MAGHIARII AUTONOMISTI pregatesc o operatiune la summitul NATO

de Eva Galambos


Budapesta s-au desfăşurat lucrările Consiliului pentru Autonomie din bazinul carpatic, forum creat în 2004. Au participat reprezentanţi ai organizaţiilor maghiare de dincolo de graniţe, inclusiv preşedintele UDMR, Marko Bela şi europarlamentarul Laszlo Tokes (foto).

Ungaria a fost reprezentată de Nemeth Zsolt (Fidesz)


, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi a Comisiei maghiarilor de peste graniţe. Potrivit agenţiei MTI, cele mai importante teme abordate au fost tendinţele autonomiste ale maghiarimii din bazinul carpatic şi felul în care s-ar putea impune şi reprezenta cauza autonomiei la nivel european.

Într-o declaraţie dată agenţiei înaintea începerii lucrărilor, episcopul Laszlo Tokes a subliniat că obţinerea autonomiei limitate s-ar putea realiza mai eficient dacă toate organizaţiile maghiare din bazinul carpatic ar acţiona în comun şi s-ar bucura de sprijinul Ungariei.

“Åžansele noastre ar fi mai mari dacă ne-am uni forÅ£ele. Dacă vom considera problema autonomiei o cauză naÅ£ională ÅŸi nu interesul individual al fiecărei minorităţi, atunci posibilităţile de a le pune în aplicare ar creÅŸte”, a opinat el.
Pe de altă parte, Tokes a arătat că nu se poate elabora un model universal de autonomie aplicabil tuturor ţărilor din regiune. Fiecare comunitate maghiară trebuie să negocieze cu forţe proprii cu naţiunea majoritară forma

corespunzătoare de autonomie. De asemenea, Consiliul pentru Autonomie se pregăteşte să ceară ţărilor NATO, cu prilejul summitului de la Bucureşti, să sprijine aspiraţiile autonomiste ale minorităţilor maghiare din regiune, a mai afirmat episcopul de Piatra Craiului.

Adevarul / 21.03.2008

ZIUA: Autonomie de la NATO

— Consiliul Maghiar al Autonomiei din Bazinul Carpatic pregateste o actiune la Summit-ul NATO * Serbia si-a retras ambasadorul de la Budapesta

Consiliul autonomiei din bazinul carpatic (KMAT), care reuneste toate organizatiile etnicilor maghiari din bazinul carpatic, va cere statelor membre NATO, cu ocazia Summitului de la Bucuresti, sa ia in consideratie sustinerea eforturilor pasnice si democratice in vederea obtinerii autonomiei, informeaza Rompres.

Noul presedinte al KMAT a fost ales eurodeputatul din partea Romaniei Laszlo Tokes, informeaza publicatia de limba engleza Budapest Times. KMAT a mai cerut ca Uniunea Europeana sa elaboreze un sistem general de protectie a minoritatilor nationale, care sa fie sustinut de toti europarlamentarii de origine maghiara. KMAT sustine, intre altele, si cererea Consiliului National Secuiesc ca APCE (Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei) sa adopte o rezolutie in favoarea acordarii autonomiei teritoriale Tinutului Secuiesc. Laszlo Tokes a mai declarat pentru Budapest Times ca KMAT sustine eforturile UDMR pentru crearea conditiilor legale in Romania de obtinere a autonomiei.

Ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, a declarat pentru postul public sarb de televiziune, ca Bulgaria, Croatia si Ungaria au fost nevoite sa recunoasca independenta Kosovo ca urmare a presiunilor internationale, relateaza Mediafax.

Nu au rezistat presiunilor

Jeremici a precizat ca a discutat cu ministrii de Externe ai celor trei tari si ca doi dintre ei au recunoscut ca nu au putut rezista presiunilor internationale la care au fost supusi cu privire la Kosovo, potrivit corespondentului postului de radio Darik la Belgrad. Ministrul sarb de Externe, nu a specificat totusi cine sunt cei doi diplomati la care s-a referit. Potrivit unor diplomati, care au vorbit sub protectia anonimatului, nu este neobisnuit ca ministrii de Externe sa isi scuze deciziile fata de o tara ca Serbia si sa declare ca tara lor nu are politici independente sau ca cineva exercita presiuni asupra lor. In replica la recunoasterea independentei Kosovo, Serbia si-a rechemat ambasadorul din Ungaria. “Regretam, dar confirmam retragerea ambasadorului”, a declarat miercuri seara secretarul de stat in cadrul Ministerului ungar de Externe Gabor Szentivanyi. (G.D.)
21.03.2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.