UE urmareste insulta si calomnia la Bucuresti

Decizia Curtii Constitutionale care a hotarat ca dezincriminarea insultei si calomniei a fost neconstitutionala este privita cu atentie la Bruxelles, informeaza postul de radio Deutsche Welle.
Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al comisarului pe Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a declarat pentru Deutsche Welle ca “libertatea de expresie ramane un drept fundamental, garantat de legislatia europeana”.


Abbing a afirmat ca: “Romania este parte integranta a familiei celor 27 de state membre ale Uniunii. Ele constituie nu doar o comunitate economica dar si o singura piata de valori, reflectate in Charta UE a Drepturilor Omului. In acest act veti gasi o referire clara la libertatea presei si a cuvantului. Aceasta libertate nu este absoluta. Ea poate fi limitata dar numai in mod legal. Legislatia in aceasta privinta trebuie sa fie in acord atat cu dreptul comunitar, cat si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, guvernata de Consiliul Europei”.

Friso Roscam Abbing a mai declarat ca situatia in tarile membre, in privinta insultei si a calomniei, este departe de a fi una armonioasa. Sunt state care le prevad in legislatia lor penala sub numele de defaimare (cum ar fi in Marea Britanie sau Franta), in timp ce, in alte state membre asemenea fapte se pedepsesc numai pe taramul dreptului civil (Danemarca). Comisia Europeana va propune in aceasta materie o reglementare (Regulamentul Roma II) care urmareste armonizarea relatiilor non-contractuale dintre doua persoane, printre care si dintre un jurnalist si alt individ.

30.01.2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.