Bogdan Chireac, ziaristul STS & MIRA

Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Internelor si Reformei Administrative au incredintat recent din nou, fara licitatie, contracte grase firmei jurnalistului Bogdan Chireac, care controleaza compania Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL(CSR). Contractul cu MIRA a fost semnat in data de 2 februarie, iar contractul cu STS in data de 21 ianuarie. Chireac a fost nevoit sa-si dea demisia de la Gandul, dupa ce s-a aflat ca este beneficiarul unor contracte preferentiale de multe milioane de euro, tot din partea STS, anul trecut.
La inceputul acestui an, Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii, firma lui Bogdan Chireac, primeste alte doua contracte, prin procedura de negociere fara anunt de participare, din partea unor institutii ale statului, informeaza Agentia Reporteri.ro, Primul contract este cel cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative, care plateste 1.217.458 RON (fara TVA) pentru achizitionarea de radiotelefoane portabile Motorola MTH 800. Al doilea contract a fost incredintat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care a cumparat 15 bucati de repetitori indoor in banda 380-400 MHZ, pentru suma de 1.159.577 RON.

Scandalul Chireac

Ziaristul Bogdan Chirieac a avut parte de un veritabil scandal media referitor la afacerile sale de pana acum cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Tranzactiile s-au derulat prin firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL, in care Chireac este asociat. Firma CSR este distribuitor autorizat in Romania al echipamentelor de radiocomunicatii produse de grupul american Motorola. In 2006 – 2007, STS a incheiat opt contracte cu CSR, cu o valoare totala de 24 de milioane de euro. Cinci dintre acestea s-au perfectat dupa ce STS a consultat doar oferta firmei lui Chireac, desi serviciul special putea sa se consulte direct cu Motorola Israel Ltd. – reprezetant regional de vanzari al companiei americane.

Contracte cu dedicatie

Firma la care era asociat jurnalistul a realizat, ulterior, contracte banoase cu Aeroportul Henry Coanda – Otopeni, Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta, Regia Autonoma ROMATSA sau Compania Nationala a Huilei. Contractele incheiate de STS vizau achizitia de echipamente TETRA Ð Terrestrial Trunked Radio, un sistem digital de comunicatii radio mobile si de date, folosit in comunicatiile securizate ale institutiilor. Contractele firmei CSR cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale au foste legate de „dezvoltarea sistemului de radiocomunicatii digitate TETRA Ð STS, care reprezinta o retea nationala de radiocomunicatii mobile conforma cu standardul european si a carei realizare a fost aprobata de Consiliul Superior de Apararea a Tarii”, au precizat reprezentantii STS in presa.

Jurnalist putred, de bogat

Trei dintre contractele parafate de CSR cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale se evidentiaza prin sumele de bani care au intrat in conturile firmei unde era asociat jurnalistul Bogdan Chireac. Este vorba de 7,2 milioane de euro, 9,4 milioane de euro si 3,8 milioane de euro. Firma la care milionarul ziarist, Bogdan Chireac este actionar are un parcurs destul de ciudat. Indicatorii financiari conform bilantului depus pe anul 2005 arata ca, in acel an, Centrul pentru Servicii Radiocomunicatii S.R.L avea 63 de angajati, o cifra de afaceri de 25.073.435 ROL, iar pierderile atingeau cifra de 6.627.123 ROL. In anul 2006, firma lui Chireac a cunoscut o crestere din toate punctele de vedere. Cifra de afaceri a crescut la 78.365.541 ROL, pierderile sunt in valoare de 20121663 ROL, iar numarul de angajati a cresut la 73.

Profesorii de deontologieBogdan Chireac mai detine actiuni si la alte societati comerciale, alaturi de colegii sai de la „Adevarul” din vremea sobolanului rozaliu, Viorel Hrebenciuc. Adrian Ursu, Cristian Tudor Popescu, Lelia Munteanu si Marius Nitu sunt asociatii lui Chireac, care a avut de castigat se pare din aceste asocieri precum si din altele, de vreme ce detine o luxoasa vila la Mogosoaia, un apartament in strada Popa Savu, evaluat la cel putin 300.000 euro, un autoturism de teren Toyota RAV4 si conturi bancare (declarate) din vanzarea de actiuni le „Adevarul” si „Gandul”, de 200.000 euro.

2008-03-01 / Ziarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.