Budapesta si primarul extremist din Odorheiu Secuiesc ataca orfanii si maicutele nemaghiare

Primarul Szasz Jenö se luptă în justiÅ£ie pentru a anula actul de donaÅ£ie prin care CongregaÅ£ia „Inimi Neprihănite” a primit clădirea unde îngrijeÅŸte 120 de copii abandonaÅ£i * 12 surori ale Congregatiei “inimi Neprihanite” au grija de copiii romani, tigani si maghiari

NemulÅ£umit de funcÅ£ionarea Casei „Sf. Iosif”, care ar strica echilibrul etnic în Odorhei, primarul Szasz Jenö a atacat de mai multe ori funcÅ£ionarea aÅŸezământului. Ultima încercare este desfiinÅ£area actului de donaÅ£ie prin care CongregaÅ£ia a intrat în posesia imobilului ÅŸi a terenului aferent.

ÃŽn luptă au fost angrenate ÅŸi forÅ£e din Ungaria. Nemeth Zsolt, secretar de stat în MAE din Ungaria la acea vreme, a declarat, în campania electorală din 2000, că Guvernul Ungariei „este pregătit” să-i dea lui Szasz cinci milioane de dolari necesare „răscumpărării” imobilului. AfirmaÅ£iile lui au atârnat decisiv, iar Jenö a fost reales primar al „Capitalei Secuimii”.


ÃŽn noianul de dosare deschise împotriva CongregaÅ£iei “Inimi Neprihănite” care administrează Casa “Sf. Iosif”, avocatul primăriei este Kincses Elod. Acesta trebuia să reprezinte Consiliul local, dar acest for a fost dizolvat în urmă cu aproape trei ani de Szasz Jenö, care a blocat alegerea unui nou for legislativ.

La termenul din 1 noiembrie 2007, judecătorul i-a pus în vedere lui Kincses să nu mai tergiverseze depunerea excepţiilor la dosar şi a fixat judecarea pe fond a cauzei pentru 5 decembrie 2007.

Liceul românesc riscă să dispară

La Casa „Sf. Iosif” au adăpost 120 de copii orfani sau care provin din familii care nu aveau ce să le pună de mâncare pe masă. Cele 12 surori ale CongregaÅ£iei „Inimi Neprihănite” au grijă de copii care au etnii, dar ÅŸi credinÅ£e diferite: români, rromi, chiar ÅŸi maghiari la origine, catolici, ortodocÅŸi sau protestanÅ£i. ToÅ£i sunt la fel îngrijiÅ£i aici. La câţiva paÅŸi de casă funcÅ£ionează Liceul românesc „Mihai Preda”.

Numai că aici lupta pentru desfiinÅ£area, pe de o parte, ÅŸi supravieÅ£uirea, de cealaltă, a liceului românesc continuă acum pe muteÅŸte. Doar la biserică ÅŸi la ÅŸcoală poÅ£i învăţa limba română, pe o rază de 50 km în jurul Odorheiului. Dacă nu ar fi copiii de la Casa „Sf. Iosif”, liceul nu ar avea suficienÅ£i elevi ÅŸi ar trebui desfiinÅ£at, conform canoanelor Ministerului EducaÅ£iei.

DispariÅ£ia liceului va determina ÅŸi închiderea por­ţilor aÅŸezământului: copiii n-ar mai avea unde să înveÅ£e, pentru că nu ÅŸtiu maghiara. Timp de 10 ani, surorile au avut parte de multe încercări. Trimise în judecată pentru a fi evacuate că strică „echilibrul etnic” în zonă, scoase cu barbarie din lăcaÅŸ batjocorite ÅŸi umilite, abandonate de autorităţile de la BucureÅŸti, surorile CongregaÅ£iei ÅŸi-au urmat crezul. „AÅŸa a vrut Dumnezeu, ca această casă pentru copiii aflaÅ£i în dificultate să existe aici. Un miracol nu ia sfârÅŸit când vor oamenii”, a spus sora Emilia.

de Sebastian Dan

Adevarul

Miercuri, 28 noiembrie 2007

NOTA: Primarul extremist din Odorheiu Secuiesc a postat in piata centrala a orasului un bust cu criminalul antisemit si antiroman Albert Wass, fara ca autoritatile MIRA sa-l dea jos conform Legislatiei de pedepsire a cultului criminalilor de razboi fascisti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.