DEZBATERE: Impotriva “noilor securisti”

Civic Media impotriva transformarii ziaristilor in “noii securisti”

Cititi mai jos si Apelul catre ziaristii liberi din Romania: Salvati presa romana!

Asociatia Civic Media isi exprima ingrijorarea in fata scandalului dezvoltat de Trustul de presa Intact ca urmare a reactiei impulsive a sefului statului la adresa unei jurnaliste, la finalul unei campanii de agresiune media fara precedent indreptate impotriva sa.

Este cu atat mai ingrijorator faptul ca Clubul Roman de Presa, in loc sa analizeze fondul real al problemei – prostitutia si mercenariatul in media –, exacerbeaza scandalul urmarind acreditarea unui fals conflict intre “presa independenta” si presedintele Traian Basescu si respectiv, cu interventia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intre minoritatea roma si Institutia prezidentiala.

Clubul Roman de Presa, al carui fondator unic este fostul propagandist UTC si PCR Mihai Tatulici, desi isi aroga reprezentarea tuturor jurnalistilor din Romania este de fapt cunoscut in lumea organizatiilor media europene si nord-atlantice drept un Cartel de presa care slujeste de 12 ani interesele proprietarilor de fatada sau din umbra, rozalii sau rosii de-a dreptul.

In ultimii ani, unele din institutiile de presa au fost transformate din mijloace de informare oneste in reale arme de manipulare in masa aflate in mainile unei adevarate hunte a mogulilor, cu interese de multe ori contrare statului roman. Acest fenomen care afecteaza grav stabilitatea democratiei in Romania s-a dezvoltat inclusiv prin intermediul membrilor acestui Cartel de presa. Sa nu uitam faptul ca Cristian Tudor Popescu – care a debutat in presa ca instigator la ura pe fondul mineriadei FSN din 1990 -, a preluat scaunul pe care se afla de la protectorul sau, Dumitru Tinu, acuzat de inalti demnitari ai statului ca s-ar fi aflat pe statul de plata al KGB. De altfel, atitudinea lui Cristian Popescu la adresa presedintelui Traian Basescu a depasit de mult impartialitatea necesara oricarui jurnalist in exprimarile sale publice sau scrise. (*)

Sigur ca este regretabil incidentul in care a fost implicat presedintele Romaniei, in timpul sau liber, ca si apelativul folosit de acesta in cadrul sau privat. Insa acuzele reptilienilor de presa, conform carora presedintele si-ar fi dorit “privarea de informare” a opiniei publice intorc pe dos realitatea media din Romania, neobervata de Clubul Roma de Presa in ciuda numeroaselor avertismente lansate atat din tara cat si, mai ales, din strainatate.

De la inceputul declansarii operatiunii de rasturnarea a presedintelui Romaniei din functie, agresivitatea organelor de presa aflate in mana unor adevarati oligarhi politico-financiari si de media a depasit nivelurile de dezinformare, intoxicare si denaturare cu care au obisnuit deja opinia publica constienta de aceasta agresiune. In acest context, jurnalista care il urmarea pe presedinte nu mai reprezenta interesul public ci se auto-transformase intr-un nefericit instrument de agasare in mana familiei Voiculescu. Exista o explicatie: familia Voiculescu, si nu numai ea, are toate motivele sa fie speriata de reintoarcerea presedintelui Basescu la Cotroceni, intrucat acesta reprezinta – inclusiv in cazurile penale care ii privesc pe proprietarii mai multor trusturi media centrale – reintroducerea garantiei actului corect de Justitie in Romania.

In ce priveste interventia in acest caz a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, condus de Ferencz Csaba Astalos, membru al Comisiei Statutare a UDMR – grupare care si-a exprimat fatis aversiunea fata de presedintele Traian Basescu – si printre membri caruia se afla Dezideriu Gergely, angajatul in cadrul Soros Open Network a contestatarei vehemente a presedintelui, Renate Weber, Asociatia Civic Media reaminteste necesitatea desfiintarii acestui organism aberant, transformat din nou intr-un instrument politic al dusmanilor Romaniei.

Este de-a dreptul provocatoare reactia prompta a presedintelui CNCD, de audiere urgenta a presedintelui tarii, in contextul in care alte circa 2000 de plangeri privind incalcarea drepturilor majoritatii la credinta prin interzicerea simbolurilor religioase in toate Scolile din Romania zac de peste sase luni nesolutionate si fara a fi audiate partile implicate. La fel, plangerile privind discriminarile la care sunt supusi romanii de Covasna si Harghita sunt ignorate total.

Ii rugam pe colegii de la Romani Crisis sa tina cont de faptul ca expresia nefericita folosita de Traian Basescu si surprinsa intr-o discutie in familie nu este o insulta la adresa comunitatii rome ci este dovada unor stereotipii existente din pacate in societatea romaneasca, acutizate de altfel si de atitudini ca cele ale lui Dan Voiculescu. In realitate, aceasta expresie vituperanta – “tiganie” – are ca referinta clasa politica, asociata acestei forme de sanctiune verbala si de catre Regele Mihai.

Civic Media aminteste ca nu a ezitat sa il sanctioneze pe presedinte printr-un protest public intr-un caz asemanator, dar atunci aveam de a face cu un spatiu institutional – sediul SRI – iar jurnalistul isi indeplinea activitatea in mod onest si responsabil, fara a fi o victima a trusturilor de presa care transforma ziaristii in “noii securisti”, apud informatorul Dan Voiculescu.

Asociatia Civic Media

22.05.2007

(*)Cristian Tudor Popescu despre Traian Basescu in Gandul:

“O convulsie de voma m-a strabatut la auzul acestor cuvinte cu care Traian Basescu a inceput sa-si inghita flegma demisiei in 5 minute aruncata pe sticla televizorului. (…)

Din acest moment, nu mai dau doi bani pe nimic din ce spune acest individ, care, pentru mine, a incetat sa fie om. (…)

Cu cat Traian Basescu e mai apocaliptic, mesianic, cabotin si strident cu atat cred ca ajunge sa conteze tot mai putin, presedinte sau nu, in viitorul acestei tari.”

***

Catre ziaristii liberi din Romania: Salvati presa romana!

Asociatia Civic Media, in calitate de membra fondatoare a Organizatiei de Media a Sud Estului Europei, considera oportun sa va propuna o dezbatere publica reala pe marginea statului jurnalistului si al presei independente din Romania, in contextul in care principalele trusturi de presa din Romania sunt asociate unor grupuri infractionale cercetate, printre altele, pentru fals si uz de fals, inselaciune, spalare de bani, forma organizata de criminalitate si atentate la adresa ordinii publice si de stat in mai multe dosare penale in care figureaza nume de la Dan Voiculescu si Dinu Patriciu la Adrian Sarbu.

Civic Media propune – tinand cont de gradul inalt de manipulare atins de trusuturile de presa implicate – ca aceasta dezbatere profesionala sa fie moderata si difuzata de echipele si portalurile media HotNews si EurActiv, care au reusit sa-si demonstreze independenta si profesionalismul cu prisosinta.

Asociatia Civic Media, in calitate de membra fondatoare a Conventiei Organizatiilor de Media (COM) solicita membrilor acestui organism reprezentativ al asociatiilor de presa din Romania o luare de pozitie responsabila privind criza actuala a presei romanesti avand ca baza scandalul generat de incidentul dintre presedintele Traian Basescu si o ziarista a Trustului de Presa Intact in contextul razboiul media al Cartelului anti-Basescu.

Dupa opinia noastra, trebuie avute in vedere, pe langa elementele mediatizate excesiv, si urmatoarele:

1. In ce priveste incidentul presedinte – ziarista:

– daca este adevarat sau nu ca asa-zisa confiscare a telefonului ziaristei a avut loc dupa 15 minute de filmare intensiva cu note de agresivitate provocatoare si la cinci minute dupa ce i s-a solicitat sa inceteze acest tip de hartuiala;

– daca are importanta si faptul ca aceeasi ziarista s-a folosit in trecut de camera ascunsa fara motivatia de a releva o informatie de interes public ci doar pentru a batjocori un alt lider politic certat cu patronul real al Trustului de Presa Intact;

– daca injuria adresata de presedinte in spatiul privat al masinii sale trebuie sa fie considerata neaparat rasista si nu o defulare care a starnit o stereotipie existenta si – din nefericire – larg raspandita in societatea romaneasca;

– daca orice purtator de legitimatie de presa sau de reportofon intruneste calitatea de jurnalist si, ca atare, o reactie la o actiune exagerata a unui astfel de purtator trebuie sa fie interpretata ca „un afront la adresa presei libere”. Cu alte cuvinte, daca in spatele unei legitimatii se pot ascunde persoane care se prostitueaza profesional sau practica mercenariatul de orice culoare degradand actul de presa si statutul jurnalistului.

2. In ce priveste criza profunda a presei independente romanesti:

– daca nu este real faptul ca interesele politice si personale ale unor patroni media, cu legaturi mai mult sau mai putin cunoscute cu fosta Securitatea si nomenclatura Partidului Comunist, conjugat cu faptul ca acestia au inceput sa fie cercetati penal dupa alegerea lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei, nu afecteaza intr-un mod vitriolic spatiul media si public romanesc;

– daca in razboiul media declansat impotriva presedintelui Traian Basescu este normal sa fie antrenate organisme internationale de apararea a drepturilor ziaristilor, dezinformate cu stiinta sau nu asupra situatiei reale, existand riscul ca pe viitor sa fie discrediate toate rapoartele venite din Romania;

– daca trusturile din Cartelul de presa anti-Basescu nu contribuie la degradarea accentuata a democratiei alterand actul jurnalistic si obligand ziaristii sa incalce codul deontologic, sa abdice de la onoare si principii morale si sa practice auto-cenzura de teama de a nu fi epurati;

– daca un personaj ca Cristian (Tudor) Popescu, care s-a lansat in presa dupa 1989, la fostul organ de presa al PCR, prin articole instigatoare la ura, generand si antrenand violentele si crimele mineriadei FSN din 1990, are vreun drept moral de a judeca incidentul pomenit mai sus si de a conduce un Club privat care isi aroga pretentia de Instanta morala;

– daca in anul in care discutam despre necesitatea lustratiei trebuie sa i se permita acestui Club Roman de Presa, al carui fondator unic este propagandistul UTC si PCR Mihai Tatulici, si care este cunoscut de fapt drept un veritabil Cartel al proprietarilor de media, sa pretinda ca reprezinta breasla jurnalistilor din Romania;

– daca nu trebuie luptat impotriva abdicarii de la respectarea principiilor si sensului existentei unei presei libere, nesubordonate unor interese de tip mafiot;

– daca opinia publica nu are dreptul sa afle intregul adevar din spatele acestei campanii care a mers pana la suspendarea presedintelui si in care media joaca, din nefericire, un rol activ si nociv in acelasi timp;

– daca nu trebuie actionat inainte de a fi prea tarziu.

Va rugam sa folositi pentru dezbatere e-group-urile Yahoo FreeEx si AsociatiiDePresa pana la raspunsul HotNews si EurActiv la cererea noastra.
In speranta unei dezbateri care sa si miste ceva – chiar daca numai constiinte – va transmitem salutarile noastre si va asteptam cu mesaje la office@civicmedia.ro.

Asociatia Civic Media

24.05.2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.