CNSAS a deblocat dosarele formatorilor de opinie de pe lista Voci Curate

Asociatia Civic Media a raspuns invitatiei unor membri ai Colegiului CNSAS si a avut astazi o intalnire de lucru la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Civic Media si-a propus cu aceasta ocazie sa improspateze memoria unor membri ai Colegiului CNSAS cu lista Voci Curate privind formatorii de opinie din Romania. Din pacate nici domnul Mircea Dinescu nici domnul Constantin Grigore (Ticu) Dumitrescu, cel cu problemele de memorie, nu au dat curs propunerii colegilor lor, desi acesta din urma se afla in cladire. In acest context, Civic Media s-a interesat cum s-a finalizat ancheta CNSAS in cazul “Dominic”.

Reprezentantii Civic Media, Victor Roncea si George Damian, au prezentat punctual nemultumirile Asociatiei, legate de procesul deconspirarii formatorilor de opinie, presedintelui Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu si membrilor Colegiului prezenti – domnii Constantin Buchet, secretarul Colegiului, Ladislau Csendes, vicepresedinte, Florian Chiritescu, Cazimir Ionescu, Laurentiu Tanase si Corneliu Turianu.

Reprosul Civic Media legat de prezentarea de catre CNSAS a unui numar important de personalitati din lista Voci Curate, considerate “necunoscute”, analisti politici si comentatori media recunoscuti, a fost inlaturat prin reducerea de la 239 la doar 25 de persoane a caror date exacte nu sunt cunoscute de CNSAS. Deci, se poate. Dintre aceste 25 de nume, cel mai cunoscut este cel al lui Eugen Chirovici.

Civic Media a prezentat frontal Colegiului si urmatoarele situatii: cazurilor penale ale fostilor membri ai Colegiului CNSAS urmare a nedeconspirarii lui Sorin Antohi in 2002, dupa cum a recunoscut fostul membru al Colegiului Horia Roman Patapievici, necesitatea verificarii dosarele membrilor Colegiului dupa marirea considerabila a fondului arhivistic, inclusiv ale celor asupra carora planeaza suspiciunea de colaborare cu servicii secrete straine anti-NATO, cat si dosarele membrilor Comisiei prezidentiale pentru cercetarea comunismului cu trecut in nomenklatura comunista.

Colegiul, prin presedintele sau, si-a cerut scuze pentru “confuzia” si “incurcatura birocratica” care au dus la plasarea membrilor acestei Comisii pe lista “necunoscutilor” si ne-a asigurat ca dosarele lor sunt “in lucru”. Pentru ajutorarea activitatii cercetatorilor CNSAS, Civic Media a oferit membrilor Colegiului Fisa Strict Secreta a Departamentului Securitatii Statului privind pe Tismaneanu Vladimir, care indica exact si dosarul din Arhiva fostului DSS: Fond D, Dosar 10 947, vol 9.

Membrii Colegiului si-au exprimat interesul deosebit in deconspirarea colaboratorilor Securitatii de pe lista Voci Curate, aratand ca zilele acestea se discuta situatia unor astfel de cazuri. Din informatiile surselor Civic Media, este vorba de Doru Braia si Bogdan Chirieac, care ambii au angajamente semnate cu Securitatea.

In incheierea intrunirii, Civic Media a invitat CNSAS sa participe la o expozitie dedicata ororilor regimului comunist, organizata de Asociatia Civic Media si Ministerul Culturii cu sprijinul altor institutii de stat si organizatii de presa si neguvernamentale, si a carei lansare va avea loc pe 26 ianuarie 2007, la Bucuresti.

Asociatia Civic Media

18.01.2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.