SIE, extrema urgenta


Chiar daca par atacuri disparate, intre situatia din Moldova – aparuta pe fondul crizei din Kosovo – si discursul GDS, al “societatii civile” create de Brucan si Soros, exista o stransa legatura: amanunte in curand!

KOSOVO – MIZELE GEOPOLITICE

Kosovo si Metohia: Istorie si atrocitati

***

Scandalul expulzarii de la Chisinau a celor doi diplomati ai Romaniei, Laurentiu Pinte si Vasile Nanea, pune pe jar autoritatile de stat de la Bucuresti care nu stiu, inca, in ce fel sa raspunda acestei provocari. Ce este cert: lipsa unei strategii nationale viabile pentru spatiul rasaritului romanesc a dus la actualul dezastru

RAZBOI RECE SI SPIONAJ PE GRANITA NATO-CSI

Presedintele Traian Basescu declara inca din aceasta vara, dupa acuzarea de catre Chisinau a unui alt diplomat roman, Alexandru Rus, de trafic cu vize, ca aceea era “ultima provocare pe care o va mai tolera Romania”. Si totusi, acestea au curs lant. Iar un fost agent SIE “auto-deconspirat” la Chisinau il nominaliza pe Vasile Nanea ca securist in urma cu doar opt zile inainte de expulzarea sa. Serviciile speciale nu sunt straine de aceasta prapastie cascata la Prut cand politica UE, NATO si SUA – in care ar trebui sa fie implicata si Romania – este concentrata de fapt pe Nistru.

Regimul comunist condus de Vladimir Voronin a marsat in forta pe operatiuni specifice anti-romanesti dupa ce fostul general de Militie al RSSM a inregistrat nemultumirea Rusiei fata de instalarea bazelor SUA la Marea Neagra. Unul dintre ideologii lui Voronin, Vasile Stati, sustine sus si tare ca Romania si Republica Moldova se afla in stare de razboi: “De altfel, starea de razboi dintre Valahia si Moldova, declansata de valahi in 1429, ba chiar din 1400, se mentine. Valahii pana astazi n-au incheiat – niciodata! – nici o pace cu Moldova”.

In toata aceasta ultima perioada, in care agresiunea s-a intensificat rapid, fara a fi contracarata, s-a actionat concertat, de la pedalarea continua pe tezele sovietice ale “limbii” si “natiunii moldovenesti” pana la tracasarea elevilor si studentilor care doreau sa studieze in Romania sau sa viziteze tara. Cei drept, acestia nu sunt doriti nici de anti-romanii infiltrati in sanul administratiei de la Bucuresti, anul acesta, de exemplu, fiind primul an de dupa 1989 cand Autoritatea Nationala pentru Tineret, condusa pana acum o saptamana de UDMR-istul Karoly Borbeli, nu a primit in taberele din tara nici un tanar roman din jurul granitelor.

Cu toate ca Traian Basescu si-a inceput misiunea sa de “presedinte al tuturor romanilor” printr-o vizita-surpriza la Chisinau, iar prima sa incursiune oficiala de presedinte al unui stat UE a fost la romanii din jurul granitelor, intentiile sale au ramas doar la stadiul de enunt si proiect. Aparatul MAE, al Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, ca si restul sistemului specializat, au virusat si boicotat regulat majoritatea initiativelor destinate romanilor din jurul Romaniei.

Nivelul atins de stadiul relatiilor dintre Romania si Republica Moldova este rezultatul politicii dezastruoase, fara cap si strategie nationala pe termen mediu si lung, dusa de toti ocupantii fotoliului din Cabinetul 1 al Ministerului de Externe, si in special a ultimilor doi de dupa 2004, Mihai Razvan Ungureanu si Adrian Cioroianu, ambii proveniti din complexul ideologic al GDS-Soros-Colegiul Noua Europa, dupa cum observa azi analistii si acuza factori politici ai Opozitiei de la Chisinau si Bucuresti.

Serviciile de informatii responsabile de spatiul rasaritean romanesc sunt insa in egala masura responsabile. Apartenenta celor doi diplomati expulzati la Serviciul de Informatii Externe transpare straveziu din declaratiile Ministerului de Externe de la Chisinau, si nu numai.

Increngaturile serviciilor speciale

Foto: fostul agent SIE, Mihai Contiu, academicianul Mihai Cimpoi, teatrologul Gheorghe Svitchi si Vasile Nanea, consilierul cultural expulzat de la Chisinau

Fostul agent SIE Mihai Contiu, jurnalist roman incartiruit in prezent peste Prut, la oficiosul guvernamental “Moldova Suverana”, are si el un rol in aceasta “Afacere” cu bataie lunga. Cu doar opt zile inainte de expulzarea celor doi diplomati, Contiu a primit ordin “sa sparga buboiul de la Ambasada Romaniei”, dupa cum enunta chiar el in august anul acesta in oficiosul pro-comunist. Iata ce afirma fostul jurnalist de la “Ora” liberala de la Bucuresti in “Moldova Suverana” de la Chisinau, pe 4 decembrie a.c., intr-un editorial impanat cu dezvaluiri si dezinformari intitulat “Amestecul liniei dure in politica moldoveneasca – Serviciul de Informatii Externe controleaza sau nu Ambasada Romaniei de la Chisinau?”: “Ambasada Romaniei de la Chisinau, in ciuda tuturor scandalurilor si suspiciunilor care planeaza asupra ei, continua sa fie condusa de aceiasi oameni, asta pentru ca, musamalizand totul, vezi Doamne, cancelariile occidentale nu trebuie sa vada ce probleme are diplomatia romaneasca, cel putin asa crede Romania oficiala informata de catre serviciile speciale care actioneaza aici. Explicatia este simpla, iar acest lucru ii priveste si pe Mihai Razvan Ungureanu si pe Adrian Cioroianu: Generalii SIE pot avea orcand un dosar al vreunui diplomat, iar acesta, de teama publicarii lui, devine usor o marioneta in mainile serviciilor secrete. Oare, ne intrebam, diplomati cum sunt ambasadorul Filip Teodorescu sau consilierul Vasile Nanea, caruia presa romana i-a dezvaluit trecutul in vechea Securitate, nu fac parte din echipa liniei dure de la Chisinau care are drept sarcina extremizarea pro-romanismului in Moldova?”.

Ce a pazit SIE, nimeni nu stie. Probabil nici macar presedintele. Politicienii de la Bucuresti, indiferent de culoare politica, sunt suparati acum ca timp de trei ani am asistat doar la desfasurarea unui dezastru costisitor pe coordonatele romanesti din jurul granitelor. Sigur este, conform oricarui analist onest de la Bucuresti sau Chisinau, Washington sau Moscova, ca si acestia au contribuit din plin – prin neprofesionalism, lipsa de implicare sau deturnare intentionata – la consolidarea acestui dezastru.

“Afacerea” Moldova si kosovourile Romaniei

Pentru KGB-FSB-SIS, prin Ministerul de Externe de la Chisinau, Laurentiu Pinte, secretar I, si Vasile Nanea, consilierul cultural, sunt “persona non grata” * “Ne aflam in zona unor provocari”, a declarat Basescu * Contiu l-a nominalizat pe Nanea afirmand ca este un fost securist pe 3 decembrie * Cititi somatiile fostului agent al Romaniei la adresa retelei si centralei SIE * Ce va face Mihai Razvan Ungureanu la prima sa provocare ca sef al SIE, mai ales cand aceasta vine din aceeasi zona din care a primit prima sa bursa de studii

“AFACEREA CHISINAU”, O PROVOCARE DE INTELLIGENCE LA ADRESA ROMANIEI

Expulzarea celor doi diplomati dezgroapa sechelele existente in serviciile de informatii ale Romaniei. Cei doi diplomati romani deveniti “persona non grata” in Republica Moldova au intrat, ieri dupa-amiaza, in Romania prin Vama Albita, fiind insotiti de mai multi reprezentanti ai Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, transmite Mediafax. Chisinau a anuntat, miercuri, ca Laurentiu Pinte – care ocupa funtia de secretar I – si Vasile Nanea, consilier cultural, au fost declarati persona non grata pentru “incompatibilitatea activitatii lor cu statutul diplomatic detinut”.

Romania, prin vocea presedintelui Traian Basescu, considera ca este vorba de noi “provocari” ale statului CSI Republica Moldova. Expulzarea celor doi diplomati romani acuzati voalat de apartenenta la un serviciu de informatii survine dupa ce, in urma cu o luna, un fost agent al Serviciului de Informatii Externe (SIE) peste Prut, ziaristul cotidianului “Moldova Suverana” Mihai Contiu, acuza personalul ambasadei de spionaj in defavoarea Romaniei si a relatiilor acesteia cu Moldova, avertizand cu o urmare a acestei “auto-deconspirari”. Umilirea SIE generata de Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau, aflat sub directa supervizare a serviciilor de spionaj ale Rusiei, FSB si SVR, nu a primit, momentan, nici un raspuns din partea Romaniei. Speculatiile sunt insa, ca serviciile rusesti urmaresc prin operatiunea de dezinformare realizata prin intermediul lui Contiu sa-si introduca in Moldova propriii agenti care lucreaza sub steag roman in Centrala de la Bucuresti. Adica, o para-provocare.

“Afacerea” Contiu

Fostul agent al SIE, Mihai Contiu, sustinea, intr-o scrisoare deschisa adresata in urma cu o luna presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu, ca serviciile secrete romanesti dezinformeaza conducerea Romaniei cu privire la adevarata stare de spirit din Republica Moldova. “Ambasada romana din Moldova este intruchiparea perfecta a securitatii ceausiste de peste granite, acolo unde trebuiau cautati disidentii anticeausisti care trebuiau impuscati”, cita HotNews din dezvaluirirle ziaristului roman trecut la “moldoveni”, care acuza direct “ofiterii de la linie, cei de la Ambasada”. “Eu, ca fost agent de spionaj extern pentru Romania, am fost constient ca mi-a fost verificata loialitatea si confirmata anual de minimum cinci agenti de legatura din Moldova (localnici), de un rus care actioneaza in Moldova pentru spionajul romanesc si de alti doi agenti romani care sunt naturalizati in Moldova. La randu-mi, am avut obligatia profesionala sa verific loialitatea fata de Romania a subiectilor Lorena Bogza, Victor Nichitus, Cristian Pohrib, Dan Dungaciu, Iurie Rosca, Val Butnaru, Vasile Butnaru, Nicolae Negru, Constantin Tanase, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Alexandru si Ana Bantos, Aurel Scobioala si inca 35 de subiecti asupra carora voi reveni”, acuza Contiu.Jurnalistul, care a lucrat in Romania la cotidianele “Ora” si “Viitorul romanesc” declara ca a fost agent asociat al SIE din 1998 si pana in 2005, cand se presupune ca a initiat o colaborare cu SIS/FSB de la Chisinau.

“Serviciile secrete romanesti care actioneaza in Moldova, cele de la linie, dezinformeaza conducerea Romaniei cu privire la adevarata stare de spirit din Moldova, spala uriase sume de bani prin intermediul publicatiilor, sponsorizarilor de carte, bonuri de consum curent la restaurant sau receptii, chitante de mana pentru recompensarea unor informatii furnizate de catre subiectii moldoveni, cumparari de cadouri pentru aceiasi subiecti, prime etc.”, spune Mihai Contiu in scrisoare. Jurnalistul acuza Ambasada Romaniei din Chisinau ca a vrut sa-l deconspire si pe premierul Tariceanu ca nu a “fost capabil” sa reformeze ambasada. Contiu isi mai acuza si legatura sa din SIE, fostul consul al Romaniei in Moldova, “ofiter de linie al SIE”, Ion Negescu, cerand conducerii Romaniei sa curete reteaua de la Chisinau si Bucuresti, dupa cum transmitea HotNews. Expulzarea celor doi diplomati romani pare sa fie o continuare a actiunilor provocatoare declansate de Chisinau si Moscova.

DEZ-VALUIRILE SI DEZ-INFORMARILE LUI CONTIU DIN MOLDOVA SUVERANA

03 Decembrie 2007

Amestecul liniei dure in politica moldoveneasca

Serviciul de Informatii Externe controleaza sau nu Ambasada Romaniei de la Chisinau?

Ambasada Romaniei de la Chisinau, in ciuda tuturor scandalurilor si suspiciunilor care planeaza asupra ei, continua sa fie condusa de aceiasi oameni, asta pentru ca, musamalizind totul, vezi Doamne, cancelariile occidentale nu trebuie sa vada ce probleme are diplomatia romaneasca, cel putin asa crede Romania oficiala informata de catre serviciile speciale care actioneaza aici. Explicatia este simpla, iar acest lucru ii priveste si pe Mihai Razvan Ungureanu si pe Adrian Cioroianu: Generalii SIE pot avea orcind un dosar al vreunui diplomat, iar acesta, de teama publicarii lui, devine usor o marioneta in miinile serviciilor secrete. Oare, ne intrebam, diplomati cum sunt ambasadorul Filip Teodorescu sau consilierul Vasile Nanea, caruia presa romana i-a dezvaluit trecutul in vechea Securitate, nu fac parte din echipa liniei dure de la Chisinau care are drept sarcina extremizarea pro-romanismului in Moldova? Analistul politic Dan Dungaciu, bun cunoscator al sensibilitatilor si vulnerabilitatilor sociale locale, care emite solutii si da sfaturi “incontestabile” despre cum si in ce fel trebuie sa se orienteze politic Moldova, este mult prea sigur pe sine si se simte destul de stapin aici pentru a nu isca indoieli cu privire la adevarata lui misiune in Moldova. Subiectele pe care le abordeaza in editorialele sale sunt mult prea angajate, operative ca sa ma exprim mai precis, depasind stadiul de observatie, remarca sau analiza obiectiva si echidistanta pur si simplu. Modul aproape imperativ in care pune problema aderarii Moldovei la NATO ca o conditie obligatorie a integrarii europene, dincolo de actualitatea politicii oficiale a statului moldovenesc sau litera si spiritul Constitutiei acestui stat, ii confera statutul autoasumat de “frate mai mare” care are sarcina sa dea lectii si sa sprijine partide politice pro-romanesti de moment.

Ofensiva fara precedent a Patriarhiei Romane, exprimata prin decizia de infiintare a inca trei eparhii pe teritoriul Moldovei, asta acum, cind Moldova are alte probleme majore de rezolvat, una dintre ele fiind finalizarea Planului de Actiuni UE-RM, ne face sa credem ca este tot o parte a unui plan al liniei dure romanesti de sabotare a Moldovei. Toate acestea, dincolo de finantarile romanesti mai mult sau mai putin cunoscute, impreuna cu atitudinile inabile si dure ale lui Traian Basescu in raport cu Moldova, da impresia ca Romania executa un plan de natura sa irite Moscova cu orice pret si sa le creeze dileme oficialilor UE cu privire la adevaratele intentii fata de Moldova. Romania, sa nu uitam, este si membra NATO, iar din aceasta perspectiva trebuie sa ne gindim cine este interesat in iritarea Rusiei, pentru ca UE iese din aceasta ecuatie si stim si de ce. Excluzindu-se din start viabilitatea unirii Moldovei cu Romania, in cazul de fata putem lua in calcul un anume cinism al politicii romanesti in raport cu viitorul si stabilitatea acestui stat. Romania ori este un virf de lance al unor forte care au nevoie de cimpul de lupta numit Moldova, ori actioneaza in virtuti haotice in baza unor strategii elaborate de catre serviciile secrete, servicii care, la rindu-le, se folosesc de “pioni” moldoveni pro-romani de aici. Acest ultim aspect, cred, il cunoaste mult mai bine generalul Silviu Predoiu, interimarul de la SIE care trebuie sa-i pregateasca biroul de director docilului Mihai Razvan Ungureanu.

P.S. Ati reusit, domnule general Silviu Predoiu, sa aflati de la colonelul SIE Ion Negescu si de la directorul acestuia cum, de ce si in interesul caror moldoveni pro-romani au facut sa parvina un facsimil de la Bucuresti dupa un document (care, de fapt, ma disculpa de multe si demonstreaza neintelegerile mele cu ei) pe care l-am scris cindva, atunci cind pentru scurt timp am lucrat cu ei, asta chiar din sediul SIE al Romaniei? Va intreb acest lucru pentru ca eu am raspunsurile mai de mult. Incercati sa aflati, asta daca nu cumva stiti, fapt care oarecum m-ar mira, daca subiectul “Lucian” apartine structurilor pe care le conduceti. Acum chiar ca va cer protectie, asta pentru a nu va culpabiliza moral!

Mihai CONTIU

CONTIU (Vezi SIS/FSB/SVR) ameninta prin Moldova Suverana din 21 august 2007.

Buboiul de la Ambasada romana de la Chisinau

Incet, dar sigur, cititorii nostri se conving si mai mult de faptul ca
tot ce am scris in legatura cu neregulile de la Ambasada romana este
real, ca am vrut doar adevarul, nefiind animati de dusmanii stupide, de
genul celor de care ne acuza neobositii si rautaciosii nostri
adversari.

In pofida faptului ca zecile de mii de moldoveni stiu ca spunem
adevarul, o mina exaltata de moldoveni unionisti au inventat si continua
sa nascoceasca cele mai nerusinate minciuni – ca subsemnatul, culmea!,
as fi antiroman, atac institutiile statului roman, politica externa a
acestuia etc. N-am facut nimic altceva decit sa-mi fac datoria de
publicist, semnalind in paginile “Moldovei Suverane” o serie de abuzuri
ale unor institutii romanesti care activeaza pe teritoriul R. Moldova.
De peste zece ani, am asistat chiar personal la cele mai revoltatoare
flagrante – intocmirea de acte de identitate false cu care s-au dobindit
pasapoarte romanesti, afaceri cu pasapoarte facute de intermediari in
complicitate cu lucratorii consulari si cu unii de la Sectia de
Pasapoarte din Bucuresti, functionari romani care au mijlocit obtinerea
de vize pentru moldoveni (emigranti clandestini in Occident) de la
consulatele altor tari din Bucuresti etc. Recentul scandal al vizelor
false este doar un mic episod dintr-un serial nesfirsit. In cazul de
fata nu este vorba doar despre citeva amarite de mii de EURO, ci de un
angrenaj mult mai sofisticat si banos. Zeci de mii de moldoveni au
platit sume uriase intermediarilor care le-au obtinut cetatenia romana.
Cei mai multi dintre acestia si-au vindut repatrierea cu sume cuprinse
intre cinci si o mie cinci sute de dolari, asta, din cite mai stiu, pina
acum vreo cinci ani. Cei care-si cumparau repatrierea au carat in
Romania puzderie de masini si alte bunuri, iar sirul de afaceri care
derivau din obtinerea cetateniei romane s-a multiplicat, fapt pentru
care si costul unui pasaport a crescut considerabil, ajungind pina la
ametitoarea suma de zece mii de EURO. Afacerea cea mai prospera a
ultimelor opt luni este cea cu vizele. Dincolo de cele 2-3 sute de euro,
solicitantii de viza ilegala mai platesc citeva sute si pentru cazarea
la un hotel din Bucuresti. Asemenea celor care si-au obtinut
pasapoartele si se afla prin Italia, Spania, Portugalia, Anglia, Franta
sau Australia, si doritorii de vize doresc acelasi lucru. La tot acest
sir de faradelegi asista neputinciosi moldovenii seriosi care, pur si
simplu, au nevoie de o amarita de viza doar pentru treburi concrete in
Romania. Din cauza acestui sistem mafiot, pentru ca doresc sa-si obtina
cite o viza legala si in termeni utili, ajung sa fie umiliti de aroganta
functionarilor de la Consulatul roman, carora chiar ei le recomanda sa
apeleze la firme turistice. Cunosc oameni care n-au putut ajunge la
inmormintari, parinti la copiii lor bolnavi, cercetatori care au ratat
simpozioane la care erau invitati in Romania, persoane cu documente in
regula care trebuiau sa ajunga in regim de urgenta la o ambasada straina
din Bucuresti etc. Aceasta stare de lucruri, cred, a convenit de minune,
in egala masura, birocratilor de la Consulat si intermediarilor
moldoveni, iar cind autoritatile de la Bucuresti au aflat “alene” despre
starea de lucruri de aici, Ambasada Romaniei a invocat necesitatea
deschiderii celorlalte doua Consulate. Doamne, mana cereasca! Caror
“descurcareti” romani si moldoveni nu le-ar conveni un Consulat la
Balti, de exemplu? Oameni s-ar face! In sase luni am afla ca se va dori
deschiderea unor Consulate si la Soroca, Briceni sau Ungheni!
Recentul comunicat al autoritatilor moldovenesti nu ne-a luat prin
surprindere, asta daca ne raportam fie si la cele despre care am tot
scris in ultimele luni de zile. Potrivit surselor oficiale, precum si
celor din presa romana, politistii moldoveni au prins in flagrant delict
pe directorul agentiei de turism “INA-TUR”, Ina Russu, 38 de ani,
domiciliata in Chisinau, in clipa in care primea bani de la un politist
aflat sub acoperire pentru obtinerea unei vize romanesti false. Aflam ca
din reteaua de intermediari, potrivit presei romanesti, faceau parte
functionari ai Filarmonicii Nationale din Chisinau, din Ministerul
Culturii si Turismului din R. Moldova, precum si Alexandru Rus, seful
Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei de la Chisinau. Suma perceputa
pentru eliberarea unei astfel de vize, potrivit informatiilor, este de
2-3 sute de EURO. Un pion important in aceste ilegalitati era Agnesa
Rusu, 36 de ani, domiciliata in Chisinau, sefa Serviciului management
din cadrul Filarmonicii Nationale. Aceasta elibera ilegal doritorilor de
vize legitimatii si documente care atestau calitatea de angajat al
Filarmonicii, acte absolut indispensabile in vederea eliberarii vizelor.
Suntem siguri ca cercetarile vor reusi sa demonstreze noi increngaturi
in aceste afaceri ilegale, dar si alte dimensiuni ale sumelor
vehiculate.

Buboiul de la Ambasada Romaniei de la Chisinau inca nu s-a spart, iar
acesta este mare de tot. Sarlatania recent descoperita este doar o
furtuna intr-un pahar cu apa, avem de-a face, in cazul dat, cu
maruntisuri. Ma tem ca marii rechini care au invirtit afaceri uriase cu
vize si pasapoarte romanesti vor ramane inca multa vreme in umbra.
Problema este delicata pentru Romania intrucit este vorba de o Ambasada
a sa, ignorind din instincte ceausiste ca niste escroci de la o Ambasada
nu reprezinta in nici un caz tara, ci sunt doar simpli pungasi care au
profitat de pe urma functiei, iar acest lucru se intimpla peste tot in
lume. Astfel de hotii nu sunt rusinoase pentru o tara, ci sunt doar
manifestari ale incompetentei unor sefi de institutii. Chestiunea cu
Ambasada Romaniei este delicata si pentru autoritatile moldovenesti,
aceasta si pentru ca, daca ar insista sa sparga buboiul din jurul
Consulatului, ar fi acuzate si mai abitir de atacuri la adresa Romaniei,
desi in situatia de fata avem de-a face cu tilharii la drumul mare in
toata regula.

Telegrame: Traian Basescu, presedintele Romaniei. Venit R. Moldova.
Vazut debandada de la Consulat. Discutat Ambasada. Pupat batrinica Piata
Endependentei. Vazut probleme de rezolvat in inca doua Consulate. Nu
vazut problema mare in cel existent. Plecat. Nimic rezolvat! Calin
Popescu Tariceanu venit. Pus punct pragmatic relatii cu R. Moldova.
Plecat. Ambasada nematurat. Inca!

Un prieten imi spunea cu amarciune: ” Crezi ca romanii nu sunt atenti
la miliardele de dolari pe care le trimit in Moldova ai nostri care
muncesc in Europa? Astfel ca s-au gindit cum sa faca in asa fel incit sa
cistige si ei ceva de la “amaritii lor de frati care totusi au bani”,
drept pentru care au birocratizat Consulatul de asa maniera incit sa
simta bine moldoveanul, cu virf si indesat, cit costa dragostea de
frate!”

CUM A INCEPUT SCANDALUL?

12 ianuarie 2007

Stadiul relatiilor incordate dintre Romania si statul CSI Republica Moldova condus de comunistul Vladimir Voronin tind spre un punct maximal la exact trei ani de la alegerea presedintelui Traian Basescu si enuntarea Axei Bucuresti-Londra-Washington. Autoritatile de la Chisinau au anuntat ca trec la razboi diplomatic direct prin expulzarea a doi diplomati romani. Cei doi reprezentanti ai Romaniei declarati “persona non grata” sunt Laurentiu Pinte, secretar I, si Vasile Nanea, consilierul cultural al misiunii diplomatice, conform surselor ZIUA si Civic Media de la Chisinau. Conform practicilor internationale in vigoare, Romania ar putea trece la masuri similare, ceea ce probabil si doresc comunistii lui Voronin.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului de Externe de la Chisinau, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la MAEIE pentru a i se aduce la cunostinta faptul ca, “in conformitate cu prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice (1961), doi colaboratori diplomatici ai misiunii diplomatice romane au fost declarati persona non grata, acestia urmand sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova in decurs de 24 de ore”. MAE de la Bucuresti precizeaza ca “in semn de protest fata de acest gest surprinzator si neasteptat, ambasadorul Romaniei a refuzat primirea Notei verbale”. In acelasi timp, ministrul de Externe Andrei Stratan a anuntat ca ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, a primit instructiuni de a veni la Chisinau pentru consultari.

Presedintele Traian Basescu a declarat, tot miercuri, 12 ianuarie, referindu-se la decizia Chisinaului ca “ne aflam in zona unor provocari”, dar ca politica Romaniei este in continuare de sprijinire a romanilor din R. Moldova. “Sunt masuri ale Guvernului de la Chisinau, aceste masuri nu ne vor determina sa restrictionam accesul romanilor din Republica Moldova peste frontiera. Consider ca suntem in zona unor provocari. Dimpotriva, voi cere insistent Guvernului sa luam masuri, sa facilitam tot mai mult accesul romanilor la vize, la piata fortei de munca in Uniunea Europeana si la educatie in Romania si pe piata fortei de munca din Romania”, a spus Basescu, raspunzand unei intrebari la Cotroceni. El a adaugat ca masurile luate de Chisinau nu schimba cu nimic pozitia Romaniei fata de Republica Moldova. “Nu ne adresam nici presedintilor, nici guvernelor din Republica Moldova, nici institutiilor statului. Politica noastra este sa-i sprijinim pe romanii din Republica Moldova, pe toti cei care vorbesc limba romana”, a spus Basescu.

Provocari in lant

Ministerul de Externe de la Bucuresti “apreciaza acest act ca neprietenesc, total nejustificat si care vine in contradictie cu atitudinea constructiva si cooperanta pe care Romania a manifestat-o in permanenta la adresa Republicii Moldova”, se arata intr-un comunicat remis ieri presei. Recent, Republica Moldova a mai acuzat un diplomat roman, seful serviciului consular, Alexandru Rus, afirmand ca acesta este implicat in traficul cu vize de la consulatul din Chisinau si solicitand retragerea acestuia. In 2002, pe fondul demonstratiilor anti-comuniste sustinute de elevi, studenti si membri ai Frontului Popular Crestin Democrat, Chisinaul l-a expulzat pe atasatul militar Ion Ungureanu.

Aversiunea contra limbii romane

In urma cu o zi, Vladimir Voronin le-a cerut autoritatilor de la Balti sa inlocuiasca in programa scolara, incepand cu data de 1 septembrie 2008, disciplina limba romana cu cea de limba moldoveneasca, relateaza BBC Romania citat de Mediafax. Aflat recent la Balti cu ocazia unei conferinte a partidului sau in aceasta localitate, Voronin a declarat ca va asigura distribuirea de manuale corespunzatoare in scoli. Presa nu a avut acces la conferinta filialei din Balti a Partidului Comunistilor, in cadrul careia Voronin a formulat aceasta cerere. Un cotidian local apropiat PCRM a publicat insa afirmatiile lui Voronin. Potrivit publicatiei, primarul localitatii Balti, Vasili Panciuk, a fost mandatat sa asigure ca sintagma “limba moldoveneasca” este introdusa in scoli. Panciuk a calificat drept “fireasca” cererea sefului statului de a schimba o stare de lucruri ce dureaza de peste zece ani. “Nu este vorba de o indicatie, ci de respectarea Constitutiei, unde este scris ce limba avem. In plus, limba moldoveneasca a fost trecuta in registrul Consiliului Europei. Acest lucru ofera un temei de a ne numi limba cum consideram de cuviinta in Republica Moldova in general si la Balti in particular”, a explicat el. Directorul liceului Mihai Eminescu din Balti, Leonid Amoasii, se indoieste ca profesorii de limba romana vor accepta schimbarea propusa de presedinte. “Ar fi un pas inapoi si ar fi foarte greu de explicat tinerei generatii, copiilor, de ce s-a luat aceasta decizie si s-au schimbat obiectul, manualele etc”, a declarat el. “Cred ca aceasta indrazneala sau initiativa are mai mult un colorit politic si reprezinta o ambitie. Greu de inteles de unde pornesc si ce ar vrea sa se demonstreze”, a adaugat Amoasii. In prezent, la Balti, oras cu administratie comunista, functioneaza sase scoli cu predare in limba romana si noua in limba rusa.

Voronin face ce-i zice KGB

In ultimele saptamani, Vladimir Voronin a provocat brutal Romania, incercand sa obtina o reactie oficiala de la Bucuresti. La ultima sa iesire la Bruxelles, saptamana trecuta, el a acuzat Romania de “agresiune permanenta” la adresa Republicii Moldova, afirmand ca Bucurestiul nu ar fi recunoscut in mod corespunzator suveranitatea si “statalitatea” Republicii Moldova. Razboiul diplomatic declansat de statul CSI survine intr-un moment regional tensionat, cand se asteapta declararea independentei provinciei Kosovo, presedintele rus Vladimir Putin amenintand Europa inclusiv cu recunoasterea Transnistriei si amintind posibilitatea unor miscari de autonomie similare in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.