Ungureanu a facut politie politica la MAE. Speram ca nu va face si la SIE


Crescatoria de papagali MAE-SIE

Mihai Razvan Ungureanu a fost votat de Parlament la sefia SIE in “unanimitate”, aproape ca Nicolae Ceausescu. Conform informatiilor presei, el s-a intalnit inclusiv cu seful PRM, Corneliu Vadim Tudor, pentru a obtine sprijinul sau la vot. Ca ministru de Externe, Ungureanu a facut politie politica, dupa cum a reclamat organizatia internationala de aparare a drepturilor ziaristilor “Reporters sans Frontieres” in Raportul sau pe anul trecut, condamnand Guvernul Romaniei – COMUNICATUL OFICIAL RSF MAI JOS. Speram ca la SIE, Ungureanu nu se va invrednici cu aceleasi apucaturi.

Camerele reunite ale Parlamentului au validat numirea lui Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, cu 295 de voturi pentru, de la cei 318 parlamentari prezenţi. Conform preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, pentru validare erau necesare 225 de voturi favorabile. Ungureanu a răspuns unor întrebări formulate de senatorul PRM Gheorghe Funar, înainte de începerea procedurii de vot, transmite Antena 3. Senatorul PRM l-a întrebat pe Ungureanu dacă posedă şi paşaport israelian. Ungureanu a mai fost intrebat daca va urmari din noua pozitie promovarea intereselor Ungariei in Romania, dupa cum a facut-o in cazul Fundatiei Gojdu.

Conform zvonurilor care circulau la alegerea sa pe salile Parlamentului, cu trimitere la surse israeliene, in timpul pe care Mihai Razvan Ungureanu l-a petrecut la studii in Israel, pe tema Harambasha, el a primit si statutul de Ezrah Medina, dupa ce a prezentat dovezi privind un bunic Haham. De asemenea, mama sa este si de origine maghiara, se afirma la Parlament, oferindu-se drept dovada faptul ca tanarul sef al SIE a invatat maghiara in casa. Tot in acelasi context s-a vorbit si despre apartenenta sa la Hashahar.

Ungureanu a răspuns insa că nu are altă cetăţenie în afară de cea română si că, dacă va fi numit în funcţie, nu concepe să apere altceva decât interesele naţionale. Dupa juramant, Mihai Razvan Ungureanu si-a facut semnul crucii.

Civic Media ii ureaza tanarul sef al SIE succes in noua sa slujba plina de responsabilitati si spera ca fostul ministru de Externe si-a remediat lacunele privind simtul realitatii si disponibilitatea de dialog, in beneficiul Romaniei.

Oricum: ce e scris ramane.Intr-un protest intitulat “Guvernul roman a ordonat inchiderea unui site care il parodia pe cel al Ministerului Afacerilor Externe”, organizatia Reporteri fara Frontiere, care militeaza pentru libertatea presei in lume, isi exprima surprinderea fata de decizia suprimarii site-ului www.mae.haos.ro (
MAE.HAOS.RO pe site-ul RSF
), luata recent de MAE de la Bucuresti, in conditiile in care Romania doreste sa devina membra a UE.

Romania 21 iulie 2006

Organizatia RsF solicita Guvernului roman sa revina asupra deciziei si sa ceara companiei care a gazduit site-ul mentionat sa il reinstaleze imediat. Pe de alta parte, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), prin vocea reprezentantului pentru Libertatea Presei, Miklos Haraszti, critica faptul ca doi jurnalisti din Romania au fost pusi sub urmarire, fiind acuzati, in cazul CD-urilor MApN, ca detin informatii confidentiale, considerate secret de stat. In “Afacerea CD-ul Secret” mai sunt inca cercetati si trei jurnalisti de la ZIUA: Bogdan Comaroni, Doru Dragomir si Victor Roncea.

RsF isi exprima “stupefactia fata de faptul ca un site web, lansat de doi jurnalisti de la cotidianul romanesc ZIUA, ce parodia site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost inchis, la cererea MAE/Guvernului, la 15 iunie, de catre compania privata CHML, care il gazduia. “Mai mult, reprezentantii acestei companii au furnizat autoritatilor date referitoare la cei doi jurnalisti, incalcand astfel legea privind protectia informatiilor personalizate”, se spune in comunicatul organizatiei Reporteri fara Frontiere. “Este surprinzator faptul ca Romania, viitoare membra a Uniunii Europene, nu a respectat in acest caz nici libertatea de exprimare, nici confidentialitatea anumitor date personale, desi aceste drepturi sunt garantate de catre Conventia Europeana a Drepturilor Omului si de legea romaneasca 677/2001”, sustine RsF. “Facem apel la Guvernul roman sa reconsidere aceasta decizie si sa solicite companiei gazda a site-ului, CHML, sa reinstaleze imediat website-ul celor doi ziaristi, care nu contine nici un fel de informatie ilegala”, adauga organizatia Reporteri fara Frontiere.

Potrivit organizatiei, cei doi ziaristi de la departamentul de politica externa al cotidianului ZIUA, Victor Roncea si George Damian, au creat acest site – care parodiaza site-ul MAE – www.mae.haos.ro, la scurta vreme dupa ce au scris mai multe articole despre concedierea unui inalt responsabil din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Adresa site-ului ministerului este www.mae.ro (http://www.mae.ro/. “Adresa folosita de cei doi ziaristi pentru site-ul lor este www.mae.haos.ro (http://www.mae.haos.ro/), intrucat scopul acestora a fost de a relata despre “haosul” si instabilitatea care domnesc in acest minister. Ei au copiat intocmai punerea in pagina a site-ului ministerului, dar au precizat clar in deschiderea paginii ca este vorba de un pamflet, prin care se dorea ironizarea ministerului.

Sustinand ca textele publicate pe site au avut ca tinta destabilizarea si atingerea reputatiei Guvernului, Ministerul de Externe a intervenit pe langa CHML cerandu-i sa inchida site-ul, desi nu tine de resortul unui minister sa faca acest lucru. De asemenea, compania CHML s-a conformat solicitarii MAE privind furnizarea unor date personale despre cei doi ziaristi, chiar daca legea romana interzice dezvaluirea unor astfel de date.

Agentia de Monitorizare a Presei, organizatie partenera a organizatiei Reporteri fara Frontiere, a adresat Ministerului de Externe mai multe scrisori deschise, cerandu-i sa revina asupra deciziei, insa, pana in prezent, solicitarile sale nu au avut nici un ecou”, explica organizatia RsF.

CATEVA FILE DIN DOSARUL PUBLIC AL LUI UNGUREANU – AICI

Romania de la MAE se-mpute: Cum au devenit romanii romi

Stie Basescu pentru cine lucreaza?

Cum si-a umflat Ungureanu salariul de la SECI

Esecurile diplomatiei, neasumate

“Natiunea moldovana” si Ungureanu

Ungureanu a dat Basarabia pe mana Ungariei si Bulgariei

Ungureanu calca-n strachini


Ungureanu, o demisie la doua capete


Ungureanu l-a ignorat pe Tariceanu


Sa cada capete!


Ungureanu wants to be vice president of PNL


Consiliul Europei sesizat pentru Catedrala Sf. Iosif


Justificari MAE in cazul Ivantoc – Petrov-Popa


Parlamentul intervine in scandalul “Cathedral Plaza” – Ungureanu


Cazul Antohi-CNSAS la Parchet


Antohi, o alta stea cazatoare de pe lista “Voci Curate”


Scrisoare deschisa despre haos.mae.ro


Mircea Toma ataca ZIUA din curtea MAE


Ana Pauker pe peretele lui Ungureanu


Reteaua Soros in Romania


PD sustine pozitia Bisericii pentru Gojdu la Senat


Basescu a reparat in Serbia gafele lui Ungureanu


Lista fariseilor anti-Gojdu din Senat


Ordonanta Gojdu spulberata de Fundatia Strategikon


“Ungureanu, stii ceva – < > e limba ta!”


Senator roman, nu ma trada!


Noua gafa marca Ungureanu: Statutul Kosovo tulbura apele Dunarii!


Cum a fost pus MAE pe butuci de Mihai Razvan Ungureanu


Forum MAE – Marea Neagra de 700.000 euro


Ungureanu invoca “reconcilierea romano-maghiara” pentru Acordul Gojdu


Ungureanu invoca “reconcilierea romano-maghiara” pentru Acordul Gojdu


Conspiratia Gojdu dejucata


Beneficiarii Testamentului cer anularea Acordului cu Budapesta


Ungureanu foloseste minciuna in relatia cu Biserica


Afacerea Gojdu: sfidarea Ungureanu merge pana la capat


Fruntasii UTC de ieri, demnitarii de astazi


Biserica someaza Guvernul sa retraga Ordonanta Gojdu


Austro-Ungureanu


Diplomatie gheboasa


Biserica merge in Parlament sa apere Gojdu


Problema Gojdu-Ungureanu zgaltaie Guvernul din tatani


Biserica se lupta pentru Gojdu din cauza lui Ungureanu


Leusteanul lui Ungureanu o da in balarii


IPS Bartolomeu Anania: Noua Fundatie nu are nimic in comun cu Testamentul Gojdu


Marea cardasie Gojdu


Bani publici pentru o fundatie fantoma


Lavrov: De morti, numai de bine. Nu insa si de cei vii


Rusia ne da praful de pe Tezaur


Ungureanu, pres la Moscova: “Nu exista nici un fel de probleme cu Rusia”


Un lux nepermis: existenta a doua state moldovenesti sau a trei state romanesti in Europa


Externele au pus la colt axa lui Basescu

RSF: Romania 21 July 2006

Government closes down foreign ministry spoof website

Reporters Without Borders voiced surprise today that a foreign ministry spoof website launched by two journalists of the daily newspaper Ziua (The Day) was closed down at the government’s request on 15 June by the privately-owned host company CHML, which also gave the authorities information about the journalists in violation of personal confidentiality laws.

“It is astonishing that Romania, a future European Union member, has not respected free expression and the confidentiality of personal information in this case, although these rights are guaranteed by the European Convention on Human Rights and Romania’s own Law 677-2001,” the press freedom organisation said.

“We appeal to the Romanian government to reconsider this decision and to ask CHML, the host company, to immediately reinstate this website, which contained no illegal information,” Reporters Without Borders added.

Ziua foreign affairs specialists George Damian and Victor Roncea created their spoof site after writing a series of articles about the dismissal of a senior official at the foreign ministry, known by the acronym MAE in Romania.

The ministry’s web address is www.mae.ro. The address used by the journalists for their site was www.mae.haos.ro, because their aim was to highlight the “chaos” and instability within the ministry. They copied the ministry site’s layout closely but clearly indicated in the heading at the top of the page that it was a spoof intended to make fun of the ministry.

Claiming that the spoof site’s content was designed to destabilise the government and damage its reputation, the foreign ministry asked CHML to close it down although it has no power to do this. CHML also complied with the ministry’s request for personal information about the two journalists although this is banned under Romanian law.

The Media Monitoring Agency, a Reporters Without Borders partner organisation, has written several open letters to the foreign ministry asking it to reverse its decision, but so far has had no success.

RSF: Roumanie 21.07.2006

Le gouvernement ordonne la fermeture d’un site qui parodiait celui du ministère des Affaires étrangères

Le site que deux journalistes du quotidien Ziua (Le Jour) avaient ouvert à l’adresse www.mae.haos.ro a été fermé suite à l’intervention, le 15 juin 2006, du gouvernement auprès de leur hébergeur privé CHML. Celui-ci a par ailleurs communiqué aux autorités des informations concernant les journalistes, violant ainsi la loi sur la protection des informations personnelles.

“Il est surprenant que la Roumanie, futur membre de l’Union européenne, ne respecte dans cette affaire, ni la liberté d’expression, ni la confidentialité de certaines informations personnelles. Ces droits sont pourtant respectivement garantis par la Convention européenne des droits de l’homme et la loi roumaine n° 677-2001. Nous appelons le gouvernement roumain à reconsidérer cette décision et à demander à l’hébergeur CHML de rétablir immédiatement le site de ces journalistes qui ne contenait aucune information illégale”, a déclaré Reporters sans frontières.

George Damian et Victor Roncea sont deux journalistes du quotidien Ziua spécialisés dans les sujets relatifs à la politique étrangère de la Roumanie. Ils avaient monté le site www.mae.haos.ro peu après avoir rédigé une série d’articles sur le licenciement d’un haut responsable du ministère des Affaires étrangères.

Leur site avait pour objectif de relater l’instabilité et le “chaos” qui règne au sein du ministère et se présentait comme un site parodiant le site officiel de l’administration. Il copiait fidèlement sa mise en page tout en indiquant clairement dans son en-tête qu’il s’agissait là d’un “pamphlet” abordant le sujet sur un ton ironique.

Le ministère a considéré que les textes publiés sur le site avaient pour but de déstabiliser l’administration et qu’ils portaient atteinte à son image. Il est alors intervenu auprès de l’hébergeur CHML pour faire fermer le site et obtenir des informations personnelles sur les deux journalistes. CHML a obtempéré alors qu’il n’est pas du ressort du ministère d’ordonner la fermeture d’un site et que dévoiler de telles informations est interdit par la loi roumaine.

L’Agence de monitoring des Médias, organisation partenaire de Reporters sans frontières, a adressé plusieurs lettres ouvertes au ministère pour lui demander de revoir sa décision, en vain.

Capture d’écran du site www.mae-haos.ro avant sa fermeture
MAE.HAOS.RO pe site-ul RSF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.