Steaua Romaniei pentru eroii romani din Basarabia

Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesco merita recunostinta noastra

(vezi VIDEO mai jos)

Presedintele Traian Basescu a semnat, ieri, decretul privind conferirea Ordinului National Steaua Romaniei in grad de Cavaler lui Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa, “pentru patriotismul, eroismul si taria morala de care au dat dovada”, informeaza Administratia prezidentiala si agentiile de presa.

Anuntul survine in urma unei campanii initiate de Civic Net – Piata Universitatii, o retea care reuneste o serie de asociatii anticomuniste participante si organizatoare ale Fenomenului Piata Universitatii 1989-1990. Momentul ales pentru conferirea celei mai inalte distinctii a statului patriotilor basarabeni, 13 iunie, are asadar o incarcatura simbolica suplimentara salutata ieri de Civic Net – Piata Universitatii. Cei trei patrioti fusesera deja declarati membri de onoare ai miscarii anticomuniste romanesti in asteptarea momentului in care vor veni in capitala Romaniei.

Fostii detinuti politic ai regimului transnistrean Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, impreuna cu familiilor lor, vor primi pasapoarte romanesti in cel mai scurt timp posibil. Un reprezentant al Guvernului de la Bucuresti a promis ca membrii familiilor Ivantoc si Petrov-Popa, in special copiii lui Tudor Petrov Popa, vor primi cetatenia romana, dupa cum a solicitat societatea civica romaneasca. Cei trei eroi de la Nistru au primit cetatenia romana in 2001, in timpul detentiei ilegale in temnitele din Transnistria, iar Alexandru Lesco are deja pasaport romanesc. ZIUA a fost singurul ziar din Romania prezent la eliberarea celor trei eroi, pe 2 iunie 2004 si respectiv 2 si 4 iunie anul acesta.

Asociatia Civic Media, sprijinita de ziarul ZIUA, a initiat inca din 2004 o campanie nationala si internationala pentru eliberarea celor trei eroi romani si primirea lor in tara cu toate onorurile statului roman.

Cititi aici
Peste 100 de personalitati cer Steaua Romaniei pentru eroii romani

Basescu anunta ca le va da Steaua Romaniei

PF Teoctist le-a acordat deja Crucea Patriarhala

Vizionati aici

Evenimentele de dupã eliberarea lui Ivantoc analizate rapid

Imagini cu incidentul de la eliberarea lui Andrei Ivantoc

Exclusivitate Realitatea TV: Primul interviu cu Andrei Ivantoc

Vizionati mai jos Eliberarea eroilor romani din Transnistria

CITITI SI DESCARCATI MAI JOS DOSARUL TIRASPOL/Read and download the Tiraspol File, also in English

Domnule Presedinte,

Dupa 15 ani de la arestarea, judecarea si condamnarea ilegala cu inchisoarea grea, cetatenii romani Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au fost pusi in libertate de catre autoritatile separatiste transnistrene, la 2 si respectiv 4 iunie, anul curent, in conditii la fel de umilitoare ca si retinerea lor.

In urma cu trei ani a fost eliberat “la termen” camaradul lor, Alexandru Lesco.

Cei trei membri ai fostului grup condus de Ilie Ilascu (condamnat la moarte si eliberat intre timp) nu au cerut nimic, desi au aparat cu demnitate si onoare cauza romanilor aflati pe teritoriul actualei enclave filoruse Transnistria, unde populatia romaneasca, majoritara, este in continuare discriminata si atacata.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a sanctionat in 2004 atat Rusia cat si Moldova pentru detentia arbitarara la care au fost supusi cei patru romani in urma razboiului desfasurat acum 15 ani, prin care s-a stabilit o noua granita in Europa, pe raul Nistru.

Razboiul din Transnistria a fost un razboi declansat de Rusia impotriva Romaniei, a viitoarei Uniunii Europene si a Organizatiei Tratatului Nord Atlantic extinse.

Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa si Alexandru Lesco si-au jerfit libertatea, sanatatea, familiile si viitorul. “Suntem romani si punctum” este crezul vietii lor, afirmat in timpul mascaradei de proces din 1992 si de-a lungul intregii perioade de detentie. Sacrificiul lor este un exemplu viu pentru tinerii de astazi si pentru viitoarele generatii ale Romaniei.

Reteaua Civic Net – Piata Universitatii, constituita din participanti la miscarea anti-comunista de dinainte si de dupa decembrie 1989, asociatii si organizatori ai Pietei Universitatii 1990, va solicita, domnule Presedinte, sa acordati eroilor romani Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa si Alexandru Lesco, cea mai inalta distinctie a Statului Roman, Steaua Romaniei. Ilie Ilascu, fost detinut politic al regimul de la Tiraspol, a primit deja aceasta distinctie, in 2001. Consideram ca toti eroii basarabeni merita sa fie onorati si respectati cum se cuvine.

Cerem, de asemenea, Primariei Generale a Capitalei sa le acorde celor trei romani titlul de Cetatean de Onoare al orasului Bucuresti solicitand totodata autoritatilor statului sa grabeasca procesul de redobandire a dreptului natural la cetatenia romana a familiilor celor trei eroi, ultimii detinuti politic din Europa.

“Civic Net – Piata Universitatii”

Seniorii Ligii Studentilor

Grupul Independent pentru Democratie

Asociatia 21 Decembrie 1989

Asociatia Fostilor Detinuti Politici

Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti

Asociatia Civic Media

Eliberarea lui Andrei Ivantoc

Eliberarea lui Tudor Petrov Popa

Cei trei romani

Andrei Ivantoc: nascut la 09.03.1961, sat Opaci, raion Causeni, Republica Moldova, cetatean roman si moldovean, casatorit, fara copii, rapit si intemnitat la 31 de ani.

Tudor Petrov-Popa: nascut la 23.02.1963, sat Chistelnita, raion Telenesti, Republica Moldova, cetatean moldovean, casatorit, doi copii – Victor si Carolina-, rapit si intemnitat la 29 de ani.

Alexandru Lesco: nascut la 21.02.1955, sat Cosernita, raion Floresti, Republica Moldova, cetatean roman si moldovean, casatorit, fara copii, rapit si intemnitat la 38 de ani.

Tudor Petrov Popa in libertate

Cet trei eroi de la Nistru la Ambasada Romaniei

DESCARCA AICI DOSARUL EROILOR DE LA NISTRU!


Eliberarea romanilor, simbolul noii Romanii

“Rusia nu va ceda usor in fata opiniei publice, insa cu certitudine – evenimentele din ultima perioada au dovedit-o -, Rusia nu mai este singurul jucator important in Moldova si imprejurimi. Presiunea americana si occidentala in general a inceput sa se simta. Pe scurt, credem ca un efort concertat al societatii romanesti este posibil sa aiba finalitate de aceasta data, tocmai datorita intersectiei unor noi campuri de forta in zona istmului ponto-baltic. Eliberarea romanilor din temnita rusesca de la Tiraspol ar trebui sa fie simbolul noii Romanii, o Romanie demna, partenera reala a comunitatii statelor civilizate ale lumii. Nu exista nici o tara, in comunitatea euro-atlantica catre care ne indreptam, care sa admita incarcerarea pe nedrept a unor cetateni ai sai de catre reprezentantii unei organizatii de tip terorist, cum este echipa moscovita de la Tiraspol.”

Civic Media si IntelMedia


Filmul rapirii, arestarii si judecarii ilegale

Arestatii au fost plasati in unitatea Armatei a 14-a Ruse

Cei trei detinuti politici care se afla in prezent incarcerati la Tiraspol, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov Popa si Alexandru Lesco, au fost arestati de catre militarii subordonati separatistilor transnistreni la inceputul lunii iunie 1992, la cateva luni dupa inceputul conflictului propriu-zis dintre Republica Moldova si Transnistria impreuna cu Ilie Ilascu, Petru Godiac si Valeriu Garbuz, cei trei din urma eliberati inainte de termen. Razboiul dintre Transnistria si Republica Moldova a inceput la data de 1 martie, zi in care Moldova a fost primita in Organizatia Natiunilor Unite. Conflictul a inceput in momentul in care efective ale garzii transnistrene si unitati de cazaci au atacat postul de Politie din Dubasari, ultima unitate din Transnistria aflata sub controlul Chisinaului.

Din momentul inceperii razboiului, situatia celor care sustineau autoritatile de la Chisinau si se opuneau separatistilor transnistreni a devenit tot mai dramatica. Cei trei, alaturi de Ilie Ilascu, au fost aruncati dupa gratii deoarece erau membri de baza ai Frontului Popular (actualul Partid Popular Crestin Democrat), se opuneau separarii Transnistriei de Moldova si deoarece se considerau romani. Andrei Ivantoc a fost arestat pe data de 2 iunie 1992 o data cu Alexandru Lesco iar Tudor Petrov-Popa a fost arestat la 4 iunie.

Imediat dupa arestare, cei trei detinuti, alaturi de Ilie Ilascu, au fost inchisi in arestul Militiei din Tiraspol. De remarcat ca cei patru au stat timp de doua luni in arest rusesc, ei fiind mutati temporar la comenduirea Armatei a 14-a a Rusiei, stationata in Transnistria. Ilie Ilascu a fost eliberat in anul 2001 in urma unor negocieri ramase secrete, soarta celorlalti detinuti politic ramanand insa la fel de incerta.


Ancheta cu pistolul la tampla

Conditiile in care au fost tinuti cei patru inainte, in timpul si dupa proces au fost absolut inumane si degradante: timp de luni de zile nu au putut sa se spele, nu au primit decat paine si apa, au fost tinuti in frig, au fost batuti, anchetati fara avocat, tinuti sub izolare.

Anchetatorii au incercat sa demonstreze ca cei patru erau autorii directi ai unor “acte de terorism impotriva Transnistriei”. Ancheta s-a desfasurat in conditii de tortura si de intimidari: Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au fost drogati cu substante psihotrope si batuti in mod regulat. Mai mult decat atat, ancheta s-a desfasurat cu pistolul la tampla acuzatilor, militienii lui Igor Smirnov regizand pe pielea celor patru mai multe “executii”, “anulate” in ultimul moment. In urma acestui tratament Andrei Ivantoc a inceput sa prezinte tulburari psihice. Acestea au culminat cu o tentativa de sinucidere prin spanzurare, care a esuat. Tortura la care a fost supus a avut efecte atat de devastatoare asupra sa incat, potrivit marturiei sotiei sale, Eudochia Ivantoc, el nu o mai recunostea in timpul celor cateva vizite care au avut loc.


Declarati “teroristi” inainte de proces

In primele doua luni de la arestarea lor, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa nu au avut dreptul la un avocat. Practic, majoritatea marturiilor au fost smulse de anchetatori inainte ca cei trei sa beneficieze de asistenta juridica. La scurt timp dupa arestarea “grupului Ilascu”, autoritatile separatiste transnistrene au pretins ca detinutii au comis acte de terorism impotriva Republicii Moldovenesti Transnistrene (RMN) si ca vinovatia acestora este dovedita. Astfel de declaratii au fost repetate in 1992 de catre asa-zisul procuror-sef al Transnistriei, Boris Lucik, de mai multe ori inainte de inceperea procesului.

In rechizitoriul procesului acuzatorii au sustinut ca Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa, alaturi de Ilie Ilascu, Petru Godiac si Valeriu Garbuz, au executat “acte teroriste” impotriva RMN. De asemenea, in rechizitoriu se pretindea ca acuzatii au actionat in beneficiul Republicii Moldova si al Romaniei.


Justitia” din cusca

Procesul a inceput in aprilie 1993, fiind o inscenare evidenta. Procesul a avut loc in sala de festivitati a uzinelor Kirov, iar acuzatii au fost introdusi in custi metalice cu gratii. Acuzatii au declarat ca nu recunosc autoritatea curtii si a Justitiei din Transnistria si au considerat procesul drept o “farsa judiciara”. Catre sfarsitul procesului, in octombrie 2003, a fost citit raportul Procuraturii Transnistriei, in care aceasta a cerut condamnarea la moarte a lui Ilascu, Ivantoc si Petrov-Popa, 15 ani de inchisoare pentru Lesco si 3 ani pentru Godiac, cu totii considerati “teroristi”.


Incarcerat in greva foamei la sectia de “tulburari nervoase”

Dupa o vizita facuta in ianuarie anul acesta la inchisoarea transnistreana, in urma presiunilor Crucii Rosii si a OSCE, sotia lui Andrei Ivantoc, Eudochia Ivantoc, a atras atentia ca situatia sotului sau se inrautateste pe zi ce trece. “Va dati seama in ce stare de sanatate poate sa fie Andrei la atatea zile de greva a foamei”, ne-a declarat in ianuarie, extrem de afectata, sotia detinutului roman. Andrei Ivantoc se afla la acea data in greva foamei de 17 zile. Surse din cadrul organismelor internationale de la Chisinau ne-au dezvaluit, sub acoperirea anonimatului, ca gardienii transnistreni au continuat sa il trateze cu brutalitate si cruzime pe Andrei Ivantoc si dupa ce acesta a declarat greva foamei. Astfel, la inceputul lunii ianuarie, detinutul roman a fost tinut cel putin 5 zile in carcera, dezbracat, la o temperatura care atingea -17 grade Celsius pe timpul noptii. Potrivit surselor ZIUA, Andrei Ivantoc a fost mutat din data de 5 ianuarie in sectia de persoane cu tulburari mentale a penitenciarului numarul 3 din Tiraspol. De altfel, aceasta este o “traditionala” tactica sovietica de a-i determina pe grevistii foamei din inchisori sa renunte la aceasta forma de protest.


Eliberarea lui Alexandru Lesco

0


“Multumesc, popor roman!”

Dintre cei trei prizonieri politici romani detinuti in Transnistria separatista, Alexandru Lesco s-a intors acasa. Dupa 12 ani. Sotia i-a fost expulzata din Tiraspol, dupa incarcerarea sotului sau de catre trupele rusesti si transnistrene. Acum, acasa este la Chisinau. De fapt, in Romania nestirbita, conform declaratiilor lui Alexandru Lesco, facute imediat dupa ce a coborat din duba serviciilor speciale transnistrene: “Socot ca sunt in Romania!”.

2 iunie 2004, ora 12. “Fratilor, va multumesc din suflet ca sunteti cu totii aici”. Acestea au fost primele cuvinte ale patriotului roman Alexandru Lesco, imediat dupa ce a fost eliberat de catre fortele transnistrene, la trecerea dintre Republica Moldova si Transnistria. “Noaptea aceasta n-am pus geana pe geana. Am asteptat cu sufletul la gura clipa aceasta. Sa-mi vad sotia. Sa simt libertatea. Despre planurile de viitor nu va pot spune inca nimic, trebuie sa ma odihnesc putin si sa-mi verific starea sanatatii. Dupa aceea voi mai vedea”, a declarat Alexandru Lesco dupa ce s-a imbratisat cu sotia sa, Tatiana.

“Pentru mine, cauza romaneasca ramane aceeasi. Eu am fost condamnat pe nedrept. Asa am considerat atunci si de aceasta sunt convins si acum. Curtea Europeana pentru Drepturile Omului va conchide cu siguranta ce a fost cu aceasta condamnare ilegala”, a declarat Alexandru Lesco in mijlocul grupului de prieteni si de ziaristi care l-au asteptat la “frontiera” cu Transnistria. “Cu Andrei Ivantoc am avut ocazia sa discut cateva clipe inainte sa ies din temnita. I-am lasat ceva din lucrurile mele si i-am spus ca de abia astept sa ne revedem in libertate. De Tudor Petrov-Popa nu mai stiu nimic, am fost despartiti. El se afla in alta parte acum, in inchisoarea de la Hlinaia. Voi face tot ce pot pentru a-si revedea si ei familiile cat de curand.” Intrebat de jurnalisti daca va pleca in Romania, Alexandru Lesco, inca cu un picior pe granita arbitrara cu Transnistria, a raspuns scurt: “Eu socot ca sunt in Romania!”

lesco la elib.jpg

Dupa momentul emotionant al eliberarii, cand sotia sa devotata, prietenii sai, avocatii si jurnalistii basarabeni si din Regat l-au imbratisat, Alexandru Lesco, parca dorind sa lase in spate teritoriul care i-a confiscat tineretea, s-a urcat in masina, parasind rapid zona. Ajuns la Chisinau este intampinat de un numar mare de admiratori din Partidul Popular Crestin Democrat. Steaguri romanesti si euro-atlantice flutura. Se rostesc discursuri. Apar oficialitati romane. Mass-media se agita. La un moment dat, il observ pe fostul detinut politic insingurat in multime. Totul este soc: de la patru pereti la libertate, de la imaginile gri din inchisoare la realitatea colorata. Afara, o noua lume il inconjoara, cu interese si actiuni diverse. O imbratiseaza pe Eudochia Ivantoc, sotia confratelui sau Andrei, si pe copiii lui Tudor Petrov Popa, veniti si ei sa-l intampine, cu paine si sare, imbracati in portul national. Emotiile sunt mari. El este liber, ceilalti doi raman. Trei oameni care practic reprezinta aparatorii frontierei romane la est. “Poate ca cineva trebuie sa duca crucea pentru neam si tara”, spune Eudochia Ivantoc.

0

In imagine: Eudochia Ivantoc, sotia lui Andrei, alaturi de Tatiana si Alexandru

Dupa ce harmalaia s-a stins si numerosii invitati s-au retras, raman singur cu Alexandru. Sotia sa, Tatiana, ii pregateste “ceva bun” in bucatarie. A doua zi este ziua ei de nastere.

“In 1992, cand l-au arestat, pe 2 iunie, eu aveam 35 de ani. Maine, eu voi avea deja 47 de ani. Imaginati-va cati ani sunt pur si simplu stersi din viata noastra. Ani care ar fi putut sa fi foarte frumosi…”, spune Tatiana. Apoi completeaza: “Dar nu-i nimic, intoarcerea lui acasa o sa ne intinereasca pe amandoi”.

Alexandru, fericit, ne spune: “Nici nu va imaginati cat de mult a contat campania voastra pentru noi! Credeam ca am fost uitati si o sa putrezim in puscarie. Ne-am dat seama ca se intampla ceva ce ne priveste dupa reactiile gardienilor. Devenisera altfel. Sotiile au reusit sa ne strecoare ziare printre alimente si asa am aflat. Nu credeam sa mai simt asemenea bucurie, inchis fiind. Milioanele de semnaturi si apoi si campania de strangere de fonduri… Am iesit asa cum am fost arestat: cu buzunarele goale. Sufletul nu mi-a secatuit insa. Nu pot sa spun ca regret amarnic acesti ani. Am stat pentru poporul roman si limba noastra romaneasca. Va iubesc pe toti si va multumesc, popor roman!”.

Victor Roncea

2 iunie 2004


Un nou Lagar 36 la portile UE si NATO

Trans - statul fantoma.jpg

Undeva, la portile Europei, la granita rasariteana de azi a Noii Aliante Nord- Atlantice, de peste 12 ani se comite o crima asemanatoare cu cele comise de regimul sovietic. In 1982, Casa Alba afla cu oroare despre detinutii politici uitati in Lagarul 36 (Camp 36) din zona Perm a unei provincii sovietice din muntii Urali. Printr-o minune, o scrisoarea ajunsese la seful Casei Albe de atunci, Ronald Reagan, activistii pentru drepturile omului solicitand o Comisie internationala de inspectie a lagarului. Abuzurile sovieticilor asupra prizonierilor politici, se spunea in mesajul lor, “sunt atat de intens practicate incat nu mai este vorba doar de o chestiune de violare a drepturilor omului, ci de o actiune inumana premeditata, de tortura fizica si psihologica, de terorizarea a sufletului si de dispret asupra moralei si culturii”. Intreaga lume civilizata a fost oripilata de spectrul grozaviilor care se petreceau in acelasi timp cu viata lor normala din Occident. Aceste acte ingrozitoare nu s-au sfarsit o data cu demolarea lagarului sovietic de la Perm.

Astazi, tot intr-o fosta creatie administrativa sovietica, trei detinuti politici romani sunt inchisi, fara un proces echitabil, de peste 12 ani, cu singura “vina” ca reprezinta un zalog al unor interese strategice in zona. Torturati, umiliti, chinuiti. Ca si la Camp 36, aproape nimeni nu stie de existenta acestui caz, la nivel international. El se deruleaza sub ochii neputinciosi ai putinilor cunoscatori straini ai acestei situatii.

Cei trei romani – Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa – sunt prizonieri ai unui regim nerecunoscut de nici o autoritate internationala, cu exceptia Rusiei: este vorba de mica Transnistrie separatista, o parte a actualei Republici Moldova, fosta Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca; provincie romaneasca cunoscuta sub numele de Basarabia si anexata de Stalin la URSS, o data in urma Pactului cu Hitler din 1940 si apoi din nou dupa incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial. Republica Moldova este cel mai saracit stat artificial al fostei URSS, azi CSI, aflat la granita Uniunii Europene largite; singurul si ultimul stat comunist al Europei secolului 21.

Desi sistemul comunist a cazut o data cu Cortina de Fier si cu toate ca, cel putin declarativ, Razboiul Rece s-a sfarsit, aceasta mica enclava de la portile NATO reprezinta un avanpost strategic al Federatiei Ruse, atat in contextul primirii Romaniei in Alianta cu statut de membru deplin, cat si in cel al planificarii unor baze militare ale SUA la Marea Neagra. Armata a 14-a Rusa este in continuare incartiruita aici, in ciuda angajamentelor asumate la Summitul OSCE de la Istanbul, din 1999. Totodata, un urias depozit de armamanet cat si fabrici de armament si tehnica militara intregesc aspectul strategic al acestui complex militar care a imbracat camuflajul de “republica independenta”. Mica enclava a ajuns sa reprezinte in fapt o provocare serioasa atat la adresa UE si OSCE cat si a NATO si SUA.

Cei trei romani, Ivantoc, Lesco si Popa, impreuna cu Ilie Ilascu, posesori ai cetateniei romane si moldovene, au fost arestati si inchisi in urma conflictului declansat de declaratia de independenta a Transnistriei fata de Republica Moldova. In 2001, Ilie Ilascu, fost condamnat la moarte, a fost eliberat de autoritatile transnistrene in urma unor negocieri ramase secrete si a unor presiuni internationale.

Dupa acest moment, serbat cu pompa in Romania, asupra tovarasilor sai s-a asternut umbra uitarii. Ei au ramas uitati in temnitele de la Tiraspol, capitala autointitulatei Republici Moldovenesti Nistrene (RMN).

In urma cu o luna de zile, dupa ce Andrei Ivantoc a intrat in greva foamei din cauza conditiilor de incarcerare si a disperarii, ziarul ZIUA, unul din cotidianele nationale principale ale Romaniei, impreuna cu asociatia de tineri jurnalisti si activisti Civic Media eu.ro.21, a lansat o campanie de eliberare a celor trei.

In acest rastimp, de o luna, campania a primit un urias suport national, nemaiintalnit in istoria recenta a Romaniei, amintind de solidaritatea momentului insurectiei anti-comuniste din decembrie 1989.

Pentru a putea actiona concret pentru eliberarea celor trei detinuti politic, cele peste 100 de organizatii si asociatii non-guvernamentale, sindicate profesionale si grupari politice, consultate majoritar, au decis crearea ad-hoc a unui cadru organizatoric. Astfel a luat fiinta Initiativa Civica Romana – Comitetul Ivantoc. Initiativa va putea actiona printr-un grup de magistrati care sa continue demersurile noastre intr-un cadru legal, cu sprijin international, reprezententand in instantele europene semnatarii apelului pentru eliberarea celor trei romani.

In numele a peste patru milioane de cetateni romani, cetateni americani si ai unor state ale Uniunii Europene, reprezentati de organizatiile semnatare, solicitam din nou autoritatile internationale sa actioneze consecvent pentru respectarea drepturilor omului, pentru eliberarea ultimilor detinuti politic din Europa.

In pragul secolului 21 Europa nu poate tolera un nou Camp 36.

Initiativa Civica Romana pentru Ivantoc, Lesco si Popa

Februarie 2004


Apelul din 2004 pentru eliberarea celor trei eroi romani



“Cel ce sacrifica libertatea pentru securitate nu este nici liber, nici in securitate”

Benjamin Franklin

bottom

Trei romani – Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov-Popa – au fost rapiti si sechestrati de catre “Militiile sovietice transnistrene” in luna iunie a anului 1992. Initial, cei trei au fost detinuti in arestul garnizoanei Armatei a 14-a Rusa fiind ulterior predati auto-intitulatelor “autoritati transnistrene”. Acestea, in urma unui proces desfasurat la Tiraspol, oras aflat teoretic sub jurisdictia Republicii Moldova, i-au condamnat pe cei trei printr-o farsa judiciara care nu a intrunit nici un standard international de justitie.

Conform congresmanului american Dennis J. Kucinich, cei trei membri ai “grupului Ilascu” au fost de fapt condamnati din ratiuni politice, datorita faptului ca activau in cadrul Partidului Popular Crestin Democrat din Republica Moldova.

In prezent, starea de sanatate a celor trei romani este extrem de ingrijoratoare: Andrei Ivantoc s-a aflat in greva foamei in decembrie 2003 si ianuarie 2004, Alexandru Lesco este grav afectat psihic si Tudor Petrov-Popa a contractat tuberculoza in inchisoare, fiind, de asemenea, in stare grava. Regimul lor de detentie a inclus in acesti 11 ani de incarcerare ilegala torturi si alte mijloace degradante de dezumanizare.

Conform plangerii contra Republicii Moldova si Federatiei Ruse depuse la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) la 14 iunie 1999 si inregistrate cu numarul de dosar 48787/99, celor trei romani le-au fost violate urmatoarele prevederi ale CEDO: dreptul de a nu fi supus torturii (art 3), dreptul la libertate si siguranta (art 5), dreptul la un proces echitabil (art 6), dreptul la respectul vietii private si familiale (art 8).

Guvernul Romaniei si-a oferit expertiza catre CEDO si, prin Ministerul roman al Afacerilor Externe, a solicitat CEDO, pe 7 ianuarie 2004, sa examineze posibilitatea de a dispune, in regim de urgenta, masuri pentru ameliorarea situatiei cetateanului roman Andrei Ivantoc, aflat in greva foamei.

Va informam ca asa-numita problema transnistreana, care astazi afecteaza atat granitele rasaritene ale viitoarei Uniuni Europene, cat si ale Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic, este intretinuta de Federatia Rusa, prin actiuni constante si acte concrete, printre care se numara: Acordul semnat la 21 iulie 1992, la Moscova, de catre presedintele Federatiei Ruse la acea data, Boris Eltan si presedintele Moldovei, Mircea Snegur; detinerea de catre liderul separatist Igor Smirnov a unui pasaport emis de Federatia Rusa; declararea Transnistriei drept zona de interes strategic pentru Rusia de catre Duma de Stat a Federatiei; nerespectarea termenului de retragere a Armatei a 14-a Ruse, conform angajamentului asumat la Summitul OSCE de la Istanbul, din 1999; declaratia Ministrului Apararii Federatiei Ruse, Serghei Ivanov, privind stabilirea trupelor rusesti pe teritoriul entitatii statale nerecunoscute pana in anul 2020.

Drept urmare, solicitam interventia voastra decisiva pe langa Federatia Rusa si organismele europene si internationale in vederea eliberarii neconditionate a celor trei detinuti politic romani.

Viata lor este si in mainile dumneavoastra.

Ziarul ZIUA

membru al Clubului Roman de Presa (CRP),

al Asociatiei Mondiale a Ziarelor (WAN),

al Federatiei Internationale
a Jurnalistilor (FIJ)

Asociatia Civic Media eu.ro.21

membra a Conventiei Organizatiilor de Media din Romania (COM),

Organizatiei de Media din Sud-Estul Europei (SEEMO) afiliata la

Institutul International de Presa (IPI)

Logo/logoNATO.jpg

Va prezentam, in ordinea subscrierii, lista celor peste 100 de organizatii care au semnat pana in prezent pentru eliberarea celor trei detinuti politici:

Consiliul Mondial Roman, SUA;

Consiliul Romano-American, California, SUA;

Centrul Cultural Romano-American, Atlanta;

Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi, Paris, Franta;

Asociatia Culturala Romano-Americana, Florida, SUA;

Youth for a Better World, Atlanta, SUA;

“Viitorul Roman”, California, SUA;

Fundatia Culturala “Poiana”, Bucuresti;

Forumul Presei Romane de Pretutindeni;

Liga Jurnalistilor Sibiu;

Asociatia Ziaristilor de Agentie;

Juristii pentru Drepturile Omului, Chisinau;

Fundatia ASPERA – Boston, Massachusetts, SUA;

Fundatia ASPERA ProEdu, Brasov, Romania;

Asociatia Romfest XXI;

Revista “Rost”;

Publicatia “Lumea Romaneasca”, SUA;

ONG Hyde Park, Chisinau;

Ilascu.org, Elvetia;

Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni;

Asociatia Fostilor Detinuti Politici

din Romania;

Liga pentru Identitate Nationala;

Fundatia Nationala pentru Romanii

de Pretutindeni;

Initiativa Euro-Atlantica – Generatia 2002;

Uniunea pentru Reconstructia Romaniei;

Uniunea Veteranilor de Razboi

si a Urmasilor Veteranilor de Razboi;

Uniunea Vatra Romaneasca;

Liga pentru combaterea anti-romanismului;

Grupul “Scara”;

Asociatia Culturala Pro Basarabia

si Bucovina;

Fundatia George Manu;

Organizatia Studentilor Basarabeni

din Timisoara;

Asociatia Studentilor Basarabeni

si Bucovineni Craiova;

“Noua Generatie”, Craiova;

“Noua Generatie”, Bucuresti;

Federatia Romana a Fostilor Detinuti

si Luptatori Anti-comunisti;

Liga Nationala a Luptatorilor

din Decembrie ’89;

Centrul pentru Combaterea si Monitorizarea Anti-semitismului in Romania, afiliat la Anti-Defaimation League (ADL);

Centrul Cultural Israeliano-Roman;

Uniunea Scriitorilor de limba romana

din Israel;

Asociatia Euro-Est;

Asociatia Euro-Atlantica “Manfred Worner”, membra a Atlantic Treaty Association (ATA);

Asociatia Pro Democratia;

Fundatia “Societatea Civila”;

Actiunea Populara;

Grupul RomaniaRenastere, Elvetia;

Dacia Society, SUA;

Atelierul literar poezie.ro

Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu;

Asociatia Romana de Sociologie;

Grupul de reflectie pentru protectia familiei;

Asociatia Femeilor din Romania;

CNSLR – FRATIA;

Confederatia Sindicatelor Democratice

din Romania;

Confederatia National Sindicala Cartel ALFA;

Blocul National Sindical;

Uniunea Scriitorilor din Romania;

Institutul Cultural Roman;

Fundatia Anastasia;

Oficiul pentru Comunicare Internationala

si Drepturile Omului;

Organizatia de tineret “NOUA GENERATIE”, Chisinau, Moldova;

Centrul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni;

Revista “Confluente”;

Institutul “Fratii Golescu” pentru relatii

cu romanii din strainatate;

Societatea de Stiinte Istorice din Romania;

Liga “Maresalii Romaniei”;

Clubul Istoricilor “Nicolae Iorga”;

Comitetul Roman de Istorie

a Celui de-al Doilea Razboi Mondial;

Fundatia Culturala Magazin Istoric;

Asociatia 21 Decembrie 1989;

Asociatia Victimelor Mineriadelor

1990-1991;

Partidul National Taranesc Crestin-Democrat;

Federatia Sindicatelor Libere din Chimie

si Petrochimie – Cartel Alfa;

Revista Clipa;

Ziarul Gardianul;

Trustul de presa Amber Press;

Ziarul de Mures;

Ziarul Studentesc “Facultativ”, Galati;

Liga Studentilor din Universitatea “Dunarea de Jos” Galati;

Asociatia “Grupul pentru Promovarea Tineretului din Oltenia”;

Consiliul Judetean Ilfov;

Federala Nationala a Revolutionarilor

din Romania;

Biserica Greco-Catolica din California, SUA

Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie;

Asociatia Magistratilor din Romania;

Uniunea Avocatilor din Romania;

Uniunea Juristilor din Romania

Asociatia Internationala a Juristilor Democrati de la Bruxelles;

Revista “Palatul de Justitie”;

Uniunea Studentilor din Romania;

Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti;

Alianta Tineretului Universitar

din Bucuresti;

Asociatia Universitari pentru Universitate;

Initiativa Studentilor Romani pentru Basarabia;

Asociatia Romana de Antropologie

Audio Vizuala;

e-Grupul Pro-Unire;

Asociatia Maramuresenilor

din Cluj-Napoca;

Asociatia Adevar si Dreptate;

Asociatia Forumul Civic Crestin;

Fundatia Gratis Pro Deo;

Miscarea Crestin-Democrata;

Partidul National Democrat Crestin;

Societatea Jacques Maritain din Romania;

Asociatia Romanilor din Australia;

“Magazin Romanesc”, Australia;

Societatea Culturala romano-australiana “Unirea”;

Biserica Ortodoxa “Sf. Ioan Botezatorul”

din Sydney;

Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti;

Media Sind – Federatia Sindicatelor Jurnalistilor

si Tipografilor din Romania, membra fondatoare a Uniunii Nationale a Federatiilor Sindicale din Mass Media, partenera a Federatiei Internationale

a Jurnalistilor (FIJ) si a Union Network International;

Romanian Imprisonment Watch, Suedia;

Partidul Umanist din Romania;

Ziarul “Monitorul de Iasi”;

“Ararat”, revista Uniunii Armenilor

din Romania;

Grupul IntelMedia.

Grupul IntelMedia s-a constituit formal in anul 2000 si functioneaza sub forma unei confrerii colegiale lipsite de ierarhii, formata prin intermediul Internet-ului ca o comunitate virtuala preocupata de Basarabia si nu numai. Prima aparitie publica a gruparii a avut loc in preajma alegerilor parlamentare din Republica Moldova din primavara anului 2001, membrii organizatiei, jurnalisti, absolventi de stiinte politice si economice, oferind opiniei publice romanesti, factorilor politici si mediilor de presa, o analiza documentara asupra situatiei din Republica Moldova. Intitulata “Basarabia la rascruce”, lucrarea documentara poate fi accesata la adresa www.intelnet.8m.net.


Campania continua.


“He who sacrifices freedom for security is neither free nor secure.”

Benjamin Franklin

Three Romanians – Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco and Tudor Petrov-Popa – were kidnapped and detained by “Soviet Transdniestrian Militia” on July, 1992. At first, the three of them were kept in the arrest of the 14th Russian Army Headquarters, afterwards being handed over to the self-proclaimed “transdniestrian authorities”. These authorities, after a trial that took place in Tiraspol, a city which is theoretically under the jurisdiction of the Republic of Moldavia, condemned the three of them by a judicial mockery without any trace of an international law criterion.

According to the US congressman Denis J. Kucinich, the members of “IIascu’s group” were in fact condemned for political reasons, due to the fact the they have been active in the Popular Christian Democratic Party of the Republic of Moldavia.

Presently, the health of the three Romanians is extremely worrying: Andrei Ivantoc was on hunger strike in December 2003 and January 2004, Alexandru Lesco suffers from severe psychical affections and Tudor Petrov Popa was contaminated with tuberculosis during his stay in prison, also finding himself in a severe health state. Their regime included in those 11 years of illegal detention tortures and other degrading means of dehumanization.

According to the complaint against the Republic of Moldavia and Russian Federation, handed to the European Court of Human Rights (ECHR) on the 14th of July 1999, registered under case number 48787/99, the three Romanians suffered the violation of the following provisions of ECHR: the right to be exempt from torture (art 3), the right to freedom and safety (art 5), the right to a fair trial (art 6), the right to respect for the private and family life (art 8).

The Government of Romania offered its expertise to ECHR and on the 7th of January 2004, the Romanian Minister of Foreign Affairs asked ECHR to analyze the possibility to dispose, as an emergency case, the means to improve the situation of the Romanian citizen Andrei Ivantoc, who’s on hunger strike.

We inform you that the so called trans-dniestrian problem, which affects at the same time the eastern borders of the future European Union and of the North Atlantic Treaty Organization, is sustained by the Russian Federation, by means of constant action and concrete steps, among which are: the Agreement signed on the 21st of July 1992, in Moscow by the Russian president at that time, Boris Eltin and president of Moldavia, Mircea Snegur, designed to end the armed conflict; the breakaway leader Igor Smirnov has a passport issued by the Russian Federation; the declaration of Russian State Duma which affirms Transdniestria as a strategic interest area; the failure of respecting the date for the retreat of the Russian 14th Army, according to the agreement assumed at the OSCE Summit in Istanbul, 1999; the declaration of Russian Defense Minister, Serghei Ivanov, towards the establishment of Russian troops until 2020, on the territory of the unrecognized state entity.

According to these facts, we ask for your intervention by the Russian Federation, european and international organizations, for the unconditioned release of the three Romanian political detainees.

Their lives depend on you as well.


ZIUA

National Romanian Daily

member of:

Romanian Press Club (CRP)

World Association of Newspapers (WAN)

International Federation of Journalists (IFJ)


Civic Media Association eu.ro.21

member of:

Convention of Media Organizations from Romania (COM)

South Eastern Europe Media Organization (SEEMO),

affiliated to International Press Institute (IPI)


Campania pentru Grupul Ilascu, 2004

* (Since then, Alexandru Lesco was released from prison, in 2004. The other two Romanian citizens held arbitrarly by Tiraspol, Andrei Ivantoc and Tudor Petrov Popa, were finnaly released from jail on 2nd and 4th of June 2007)

Legaturi utile

Steaua Romaniei pentru Eroii de la Nistru

Editie Speciala – Campania pentru Eliberare

Special Edition – The Campaign for Freedom

bottom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.