Vernisajul expozitiei nationale Icoana din sufletul copilului, din 5 decembrie, o pledoarie pentru mentinerea simbolurilor religioase in salile de clasa. Aceasta a XIV-a editie a concursului este considerata dreptul unul dintre raspunsurile elevilor la Recomandarea aberanta a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de eliminare a icoanelor din scoli.
P.F. Parinte Patriarh Teoctist: „Copiii sunt viitorul neamului omenesc. De aceea, educatia care se da copiilor incepand din familie, continuand apoi in scoala si societate reflecta, de fapt, conditia unei tari, a unui popor. De aceea, religia, impreuna cu celelalte valori sociale, netezeste sufletul copilului ajutandu-l sa devina un om al pacii, al iubirii si al fratietatii. Nu trebuie sa ignoram datele istorice care demonstreaza ca suntem un popor crestin, inca de la formarea sa, de cand Mantuitorul Iisus Hristos a propovaduit pe pamant si l-a trimis pe Sf. Ap. Andrei sa predice in partile noastre.
P.S. Vincentiu Ploiesteanu: „Icoana ne ajuta sa ne orientam spre valoare, spre virtute, spre desavarsirea umana. Noi, ramanii, am simtit candva senilele tancurilor sovietice. Nu cred ca integrarea in Uniunea Europeana ne va mai face sa simtim ce am simtit atunci! Noi ne vom integra ca ceea ce suntem deja. Din fericire, slava Domnului, in societatea noastra cei care sunt impotriva icoanelor sunt foarte putini. Nu cred ca este necesar ca Biserica sa faca o campanie speciala de sustinere a prezentei icoanelor in salile de clasa pentru ca sunt convins ca parintii si copiii acestui popor vor sti sa le pastreze acolo, la locul lor. Nu cred ca presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a reusit sa inteleaga ceea ce simtim noi!”
Patriarhia Romana, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii organizeaza incepand cu 5 decembrie, la Palatul Patriarhiei expozitia nationala a concursului Icoana din sufletul copilului, aflat la a XIV-a editie.
Expozitia cuprinde peste 300 de icoane ortodoxe, pe lemn si pe sticla, precum si alte “marturii crestine”, realizate de copii si adolescenti din intreaga tara, din comunitati romanesti si alti copii de peste hotare.
Concursul Icoana din sufletul copilului a fost lansat in anul 1993, odata cu aparitia primului numar al revistei pentru copii si parinti a Patriarhiei Romane, Chemarea credintei, contribuind la educarea copiilor conform valorilor spiritualitatii crestine si la cultivarea talentului artistic. Expozitia nationale a concursului Icoana din sufletul copilului constituie o pledoarie in favoarea prezentei simbolurilor religioase in salile de clasa ca rezultat al dorintei si consimtamantului parintilor, profesorilor si elevilor in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc.