Monica Macovei ataca concertat libertatea presei in Romania

Asociatia Civic Media protesteaza fata de noua incercare a ministrului Justitiei, Monica Macovei, de violare a drepturilor omului si libertatii presei.
Ordonanta de Urgenta 131/2006 privind accesul liber la sistemele informatice personale de catre lucratori ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – un organism care dubleaza activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, si invers – se constituie intr-un nou atentat la adresa dreptului la viata privata si, nu in ultimul rand, la adresa libertatii presei.

Civic Media aminteste ca, anul trecut, fara o baza legala clara, calculatoarele mai multor ziaristi au fost “clonate” de catre anchetatori ai DIICOT, in celebrul scandal al CD-ul “secret” al Armatei. Daca Legea 5006/2004 este completata cu prevederile acestei OUG, calculatoarele si alte sisteme informatice ale tuturor ziaristilor din Romania vor putea fi “clonate”, fara cunostinta lor si numai pe baza unor presupuse suspiciuni venite din partea noii Securitati a ministrului Monica Macovei.

Este de mentionat ca noua initiativa a ministrului Monica Macovei, fosta procuroare a Partidului Comunist Roman, responsabila de zone strategice din Sectorul 1 al Capitalei Republicii Socialiste Romania si, dupa 1989, fosta activista in “societatea civila”, vine doar la trei saptamani dupa ce a propus un proiect dezastruos de schimbare a Codului Penal si, dupa ce, in primavara a facut publica prima varianta a Agentiei Nationale de Integritate prin care dadea dreptul unor inspectori fiscali sa faca perchezitii si confiscari de bunuri fara mandat de la judecator.

Propunerea legislativa a ministrului Justitiei Monica Macovei de schimbare a Codului Penal ar avea ca urmare blocarea activitatii jurnalistilor, care vor fi amenintati din nou cu inchisoarea, in principal de catre magnatii oligarhi si politicieni, personaje aflate in atentia jurnalistilor independenti care au mai ramas in Romania. Astfel, proiectul legislativ al noului Cod Penal inventeaza trei infractiuni noi: violarea vietii private, compromiterea intereselor Justitiei si incalcarea prezumtiei de nevinovatie. (vezi articolele mai jos).
Asociatia Civic Media noteaza faptul ca Uniunea Sindicala MediaSind a prezentat aceste cazuri Federatiei Internationale a Jurnalistilor si Federaţiei Europene a Jurnalistilor si anunta ca alerteaza la randul ei organizatia internationala Reporteri fara Frontiere si Organizatia de Media a Sud Estului Europei, afilita la Institutul International de Presa, unde suntem raportori de tara in privinta mediului jurnalistic romanesc afectat de atacuri la adresa libertatii presei si coruptie.

Asociatia Civic Media se alatura criticii MediaSind la adresa Justitiei Monicai Macovei, care considera ca jurnalistii “sunt pericole sociale din moment ce ei nu pot fi anchetati in stare de libertate si fara a li se respecta prezumtia de nevinovatie“.

Ne exprimăm convingerea ca sesizarile adresate organizatiilor internationale de aparare a drepturilor jurnalistilor vor produce efecte in viitorul cel mai apropiat, tinand cont de faptul ca autoritatile romanesti par sa-si doreasca sa reactioneze numai atunci cand le este afectata imaginea de democrate in strainatate. Mult mai simplu ar fi sa nu comita abuzuri.
Proiectul Macovei de bagare a ziaristilor dupa gratii prin schimbarea Codului Penal:

Art. 217, privind “violarea vietii private”, prevede inchisoare de la trei luni la doi ani sau amenda pentru “ascultarea sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-un spatiu privat ori a unei convorbiri private; fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini cu o persoana aflata intr-un spatiu privat”. Totodata, “divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea fara drept a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor catre o alta persoana sau publicului, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda”. Art. 217 mai adauga ca daca respectivele convorbiri sau imagini privesc “starea de sanatate sau viata sexuala a unei persoane pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani”.

Art. 268, privind “compromiterea intereselor justitiei”, prevede pedepse de la trei luni la doi ani de inchisoare pentru functionarul care, fara drept, va divulga sau prezenta inscrisuri, imagini sau inregistrari dintr-o cauza penala mai inainte ca in respectiva cauza sa se pronunte o solutie de netrimitere in judecata ori de sesizare a instantei prin rechizitoriu, ori daca in respectiva cauza, judecatorul a decis ca sedinta nu este publica. Acelasi articol prevede inchisoare de la trei luni, la un an sau amenda pentru “dezvaluirea de probe, inscrisuri, imagini sau inregistrari dintr-o cauza penala, de catre un martor sau de catre o alta persoana care a luat cunostinta de acestea in exercitarea atributiilor, cu exceptia aparatorilor, dupa ce i s-a atras atentia sa pastreze confidentialitatea acestora”.

Art. 269, privind “incalcarea prezumtiei de nevinovatie”, pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda “publicarea sau difuzarea, mai inainte de solutionarea definitiva a unei cauze penale, de imagini cu o persoana cercetata, surprinsa in urmatoarele imprejurari: a) cu ocazia prinderii ori pe durata retinerii sau arestarii preventive; b) pe durata efectuarii unui act procedural; c) in incinta sau in apropierea sediului instantei, parchetului ori al organului de cercetare penala”.

Asociatia Civic Media considera ca toate aceste intiative ale ministrului Monica Macovei par sa fie venite din trecutul comunist al Romaniei si solicita Parlamentului sa respinga atentatele fostei activiste si procuroare la adresa presei Romaniei europene.

Asociatia Civic Media

17.01.2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.