Dupa 18 ani


Revolutia nu a existat decat in imaginatia unora. Am fost in strada, ca niste prosti, figuranti in spectacolul de teatru-live cu morti reali. Unii au devenit martiri. Altii au trait si, cu exceptia victimelor directe si ale urmasilor eroilor, au devenit niste profitori ordinari. Pentru trei zile de buluceala, si-au tras terenuri, vile si privilegii. Sa le dea celor care merita: veteranii Armatei Romane, cu lupte de la Prut, Nistru si Stalingrad pana la Budapesta, Viena si Muntii Tatra, detinutilor politici cu zeci de ani de Canal si inchisoare, luptatorilor din munti ai rezistentei armate anticomuniste. Fenomen unic in Europa ocupata. Multi dintre ei n-au azi nici bani de medicamente.


Astazi este clar pentru orice cercetator onest al evenimentelor din decembrie 1989, ca in Romania am asistat si participat la ultima faza a Experimentului KGB de schimbare a Europei de Est intr-un an-gros bun de jefuit bucata cu bucata. Si normal, dupa o asemenea investitie internationala, cum a fost operatiunea de demolare a regimurilor comuniste, trebuia sa rezulte si un profit.

Perversitatea inteligentelor KGB a mers pana intr-acolo incat pana si basarabenilor li s-au oferit “fronturi populare” ale eliberarii, limba romana inapoi impreuna cu Eminescu si “Doina” sa, ca nicicand altcandva. Provocarea Iasi a fost urmata de diversiunea Timisoara, cu sprijinul serviciilor comuniste maghiare si sarbe, interesate in dezmembrarea tarii, si apoi de bomba Bucuresti, dupa revenirea cuplului Ceausescu din Iran. Ceausescu, chiar daca nu vroia sa accepte, stia deja ca-i sosise sfarsitul. Ca nu mai putea sa controleze Reteaua Moscovei. La ultima sa aparitie in cadrul Telejurnalului, pe 20 decembrie, la ora 20.00, Gogu Radulescu, unul dintre pilonii principali ai Retelei, statea chiar la stanga sa.

Punctul cel mai neclar al afacerii “revolutiei” ramane nivelul implicarii Securitatii romane in acest plan, de nestavilit, al eminentelor de la Rasarit. Cert este ca atat generalul Iulian Vlad cat si generalul Stefan Gusa au facut tot posibilul ca trupele Armatei Rosii, masate la granita imperiului, sa nu patrunda in tara. Era oricum, tot ce se mai putea face. Agentii Moscovei pusesera deja mana pe parghiile puterii: Armata si, ulterior, serviciile secrete.

ZIUA a devoalat, cu lux de amanunte, o parte a complotului pregatit pe teritoriul Romaniei. Disidentii PCR de ieri, ca Ion Iliescu, Virgil Magureanu sau Andrei Plesu, erau antrenati sa devina cadrele conducatoare ale FSN-ului de maine. Si astazi ocupa locuri importante in lumina, umbra sau penumbra Puterii. Nici unul nu vrea sa recunoasca, insa, implicarea lor in conspiratia loviturii de stat. Liviu Ioan Stoiciu explica de ce: ar deveni automat responsabili de moartea celor peste 1100 de romani.

21 de acum 18 ani m-a gasit si pe mine pe strazile Bucurestiului, la Romana si, apoi la Universitate, impreuna cu toti prietenii mei. Nici unul nu a pretins beneficiile unei “diplome de profitor al revolutiei”, semnate, culmea!, de Ion Iliescu. Pana pe 13 iunie 1990, cand s-a incheiat brutal Fenomenul Piata Universitatii, cu totii am mai sperat ca vom putea detrona complotistii KGB. Nu am reusit nici dupa 18 ani. Adevarul nu va putea iesi la lumina cat timp acesti oameni si urmasii lor vor controla cele doua state romanesti, ceea ce, trebuie sa recunoastem, se intampla in mare masura.

Dupa granita mentinuta intre romani, la Prut, basarabenii o duc azi mai rau chiar decat pe vremea “revolutiei”.Asadar, cine chiar va dori sa afle adevarul, dupa noi, cand nici macar arhive nu vor mai exista, va trebui sa schimbe total sistemul, sa sparga conspiratia, sa distruga barierele. O Romanie Mare, cu oameni noi, va fi adevarata revolutie a acestei natiuni. Craciun fericit!

Victor RONCEA / 21 Decembrie 2007 / ZIUA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.