"Ma rog bunului Dumnezeu sa ii ierte pentru ceea ce fac"
De ce ati semnat petitia Civic Media, pentru apararea icoanelor, a simbolurilor religioase?
Am dorit sa semnez aceasta petitie pentru ca nu mai fac parte din membrii UTC din 1989. Stiu ca in 1947 s-au scos icoanele din scoli si s-a pus in loc fotografia lui Stalin. Sa-mi spuna si mie acum ce fotografie urmeaza se se puna? Daca se renunta la crestinism si la ortodoxie ce urmeaza? De aceea, semnarea petitiei este un act de bun simt normal, firesc, care n-are legatura cu speculatiile pe care le fac smecherasii astia, ca jignesti alte comunitati. Eu nu am vazut musulmani jigniti in Romania ca exista ortodoxie. Astea sunt probleme de tip occidental. Nu trebuie sa luam probleme de tip occidental si sa le clonam in Romania. Noi ne-am inteles dintotdeauna perfect cu celelalte comunitati, traim intr-un deplin respect cu ceilalti, si atunci, speculatii de genul asta nu isi au rostul. Deocamdata, la mine in casa trebuie sa fiu ca la mine in casa. E o chestie normala. Cred ca demersul CNCD are doar o dimensiune patologica din partea celor care vor acest lucru, sa elimine simbolurile religioase.
Credeti ca demersul CNCD aminteste de epoca stalinista?
Nu aminteste, este o continuare. Este o continuare in forme noi sau o reformulare, de unde rezulta ca, asa cum am mai zis, poporul roman e impartit in popor roman si in populatie romana. Or, populatia romana intotdeauna migreaza. Ea nu are credinta, nu are identitate. Migreaza spre zone de oportunism din asta "vai de capul lor". Cred ca noi, care suntem intr-o zona a unei ortodoxii, care, totusi, ne-a izbavit – asa cum este ea, cu caderile si cu nefericirile pe care le-a cunoscut Biserica din Romania – nu putem renunta la ceea ce ne-a dat.
Ce ratiuni credeti ca au stat la baza initiativei respective si a deciziei celor din CNCD? Ne impiedicam de prezenta simbolurilor religioase in scoli?
Cred ca asta face parte dintr-un proces de secularizare a societatii. Eu zic insa ca lipsa credintei in Dumnezeu este un act de infirmitate, pe care eu il respect. Dar eu respect pana si ateismul. Si as vrea sa va amintesc ce a spus Immanuel Kant: "Libertatea unui om are drept limita libertatea celuilalt". Si as intari acest lucru cu ce a spus Parintele Staniloae: "Libertatea ta imi intareste mie libertatea mea". Si daca musulmanul este liber sa creada in Mahomed, eu ma intaresc si mai tare in credinta mea, fara sa il jignesc pe el. Este minunat acest popor roman – nu populatie romana! – care a coexistat. Uitati-va la ce s-a intamplat in Dobrogea, dupa Razboiul de Independenta, ce lectii de coexistenta cu lumea musulmana! Carol I face moscheea musulmana "Carol I", iar primarul din Medgidia, care era musulman, se certa cu Take Ionescu pentru crearea unei biserici crestine. Ce ziceti de lucrul asta? Poate fi dat ca exemplu european urias? De ce uitam aceste lucruri? Apar acum clone din astea crescute pe dincolo sau ametiti din astia care spun "e momentul modern". Sunt, intr-adevar, state in Europa care au probleme, dar sunt problemele lor. Nu sunt problemele mele. Eu ma tratez avant la lettre pentru o boala pe care nu o am? Vorba lui Soljenitan: "Nu te pot face bine pe tine cu sanatatea mea. Lasa-ma sanatos!".
Doriti sa dati vreun sfat autorilor demersului sau Ministerului Educatiei, caruia i s-a adresat recomandarea formulata de CNCD?
Ma rog bunului Dumnezeu sa ii ierte pentru ceea ce fac, ca nu stiu ce fac, si sa le aduc aminte de substanta de a fi un om intreg. Eu ma aflu acum la Madrid, intr-un turneu european, unde am jucat rolul lui Don Quijote. Iar rostul lui Don Quijote in lume nu a fost altul decat sa le reaminteasca celorlalti ca omul este o taina. Iar taina este data de la Dumnezeu. Si daca nu l-au inteles pe Don Quijote, macar pe Sartre, care a fost ateu, dar care si el, disperat, a spus ca "Important nu e ce face societatea din om, ci ce face omul din om dupa ce a facut societatea ceea ce a facut".