Biserica Catolica denunta atitudinea MAE

Imaginea Romaniei in UE pusa in pericol de Cathedral Plaza

Printr-o “Nota” MAE semnata olograf de ministrul Mihai Razvan Ungureanu si obtinuta de media Bursa si Ziua, se observa cum seful diplomatiei propune modalitati de pacalire a Sfantul Scaun in situatia Catedralei Sfantul Iosif. Astfel, in finalul “Notei”, se recomanda: “In plan intern, este oportun ca reprezentanti ai autoritatilor sa-si exprime in mod explicit, public, aprecierea pentru importanta estetica si arhitectonica a Catedralei Sfantul Iosif si preocuparea ca aceasta cladire sa nu fie in nici un fel afectata. Astfel de declaratii vor arata atentia cu care este urmarita chestiunea, evitandu-se, in acest fel, pronuntarea asupra solicitarii Bisericii Catolice de sistare a lucrarilor. Propunem: Discutarea chestiunii in sedinta de Guvern si trasarea de sarcini in acest sens”. Incercarea de inducere in eroare a Sfantului Scaun prin declaratii de complezenta, lipsite de substanta, ce urmaresc sa mascheze nu doar o lipsa de reactie a autoritatilor, ci chiar complicitatea acestora cu cei ce pericliteaza grav existenta complexului Catedralei Sf. Iosif, reflecta <> pe care Guvernul Romaniei il poarta fata de Sfantul Scaun si Biserica Catolica”, se subliniaza intr-un comunicat de protest al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti.

Un document extrem de interesant, remis de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu prim-ministrului Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, ne-a parvenit ieri la redactie. Intitulata “NOTA privind proiectul construirii Cathedral Plaza in apropierea Catedralei Sfantul Iosif (2)”, informarea MAE, adresata la 18 august, avertizeaza asupra riscurilor la adresa imaginii Romaniei ce decurg din constructia unei cladiri de 75 de metri in imediata apropiere a Catedralei catolice Sfantul Iosif. Din informatiile MAE rezulta ca <> insusi Sfantul Parinte, Papa Benedict al XVI-lea, intentioneza sa se pronunte public privind aceasta situatie. Biserica Catolica s-a declarat oficial persecutata in Romania ca urmare a agresiunii arhitectonice la care este supusa Catedrala Sfantul Iosif, acuzand nereguli grave in obtinerea aprobarilor pentru ridicarea imobilului Cathedral Plaza si solicitand sistarea lucrarilor pe perioada procesului aflat in derulare cu firma Millenium si autoritatile locale. Importanta exceptionala a acestui document sta in certificarea oficiala din partea statului, reprezentat de MAE, in premiera, a concluziilor si avertismentelor lansate de Asociatia Civic Media in timpul campaniei <>. In cadrul unei dezbateri publice organizata de ZIUA si Civic Media pe aceasta tema, cu primarul general al Capitalei, secretar general al Partidului Democrat si purtator de cuvant al Aliantei Dreptate si Adevar, Adriean Videanu, acesta afirma ca detine o scrisoare din partea Vaticanul in care Primaria Bucurestiului este asigurata ca problema constructiei de langa Catedrala nu afecteaza relatiile internationale ale Romaniei. La solicitarea presei, Videanu a refuzat sa prezinte aceasta scrisoare. Surse de la Vatican l-au contrazis pe primarul PD si au remarcat in schimb alte ciudatenii in corespondenta purtata cu inalti reprezentanti ai statului roman, cum ar fi favorizarea firmei Millenium. “Nota” MAE, pe care o prezentam integral mai jos, confirma temerile media: ca scandalul Cathedral Plaza afecteaza imaginea Romaniei in Uniunea Europeana.

Ministerul Afacerilor Externe, 18 august 2006

Domnului Calin Popescu Tariceanu, prim-ministrul Romaniei

NOTA privind proiectul construirii Cathedral Plaza in apropierea catedralei Sfantul Iosif (2)

Urmare Notei privind proiectul construirii Cathedral Plaza in apropierea Catedralei Sfantul Iosif, din data de 29 mai 2006, revenim cu o informare asupra evolutiilor nou-aparute in chestiunea mentionata.

I. Situatia actuala

Ca urmare a memoriilor adresate Inspectoratului de stat in constructii de catre Arhiepiscopia Romano-Catolica si a retransmiterii acestora catre Senatul Romaniei, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Ministerul Culturii si Cultelor, Inspectoratul a redactat un Raport “cu privire la exercitarea controlului statului in amenajarea teritoriului, urbanism si autorizarea executarii lucrarilor de constructii la obiectivul Cathedral Plaza”.

In Raport se concluzioneaza ca toate aspectele precizate pun in discutie caracterul de legalitate a autorizatiei de constructie nr.179/18/B/43074 din 24.02.2006 eliberata de Primaria Sectorului 1 Bucuresti. Raportul mentioneaza ca Inspectoratul de Stat in Constructii al Municipiului Bucuresti va sanctiona contraventional pentru neprezentarea documentelor si a actelor solicitate la control si pe arhitectul sef al Primariei Sectorului 1 pentru emiterea de certificate de urbanism cu date eronate si de autorizatii de constructie in baza unor documentatii incomplete, care nu contin avizele si acordurile necesare. Documentul mentioneaza ca Inspectoratul de Stat pentru constructii va sesiza Consiliul Legislativ, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Justitiei asupra inadvertentelor privind textul de reglementare precizat in art.49 pct. d din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Inspectoratul a cerut Ministerului Culturii si Cultelor, respectiv Ministerului Transporturilor, constructiilor si Turismului sa reanalizeze situatia creata si sa decida in consecinta asupra aspectelor care trebuie solutionate potrivit prevederilor legale specifice.

Inspectoratul de Stat in Constructii a propus inaintarea catre prefectul Municipiului Bucuresti a concluziilor Raportului, care sa stea la baza analizei oportunitatii initierii procedurii de anulare in contenciosul administrativ a hotararii de aprobare a documentatiei de urbanism modificatoare, in conditiile in care:

– se afecteaza grav sistemul de telecomunicatii al SRI;

– nu au fost mentionate in certificatul de urbanism nr. 1973/83B/5701 din 13.06.2005 toate avizele legale necesare eliberarii autorizatiei de constructie;

– avizele, acordurile, expertizele si studiile impuse nu au fost impuse ca obligativitate in faza de verificare a cerintelor anterior autorizarii de executie a lucrarilor;

– contractul de concesiune nr. 675/24.09.2002 isi pierde valabilitatea in conditiile art.36 din Legea nr.50/1991, republicata cu completarile si modificarile ulterioare.

Pozitia autoritatilor pontificale a fost reiterata la 6 iunie 2006 de catre monseniorul Pietro Parolin, subsecretar pentru raporturi cu statele al Sfantului Scaun, cu prilejul unei intalniri cu ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun. Vaticanul este preocupat de amanarea pentru luna septembrie 2006 a judecarii procesului intentat firmei constructoare de catre Arhiepiscopia Romano-Catolica, intrucat se percepe pericolul ca societatea “Milenium” vrea sa puna partea catolica in fata unui fapt implinit.

Secretarul de Stat al Suveranului Pontif a adresat, in data de 27 iunie 2006, o scrisoare pe aceasta tema domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei. Corespondenta Sfantului Scaun a reluat, in mare parte, argumentatia folosita de mons. Robu in actiunile sale. In raspunsul sau, domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, si-a exprimat speranta ca autoritatile romane competente sa solutioneze in sprijinul dreptatii acest diferend.

Conducerea Senatului a aprobat, in data de 27 iunie a.c., la solicitarea Comisiei de abuzuri, infiintarea unei comisii de ancheta ce va avea drept scop investigarea modului de autorizare a construirii Cathedral Plaza. Potrivit unei Note adresate Biroului Permanent al Senatului, comisia pentru cercetarea abuzurilor a hotarat sa faca demersuri ca urmare a numeroaselor sesizari, avand ca obiect “protestul cetatenilor” fata de modul de realizare a proiectelor de sistematizare a Capitalei, precum si protestul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti fata de istitutiile statului care au avizat si au autorizat construirea imobilului Cathedral Plaza.

Recent, secretarul pentru raporturile cu statul al Sfantului Scaun, mons. Pietro Parolin, a adus la cunostinta ambasadorului Romaniei pe langa Sfantul Scaun, in data de 8 august 2006, ca, urmare a ingrijorarii cu care este perceputa la Vatican aceasta problema, este posibil ca Suveranul Pontif sa se pronunte public in aceasta problema.

II. Evaluare

Consideram ca, in eventualitatea ridicarii chestiunii la nivelul Suveranului Pontif, acest demers politic ar putea afecta foarte mult imaginea Romaniei in mediile catolice din intreaga lume.

Este de dorit ca, prin demersuri politico-diplomatice, autoritatile romane sa evite o astfel de rectie.

In plan intern, este oportun ca reprezentanti ai autoritatilor sa-si exprime in mod explicit, public, aprecierea pentru importanta estetica si arhitectonica a Catedralei Sfantul Iosif si preocuparea ca aceasta cladire sa nu fie in nici un fel afectata.

Astfel de declaratii vor arata atentia cu care este urmarita chestiunea, evitandu-se, in acest fel, pronuntarea asupra solicitarii Bisericii Catolice de sistare a lucrarilor.

Propunem: Discutarea chestiunii in sedinta de Guvern si trasarea de sarcini in acest sens.

De la: Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe

(Semnatura olografa)

Arhiepiscopia, oripilata de actiunea lui Ungureanu

Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti protesteaza fata de atitudinea Ministerului Afacerilor Externe in solutionarea problemei Catedralei Sfantul Iosif si cere “stoparea imediata a lucrarilor din vecinatatea Catedralei, anularea autorizatiei de constructie acordata companiei Millenium si protejarea, printr-o lege dreapta, europeana, a valorilor de patrimoniu ale Romaniei”. “Am luat act cu stupefactie de continutul notei B1-1/11576 din 18 august 2006 adresata de MAE prin dl Ministru Mihai Razvan Ungureanu Domnului Calin Popescu Tariceanu, Primul Ministru al Romaniei, nota cu privire la proiectul construirii Cathedral Plaza in apropierea Catedralei Sf. Iosif, publicata in facsimil in cotidianul ZIUA si analizata de ziarul Bursa de luni 18 septembrie 2006”, se spune intr-un comunicat remis redactiei ZIUA, in care MAE este acuzat ca face “o instigare la abuz in serviciu”. “Pozitia Ministrului Afacerilor Externe ne arata o data in plus si incontestabil ca lipsa constanta de implicare a autoritatilor competente in solutionarea cererilor noastre nu este intamplatoare si este consecinta politicii statului roman de a asista pasiv la agresiunea impotriva Bisericii noastre”, afirma reprezentantii Bisericii Catolice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.