VALERIU STOICA, in atentia CSM


Catre: Consiliul Superior al Magistraturii

Calea Plevnei 141, Sector 6, Bucuresti

CC: Purtator de cuvant, Dna Judecator Cecilia Morariu

Onorat Consiliu Superior al Magistraturii,

Luand in considerarea faptul ca reprezentati, conform Constitutiei Romaniei, garantul independentei Justitiei, va solicitam sa luati in considerare analizarea cazului prezentat de ziarul ZIUA cu nr. 4155, de astazi, 11 februarie 2008, privindu-l pe fostul Ministru al Justitiei Valeriu Stoica.

Intitulat “Iluzionistul”, materialul de investigatii prezinta mai multe aspecte care pun intr-o lumina nefavorabila desfasurarea actului de Justitie in Romania europeana.

Astfel, conform anchetei de presa din ziarul ZIUA, casa de avocatura “Stoica & Asociatii”, care reprezinta, printre alte mari companii straine, ALRO Slatina, MITTAL Galati sau SHELL Gaz Romania, este suspectata de participare intr-un act de trafic de influenta si coruptie la nivel inalt facilitat de fosta pozitie a lui Valeriu Stoica de Minstru al Justitiei.

Va amintim ca cetateanul Stoica Valeriu a fost implicat de-a lungul anilor, conform mai multor rapoarte profesioniste de presa, in numeroase scandaluri ce tin de coruptie si a caror anchetare nu a fost finalizata de catre Directia Nationala Anticoruptie si alte organe ale statului responsabile, foarte posibil din cauza legaturilor traspartinice ale grupurilor de interese pe care le reprezinta sau a retelei de relatii din perioada regimului comunist.

Amintim in acest sens, sumar, scandalul care i-a adus porecla de “ministrul bancruta frauduloasa”, apoi falimentarea frauduloasa a Bancii Internationale a Religiilor, atitudinea sa sfidatoare fata de Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul Senatului Romaniei care cerceta mai multe reclamatii la adresa sa, si, nu in ultimul rand, situatia extrem de grava din perioada ministeriatului sau, cand a fost supranumit si “baronul adoptiilor ilegale”, ca urmare a facilitarii rezolvarii unui numar de peste 300 de dosare de adoptii internationale, disparute ulterior misterios din arhivele institutiilor aflate in subordinea fostului ministru al Justitiei, Valeriu Stoica.

Solicitam sa edificati opinia publica asupra acestor “gauri negre” ale Justitiei in care este implicat fostul ministru Valeriu Stoica, sa prezentati presei “mapa profesionala” la zi a fostului demnitar al statului roman Valeriu Stoica si sa cercetati modalitatea prin care casa de avocatura “Stoica & Asociatii” a reusit sa aiba un succes rasunator de 5,6 milioane USD, in numai 24 de ore, in favoarea clientului sau MITTAL Galati si cu sprijinul judecatoarei Eugenia Lohan.

Redam spre edificare urmatoarele pasaje din investigatia de presa a ziarului ZIUA:

“Pentru a opri executorul judecatoresc sa-i goleasca silit, pentru a doua oara, conturile bancare, MITTAL Galati a apelat la casa de avocati “Stoica & Asociatii”, care apartine liderului PD-L Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei in perioada 1996 – 2000, pe care a mandatat-o sa se ocupe de sustinerea unei “cereri de suspendare provizorie a executarii” la Sectia comerciala a Inaltei Curti, invocand o cauza de “maxima urgenta”, in baza articolelor 300 si 403 din codul de procedura civila”.

“La data de 1.10.2007, pe rolul Sectiei Comerciale a Inaltei Curti a fost inregistrata “cererea de suspendare provizorie a executarii” sumei de 5,6 milioane USD, formulata de MITTAL Galati (dosar nr. 8553/1/2007). Dosarul a primit termen fulgerator: a doua zi, pe 2.10.2007. Inregistrarea dosarului a fost facuta personal de presedinta Sectiei Comerciale, Eugenia Lohan, care a aplicat o stampila pe coltul cererii cu mentiunea “fara citare” (vezi facsimil 1 in ziarul ZIUA). Prin mentiunea facuta, judecatoarea Lohan a stabilit si termenul de 2.10.2007, exact pe sedinta ei de judecata. Cu alte cuvinte, si-a repartizat siesi dosarul in 24 de ore.

A doua zi, marti, 2.10.2007, judecatoarea Eugenia Lohan a purces la treaba, dupa ce in prealabil a primit un fax de la casa de avocati “Stoica & Asociatii” care o informa personal ca s-a platit cautiunea de 10% ceruta de lege. In sedinta secreta (camera de consiliu) si fara sa citeze partile adverse din dosar, pentru ca acestea sa se poata opune, Eugenia Lohan a rezolvat dosarul de una singura. Lohan a admis cererea MITTAL Galati si a dispus “in numele legii”: “Suspenda provizoriu executarea silita a hotararii” (vezi facsimil 2). Ca urmare, din octombrie anul trecut si pana in prezent, MITTAL Galati a scapat de obligatia de a plati cele 5,6 milioane USD. Perioada de gratie care va dura pana cand se va judeca cererea de sus-pendare propriu-zisa formulata in recurs, a carei data a fost stabilita undeva prin luna martie 2008.”

Avem incredere in garantia pe care o reprezentati pentru Justitia Romana si asteptam prezentarea unui punct de vedere al CSM insotit de “mapa profesionala” a fostului ministru Valeriu Stoica, in interesul public si spre edificarea unei democratii consolidate purificate de coruptia la nivel inalt, conform standardelor si cerintelor Uniunii Europene.

Cu deosebit respect si consideratie,

Asociatia Civic Media / Presedinte fondator / Victor Roncea / 11.02.2008

VEZI ANCHETA ZIUA “Iluzionistul”

si, mai jos, Fotografia PDL JOS MAFIA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.