cu 10.000 de euro”, a spus Cutean. El a adaugat ca o asemenea suma nu este exagerata, tinand cont de beneficiile ulterioare: “Fiecare primeste pe loc in jur de 400 de milioane de lei vechi indemnizatie din urma, incepand cu 2004. La aceasta se va adauga lunar o indemnizatie de pana la 10% din salariul mediu brut”.

One thought on “REVOLUTIA SPAGII

  1. Pingback: Simona Fica despre articolul semnat de ea în care era acuzat Teodor Mărieș (video) | Blogul lui Marius Mioc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.