RAPORT Romania 2007: Libertatea presei in pericol

Uniunea Sindicală MediaSind a dat publicităţii pe 3 decembrie Raportul de Ţară privind libertatea şi independenţa presei din România.

Raportul din acest an vine ca o completare a acţiunilor din 5 noiembrie, organizate la nivel internaţional de către Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, sub sloganul Stand Up for Journalism, acţiuni ce au drept scop schimbarea şi modernizarea mass-media în 30 de ţări ale Europei. US MediaSind a participat la acest eveniment în ideea de a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul unei crize de credibilitate în presa românească, din cauza legăturii nefericite dintre mass-media şi mediul politic autohton.
ÃŽn acest Raport, US MediaSind atenÅ£ionează asupra lipsei unei reforme reale a presei din România, lipsei condiÅ£iilor economice pentru practicarea unui jurnalism de calitate, nerespectarea de către patroni a drepturilor câştigate de jurnaliÅŸti prin Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-Media, înmulÅ£irea atacurilor politice la adresa mass-media, refuzul de a depolitiza cele două consilii de administraÅ£ie din SRR ÅŸi TVR ÅŸi, nu în ultimul rând, asupra lipsei unei strategii naÅ£ionale pentru domeniul mass – media. De asemenea, în Raport sunt cuprinse ÅŸi problemele jurnaliÅŸtilor moldoveni, membri ai Uniunii JurnaliÅŸtilor din Republica Moldova, organizaÅ£ie afiliată la US MediaSind.

Un moment important în anul 2007 l-a constituit şi semnarea Actului Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-Media pentru anii 2007-2008, document ce aduce drepturi în plus pentru jurnalişti.

Membru cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Uniunea Sindicală MediaSind întocmeşte anual rapoarte de ţară pentru domeniul presei. Concluziile şi rapoartele MediaSind sunt prezentate, în raportul global al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, instituţiilor Uniunii Europene, fiind la rândul lor materiale de informare şi evaluare de către forurile europene a stadiului de democratizare a presei din România, a gradului de respectare a libertăţii de exprimare şi asupra tuturor aspectelor de interes ale mass-media.

Ca element de ultimă oră, adăugăm şi protestele US MediaSind faţă de încercarea Guvernului de a modifica Legea 130/1996 republicată, privind contractele colective de muncă, în sensul de a nu se mai putea negocia pentru angajaţii din sectorul bugetar drepturile referitoare la salariile de bază, sporuri, indemnizaţii, premii şi alte drepturi de personal. În acest sens, US MediaSind a luat act de declanşarea conflictului de interese la nivel naţional de către confederaţiile sindicale naţionale – CNSLR Frăţia, CSDR, BNS, Meridian şi Cartel Alfa şi va participa la acţiunile de protest pe care acestea le vor organiza în perioada următoare.

PreÅŸedinte US MediaSind,

Cristi Godinac

AICI GASITI RAPORTUL US MEDIASIND ROMANIA 2007

Deconspirarea intarziata: colaboratorii KGB, AVO, STASI, protejati de CNSAS

MediaSind remarca in raportul sau intarzierile CNSAS in deconspirarea actualilor jurnalisti care au colaborat cu Securitatea. “Actiunea – Voci curate”, initiata la Bucuresti si Sofia, privind deconspirarea informatorilor din presa romana, ai politiei politice din Romania si celelalte tari comuniste, in special fosta URSS, a fost de la bun inceput sustinuta de Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) si Reporteri Fara Frontiere (RSF). Principalele organizatii de presa din Romania au refuzat sprijinul acestei actiuni, MediaSind fiind singura care a sustinut demersul romano-bulgar. Aceasta dovedeste gradul de penetrare a acestor institutii de catre fostele cadre ale Securitatii, AVO, Stasi sau KGB si posibilitatea ca acestea sa actioneze in continuare in cadrul unor structuri secrete anti-Romania. US MediaSind, a sprijinit operatiunea “Voci curate”, prezentand-o chiar in Raportul de tara de anul trecut. Actiunea a fost declansata in iulie 2006 de catre Asociatia Civic Media, care a prezentat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) o lista cu principalii formatori de opinie din media centrale, urmata de o alta a ziaristilor din media locale. Civic Media a evidentiat faptul ca Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii evita de peste 400 de zile sa deconspire colaboratorii Securitatii si ai altor servicii secrete straine din spatiul rasaritean, aflati pe lista “Voci curate”, a celor mai importanti formatori de opinie din societatea romaneasca. Din lista care cuprindea 300 de jurnalisti, analisti politici si sefi de organizatii neguvernamentale, CNSAS nu a eliberat pana acum decizii decat pentru circa 5% dintre acesti reprezentanti ai societatii civile. Multe dintre aceste obiceiuri au fost de la bun inceput controversate. De exemplu, in cazuri absolut similare, privind notele secrete date de doi fosti angajati ai Oficiului National de Turism (ONT), in prezent activi in presa centrala, s-au dat decizii contrare: unul a primit decizie de agent al politiei politice, iar altul a fost iertat, in urma voturilor exprimate preferential de catre membrii Colegiului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.