De ce a fost executat ANTONESCU a doua oara


Pactul Hitler – Stalin a fost impins sub masa de catre procurorii Romaniei de azi. Procurorii au afirmat ca prin stabilirea nulitatii Pactului Ribbentrop-Molotov, Curtea de Apel Bucuresti ar fi “exces cadrul procesual al cauzei”.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins reabilitarea numelui maresalului Antonescu. Magistratii au sustinut astfel punctul de vedere al procurorilor de la Parchetul General, care au declarat recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de acum un an prin care au fost reabilitati partial maresalul Ion Antonescu si fostul guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu. Tema-cheie a disputei dintre procurori si avocatul Chertisanu, aparatorul cauzei familiei guvernatorului Transnistriei, a fost Acordul secret Hitler-Stalin, mai cunoscut sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov. Procurorii au afirmat ca prin stabilirea nulitatii Pactului Ribbentrop-Molotov, Curtea de Apel Bucuresti ar fi “exces cadrul procesual al cauzei”.

Respingerea de catre Curtea Suprema a cererii de revizuire a sentintei prin care au fost condamnati maresalul Antonescu si ceilalti membri ai Cabinetului sau, dar si Gheorghe Alexianu, are profunde semnificatii, nu doar juridice ci si de ordin istoric si politic. Refuzul procurorilor de a se permite punerea in discutie a Pactului Ribbentrop-Molotov reprezinta o forma perversa a magistratilor de azi ai Romaniei de cantare in struna Moscovei. In data de 25 februarie 2007, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a emis un comunicat oficial – identic in continut cu pozitia oficiala a Rusiei in privinta lui Ion Antonescu,

exprimata in mod repetat.

Miza internationala a procesului

Dosarul legaturilor secrete dintre Stalin si Hitler a adus in discutie – si implicit in actualitate – importante teme geopolitice. Comunistii rusofili de la Chisinau afirmau: “Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova isi exprima ingrijorarea in legatura cu decizia organelor judiciare ale Romaniei de a reabilita actiunile maresalului Antonescu din perioada celui de-al doilea razboi mondial si de a recunoaste drept legitima ocuparea de catre Romania a teritoriului Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti si a Bucovinei de Nord”. Parchetul de la Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a adus ieri satisfactie comunistilor de la Chisinau. Parchetul a sustinut ca “Pactul Ribbentrop-Molotov nu ar avea relevanta in judecarea cauzei”, lucru total fals, in opinia avocatului Chertisanu, aparatorul cauzei Alexianu – Antonescu, care a explicat ca Acordul secret Hitler – Stalin a stat de fapt la baza declansarii celui de-al doilea razboi mondial, iar acest document este esential pentru solutionarea cauzei.

“Acest act reprezinta esenta comportamentului Reich-ului si al Moscovei. Acest act era unul criminal, intrucat nu respecta sub nicio forma normele internationale. Practic, acest protocol, Ribbentrop-Molotov, a stat la baza celui de-al doilea razboi mondial. Au fost doua dictaturi, una verde si una rosie, care doreau, daca nu impartirea lumii, impartirea Europei in doua”, a declarat Chertisanu, referitor la Pactul Ribbentrop-Molotov. Parchetul a pretins insa ca sustinerea Curtii de Apel Bucuresti, care l-a reabilitat anul trecut partial pe maresalul Antonescu ar fi fost eronata. In van avocatul Chertisanu a explicat instantei supreme ca Tribunalul Poporului care i-a condamnat pe membrii Cabinetului Antonescu si pe Gheorghe Alexianu, era de fapt o instanta politica. “Ancheta a fost facuta la Moscova, legea a fost facuta la Moscova si solutia in acest dosar a fost data tot de la Moscova”.

Pactul Ribbentrop-Molotov, o problema inca majora

Exact pe dos fata de decizia Curtii de Apel, procurorii au sustinut in motivarea recursului ca intelegerea incheiata intre Moscova si Berlin la 23 august 1940 si protocolul secret nr. 3 al Pactului Ribbentrop-Molotov nu constituie o incalcare a legilor internationale deoarece “acest aspect nu putea fi constatat de o instanta nationala investita cu judecarea unei cauze penale care nici nu viza savarsirea vreunei infractiuni de catre semnatarii actului”. Astfel, Pactul Hitler – Stalin a fost impins sub masa de catre procurorii Romaniei de azi. Presedintele Basescu a afirmat in decembrie 2007 ca Pactul Ribbentrop-Molotov, pe care l-a denuntat intr-o declaratie publica, “va trebui sa fie realizata in fata Parlamentului Romaniei, pentru a dobandi deplina forta din punct de vedere politic”. Din nefericire, acest eveniment nu a avut inca loc, astfel ca efectele perverse al Acordului Hitler – Stalin inca se manifesta in spatiul Romaniei contemporane.

Reabilitat de Marin Preda

In 1975 aparea la Bucuresti romanul “Delirul”, sub semnatura lui Marin Preda. Intregul tiraj al primei editii a fost epuizat in cateva zile din librarii. Preda venea cu o viziune complet diferita de cea oficiala asupra unui personaj-cheie al istoriei recente a Romaniei: maresalul Ion Antonescu. Miza lui Preda era o semireabilitare a personajului tragic, marginalizat de istoriografia comunista. Aparitia cartii a dus o la racire brusca a relatiilor dintre Romania si URSS, iar Preda a devenit tinta unor critici dure aparute in Gazeta Literara de la Moscova. Cartea a marcat detasarea regimului de la Bucuresti fata de Uniunea Sovietica. Preda a fost insa lichidat, printre altele si datorita cartii dedicata lui Antonescu, s-a comentat imediat dupa moartea sa petrecuta in conditii dubioase, care au inclus participarea lui Mircea Dinescu, la acest eveniment, dupa cum arata poetul Cezar Ivanescu, decedat recent. Moartea poetului Ivanescu a avut loc in imprejurari neclare, care vor face obiectul unei anchete penale, iar sfarsitul sau a fost determinat in mare masura si de atacurile lui Mircea Dinescu la adresa acestuia.

Ziarul, Mai 2008

Comentarii:

Ioana – D’Arc (06-05-2008, 23:23)

“Justitia romana” legalizeaza ocuparea Romaniei, si raptul teritorial, legalizeaza ocuparea, de catre armata rosie,a Basarabiei, Nordului Bucovinei, Tinutului Herta si Insulei Serpilor, da verdict “nevinovat” URSS-ului pentru exterminarea a sute de mii de romani. sterge genocidul comunist sau Holocaustul Rosu practicat de puterea bolsevica asupra romanilor. “Justitia romana” inregistreaza partide maghiare extremiste, care incalca Constitutia Romaniei, care lupta pentru destramarea Romaniei si purificarea etnica. “Justitia romana” inchide dosarele Revolutiei si mineriadei acoperind crimele impotriva romanilor. “Justitia romana” NU reprezinta interesele romanilor si ale Romaniei ci actioneaza impotriva acestora! In Transilvania exista multe statui si busturi ale marilor criminali de razboi acuzati de crime impotriva umanitatii: Horthy si Albert Wass -Acesti ucigasi de romani sunt venerati si sarbatoriti de unguri, pe teritoriul Romaniei, in dispretul total al Constitutiei Rokmaniei si nimeni nu le face nimic. In schimb, orice roman care il onoreaza pe Maresalul Ion Antonescu, eliberatorul Basarabiei, este aruncat, de catre “Justitia romana”, la puscarie !!!!!!!!!!!!!!!!!! La cererea unui guvern de tradatori de neam, busturile lui Antonescu au fost sparte si aruncate, chiar daca erau in curtile caselor si nu in spatiu public., iar numele lui a fost pur si simplu sters din istoria Romaniei.. asa ceva doar Stalin a facut.. Basarabenii spun, pe drept cuvant ca Romania merge in varful picioarelor in propria casa !! Cat o sa mai rabdam ca noi, romanii sa fim asupriti, lipsiti de drepturi si discrimanti de catre organismele Statului Roman in propria noastra Tara!??

Paul – de Alep (06-05-2008, 23:32)

Cei care refuza reabilitarea Maresalului Antonescu si care pupa cizma ruseasca, ar fi trebuit sa citeasca marturia lui Wilhelm Filderman, presedintele Uniunii Comunitatilor Evreiesti din România: “Maresalul însusi a fost executat de agentii Moscovei, ca fascist. Adevarul este ca Maresalul Antonescu este cel care a pus capat miscarii fasciste din România, oprind toate activitatile teroriste al Garzii de Fier din 1941 si suprimînd toate activitatile politice ale acestei organizatii. Eu însumi, raspunzînd unei întrebari a lui Antonescu, la procesul sau – montat de comunisti – am confirmat ca teroarea fascista de strada a fost oprita în România la 21 ianuarie 1941, zi în care Maresalul a luat masuri draconice pentru a face sa înceteze anarhia fascista (…) ïn timpul perioadei de dominatie hitlerista în Europa, eu am fost în contact permanent cu Maresalul Ion Antonescu, care a facut foarte mult bine pentru îndulcirea soartei evreilor expusi persecutiilor rasiale naziste (…) Eu am fost martorul unor scene emotionante de solidaritate si de ajutor între români si evrei, în momente de grele încercari din timpul Imperiului Nazist din Europa. Maresalul Antonescu a rezistat cu succes presiunilor naziste care cereau masuri dure împotriva evreilor. El este cel care mi-a dat pasapoarte în alb, pentru salvarea de teroarea nazista a evreilor din Ungaria, a caror viata era în pericol!” ——— din “Testamentul lui Wilhelm Filderman”, act legalizat la New York în 1956;

Paul – de Alep (06-05-2008, 23:34)

.. si inca : “(…) seful unui guvern obligat sa asculte de poruncile neînduratoare ale unui tragic razboi, hartuit de greutati inexplicabile, pus mereu în situatii penibile si aproape insurmontabile” “(…) larga toleranta a guvernului dumneavoastra fata de exodul evreilor unguri, polonezi etc., care au gasit si continua sa gaseasca aici un refugiu sigur si putinta unei definitive salvari prin emigratie (…). si daca astazi evreimea din Ungaria urca însângeratul calvar pe care a patimit si pierit iudaismul polonez, iar cel bulgar urca acelasi rug, noi, evreii români suntem mereu obladuiti de guvernul dumneavoastra, care se straduieste sa îndulceasca restrictiile si sa înlature masurile impuse de împrejurarile haine”. ———— (pasaj din scrisoarea de multumire adresata la 26 iunie 1944 de Al. I. Zissu lui Mihai Antonescu, prim-ministru)

ION ROMANUL – BUCURESTI (07-05-2008, 9:33)

Ma realiez comentariilor.I se face o mare nedreptate Maresalului.Este impuscat a doua oara.

artistu’ – Londra (07-05-2008, 11:05)

Notre respect Maresal Antonescu !!!!

Ioana – D Arc (07-05-2008, 11:59)

Iata pentru ce este condamnat la infinit Maresalul ANTONESCU, de catre cei care executa ordinele venite din Israel, Rusia sau Ungaria.. si alte state neprietene:

“OSTASI, Va ordon: treceti Prutul! Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre. […] Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori. Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru. OSTASI, Izbanda va fi a noastra. La lupta. Cu Dumnezeu inainte!”

Peste 71.000 de militari români au cãzut în Razboiul de Reintregire a Þãrii, pornit in zorii zilei de 22 iunie 1941 si sfârsit tragic la 23 august 1944, act ce a trimis in lagarele de exterminare sovietice 114.000 militari romani, facuti prizonieri de razboi ai Armatei Rosii. De la 22 iunie 1941, – concomitent cu operatiunile Armatei a 3-a Româna în partea de nord a Bucovinei si ale Armatei a 11-a germana în nordul si centrul Basarabiei – în partea de sud a Basarabiei si în masivul Cornesti, a actionat Armata a 4-a Româna, cu misiunea, initiala, de retinere a inamicului, urmand sa forteze, ulterior, Prutul. Conform arhivelor militare, numai în perioada 22 iunie-15 iulie 1941, s-au înregistrat 2.320 morti, 7.962 raniti si 3.492 dispãruti. Dupa 33 zile de razboi, intreaga Basarabie si Bucovina de nord erau eliberate. Comunicatul nr. 6 din 25 iulie 1941 al Comandantului frontului romano-german avea urmatorul continut: “Lupta pentru dezrobirea brazdei romanesti de la Rasarit s-a terminat. Din Carpati si pana la mare suntem din nou stapani peste hotarele strabune”. /////////////////// vanzatorii de neam care ne conduc de 18 ani, dupa ce au omorat sute de romani / la revolutie, mineriade si la targu Mures / au de ce se teme!

BITU – DEVA (07-05-2008, 13:03)
CA DE OBICEI ARUNCAM CU NOROI IN OAMENI CARE, DA, AU FACUT ISTORIE. ASTAZI NICI ISTORIE NU FACEM, CI DOAR O SIMULARE

ION ARDEAL – Halta Timpesti (07-05-2008, 13:22)

Daca s-a ajuns sa se bata joc de memoria unui erou national si sa se restituie averii si castele unui tradator nemernic si aventurier si sletei lui de iepe dude,chiar ca sintem un popor care nu am stiut din 2000 incoace sa mai alegem.horty un adevarat killer are respect iar un roman care a fost tradat de un rege infantil,e blamat in continuu de aceste iude vindute.Vai de capul tau rumane,tot mujic ai ramas,in afara matului plin si a falei goalepoleita cu o foita de ortodoxism ,nu mai ai nimic Sfint.Te meriti cu tot cu soarta,sa fii batut de vint prin unghere straine si sa faci cultul hotului si al nesimtiri maneliste,considerata o noua cultura. Dormi in pace!

Dynamite – Bucuresti (07-05-2008, 16:31)

Antonescu – Erou National!

MARESALU’ – cIMITIRUL bELLU (08-05-2008, 12:58)

Ba, RONCEA-FLEONCEA, pai tu ai ajuns sa scrii de acest erou, tu ma, care esti doar un tradator si un spagar nenorocit? Atentie, in curand vei avea parte, in serial, de demascare care va conduce la catuse… o sa vada cititorii cine esti tu (si frate-tu), cati bani de spaga iti iei lunar, unde ciripesti si in interesele cui. Frustratule nenorocit de legionar ce esti! faci pe nationalistul cand tu ai trada-o si pe ma-ta! Vom imprastia filmarile cu tine si mai stii tu cine la toate televiziunile si nu uita, tigane, ca ai asa de multi dusmani puternici prin presa!!! Si nu numai!

Ioana – D’Arc (09-05-2008, 21:14)

******.nymagazin.com/atitudini.html?aid=798&numar=564

Stimate domnule editor Grigore L. CULIAN, Ma numesc Robert Horvath, sunt de profesie cineast, absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti (IATC) si am lucrat la multe studiouri din România, îndeosebi la Televiziunea Româna. Actualmente, îmi continui activitatea la studioul meu de film, “Kiro Studio International”, cu sedii în Manhattan (New York) si Tokio. Sunt cunoscut, de asemenea, în calitate de grafician, ilustrator si pictor. ÃŽn data de 20 martie 2008 a avut loc, la Institutul Cultural Român din New York, un eveniment dedicat special Holocaustului din România din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. La aceasta manifestare a participat si o delegatie din România, remarcându-se prezenta d-lui general Mihai Ionescu, directorul Muzeului Holocaustului din Bucuresti. Pentru ca adevarul istoric a fost prezentat unilateral si subiectiv, am avut o interventie pe care, în cazul ca o considerati pertinenta, va rog sa o publicati în ziarul Dvs. Redau mai jos interventia mea de la acest eveniment. Cuvintele sunt traduse din limba engleza, deoarece la ICR din New York este înca interzisa folosirea limbii române! ———————

Doamnelor si Domnilor, Deoarece v-ati referit în expunerea Dvs. la necesitatea ca generatiile viitoare sa afle adevarul despre tragedia Holocaustului si pentru ca astazi copiii învata la scoala ca românii sunt vinovati de genocid, as vrea ca ei sa afle si faptul ca românii au fost aceia care au salvat întreaga populatie evreiasca de pe teritoriul actual al României. Asistam la un fapt poate unic în istoria celui de al Doilea Razboi Mondial, anume acela ca un om s-a opus presiunii germane, salvând mai mult de jumatate milion de oameni de la pieire. Acest miracol românesc se datoreaza în primul rând pozitiei intransigente si plina de curaj a maresalului Ion Antonescu. În al doilea rând, mai trebuie tinut cont si de caracterul specific al societatii românesti din perioada respectiva. Ma refer aici la Ion Bratianu, Iuliu Maniu, la partidele istorice, la Regina Elena, la Dr. Lupu, la Patriarhul Nicodim, la Mitropolitul Balan, la întreaga Biserica Ortodoxa Româna si la multi altii care au pus umarul la salvarea evreilor. Cred însa ca factorul principal îl reprezinta mentalitatea, psihologia si omenia românilor. Care sunt faptele istorice?

Dupa începerea razboiului, se desfasoara foarte rapid operatiunile militare în Basarabia si Bucovina de Nord, unde este masacrata populatia evreiasca si unde fortele românesti coopereaza cu cele ale germanilor. ÃŽn curând, în spatele frontului, apar comandourile germane specializate în operatii de “curatire” si, paralel, încep deportari de familii întregi din populatia evreiasca, dincolo de Nistru, în Transnistria. Pentru mine, moartea chiar si numai a unui singur om nevinovat reprezinta o tragedie, dar trebuie sa iau în consideratie si statistica. Pentru ca subiectul este foarte controversat, las la aprecierea audientei sa deduca adevarul – din diferite surse. Una dintre ele ar fi “Enciclopedia Iudaica”, o lucrare de referinta, în care se mentioneaza cifra de 40.000 de morti, plasând România pe locul 10, ca vinovatie, în timp ce raportul Dvs., al Comisiei, se refera la 420.000 de victime, România ajungând pe locul 2, imediat dupa Germania. tinând seama de paritatea populatiei, România devine, nici mai mult, nici mai putin, prima “Killing-machine” din istoria celui de al Doilea Razboi Mondial! ÃŽn aritmetica Comisiei se adauga si Ardealul de Nord, acolo unde populatia evreiasca a fost decimata, numai ca, atunci, Ardealul de Nord se afla sub controlul maghiar.

Dumneavoastra mai treceti cu vederea si alte fapte: ca toti barbatii evrei în putere au fost încadrati în Armata Rosie, ca o mare parte din populatie a fugit în interiorul Rusiei si ca foarte multi evrei au murit de moarte naturala sau de boli contagioase (tifos), de care a suferit întreaga populatie, inclusiv Armata Româna. Responsabilitatea Guvernului României în aceste evenimente este mare, dar nu este greu sa fie separata de responsabilitatea germanilor. Ma voi ocupa în continuare de momentul crucial, anul 1942, care este sters cu buretele sau distorsionat ca semnificatie istorica. Mihai Antonescu, Ministrul de Externe, se întâlneste cu Hitler, în acea toamna, si îi comunica hotarârea de a nu-i preda pe evreii din Regatul României.

Vreau sa va mai amintesc, domnule general Mihai Ionescu, doua documente semnificative, pe care sper si cred ca le cunoasteti: la o saptamâna de la aceasta întâlnire istorica, Ion Antonescu declara, într-o sedinta a Consiliului de Ministri: “Nu voi face jocul rasist al germanilor si îi voi slava pe toti evreii mei”; dupa alte doua saptamâni, la o alta sedinta a Consiliului de Ministri, Ion Antonescu declara: “Eu mi-am dat cuvântul sa asigur viata si libertatea evreilor si ma voi tine de cuvânt”.

Toamna lui 1942 pecetluieste pentru totdeauna salvarea unei întregi populatii de la moarte, condamnata la “solutia finala” de catre Hitler.

Ma voi referi acum la Raportul Comisiei Holocaustului, lucrare unde o reala tragedie este folosita pentru anumite interese politice. În 2002, Guvernul României, bazându-se pe documentele Arhivei Nationale si în conjunctie cu toate documentele primite de la Muzeul Holocaustului din Washington, DC, decreteaza, fara echivoc, ca pe teritoriul României nu a avut loc Holocaustul. La mai putin de doi ani, însa, Guvernul României îsi schimba pozitia, înfiintând o Comisie care, bazându-se pe exact aceleasi documente, decreteaza ca în România a avut loc un genocid de proportii inimaginabile. Comentariile sunt de prisos!

Vreau sa mai spun asistentei ca Raportul Wiesel de cercetare a crimelor Holocaustului reprezinta un atac fara precedent la adresa demnitatii românilor. ÃŽn concluzia raportului se spune: “Românii sunt vinovati de genocid, chiar daca în anumite regiuni au supravietuit evrei”. ÃŽnainte de a intra în fondul problemei, doresc sa mai remarc ca “anumite regiuni” reprezinta, de fapt, România de baza, România esentiala, adica în actualele ei granite. Raportul arunca o vina colectiva, acuzând de genocid întreaga populatie româneasca. Aceasta idee de vina colectiva apartine ideologiei fasciste si/sau comuniste, aruncând vina – reala sau imaginara -câtorva asupra unei întregi colectivitati nationale, rasiale sau sociale. Iar o vina colectiva nu are ce cauta în discursul unei democratii!

Se merge atât de departe încât se spune ca majoritatea populatiei românesti a sprijinit Holacaustul! Ma întreb: oare cum a fost posibil asa ceva, când faptele din Bucovina si Basarabia au fost foarte putin cunoscute de populatie. Eu personal am plecat la 32 de ani din România si nu am auzit niciodata despre aceste evenimente. România este prezentata în acest material ca o tara fascizata si complet rasista. As vrea sa-i amintesc domnului general si cercetator istoric faptul ca fascismul a fost lichidat în România cu ocazia rebeliunii legionare. Fragmentul care m-a intrigat profund este urmatorul: “Holocausul îsi are radacini adânci în istoria si cultura româna”! Aceasta constatare aduce un atac frontal Istoriei României si nu scapa de aceasta decapitare niciun om politic, niciun partid istoric, niciun moment al istoriei si nici al monarhiei. Deci, Istoria României este prezentata de Comisie în primul rând ca o istorie a antisemitismului. Acelasi tratament i se aplica însa si Culturii Românesti. Nu scapa de “atentia” noii inchizitii nicio personalitate culturala, de la Alecsandri, Eminescu, Kogalniceanu, Hajdeu, Slavici etc., iar în epoca moderna nu scapa nici Emil Cioran, Noica, Mircea Eliade. Asadar, în opinia Comisiei, Cultura Româneasca nu este importanta prin valentele sale universale, ci numai prin caracterul ei rasist si antisemit. Cu alte cuvinte, Mihai Eminescu si ceilalti piloni ai Culturii Românesti sunt, nici mai mult, nici mai putin, vinovati pentru cauzarea Holocaustului. Cruciti-va, doamnelor si domnilor, cruciti-va, domnule general!.

Concluzia acestei Comisii a dat o unda verde unei adevarate “vânatori de vrajitoare”, având ca victima cultura si limba nationala. Atentia este în primul rând îndreptata asupra lui Mihai Eminescu si a lui Mircea Eliade, fiind orchestrata din birourile presedintelui Institutului Cultural Român (ICR), d-l Horia Roman Patapievici. Având la dispozitie un buget de câteva milioane de dolari, având sub control edituri si reviste culturale, el si ciracii sai au pornit un atac delirant îndreptat împotriva a tot ce este românesc.

D-l Patapievici spune în clar: “Eminescu, ca poet national, si întreaga cultura nationala nu-si au locul sub zodia internationalismului”. Sau: “Daca vreti sa intrati în Europa, trebuie sa va debarasati de Eminescu”.

Daca nu credeti, ma voi referi la seara dedicata “Luceafarului poeziei românesti”, desfasurata la Consulatul General al României din New York si boicotata de Institutul Cultural Român New York, condus de d-na Corina Suteu, ai carui angajati nu au avut decât curiozitatea de “a baga capul” la acest eveniment care a durat 6 sau 7 ore. Aceasta manifestare a avut loc prin bunavointa Consulului General al României la New York, d-l Pietro Lucian Pavoni, caruia trebuie sa-i exprimam sincera gratitudine. Nu pot sa nu adaug faptul ca nu mi se permite (de doi ani!) sa particip la activitatile ICR New York, deoarece am cerut sa se vorbeasca si româneste la manifestarile organizate de Institut (pentru participarea din aceasta seara, a trebuit sa mi se dea o derogare speciala de la Washington!).

Vreau sa mai adresez c̢teva cuvinte doamnelor si domnilor din spatele meu, care striga, cu ̨nversunare, sa nu fiu lasat sa mai vorbesc si sa fiu dat afara! Daca Dvs. mai sunteti azi ̨n viata, aceasta i se datoreaza maresalului Ion Antonescu si Р̨n primul r̢nd Рomeniei rom̢nilor. Este greu pentru mine sa ̨nteleg cum multi rom̢ni accepta orice compromis, inclusiv acest raport degradant. La fel, nu pot sa ̨nteleg cum multi evrei, ̨n loc sa fie recunoscatori si sa le arate gratitudine celor care le-au salvat viata, stau si asteapta sa le mai dea ̨nca o palma. Un adevar spus doar pe jumatate seamana cu o minciuna. Pe fundalul unei tragedii adevarate, asistam aici la un atac fara precedent la adresa Istoriei si Culturii Rom̢nesti.

Daca vrem sa ne recâstigam demnitatea, trebuie sa spunem adevarul întreg.

Va multumesc pentru rabdarea si atentia Dumneavoastra.

New York, 28 Martie 2008

——————– NOTA REDACTIEI. Am contactat-o telefonic pe d-na Corina Suteu, directorul ICR New York, rugând-o sa-mi explice cum promoveaza institutia pe care o conduce imaginea României în SUA organizând astfel de actiuni.

D-na Suteu mi-a raspuns cu un “citat” folosit în ultima vreme de presedintele Traian Basescu, sub al carui înalt patronaj (si finantare) functioneaza ICR, coordonat de d-l Horia Roman Patapievici: “Dvs. sunteti ostili Institutului si reprezentati un grup de interese”!

Îi vom aminti d-nei Corina Suteu articolele 2 si 3 din Legea de functionare (din 2003) a Institutului Cultural Român, unde (înca) îsi desfasoara activitatea (pe bani publici!)…

*Articolul 2: “Institutul (ICR) are drept scop reprezentarea, promovarea si protejarea culturii si civilizatiei nationale în tara si în strainatate”.

*Articolul 3: “Institutul (ICR) are urmatoarele obiective: a) stimularea si promovarea valorilor nationale ale culturii, artei si stiintei; b) sustinerea circulatiei valorilor culturii si stiintei dinspre si înspre tara, consolidarea si amplificarea, sub diferite forme, a relatiilor cu comunitatile românesti de peste hotare”.

Redactia nu-si asuma responsabilitatea pentru parerile exprimate in zona de “Comentarii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.