Pomeni pentru Liiceanu

Patronul editurilor si librariilor Humanitas a beneficiat de scutiri si reesalonari de miliarde de lei la plata datoriilor catre stat. Gabriel Liiceanu, patronul editurilor si librariilor Humanitas, care in paralel cu afacerile sale este infatisat in chip de exponent de marca al societatii civile, a fost in anii trecuti unul dintre principalii beneficiari ai controversatelor metode, adoptate pe criterii guvernamental-politice, de reesalonare la plata a datoriilor catre Bugetul de stat, precum si de scutire a majorarilor de intarziere la plata datoriilor.


In vara anului 2000, cand ministrul Finantelor era liberalul Decebal Traian Remes, Liiceanu a lustruit clantele la minister pentru a primi scutiri de miliarde de lei. Surse avizate ne-au declarat ca usa de la Finante i-ar fi fost deschisa cu ajutorul lui Valeriu Stoica (pe atunci seful de partid al ministrului Remes). Acelasi Remes era un bun amic al lui Traian Basescu, ministru al Transporturilor, atat in guvernarea Isarescu, dar si in cea a lui Stolojan, din perioada 1991-1992. Poate asa se explica de ce Liiceanu a devenit in prezent un sustinator al lui Traian Basescu si al ministrilor aserviti acestuia.

Iata cum, intre editarea unui volum de Wittgenstein si reeditarile consacratei sale scriituri “Apel catre lichele”, Liiceanu a parazitat Bugetul de stat. Cum se impaca postura de exponent al societatii civile, cu cea de datornic la stat, cum se delimiteaza interesele financiare personale de cele publice, este o problema care ridica numeroase semne de intrebare. Cert este ca, de ceva timp, o serie de tovarasi ai lui Liiceanu de la GDS, infiltrati prin ziarele denumite drept oficioase ale Cotrocenilor, se agita in ultima vreme impotriva ziarului ZIUA. Pentru aceste persoane a scrie ceva despre datoriile Liiceanului sau despre facilitatile ce i s-au facut pe ratiuni politice, a devenit un “sacrilegiu” si un atac la adresa democratiei.

Cu mana intinsa

Pe listele cu pomenile guvernamentale, intre reesalonarile acordate Sidex Galati si Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, il regasim cu scutiri la plata si pe patronul “Librariei din fundul curtii” de pe Calea Victoriei nr. 120, unde si GDS isi are sediul. Dupa ce la inceputurile anilor ’90, prin bunavointa premierului si presedintelui de atunci, Petre Roman respectiv Ion Iliescu, dar mai ales a ex-ministrului Culturii, Andrei Plesu, a pus mana pe bunurile si conturile fostei Edituri Politice (transformate prin hotarare de guvern in editura Humanitas SRL), patronul Liiceanu nu s-a sfiit sa “intinda mana”. Cu tupeu. Ce daca avea datorii de miliarde? El pretexta ca tipareste “titluri de referenti ale culturii umaniste”, motiv pentru care trebuie sa primeasca scutiri de datorii. In timp ce alte edituri se chinuiau sa supravietuiasca, sa scoata un volum, sa plateasca drepturi de autor, sa-si achite taxele catre furnizori si catre Bugetul statului, firma filozofului scapa de datorii, gratie interventiilor pe langa ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes. Pentru ca editura Humanitas sa fie pasuita timp de cinci ani de la plata taxelor si impozitelor, dar mai ales scutita de la penalizarile aferente.

Favoruri de peste 270.000 de dolari

Un control al Curtii de Conturi din primavara anului 2002, realizat la Ministerul Finantelor Publice, privind modul in care s-au facut reesalonarile la plata a datoriilor si scutirea de penalizari, releva faptul ca editura Humanitas SA, patronata de Gabriel Liiceanu si coordonata financiar de directorul economic Ioana Patapievici, sotia lui Horia Roman Patapievici, a beneficiat din plin de generoase reesalonari ale datoriilor catre Bugetul de stat si de scutiri de la plata penalizarilor. Conform raportului intocmit de controlorii Curtii de Conturi, la inceputul lunii februarie 2000, SC Humanitas SA, sub semnatura directorului economic Ioana Patapievici, solicita “acordarea de inlesniri la plata pentru obligatii bugetare, dupa cum urmeaza:

– esalonarea la plata pe o perioada de cinci ani, incepand cu 01.01.2000, a urmatoarelor debite:

– impozitul pe profit: 2.272.939.393 lei;

– impozitul pe salarii: 356.339.303 lei”.

De asemenea, Liiceanu solicita si “SCUTIREA la plata a majorarilor de intarziere aferente debitelor neachitate:

– majorari intarziere impozit profit: 1.884.385.270 lei;

– majorari intarziere impozit salarii: 270.741.509.”

In final, firmei lui Gabriel Liiceanu i s-a permis sa plateasca cu taraita, timp de cinci ani, suma de 3.258.119.741 de lei. Dar inainte de asta, i-au fost sterse penalizarile care se ridicau la suma totala de 2.783.907.422 de lei. La cursul din 2000 al dolarului, de 21.693 de lei pentru un dolar, rezulta ca “vocea societatii civile” a obtinut favoruri financiare care se ridica la peste 270.000 de USD.

Reesalonare pe patru ani si jumatate

Conform Notei nr. 43/581 din 12 iulie 2000, semnata de Iosefina Morosanu, pe atunci secretar de stat in Ministerul Finantelor, firma lui Liiceanu este instiintata ca a fost iertata de datorii. Gratie aprobarii date de ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes, care a fost coplesit de argumentele “lipsei de lichiditati”, invocate de Liiceanu.

Din Nota respectiva rezulta clar sumele cu care a fost “iertata” societatea lui Liiceanu: “Referitor la adresa dv. inregistrata la Administratia financiara Sector 1 sub nr. 155190/29.03.2000, prin care ati solicitat acordarea de inlesniri la plata obligatiilor catre Bugetul de stat, datorita lipsei temporare de lichiditati financiare, aspect atestat de conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat a Municipiului Bucuresti, va aducem la cunostinta ca s-a aprobat de catre ministrul Finantelor, prin Nota nr. 431581/2000 urmatoarele:

– scutirea la plata a majorarilor de intarziere, in suma totala de 2.783.907.422 lei, reprezentand majorari de intarzieri aferente impozitului pe profit in suma de 2.674.635.363 lei si majorari de intarzieri aferente impozitului pe salarii, in suma de 109.272.059 lei;

– esalonarea la plata a sumei totale de 3.258.119.741 lei, reprezentand impozit pe profit, in suma de 3.145.467.646 lei si impozit pe salarii in suma de 112.652.095 lei, in 56 rate lunare, incepand cu data de 31.10.2000″.

Dupa cum atesta actele din dosarul intocmit de Curtea de Conturi a Romaniei, timp de patru ani si jumatate, din 31 octombrie 2000 pana la 31 mai 2005 inclusiv, firma lui Liiceanu a platit lunar 58.100.000 lei.

Impozit pe salarii nevirat

Un aspect extrem de grav care reiese din documentele intocmite de consilierii Curtii de Conturi este acela ca patronul Liiceanu nu a platit nici impozitul pe salariile angajatiilor. Exact ca ultimul patron-smenar din constructii, intelectualul Liiceanu a oprit pe statul de plata impozitul pe salarii pentru angajatii editurii, dar nu i-a virat catre Administratia Financiara. De asemenea, firma lui Liiceanu a avut si profit din multiplele activitati desfasurate, dar patronul ei nu a catadicsit sa vireze impozitul aferent profitului obtinut.

Finantele spun ca au inceput executarea silita

Dar Liiceanu mai are si alte societati comerciale, la care detine importante actiuni si care sunt pline de datorii. Firme care apar in prezent pe lista cu datornicii inregistrati la data de 31.12.2006 a Ministerului Finantelor Publice (MFP). Este vorba de SC Librariile Humanitas Societate Franco – Romana de Difuzare a Cartii SA, unde Liiceanu detine 76,59% din actiuni, care figureaza cu o datorie de 726.808 RON (echivalentul a peste 210.000 de euro). La observatiile de pe lista datornicilor, MFP specifica faptul ca “s-a inceput procedura de executare silita”. O alta societate unde Liiceanu detine actiuni este SC Humanitas Educational SRL, care apare cu o datorie de 76.186 RON (echivalentul a 22.000 de euro). Si pentru aceasta firma, la observatiile MFP se specifica: “s-a inceput procedura de executare silita”. ZIUA s-a interesat la Editura Humanitas despre natura acestor datorii, insa directorul Daniela Papadima a negat existenta lor, sustinand ca este o veche eroare a functionarilor de la Administratia Financiara care au introdus datele in fisierul afisat pe site-ul ministerului.

Radierea editurii

Cum a ajuns fosta Editura Politica a PCR pe mainile lui Liiceanu este inca un mare mister. Conform Ordinului nr. 82 din 20.02.1990 al Ministerului Culturii de la acea data, Andrei Plesu, s-a infiintat Editura Humanitas, care a preluat imensul patrimoniu al Editurii Politice, cea care si-a incetat din acel moment activitatea. Conform HG nr. 108/14.02.1991 s-a infiintat SC Humanitas SRL, cu sediul in Bucuresti, Piata Presei Libere nr. 1. Imediat, obiectul de activitate “editare de carte” a fost largit cu obiecte de activitate extrem de ciudate pentru o editura: operatiuni de import-export, cooperare internationala incluzand operatiuni specifice de switch, lohn, tranzactii financiare internationale si operatiuni de comert international cu bunuri si servicii. In 1994, SC Humanitas SRL a fost radiata de la Registrul Comertului, disparand din peisajul comercial. In locul ei, in baza unei hotarari judecatoresti, a aparut SC Humanitas SA (societate pe actiuni). Nu se stie cum, super-editura a trecut din mainile administratorului Liiceanu, in proprietatea acestuia, el devenind actionarul majoritar prin manevre numai de el stiute.

Marian GHITEANU si Razvan SAVALIUC

ZIUA / 17.03.2007

Actionar la Humanitas S.A.

Cu trei saptamani in urma, am simtit nevoia sa ma disociez de cele doua articole aparute in Ziua, “Liicheanu” si “Intelectualii <>” manipuleaza Romania”, pe care le-am interpretat nu doar ca un atac incorect la adresa directorului editurii Humanitas, ci in sensul unei tendinte antiintelectualiste mai generale. Cine a urmarit de-a lungul timpului ideile si atitudinile care ma separa de Gabriel Liiceanu va intelege ca interventia de atunci nu reprezenta un partis pris. Unii pot gandi ca, totusi, intre persoane pot exista legaturi de adancime care inving in momentele critice incongruentele de suprafata – avem doar atatea exemple in jurul nostru. Este unul din motivele pentru care articolul “Pomeni pentru Liiceanu” publicat sambata 17 martie a.c. in Ziua ma obliga la o distantare publica fata de ce se intampla la Humanitas S.A. si la urmatoarele explicatii.

Materialul de presa aduce informatii surprinzatoare – pentru mine cel putin – despre Humanitas S.A., iar eu sunt actionar la aceasta societate pe actiuni. In articolul amintit se afirma ca Humanitas S.A. nu doar ca era datornica la stat, dar i s-au reesalonat datoriile, i s-au sters penalizari etc. A primit “favoruri financiare” desi era in profit! Indiferent de argumentele folosite de Gabriel Liiceanu, actionar majoritar la Humanitas S.A., si de modul in care a reusit sa obtina cele dorite, acest tip de relatie intre firma pe care o conduce si stat este nefireasca. Reprezinta o parazitare a interesului particular pe seama celui general – intr-o societate decenta, ele se sustin reciproc -, genul de abuz pe care cei ce cred in democratie il denunta neincetat de 17 ani. Astfel, deciziile actionarului majoritar al Humanitas S.A. ma asociaza, avand in vedere statutul meu, unui comportament cu care nu am si nu vreau sa am nici cea mai mica legatura.

Am fost rugat sa particip la crearea Humanitas S.R.L. la inceputul anului 1990. Gabriel Liiceanu a venit la mine explicand ca doreste punerea bazelor unei edituri cu misiune culturala si vrea sa ma aiba printre initiatori. Pe vremea aceea intermediam unele ajutoare venite din afara. Veneau la mine intelectuali pentru o recomandare, sa plece la o universitate occidentala, sau activisti energici, sa obtina o sponsorizare pentru o initiativa organizationala, faceam parte din board-uri care decideau impartirea granturilor. Era perioada cand inmugurea societatea civila si mi se parea firesc sa raspund apelurilor de buna credinta. Nu altfel am procedat in cazul lui Gabriel Liiceanu – care imi propusese procentul simbolic de 0,67% actiuni -, interpretand rugamintea lui in termenii unei solicitari de asistenta. Imi amintesc primele intalniri ale actionarilor la noua infiintata editura. Exista un entuziasm nemaipomenit pentru ideea “culturii adevarate” – nu comentez aici inteligenta abordarii -, toti sustineam ca profitul editurii sa mearga in intregime spre imbunatatirea calitatii cartilor si spre multiplicarea aparitiilor. Pentru mine, ca si pentru multi altii “nimeriti” la Humanitas SRL, asocierea nu avea absolut nici un fel de motivatie economica. Acest lucru reiesea clar din toate interventiile avute la intalnirile anuale. Doream sa sprijinim “un anume mod de a face cultura” si, gandeam, un mod onest de a face capitalism. In acea perioada, aparitia editurilor cu profil cultural reprezenta un act de civilizatie, mai mult decat o afacere.

Acelasi era motivul pentru care am ajutat cum am putut crearea primei edituri de carte universitara, Editura All. Initiatorii acesteia au meritat toata increderea. Au avut o evolutie extraordinara. Atunci cand au dorit sa imi ofere un procentaj ca recompensa pentru asistenta data, am refuzat, caci in acel caz, primind actiuni, as fi intrat intr-un indiscutabil – chiar daca nu vizibil – conflict de interese.

Anii au trecut. De pe la mijlocul deceniului noua, nu am mai fost chemat niciodata la adunarile generale ale Humanitas S.R.L. Nu mi s-a adus la cunostinta transformarea ei in Humanitas S.A. La un moment dat, Gabriel Liiceanu m-a rugat sa depun o suma de bani si pentru S.C. Librariile Humanitas. Am facut-o gandind “o fi stiind el motivul”. Nu am primit nici macar certificatele de actionar de la cele doua firme. Gabriel Liiceanu nu a considerat necesar sa ma informeze, asa cum o cere legea, nici asupra tinerii adunarilor generale, nici asupra situatiei administrativ-financiare ale Humanitas S.A. si S.C. Librariile Humanitas. Spre surpriza mea, la sfarsitul anului trecut am fost anuntat, prima oara, ca as avea de primit dividente (circa 100 RON).

Aceasta este relatia mea cu Humanitas S.A. La inceputul lunii martie a.c., ma disociasem de articolele pe care le consideram incorecte la adresa lui Gabriel Liiceanu. De aceasta data, avand in vedere statutul meu de “actionar”, ma simt obligat sa ma disociez de deciziile conducerii celor doua societati, Humanitas S.A. si S.C. Librariile Humanitas, caci totul sugereaza o incalcare a legislatiei si a deontologiei afacerilor. Se vorbeste despre favoruri financiare, despre reesalonari si stergerea abuziva de penalizari obtinute de catre actionarul principal al firmelor amintite prin tehnici clientelare. Privind datele publicate in articolul “Pomeni pentru Liiceanu” – impozitul pe profit: 2.272.939.393 lei, impozitul pe salarii: 356.339.303 lei conform documentelor din anul 2000 – imi pun si alte intrebari. Da oare ultima cifra seama de impozitul total pe salariile de la Humanitas S.A.? Daca ar fi asa, ar insemna ca firma functioneaza ca o mica plantatie cu sclavi in care profitul stapanului depaseste ce primesc toti muritorii de rand la un loc. Oare aici a ajuns apelul, generos pentru unii, de a infiinta o editura model prin ceea ce publica si prin prezenta sa sociala?

Gabriel ANDREESCU

ZIUA / 22.03.2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.