Comisiile pentru cercetarea comunismului si Colegiul CNSAS, cu dosarele pe masa

 

Asociatia Civic Media a depus luni 18 septembrie 2006 la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii o solicitare prin care cere verificarea trecutului membrilor Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comunismului si Institutului guvernamental pentru investigarea Crimelor Comunismului, ca si a membrilor fosrului si actualului Colegiu CNSAS.


p>
Victor Alexandru Roncea
Sef Departament Externe ziarul ZIUA
victor.roncea@ziua.ro, www.ziua.ro
Coordonator al Asociatiei Civic Media
office@civicmedia.ro, www.civicmedia.ro

C E R E R E

Catre:
Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii
Strada Dragoslavele nr. 2-4, sector 1, Bucuresti

18.09.2006; 4(patru) pagini

In atentia:
Dlui Claudiu-Octavian Secasiu
Presedinte al Colegiului CNSAS
Distinsilor membri ai Colegiului

Stimati reprezentanti ai CNSAS,

In ultima perioada de dupa depunerea Cererii noastre din cadrul campaniei “Voci curate”, destinata cercetarii jurnalistilor si formatorilor de opinie, s-au relevat fapte noi si tulburatoare, pentru unii. Poate cel mai grav caz, tinand cont de implicatiile sale, este cel al profesorului Sorin Antohi. Acesta s-a auto-demascat, dupa cum bine stiti, dupa ce Asociatia Civic Media a adresat o scrisoare deschisa semnaland existenta unor informatori ai Securitatii in Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comunismului si Institutul guvernamental pentru investigarea Crimelor Comunismului. Controversa persista. Prezenta unor colaboratori ai Securitatii in aceste comisii risca sa compromita cel mai important demers al Romaniei in ce priveste fostul spatiu european dominat de Uniunea Sovietica: condamnarea comunismului.

In dorinta de a ii ajuta pe conducatorii acestor institutii, Vladimir Tismaneanu si, respectiv, Marius Oprea, revenim la Cererea noastra “Voci curate” cu rugamintea de a-i cerceta preferential pe membrii acestor comisii, ale caror nume si date vi le oferim mai jos. Din informatiile noastre, detalii asupra colaborarii cu Securitatea a cel putin doi
dintre acestia – fara sa luam in considerare si alegerea nepotrivita a mitropolitului Nicolae Corneanu – se vor regasi atat in ACNSAS cat si in ASIE.

Totodata, pentru a lamuri situatia legata de acoperirea deconspirarii lui Sorin Antohi, inca din 2002, de catre membrii fostului Colegiu CNSAS – fapt ce intra sub incidenta penala – cat si pentru a preveni situatii similare din partea actualilor membri ai CNSAS, va solicitam, in interesul public si national, sa cercetati si trecutul acestora si al dvs si sa informati intreaga opinie publica privind continutul dosarelor dvs. de Securitate, in cazul in care acestea se regasesc in Arhivele CNSAS, SRI, SIE, MApN si Ministerului Justitiei.

COMISII

Comisia Prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania:

Vladimir Tismaneanu, Nascut la 4 iulie 1951, la Brasov

Mihnea Berindei, 1948

IPS Nicolae Corneanu, 21 noiembrie 1923, Caransebes

Radu Filipescu, 26 decembrie 1955, Targu Mures

Monica Lovinescu, 19 noiembrie 1923 Bucuresti

Virgil Ierunca, 16 august 1920

Sorin Iliesiu, 12 decembrie 1955 Baia Mare

Gail Kligman

Nicolae Manolescu, 27 noiembrie 1939 Ramnicu Val ea

Horia-Roman Patapievici, 18 martie 1957 Bucuresti

Dragos Petrescu, 21 mai 1963

Andrei Pippidi, 1948 Bucuresti

Romulus Rusan, 13 martie 1935 Alba Iulia

Stelian Tanase, 17 februarie 1952

Constantin- Grigore (Ticu) Dumitrescu, 27 mai 1928

Cristian Vasile, 1976, Bucuresti

Alexandru Zub, 12 octombrie 1934, Botosani

Consiliulul de conducere al Institutului de Investigare a Crimelor
Comunismului in Romania:

Marius-Gheorghe Oprea, 22 mai 1964, Targoviste

Doina Cornea, 30 mai 1929, Brasov

Petre Mihai Bacanu, 11 decembrie 1944, Homoraciu, jud Prahova

Elvira Ruxandra Bianu, 18 septembrie 1942, Bucuresti

Dennis John Deletant, 1946, Norfolk, Anglia

Constantin-Grigore (Ticu) Dumitrescu, 27 mai 1928

Radu Filipescu, 26 decembrie 1955 Targu Mures

Radu Ioanid, 1953, Bucuresti

Gabriel Liiceanu, 23 mai 1942, Ramnicu Valcea

Membrii actualului Colegiu CNSAS

1. Claudiu-Octavian Secas,iu – Pres,edinte al Colegiului CNSAS

2. Constantin Buchet

3. Ladislau Antoniu Csendes

4. Florian Chirit,escu

5. Mircea Dinescu

6. Constantin-Grigore (Ticu) Dumitrescu

7. Cazemir Benedict Ionescu

8. Dragos, Petrescu

9. Laurent,iu Ta(nase

10. Corneliu Turianu

Membrii fostului Colegiu CNSAS

1.Gheorghe Onisoru – Fost pres,edinte al Colegiului CNSAS

2. Horia Roman Patapievici

3.Andrei Plesu

4. Mircea Dinescu

5. Constantin Buchet

6. Aurel Pricu

7. Claudiu Secasiu

8. Florin Chiritescu

9. Ladislau Antoniu Csendes

10. Mihai Gheorghe.

Cu multumiri,

Victor Roncea

Coordonator

Asociatia Civic Media

18.09.2006

Cazul Sorin Antohi. Cad mastile : Incepe curatenia in Comisiile Basescu si Tariceanu

Asociatia Civic Media saluta dezvaluirea din ziarul Cotidianul prin care se releva colaborarea cu Securitatea a inca unui membru de marca al societatii civile institutionalizate, aflat pe lista « Voci curate » : Sorin Antohi.

Domnul Sorin Antohi, seful Catedrei de istorie din Cadrul Universitatii Central-Europene din Budapesta, a fost desemnat de Vladimir Tismaneanu sa faca parte din Comisia Prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si era nominalizat de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu pentru a conduce controversata « Fundatie Publica Ungaro-Romana Gojdu », acuzata ca uzurpa drepturile realei Fundatii Gojdu.

Confesiunea facuta de Sorin Antohi in Cotidianul, desi incompleta, ne demonstreaza ca suspiciunile noastre legate de personalitati importante care isi ascund trecutul murdar sunt intemeiate. Dupa relevarea unor relatii avute cu Securitatea de catre pr Justin Marchis, Sorin Antohi este al doilea membru al Grupului pentru Dialog Social care a facut « pactul cu diavolul » si a ascuns aceasta drama timp de 16 ani, pana la declansarea operatiunii de deconspirare a « cartitelor » securiste din viata publica romaneasca.

Asociatia Civic Media reaminteste ca acesta este doar inceputul. Alte surprize majore vor veni. Avem, inca, incredere ca noul Colegiu al Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ne va sprijini pentru depistarea colaboratorilor Securitatii de pe listele Civic Media « Voci curate » si « Voci curate in Universitate » .

Amintim ca, in paralel, membrii si sustinatorii actiunii Civic Media desfasoara investigatii jurnalistice care urmaresc atat demascarea ofiterilor Securitatii care au comis abuzuri cat si a membrilor nomenclaturii PCR si a agentilor de influenta ai regimului comunist, dintre care multi se bucura astazi de privilegii nemeritate in societatea romaneasca, inclusiv, sau mai ales, prin uzurparea spatiului public si politic.

Nu putem sa nu observam faptul ca domnul Sorin Antohi a ales momentul confesiunii sale dupa ce Asociatia Civic Media a adresat pe data de 31 august a.c. o scrisoarea deschisa catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si Parchetul General, spre «autosesizare», in care era semnalat faptul ca in Comisia Prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si Consiliul de conducere al Institutului guvernamental de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania se afla cel putin doi fosti informatori ai Securitatii si alti agenti de influenta si posibil de informatii ai regimului comunist si ai altor servicii secrete straine, inclusiv persoane care nu au si nu pot sa obtina certificatul ORNISS (extrasul mai jos).

Pe langa arhicunoscutul caz al mitropolitului Nicolae Corneanu – care ar trebui sa se retraga la o manastire dupa ce a fost informator al Securitatii timp de 39 de ani – unul dintre acestia, in ce priveste Comisia de la Cotroceni, este Sorin Antohi. Asteptam confesiunea celui de-al doilea, o alta personalitate notabila, de al carui nume este legata o alta persoana extrem de activa la varful societatii civile institutionalizate. (Ca si a celui de-al treilea, despre care avem deja indicii certe).

Totodata, va informez ca ieri, 4 septembrie a.c., am adresat in interesul public urmatoarea cerere oficiala Departamentelor Politic si de Comunicare Publica ale Administratiei Prezidentiale :
« Stimati colegi,
In data de 31 august a.c. v-am remis Scrisoarea Deschisa de mai jos.

Va rugam sa ne raspundeti, punctual:

Cunoasteti faptul ca printre membrii Comisiei prezidentiale pentru analizarea dictaturii comuniste din Romania se afla cel putin doi informatori ai politiei politice a regimului comunist, Securitatea?

Ati verificat cu ajutorul serviciilor de informatii romanesti si aliate posibilitatea ca printre acesti membri sa se afle agenti de influenta sau de informatii ai regimului comunist si/sau ai altor servicii secrete straine?

Cum tratati faptul ca in aceasta Comisie se afla persoane care nu au si nu pot sa obtina certificatul ORNISS?
Va face Presedintele Romaniei publice dosarele membrilor acestei Comisii pentru a spori credibilitatea activitatii acesteia? »

Extras din Scrisoarea Deschisa adresata de ACM la 31 august a.c.
Presedintelui, Primului Ministru si Parchetului General
« Pentru ca dezvaluirile pe care CNSAS trebuie sa le releve in ce priveste trecutul comunist al persoanelor ce se bucura de incredere publica este necesara eliminarea anomaliei in care se complace Colegiul CNSAS si care sta in faptul ca membrii sai nu s-au auto-cercetat nici pana acum prezentandu-si public propriile dosare. Totodata, pentru ca demersurile dumneavoastra privind o posibila condamnare a regimului comunist de ocupatie a Romaniei sa aiba credibilitate este la fel de necesara expunerea cu prioritate a trecutului membrilor Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania si a Consiliului de conducere al Institutului guvernamental de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.
Ne pare rau sa constatam ca, desi va bucurati de posibilitatea investigarii trecutului oricarei persoane din Romania si chiar a unora din strainatate, deja in aceste structuri ale statului roman se afla cel putin doi fosti informatori ai Securitatii si alti agenti de influenta si posibil de informatii ai regimului comunist si ai altor servicii secrete straine, inclusiv persoane care nu au si nu pot sa obtina certificatul ORNISS. Astfel se constata riscul decredibilizarii totale a activitatilor si rezultatelor acestor Comisii.
Tinand cont de aceste grave defectiuni ale mecanismelor statele va rugam asadar ca inainte de a lansa orice alte operatiuni interesante pentru opinia publica romaneasca sa studiati dosarele acestor membri ai Comisiilor dumneavoastra, comparandu-le cu cele de pe microfilmele aflate in SUA sau in Romania, si sa le prezentati public, in integralitatea lor, inclusiv pe Internet, asa cum va solicitam de altfel sa fie expuse toate dosarele Securitatii.
Numai astfel acest proces se va incheia cu bine – fara generarea unui nou razboi secret, dupa cum avertiza presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens – pana la data de 1 ianuarie 2007, asa cum ar vrea presedintele Traian Basescu si cum ne dorim, sunt convins, cu totii. »

Multumind colegilor de presa si din societatea civila, ca si cadrelor oneste ale serviciilor secrete care isi doresc in egala masura curatirea Romaniei inainte de aderarea la Uniunea Europeana, va rugam in incheiere sa acordati atentie incercarilor de erodare a campaniei « Voci curate » venite din partea unor persoane importante aflate in pragul expunerii ca urmare a plasarii lor pe lista Civic Media.

Avertizam public ca s-au pus in actiune presiuni si influente de natura oculta venite inclusiv din partea unor membri ai CNSAS pentru « acoperirea » unor cazuri evidente de colaborationism cu Securitatea si regimul comunist. Este vorba de falsi disidenti si moralisti impostori ai societatii civile, care uzeaza de mecanisme de tip mafiot specifice metodelor si retelelor Securitatii.

Suntem increzatori ca pana la 1 ianuarie 2007 mastile tuturor acestora vor cadea la pamant.

Victor Roncea
Coordonator Civic Media
5 Septembrie 2006

1 thought on “Comisiile pentru cercetarea comunismului si Colegiul CNSAS, cu dosarele pe masa

 1. Marin Pitu Mai 05, 2014
  Aarslev Mollevej 15
  8220 Brabrand
  Denmark
  Tel (45) 81 74 14 12
  E-mail: marinpitu1@gmail.com

  Stimati domni

  Ma numesc Marin Pitu, nascut in Bucuresti, pe data de 12 Aprilie 1949, fiul lui Ile Pitu si lui Angela Pitu. Tatal meu, Ileie Pitu, fost boxier profesionist si campion al romaniei, fiu de taran, s-a ridicat singur prin munca si pasiune. venirea comunismului a fost o mare lovitura pentru el, prin desfintarea boxului profesionist in 1948, pasiunea vietii lui. Toti fostii boxieri profesinisti au fost angajati de catre Securitate. Tatalui meu i s-a cerut sa divorteze de mama, care era de origine “nesanatoasa”. Bineinteles tatal meu nu a divortat si nu a colaborat cu Securitatea in nici un fel. Din contra, eu am crescut in casa unui rebel, asa pot spune ca a fost tatal meu, ura comunismul, cu inversunare. de la fostii colegi de box, “lucratori” ai securitatii, tatal meu a aflat, munca pe care o defasurau fostii boxieri profesionisti: anchetarea, tortura si asasinarea fostilor oanemi politici si intelectualii fostei orinduiri. “Le puneam o scindura pe piept, peste care o patura si legati cu o fringhie, i-i bateam cu greutati de fier pe piept pina cind i-si varsau plaminii, bucati, bucati si-i aruncam noaptea in fata magazinelor, cu o pacarda scriid, ca au incercat sa jefuiasca magazinul”. Asta a ascultat tatal meu de la fostii colegi si povestea altor prieteni. Se traia intr-o astmosfera de teroare si soc. Toti sperau si vehiculau idea si speranta, ca Americanii vor veni sa-i elibereze! Nu se stia de Conferita de la Ialta, fapt care a dat sperante partizanilor care inca luptau in muntii romaniei, inca in jurul anilor 1956-57, dupa cum i-mi aduc eu aminte, copil fiind. Am decoperit si deschis locul “secret” unde tatal meu tinea cartile lui interzise. Una, avind o sinzuratoare si un om spinzurat, pe coperta. Am aparut cu cartea in fata lui, fiind la masa si l-am intrebat ces-a intimplat cu acel om. Era o carte descrind atrocitatole cominse de armata ruseasca, in timpul Revolutiei din Ungaria. tatal meu a fost socat, ca eu, un colpil am reusit sa-i gasesc cartile si m-a rugat sa nu vorbesc nimic cu alte persoane. Mi-am petrecut colpilaria in aceasta atmosfera, de teroare generala si sperante desarte. Am fost martor la numeroase perchezitii ale militiei, in cautarea “aurului”. le confiscase parintilor 2500 mp. dintr-un teren de 7.5000 mp. pe malui lacului Snagov, ca sa se construiasca un drum pina la lac, in folosul Ambasadei Sovietice , ce primise fosta vila a lui Adezgo, cu care se invecina terenul. A urmat confiscarea unei alte parti al terenului pentru construirea Liceului din Snagov, urmata de confiscare intregului teren. Toate acestea, unu nimic, fata de ceia ce a urmat in viata noastra, si mai ales a mea. Parintii mei cunostea multe persoane, oameni buni si oameni rai. Tata fiind inca o persoana foarte cunoscuta, fost mare sportiv. Nu erau televizoare, boxul fiind cel mai popular sport al timpului. America, America, acestea erau cuvintele ce se sopteau in casa foarte des, apoi cu voce tara cind m-am facut mai mare, in timp ce persucutiile si perchezitiile nu se mai opreau. Ca sa scape de concentratia mare de dujmani din Bucuresti, tatal meu a plecat la Pitesti ca antrenor de box, cu scopul de a crea o echipa buna de box si speranta in a reusi sa primeasca un pasaport sa fuga din tara prin Iugoslavia, in Italia. Au incercat in 1975, dar au fost intorsi inapoi de italieni, ne avind viza pentru Italia.
  Eu, fost ciclist la Dinamo Bucuresti timp de mai multi ani, traiam cu aceia-si sperata, : sa scap de paradisul comunist. In 1975, parintii mei au reusit sa primeasca pasaport si viza pentru Italia, motivarea fiind: un tratament pentru mama mea bolnava. Mama mea era bolnava de frica si scirba de comunism, in care traia. In 1975, au reusit sa insele vigilenta securitatii din Slatina, unde se mutase ca antrenor de box, formind o echipa buna si facindu-si relatii suspuse la Dinamo Slatina, clubul Securitatii. Le-a dat securistilor o mare lovitura: eu care aranjasem la cine sa stea in Italia, am golit apartamentul lor, imediat dupa confirmarea sosirii in Italia, am donat totul bunicilor si rudelor, dar, am devenit tinta Securitatii din Slatina si bineinteles Bucuresti!. “Invitatii” la Securitate, ca sa povestesc unde erau parintii ect. ect, 7 perchezitiisi confiscarea de bunuri de provenieta straina, sicane si amenintari, aceasta a fost atmosfara in care am trait, totul agravind ura impotriva comunismului si al securitatii. Era cred, luna martie 1977, inainte sau dupa cutremur, cind mie si fratelui meu, in final dupa multe refuzuri si sicane, ni s-a aprobat plecarea din Romania, cu un pasaport de culoare maro, de Persoana Fara Cetatenie. in La sfirsitul sau inceputul lunii martie1977, am auzit de scriitorul Paul Goma, care scrisese o scrisoare de protest, adresata Conferintei din 1977, de la Belgrad si apelul catre romani, sa vina la el acasa, sa semneze scrisoarea de protest. Posesor de pasaport pentru SUA si parintii in SUA, nu a fost de ajuns pentru mine” ”Nu plec de aici pina nu m-a razbun pe ei, vreau sa semnez si eu scisoarea lui Goma” am zis in fata unui grup de prieteni, pritre care Mihai Ionescu, (decedat, asasinat in Bucuresti in jur de 15 ani in urma). L-a sunat pe Paul Goma care m-a sfatuit sa nu vin, pentru ca securistii au inceput sa-I aresteze pe tot ice se apropie de blocul lui. “Dati-mi numele dv. Si eu am sa va trec numele pe apelul meu”. Asa am facut, dar am vorbit cu Mihai Ionescu si cu altii sa mergem in grup sis a incercam totusi. In dimineata zilei de 13 Aprilie 1977, o zi dupa ziua mea de nastere si implinirea virstei de 28 de ani, in jurul ore 6 dimineata, am auzit batai insistente la use. In pajama fiind, am deschis usa, unde doi civili in jurul virstei de 30 – 33 de ani, mi-au spus cu ton de intimidare: “Imbraca-te ba si vino cu noi”! Cine sinteti, am intrebat? “Imbraca-te ba in p.. matii, ca noi nu sintem de la militia, noi sintem de la securitate”! ”Securitate! … am raspuns! ”Atunci aratati-mi hirtia de la judecator unde scrie ca eu, trebuie sa merg cu voi si va voi urma” am raspuns eu cu mult curaj, sau impertinent! Aflasem ca, legile Romaniei, comunista cum era, prevedea niste norme legale in legatura cu arestarea populatiei, dar cine stia, sau avea curajul sa invoce aceste drepturi? Eu am avut in acea dimineata! “Vrei hitie!? Bine, i-ti aducem hirtie” a raspuns “Lupul”, numele conspirativ al unuia ditre cei mai feroce dintre ei. Locuisem cu prietena mea citi-va ani in Ana Ipatesc2 Nr. 2, Bucuresti, Sectorul 1, dar certindu-ma cu ea, m-am mutat in Rahova, Strada Vasile Dumitrescu Nr. 13, locul macelului!

  Dupa plecarea celor doi securisti, m-am bagat in pat inapoi, cu un curaj greu de explicat! Ajunsesem ca o bomba gata sa explodez, de abia asteptam un conflict, acolo m-au impins 28 de ani sub regim communist, securist si multi ani, Ceausist! Dupa numai 15 minute, batai puternice in use, uitindu-ma pe geam, i-am vazut pe cei 2 securisti, venisera cu “hirtia” un militean tinar cu un ciomag de lemn in mina! Cum. M-au vazut au spart usa si am navalit in casa. Am intins mina la dulapul de bucatarie sa iau ceva in mina sa ma apar, dar am primit o lovitura de ciomag in mina stinga. Am rasturnat masa intre mine si ei, dare ram 3 si m-a prins fiecare cu cite o mina imobilizindu-ma si cu cealalta ma loveau cu toata puterea. Eram in pajama si opuneam rezistenta, la intentia si miscarile lor sa ma scoata afara din casa. Tipam ca sa ma auda vecinii si m-am luptat cu ei, fapt pentru care “Lupu” mi-a indoit degetul aratator de la mina dreapta, in spate, pina cind unghia a facut contact cu pielea: mi-au rupt de fapt degetul mare, o durere ingrozitoare din cauza carei am zbierat ca o fiara ranita, fapt pentru care, un altul ma strins de git pe la spate, asa tare, incit nu puteam respire. Asa m-am tirit pina la use, avind numai capul liber. Ajuns in dreptul usilor dble de la intrare, si fiind tirit afara cu spatele si cu fata, obrajul drept aproape de usa din stinga, fara exitate am lovit foate puternic cu partea dreapta a capului, geamul, care s-a spart, o actinune neasteptata, in urma caruia, unul din ei, mi-a scapat mina stinga, cu care imediat am bagat-to in locul geamului spart si asa am luat usa, practice “la brat”! Atita au tras de mine si lovit din toate partile cu pumnii, militeanul cu ciomagul si cismele, iar ceilalti doi cu pantofii, dar mina nu au putut sa mi-o desprenda din jurul usei! Aveam o putere de neimaginat, eram atit de furios si determinat sa ma apar, incit usa a iesit din titini si cu totii am cazut jos cu usa. Num,ai asa, dansind in cioburile din casa si de afara, au reusit sa m-a pride din nou sis a ma tirasca afara spre poarta, unde temuta Volga neagra a Securitatii, astepta cu usile deschie. Inainte de a ma scoate din curte, am reusit din nous a-mi eliberez mina stinga, cu care m-am agatat de mnerul de metal al cosului de gunoi. A urmat o alta lovitura de ciomag pe mina stinga, reusind sa m-a scoata afara din curte si in fata Volgei, unde toti trei, ma tirau impingeau si impingeau spre usa din spate. Cu picioarele care mai erau libere, cu cu impingerea puternica si in viteza din spate, mi-am sprijinit picioarele pe lateralele usii si apoi cu piciorele pe acoperisul masinii, de unde prin rasucire spre spate, am gazut joi intre ei, disperati sa ma prinda din nou de miini. Au reusit sa ma prinda, dar muscindul puternic pe militean de mina stinga, peste cureaua metalica a ceasului, o muscatura puternica, la care cureau s-a rupt, el a zbierat si scapat mina stiga. Liber de mina stinga si trintit pe jos, m-am aruncat intre picioarele unuia din ei, si au reusit sa fug in curtea vecinului, unde am gasit o scara rezemata de o magazine sis us pe casa, cu mina pe antenna de televizor!
  Toate aceste evenimente s-au petrecut in mare viteza, combinata cu o forta supraomeneasca pe care am capatat-o in toata acea perioda a luptei de a ma apara, forta dezbatuta de cdrele superioare ale securitatii, care mai tirziu, m-au intrebat: “de unde ai avut atita forta”? Toate aceste informatii, fac parte din dosarul securitatii, pe care nu l-a cerut niciodata, punind totul la trecut, un trecut mizerabil, de care am incercat si reusit sa ma indepertez. Dar, cum istoria mizerabila se repeata, de cite ori lumea uita si devine nepasatoare si lase, asa s-a repetat si pentru mine, ca un vis urit, devenit realitate. Goole Marin Pitu, si citi-ti o mica parte din ceia ce a mai ramas, din 6 video si sute de comentarii, cele mai multe “ascunse” cu grije, de noul val se psycopati, care au facut ca istoria sa se repete.

  Evenimentele din 13 Aprilie 1977 s-au petrecut in vazul a cel putin 100 de personae, vecinii stupefiati, care mergeau spre locurile lor de munca.
  De sus de pe care am strigat si invitat pe cei trei, sa vina sus pe casa sis a ma prinda. Eram determinat sa-l iau pe primul din ei in brate sis a ma arunc cu el in gol. Dar, lasitata si cu sigurata, teama si neincrederea in fortele lor, i-au determinat sa nu ma urmeze. Spalindu-se pe miini de single meu, cei trei au itrat in casa, au facut o sumara perchezitie, mi-am luat pasaportul si carnetul de telefon si unul din ei a sunat la seful lor. “Eu sint Lupu, a sapat tovarase colonel, a scapat criminalul”! Aceata a fost inceputul convorbirii facute din casa mea, de la telefonul meu, in fata prietenei mele Badica Ileana si al unei vecine.
  Asa am aflat numele conspirativ al unuia dintre asasini, “Lupu”, care a iesit afara, a tipat la vecinii stupefiati: “de ce ne ne-ati ajutat oamenilor sa pridem un criminal periculor”! Gloata a ramas in continuare nemiscata si parca pietrificata, cind un tinar, un vecin, a spart tacerea si a raspuns: “ce criminal periculos domne, noi in cunoastem, este un baiat de treaba”! Dupa care lumea a inceput sa respire, sa se miste sis a vocifereze. Atunci “Lupu” a intervenit imediat, si fluturind pasaportul meu in mina, mi-a adresat urmatoarele cuvinte” Marinica, daca vrei pasaportul inapoi, prezinta-te la Circa 13 de Militie”. Nici o vorba de Securitate, ca si cum nimic nu se intimplase. “Vin-o sus si dami-l personal, a fost raspunsul meu”! Nu simteam absolut nici o durere, tot ce simteam era o fiebintela in tot corpul si o tarie, forta, de neimaginat. Eram intru-n halat de baie portocaliu, cum se vindu-se atunci pe piata romaniei, care era rupt, plin de singe si cu greutte acoperea corpul singerind al unui monstru plin de singe si inca singerind, din fata caruia, oamenii se retrageau cu spatele, pietrificati! Nici un sunet nu scoteau! De sus, am cerut sa cheme un taxi. Fiind jos in strada, am prins minaca dreapta a halatului si am tinut apasat pe rana care singera, de sub ochiul drept. Prietena mea sunase si la fratele meu care dormise la un priten (Buzica Gheorghe) in acea noapte. Fara sa pierd timp si fara ezitare, aveam déjà un plan de executat si stiam ca trebuie sa actionez rapid, fiind sigur ca vor incerca sa ma pride cu forte numeroase, si ca voi fi torturat pina la moarte.

  Fara sa intru in cas, m-am suit in taxiul care venise, cu fratele meu Mihai Pitu. Buzica Gheorghe si prietena mea Badica Ileana, actual domiciliata in Nisa, Franta. Taximetristul, nu lam putut uita niciodata! La vederea mea, a devenit un robor, nu punea intrebari, asculta comenzile, directiile si le executa, fara sa spuna, sau sa fi spus un singur cuvint, orele care le-a petrecut cu noi, in “Tura incredibila socanta pe care ai executat-o”, cuvintele maiorului George Graur, for mare ruigbist la Dinamo Bucuresti, si fot mare admirator al tatalui meu, in timpul carierei lui de boxier profesionist. Incarnetul meu de telefon, Colonelui Stanciu, daca nu gresesc, seful sectiei de securitate Bucuresti, care prelease cazul ce se complicase si se schimbase in mare viteza impotriva Securitatii, impotriva Romaniei si al impertinentei cu care pretindeau ca Romania nu aresteza, torturea si nu are detinuti politici!
  Aici sint fortat de timp sa inchei, dar vor continua, daca istoria mea consemnata si in presa din vest, prezinta vre-un interes pentru dumneavoastra.
  Eu doresc si va rog sa ma ajuta-ti sa-i expun pe criminali, daca mai sint in viata, si daca nu. Ma multumesc cu condamnarea crimelor securitatii din romania, cu mentiunea ca: Istoria rea, se repeat intotdeauna!

  “All man-made big disasters started with a mad man’s obsession with money and power and his ability to corrupt others”

  Cu deosebit respect,

  Marin Pitu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.