MARIUS OPREA executa ordinele UDMR si PCM

Ajutati de Marius Oprea, consilierul fara certificat ORNISS al primului ministru Calin Popescu Tariceanu, ungurii intentioneaza sa puna mana pe Politia din Harghita. Subordonatii lui Attila Verestoy vor schimbarea comisarului Radu Sandu Moldovan, seful Inspectoratului de Politie Harghita, acesta urmand sa fie inlocuit cu un controversat politist maghiar, Fekete Titusz, actual sef al politiei din Miercurea-Ciuc. Fekete este „pionul” fostului deputat Kalman Robert Raduly, actual primar UDMR din Miercurea Ciuc, judetul Harghita, unul dintre „fruntasii” iredentismului maghiar, responsabil de nenumarate abuzuri si ilegalitati impotriva romanilor care locuiesc in judetele Harghita, Covasna si Mures.

Scenariul destituirilor – comandate politic – din Inspectoratele Judetene de Politie, si numirea, in functia de comandanti, a unor politisti corupti, instrumente ale gruparilor de crima organizata si terorism continua, surse din M.I.R.A. dezvaluind acum ca un grup de interese politice, condus de liberalul Marius Oprea si iredentistul ungur Attila Verestoy, vrea schimbarea comisarului roman Radu Sandu Moldovan, seful IPJ Harghita, si numirea in locul sau a subcomisarului ungur Titusz Fekete, actualul sef al Politiei din Miercurea-Ciuc. Precedentul unor astfel de rocade dirijate politic a fost creat, tot de liberali, in urma cu doua saptamani, cand ministrul liberal Cristian David l-a inlocuit, de la comanda IPJ Dolj, pe comisarul sef Georgel Enescu, cu controversatul Gheorghe Bica, nasul lui Dinel Staicu si apropiat al lumii interlope din zona.

Miza etnica a „schimbarii”

In cazul intentiei de schimbare a comisarului Moldovan, spun aceleasi surse din Ministerul de Interne, „lucrurile se complica, nu atat datorita faptului ca Fekete are, ca si Bica, legaturi cu interlopi si politicieni, dar miza este mult mai mare: aducerea in mainile unui ungur destinul politiei inseamna nici mai mult nici mai putin decat pierderea zonei si ofera mana libera extremistilor maghiari”. De cateva saptamani,(mai precis, dupa o intalnire cu iredentistul maghiar Laszlo Tokes), liberalul Marius Oprea (consilier al premierului Tariceanu pe probleme de securitate si secretar de stat, director al Institutului guvernamental pentru Investigarea Crimelor Comunismului), a instrumentat o ampla actiune de hartuire si atacuri calomnioase la adresa comisarului Moldovan, el insusi acuzandu-l pe acesta ca, inainte de 1989, comisarul ar fi fost „tortionar”. (La campania de denigrare a lui Oprea s-au asociat Evenimentul Zilei, Adevarul si Gardianul – ciudata asociere, la prima vedere – nota ACM) Oprea a si cerut colegului sau liberal de la Interne, Cristian David „sa-l suspende din functie pe seful Politiei Judetene Harghita, Radu Moldovan”.

Inlocuitor controversat

Odata „lucrata” imaginea sefului IPJ Harghita, nu-i greu de ghicit
ca ar urma anuntarea celui care ii va lua locul, scenariul incluzandu-l in acest rol pe subcomisarul Titusz Fekete, de la Politia din Miercurea Ciuc, in anumite medii din zona acesta deja laudandu-se ca este viitorul sef al IPJ. Politistul ungur a fost de doua ori sanctionat administrativ chiar de catre inspectorii Directiei de Inspectie Interna (Infractiuni Speciale) din cadrul IGPR. In plus, acelasi Fekete este cel care a consemnat in fals o declaratie a lui Robert Raduly impotriva unui tanar roman acuzat de Raduly ca l-ar fi calomniat si lovit pe strada. Tanarul a fost condamnat la trei luni de inchisoare. Ulterior s-a dovedit ca declaratia lui Raduly era mincinoasa, Camera Deputatilor instiintand ca, in ziua si la ora la care Raduly pretindea ca a fost lovit, el vota de zor in plenul Parlamentului.

”Romanii mananca paine secuiasca”

Alegerea lui Fekete ca potential inlocuitor la sefia IPJ Harghita a lui Moldovan nu este intamplatoare, Fekete fiind un fidel al ex-deputatului Robert Raduly, cel care ii discrimineaza flagrant pe romanii din zona, cerand solicitantilor oricarui loc de munca in cadrul municipalitatii sau in cel al institutiilor subordonate sa cunoasca obligatoriu limba maghiara. Nici parchetele locale si nici vreo alta institutie a statului nu au luat vreo masura, desi Kalman a incalcat astfel Constitutia si Legea administratiei publice locale. Raduly a urmat preceptele lui Marko Bela, cel care, in urma cu cateva luni, intr-o cuvantare rostita la Targu-Secuiesc, soma romanii din zona sa invete neaparat ungureste, pentru ca… „mananca paine secuiasca”.


Ziarul / 2008-02-25 / Simona Fica / George Roncea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.