Iustin Marchis – un pacatos cu angajament la Secu’

Pacatos Marchis. Iustin Marchis. Alias Muresanu & Calugarul. Membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS) la data deconspirarii * Actualul paroh de la Stavropoleos are angajament cu Securitatea inca de cand era ghid al turistilor straini, la Manastirea Cozia, in anii ’70 * Preotul Iustin Marchis i-a turnat pe spionul Mihai Caraman si pe conu’ Alecu Paleologu

Pe 22 august Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a primit o vizita semnificativa si aparent ciudata, tratata insa cu necunostinta de cauza de catre presa: cea a preotului Iustin Marchis, paroh al Bisericii Stavropoleos din Bucuresti. Marchis si-a petrecut in interiorul cladirii CNSAS aproape trei ore; cam cat dureaza o audiere. La iesire, acesta a preferat sa dezinformeze presa asupra motivului real al vizitei, minimalizand importanta prezentei sale. El a declarat doar ca a venit la fiul sau duhovnicesc Ticu Dumitrescu “cu gandul personal sa-i spun ca pe mine Dumnezeu m-a ferit sa scriu vreun rand despre cineva” la Securitate. Trei ore pentru impartasirea acestui gand?! Surse de cea mai mare incredere ne-au informat ca adevarul este cu totul altul. In realitate, Iustin Marchis a fost pus in fata dosarului sau de la Securitate, in urma cercetarilor declansate ca urmare a prezentei sale pe lista asociatiei Civic Media “Voci curate”, in calitatea de lider de opinie si membru al Grupului pentru Dialog Social. Marchis a discutat la aceasta intalnire, chipurile dintre fiul duhovnicesc Ticu Dumitrescu si duhovnic, inclusiv cu presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu.

Surse bine informate ne-au declarat ca notele si numele de cod al informatorului Securitatii Iustin Marchis s-ar putea regasi in cel putin doua dosare “babane” de urmarire informativa, care insa nu se afla in totalitate in posesia CNSAS. Este vorba de DUI ale primului sef al Serviciului de Informatii Externe si fost spion celebru al Directiei de Informatii Externe a Securitatii, generalul Mihai Caraman si DUI al renumitului intelectual Alexandru Paleologu. Ambii se retrasesera pentru diverse perioade de timp, inainte de 1989, in preajma manastirii Cheia, al carei staret era nimeni altul decat preotul Iustin Marchis. Acesta era privit cu teama de multe fete bisericesti, care nu-si puteau explica desele si lungile deplasari ale preotului Marchis in strainatate, suspectandu-l ca a fost si este inca ofiter activ al serviciilor secrete. Insa actualul paroh de la Stavropoleos are angajament cu Securitatea inca de pe vremea cand era ghid al grupurilor de turisti straini, la Manastirea Cozia, in anii ’70.

Conform unei biografii difuzate de Editura Humanitas, parintele ieromonah Iustin Marchis s-a nascut la data de 4 iunie 1951 in Calna, comuna Vad, judetul Cluj. A inceput scoala generala la Calna si a absolvit-o in orasul Bistrita, unde a terminat si liceul in 1966. Intre anii 1970 si 1974 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu. A fost tuns in monahism la Manastirea Cozia pentru care a fost hirotonit diacon si apoi ieromonah avand ascultarea de muzeograf, timp in care a urmat cursuri de specializare in istoria artei bizantine si a fost propus pentru o “bursa de studii” la Londra. La sfarsitul anului 1981 a fost transferat la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, dar numit preot la Manastirea Caldarusani de unde in vara anului urmator a fost numit staret la Manastirea Cheia unde a stat pana la inceputul anilor 1990. Calugarii de la Cheia, care ii observasera inclusiv escapadele lumesti in toata aceasta perioada, nu au inteles cum a fost numit acesta, in toamna lui 1991, ca preot paroh al uneia dintre cele mai selecte si centrale parohii, la Biserica Stavropoleos din Bucuresti. Dar au fost fericiti.

left

In urma vizitei de lucru de la CNSAS, preotul Iustin Marchis a lasat sa se strecoare presei ideea ca ar fi “pastratorul secretelor spovedaniei presedintelui Traian Basescu”. Surse apropiate presedintelui s-au declarat revoltate de aceasta declaratie falsa. Duhovnicul presedintelui si al sotiei sale este de ani buni un preacuvios parinte care nici macar nu are parohia in Bucuresti.

Minciunile parintelui Marchis

In fata cladirii CNSAS, dupa vizita de trei ore la fiul sau duhovnicesc Ticu Dumitrescu, in data de 22 august, parintele Marchis a sustinut, textual: “Dumnezeu m-a ferit sa scriu vreun rand despre cineva la Securitate!”. Apoi, brusc, in emisiunea Oamenii Realitatii a lui Cornel Nistorescu de marti, 29 august, dupa ce coordonatorul Civic Media a declarat ca exista date privind o posibila colaborare a fostului staret de la manastirea Cheia cu Securitatea, lui Marchis, ca si Monei Musca, a inceput sa-i revina memoria. “Parca am dat trei-patru note”, a spus preotul membru al Grupului pentru Dialog Social inca din 1990. “Dar le-am dat Ministerului Cultelor”, a sustinut acesta. A doua zi, dupa ce a intrat in posesia unuia din dosarele sale de la CNSAS, parintele Marchis i-a transmis lui Victor Roncea ceea ce el sustinea ca reprezinta dovezi ale faptului ca nu a facut politie politica.

Ce sa vezi? Pe cateva din notele sale informative scrise cu manuta sa se afla si antetul institutiei: Ministerul de Interne – I.J. Prahova/Securitate si Strict Secret/Exemplar unic. A doua minciuna. Ce alte surprize ne mai ascunde parintele Marchis, formator de opinie aflat pe lista “Voci curate” a Asociatiei Civic Media, ca membru GDS? Prezentam astazi alte doua note din dosarul sau, care releva atentia pe care o acorda parintele unor diplomati straini care veneau la manastirea Cheia. Este de notat faptul ca la momentul in care acesta devenise staret la Cheia, aici se instala unul din cele mai importante Centre de comunicatii prin satelit ale Romaniei, intreaga zona devenind astfel obiectiv zero al Securitatii. Un om cunoscut de Securitate inca de la inceputul anilor ’70, de la manastirea Cozia, dupa cum marturiseste insusi parintele, putea fi preferat de organele secrete. In tot cazul, observand numerotatia notelor remise redactiei de catre Iustin Marchis, gasim inclusiv fila ce poarta numarul 138. Asadar, un dosar “baban”, dupa cum exprimarea unor membri ai CNSAS. Daca parintele nu are nimic de ascuns, ii solicitam sa publice intregul sau dosar pe Internet, iar CNSAS sa-i caute si alte informari in dosarul generalului Mihai Caraman, de exemplu. Pana atunci, noi prezentam opiniei publice inca doua note pentru a decide singura in ce categorie se inscriu aceste acte. Iustin Marchis a pacatuit. Dumnezeu sa-l ierte!

bottom

Ministerul de Interne Strict Secret

I.J. Prahova/Securitate Ex. unic

Serviciul III

Nr. 302/ M.I./ — -/ 24.10.1987

Nota privind pe sotia ambasadorului elvetian (…)

Sotia ambasadorului elvetian este indragostita de manastirea Cheia si zona Cheia, unde isi aduce in vizita rudele si prietenii in drum spre Poiana Brasov.


La ultima vizita, cu un verisor din Elvetia, mi-a spus ca editorul ghidului Halway a prezentat in ghidul Europei Romania dupa materialele furnizate de reprezentantii romani in Elvetia. Am mai intalnit-o in vara la o expozitie de pictura in Bucuresti, cu care ocazie am schimbat cateva fraze. Este in varsta de circa 48 de ani, o fire evlavioasa si iubitoare de frumos si care ori de cate ori poate viziteaza tara si o recomanda si celor din familie si prietenilor, vorbind despre valorile romanesti.

24 oct. 1987

Nota de protocol

Joi, 14.01.1988, am primit un telefon de la Ambasada Austriei prin care se anunta ca d-l ambasador al Austriei la Bucuresti doreste sa viziteze manastirile Cheia si Suzana in data de 17.01, anul curent, daca timpul va fi favorabil.

Dupa ce am anuntat organele locale si am luat legatura cu maica stareta de la Suzana, am adus si la cunostinta Relatiilor Externe aceasta probabila vizita.

Duminica, 17.01, la orele 11, d-l ambasador (—) cu masina CD 121, insotit de o salariata a Ambasadei, cetateanca romana de origine germana, din Sibiu, care a servit si de translator, cand nevoia a cerut-o, a sosit la manastirea Cheia.


L-am intampinat la venire si apoi l-am condus in biserica mare a manastirii. (….)

17.01.1988

“Calugarul” avea indicativ 122


Parintele Marchis a declarat: “Am scris patru note si imi pare rau. Poate mai rau imi pare ca am vorbit cu Securitatea. Trebuia sa refuz. Regret ca am scris acele note”. Parintele ne-a marturisit ca a fost un obiectiv al organelor secrete si ca a intrat in atentia Securitatii inca de cand era ghid al turistilor straini, la manastrirea Cozia, din vara anului 1975. Parintele afirma ca a refuzat colaborarea. Conform unui document din dosarul sau, pus la dispozitie de parinte, in anul 1980, Securitatea din Valcea ii atribuise numele de cod “Calugarul” si indicativul 122. “La Valcea eram in atentia maiorului Sima si a colonelului Rizea. De atunci si pana in 1989 m-au presat incontinuu. Cand am ajuns la Cheia am dat niste informari despre straini, semnate cu numele meu. Era anul 1987 si era vorba de sotia ambasadorului Elvetiei, de un functionar UNESCO si de doi diplomati ai ambasadei SUA”, ne-a spus Marchis, care a pus la dispozitia noastra cateva mostre. Parohul de la Stavropoleos ne-a mai declarat ca securistii raspunzatori de cazul sau la Cheia se numeau Mitu si Croitoru. Acesta din urma era seful departamentul straini/contrainformatii al Securitatii Prahova si si-a continuat activitatea in servicii si dupa 1989. Croitoru era responsabil totodata de supravegherea generalului Mihai Caraman, celebrul spion al DIE retras la Cheia. Sursele de incredere ale ZIUA afirma ca in dosarul de urmarire a lui Mihai Caraman s-ar afla mai multe informari ale fostului staret de la Manastirea Cheia, Iustin Marchis. “M-am intalnit doar de cateva ori cu Caraman la Cheia si nu am dat vreo nota despre el”, ne-a declarat Marchis. Securistul Croitoru, afirma sursele citate, era vazut deseori la staretie si a fost adapostit la manastire in zilele lui decembrie 1989. Astazi, preotul Marchis afirma ca acesti securisti ar trebui sa-si marturiseasca pacatele spre a fi iertate. “Eu i-am iertat”, ne-a spus parintele Marchis. Iustin Marchis ne-a mai declarat si faptul ca dosarul primit ieri de la CNSAS nu pare sa fie intreg.

Aceeasi situatie ne-a semnalat-o ieri si ambasadorul Toader Paleologu in privinta dosarului tatalui sau, ilustrul si regretatul intelectual Alecu Paleologu. “Tata venea sa ma aduca si sa ma ia de la Manastirea Cheia si mai statea de vorba cu parintele Marchis. Nu stiu ce sa zic despre ce-am citit in ZIUA. In tot cazul, dosarul lui tata este clar forfecat”, ne-a spus ambasadorul.

2 thoughts on “Iustin Marchis – un pacatos cu angajament la Secu’

  1. Pingback: “Oculta”, de Sorin Rosca Stanescu si “Intelectualii rosii manipuleaza Romania”, de Victor Roncea. “Capete de acuzare” in procesul Liicheanu si al mafiei GDS patronate de Basescu cu exponentele sale, Macovei, Tismaneanu,

  2. Pingback: “Oculta”, de Sorin Rosca Stanescu si “Intelectualii rosii manipuleaza Romania”, de Victor Roncea. “Capete de acuzare” in procesul Liicheanu si al mafiei GDS patronate de Basescu cu spunentii ei, Macovei, Tismaneanu, Pat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.