BASARABIA, BASARABIA – 90 de ani de la Unire!

Traian Basescu, Presedintele Romaniei:

“La 27 martie 1918, în Basarabia, cei 150 de membri ai Sfatului Ţării au votat unirea cu patria-mamă. A început un proces care s-a dezvoltat rapid ÅŸi care s-a rotunjit la 1 decembrie 1918 prin realizarea României Mari.

Astăzi evocăm un moment de demnitate a poporului român, un moment în care ne-am regăsit pe noi înşine, un moment care a însemnat piatra de la care a început construcţia României moderne, a României puternice, a României care avea un cuvânt de spus – în primul rând, pentru ea şi, în egală măsură, pentru vecinii săi.

27 martie 1918 este mai mult decât un eveniment istoric, este momentul în care românii au avut curajul să-şi semneze singuri actul de naştere – actul de naştere a ceea suntem astăzi şi a ceea ce vom fi peste ani, pentru că nimic nu ar fi fost posibil dacă acest proces de realizare a României Mari nu ar fi început.

Au trecut 90 de ani de la acest moment de demnitate naţională şi de responsabilitate faţă de propria istorie, pe care noi toţi avem obligaţia nu numai să-l respectăm, dar şi să-l ţinem proaspăt în memoria conaţionalilor noştri.

Probabil, cei peste 50 de ani de comunism au şters foarte mult din elementele de demnitate naţională. Aş vrea să spun că, pentru mine – şi sunt convins că pentru orice român – un astfel de moment nu poate fi etichetat decât ca unul de mare demnitate naţională. Este timpul să readucem în viaţa de zi cu zi momente de istorie adevărată, scrisă de români, în primul rând, alături de politicieni.

Poate că momentul de acum 90 de ani este nu numai o piatră de temelie pentru istoria politică a românilor, dar şi unul de întregire culturală, de întregire spirituală, un moment de la care se poate marca mândria de a fi român. Am convingerea că toţi cei care au decis unirea Basarabiei cu Regatul au avut sentimentul de mândrie pentru faptul că ei, ca români, au împlinit acest act istoric.

Au trecut peste noi în secolul trecut două Războaie Mondiale, dar ÅŸi două sisteme crude, nedemocratice. Nazismul ÅŸi comunismul ne-au despărÅ£it vremelnic, printr-un tratat semnat de exponenÅ£ii acelor două regimuri – Tratatul Ribbentrop-Molotov. Avem obligaÅ£ia să corectăm deciziile celor mai crunte regimuri care au bântuit Europa în secolul trecut, chemându-i pe cei de dincolo de Prut, pe cei din spaÅ£iul dintre Prut ÅŸi Nistru alături de noi în Uniunea Europeană, chemându-i să ne reîntâlnim acolo unde românii au decis că le este destinul.”

27 Martie 2008

0

bottom

afis basarabia unirea fundatia romania.jpg

basarabia basescu.jpg

basarabia actul unirii bun.jpg

coperta-mic.jpg

cimitiruldragalina.jpgcruce.jpg

maica domnului cu pruncul.jpg


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.