ALERTA: Publicatia ZIARUL, inchisa peste noapte din motive politice, electorale si de control media

Plaja libertatii presei se micsoreaza primejdios de mult in Romania.

Conform informatiilor Civic Media, ziarul ZIARUL a fost eliminat de pe piata impreuna cu ziaristii sai, in plina campanie electorala hotaratoare pentru Primaria Capitalei, din motive ce tin de satisfacerea blatului politic. Pana mai ieri, ZIARUL a dus o campanie de jurnalism civic pentru demascare fetelor mai putin cunoscute ale unor candidati ai PSD, in frunte cu Sorin Oprescu, si a altor afaceristi politici si de media onerosi, aflati in stranse legaturi cu foste cadre sau chiar cadre active ale serviciilor secrete. La sfarsitul saptamanii trecute, patronului ziarului, omul de afaceri Viorel Sima, i s-a pus in vedere achitarea rapida a unei datorii la tipografia detinuta de fostul ospatar Marius Locic, ajuns agent imobiliar milionar si patron de presa peste noapte. Avand in calcul faptul ca patronul ziarului nu va putea plati imediat costurile, acesta a fost conditionat de la bun inceput sa cedeze pachetul majoritar de actiuni al publicatiei. Sima ar fi acceptat sa ii predea lui Locic ziarul, dar a impus la randul lui o conditie contractuala ferma: sa nu schimbe echipa jurnalistica si politica editoriala a ziarului timp de sase luni. Ambele erau orientate clar pro-Basescu. Urmarea: Locic a sistat tiparirea ziarului. Ieri, ZIARUL a aparut numai in editia sa online. Marius Locic si sectia sa de consilieri ex-SIE nu sunt la primul atentat reusit la adresa libertatii de expresie atunci cand subiectele abordate devenin prea “fierbinti” pentru anumite grupuri de interese mafiote. In acest caz insa, tinand cont ca fiecare vot poate conta in turul doi al alegerilor pentru Primaria Capitalei si ca, de fapt, avem de a face cu o batalie clara intre grupul Iliescu contra lui Basescu, se releva ori ca Marius Locic joaca dublu, si cu PSD si cu PDL – dar cu acesta din urma doar in tirajul extrem de confidential al celorlalte publicatii ale sale – ori ca, la alegerile pentru Primaria Capitalei, vom constata un blat ordinar de care nu sunt straini exact afaceristii si speculantii politici care trag sforile impreuna cu membri corupti ai serviciilor secrete.

Echipa de jurnalisti a cotidianului ZIARUL pare sa nu accepte lipsa de explicatii si punerea tuturor angajatilor pe liber intr-un mod brutal si nelegal. Ramane de vazut cate asa-zise organizatii de aparare a libertatii presei din Romania le vor sari in ajutor. Civic Media le sta, oricum, la dispozitie, pentru legaturile directe cu organizatiile occidentale cunoscute pentru profesionalismul lor in apararea cauzelor si drepturilor unei prese libere si independente, in ciuda presiunilor de partid si de stat.

Redam mai jos editorialul de protest al redactorului sef Igor Drag, din ultima aparitie a ziarului ZIARUL, si ce au inteles, la prima mana, ieri, agentiile de presa centrale:


Bonus la “Prima de Craciun”

La editorialul publicat in urma cu doua zile, intitulat “Zbor deasupra unui cuib de cocori”, am avut pe editia online a ziarului www.ziarul-ziarul.ro, un comentariu care parea rupt de subiectul pe care l-am abordat. Initial am crezut ca este vorba despre unul dintre extrem de rarii cititori care se baga in vorba si seama. Cand un coleg de redactie mi-a atras atentia asupra acestui comentariu, am inteles ca nu este vorba de un cititor oarecare, ci de unul care ne cunoaste extrem de bine, pe mine si pe colegii mei.

Ce zice cititorul? Citez integral: “Diogene criticul – Bucuresti (05-06-2008, 18:13). Tot n-ati scapat de umbra lui Locic. Va urmareste peste tot. Acum ca a venit Locic la Ziarul va veti lua banii cu o intarziere mai mica decat pe vremea lui Turcu. Dar nu cred ca vreti sa redeveniti “locicari” si sa scrieti “locicarii” la comanda… Mai bine emigrati iarasi la un nou ziar. Numai sa nu il ia si pe ala Locic… Logic, nu?”. Mi-am adus aminte, ca de un atac de cord, de un ultim editorial pe care l-am scris, in urma cu aproape doi ani, la un ziar preluat in mod discutabil de Marius Locic, patron de companie de imobiliare cu acelasi nume. Citez acest editorial integral, pentru ca integrala este si rememorarea vietii atunci cand esti victima unui atac de cord, nu?

“Prima de Craciun”

Ma adresez tuturor studentilor din Facultatile de Jurnalism din Romania. Celor care vor ignora sau vor injura apelul meu, le spun ca da, au dreptate, poate ca acest cotidian nu reprezinta cea mai potrivita tribuna de la care sa te adresezi unor invatacei in ale mass-mediei. Fratilor, nu va vindeti, priviti-ma, cititi-ma si bagati la cap, pentru ca este mult mai bine sa invatati din experienta altora decat din cea personala, si poate ca, peste 12 ani de munca, veti avea norocul sa nu ajungeti acasa, in pragul Craciunului, putind a urina.

Cine sunt eu? Sunt un guru al presei? Un formator de opinie? Nu si nu, tocmai din acest motiv merit putina atentie, pentru ca asa ca mine, anonimi, veti fi cei mai multi dintre voi dupa absolvire. In 1994, Ion Cristoiu mi-a facut onoarea de a ma primi in redactia Evenimentului Zilei, si tot el m-a innobilat, prin 1999, facandu-ma sef de departament al sectiei Reportaj de la Cotidianul. Tot Ion Cristoiu m-a mai innobilat o data, spunand despre mine ca sunt mai bun, ca si condei, decat Cornel Nistorescu. Chestia asta, va rog sa ma credeti, mi-a ramas intiparita in codul genetic… Din 1993 si pana in prezent, am lucrat, dupa Evenimentul Zilei, la Antena 1, ca realizator al emisiunii Picatura de Amar – cu una din editii am participat la Festivalul Filmului pentru Tineret de la Costinesti 1996, trei cotidiane centrale hotarand ca merit Marele Premiu, apoi am ajuns la Cotidianul, la Jurnalul National, la Ora, la Realitatea TV, la Azi, la Independent si la Atac, dar nu in aceasta ordine. In aceste redactii am ocupat toate functiile posibile, respectiv redactor, reporter-special, realizator tv, sef departament, redactor-sef. Tot acest efort neintrerupt vreme de 12 ani, mi-a fost ieri incununat, mi-a fost recunoscut la… justa lui valoare.

In jurul pranzului, devansand prima de Craciun, patronatul cotidianului Atac s-a pisat golaneste pe mine, pe cei 47 de ani ai mei, pe toata experienta mea din presa. Pe toti colegii mei. Pe familiile noastre. Pur si simplu a inchis redactia pentru ziaristi si a deschis-o pentru mercenarii de presa. De ce s-a ajuns in situatia asta? Nu stim, totul este atat de… ilocic in lumea presei…”.

Dupa ce am citit comentariul lui “Diogene”, am vrut sa intreb, sa aflu, sa ma lamuresc. Ciudat, nu am avut pe cine… Eram singur in redactie. Patroane, frate Sima, ce vrea sa zica ”Diogene” asta? Iar tu, frate Locic, ce faci, iar te pisi pe ziaristi?

Igor DRAG

* * *

MEDIAFAX – BUCUREÅžTI / 17:45, 8.06.2008

Publicaţia Ziarul nu va mai apărea pe piaţă începând de luni, a declarat pentru MEDIAFAX redactorul-şef al cotidianului, Igor Drag, care a menţionat că patronul nu i-a comunicat direct cauzele acestei închideri.

Igor Drag a declarat că patronul ziarului, Viorel Sima, este plecat în străinătate ÅŸi că decizia nu a fost comunicată în mod oficial, dar că, din ce ÅŸtie el, la baza acestei hotărâri ar fi stat “datorii enorme la tipografia domnului Marius Locic”.

“Tot ce pot să vă spun este că toÅ£i angajaÅ£ii ziarului sunt extrem de miraÅ£i ÅŸi îngrijoraÅ£i”, a declarat redactorul-ÅŸef al Ziarul, adăugând că e vorba de “câteva zeci” de angajaÅ£i.
“E ciudată această punere de punct, fiind vorba de unul din cotidianele din România, ÅŸi un ziar nu poate muri aÅŸa”. El a mai spus că ar fi fost “necesare momente pregătitoare atât pentru angajaÅ£ii ziarului cât ÅŸi pentru cititori”.

De asemenea, el a spus că, până acum, “probabil că fiecare ÅŸef de departament a anunÅ£at jurnaliÅŸtii” cu privire la această decizie.

“AÅŸtept în continuare lămuriri de la patronat”, a mai declarat Igor Drag, adăugând că îşi cere scuze de la cititori pentru această subită încetare a activităţii.

Contactat de MEDIAFAX, Marius Locic a declarat că nu ÅŸtie nimic de posibile datorii ale publicaÅ£iei Ziarul la tipografia sa ÅŸi că închiderea ziarului nu are “nicio legătură cu tipografia”. “Nu au închis Ziarul din cauza mea”, a spus Locic, adăugând că tipografia are un Consiliu de AdministraÅ£ie care ar putea să ÅŸtie mai multe.

Ziarul şi-a schimbat proprietarul în luna octombrie 2007, după ce Nicolae Bara a decis, la doar câteva luni după preluare, sa vândă acţiunile pe care le deţinea la acestă publicaţie. Viorel Sima, noul proprietar, a fost redactorul-şef al tabloidului Atac, iar în prezent este şi proprietar al săptămânalului Umbra.

În aprilie anul trecut, Ziarul a dispărut de pe piaţă timp de o săptămână, pentru ca, pe 16 aprilie, să reapară, anunţând că se relansează. Însă, unele surse au afirmat că dispariţia de pe piaţă nu a avut drept cauză pregătirea relansării, ci problemele cu tipografia.

NEWSIN:
ZIARUL si-a inchis portile peste noapte

Patronul cotidianului “Ziarul”, Viorel Sima, a închis brusc “Ziarul” fără nici o explicaţie faţă de cititori sau faţă de angajaţi, iar în momentul în care aceştia din urmă au aflat vestea, Viorel Sima era plecat din ţară la Campionatul European de Fotbal, în Elveţia.

Contactat telefonic, redactorul şef Igor Drag a afirmat ca publicaţia “Ziarul” nu va mai aparea pe piaţă începând de luni şi a precizat că, deocamdată, nu a primit lămuriri de la patronat despre viitorul cotidianului şi nici despre relaţia financiară dintre patronat şi angajaţi.

“Tot ce ÅŸtiu este că, de mâine (luni n.r), ziarul nu va mai apărea pe piata. Unul dintre motivele închiderii publicaÅ£iei este sfârÅŸitul contractului de colaboare cu tipografia. Domnul Viorel Sima trebuia să dea o explicaÅ£ie atât ziariÅŸtilor, cât ÅŸi cititorilor care sunt în număr de 15-20 de mii. Lucrurile trebuiau stabilite, trebuiau pregătiÅ£i ÅŸi ziariÅŸtii ÅŸi cititorii…ca la înmormântare”, a declarat pentru NewsIn, redactorul ÅŸef al publicaÅ£iei “Ziarul”.

Cotidianul “Ziarul” avea un contract de colaborare cu tipografia aflată în proprietatea lui Marius Locic. Surse din cadrul ziarului susÅ£in că alte motive ar fi cauzate de neplata salariilor ÅŸi a datoriilor la stat, în condiÅ£iile în care aceste datorii s-au acumulat pentru că salariile angajaÅ£ilor erau plătite prin firme – către una pentru fiecare angajat – patronul ziarului luându-ÅŸi responsabilitatea Å£inerii contabilităţii acestor firme ÅŸi plăţii datoriilor către stat.

Aceleaşi surse au declarat că, de multă vreme, activitatea cotidianului era comandată de către patronat, din raţiuni de partizanat politic, situaţie care a dus la blocarea financiară a ziarului de către adversari.

Patronul cotidianului “Ziarul”, Viorel Sima spune însă că ziarul pe care îl patronează nu se va închide definitiv, ci va fi lansat într-o nouă formulă.

“Presa româneasca este într-o perioadă moartă. Ziarele trebuie să plătească tribute ambiÅ£iilor unor oameni de a Å£ine preÅ£ul scăzut, tipografia ÅŸi cheltuielile fiind foarte mari. ÃŽntr-adevăr, cauza principală este susÅ£inută de cheltuielile pentru tipografie. Viitorul presei este pe internet, dar nu ÅŸtiu în ce măsură publicitatea poate asigura susÅ£inerea cheltuielilor, chiar ÅŸi online”, a declarat pentru NewsIn, Viorel Sima, patronul publicaÅ£iei, “Ziarul”.

Acesta a mai afirmat că deocamdată nu are o strategie pentru viitorul ziarului şi nici pentru angajaţii lui însă, în momentul în care va dispune de fondurile necesare, îşi va alege şi echipa cu care va lucra.

“Ziarul” ÅŸi-a schimbat proprietarul în luna octombrie 2007, după ce Nicolae Bara a decis, la doar câteva luni după preluare, sa vândă acÅ£iunile pe care le deÅ£inea la acestă publicaÅ£ie. Viorel Sima, noul proprietar, a fost redactorul-ÅŸef al tabloidului Atac, iar în prezent este ÅŸi proprietar al săptămânalului Umbra.

În aprilie anul trecut, Ziarul a dispărut de pe piaţă timp de o săptămână, pentru ca, pe 16 aprilie, să reapară, anunţând că se relansează. Surse au afirmat că dispariţia de pe piaţă nu a avut drept cauză pregătirea relansării, ci problemele cu tipografia.(end)

Nota ACM: Relansarea ziarului a constat insa intr-o prezentare acida si profesionista a realitatilor din spatele realitatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.