TRAIAN BASESCU: Nu voi ingenunchea in fata Rusiei

“Nu o sa stau in genunchi in fata rasaritului oricati analisti ar plange pe la toate posturile de televiziune din Romania”

Preşedintele acuză dur politicienii-preş care au semnat Tratatul cu Ucraina pentru abandonarea teritoriilor romanesti ocupate de URSS

ÃŽn interviul acordat luni, 31 martie, TVR1, referitor la Tratatul politic de bază cu Ucraina, Traian Băsescu a acuzat politicienii români că au negociat cu slăbiciune ÅŸi că nu au fost în stare să apere intresul naÅ£ional. “Nu să te repezi la Kiev să scrii după dictare”, a declarat Traian Băsescu.

ÃŽn opinia sa, Tratatul politic de bază între România ÅŸi Ucraina trebuia să fie negociat altfel în anumite puncte. “Nu ni se cerea să cedăm lucruri ci să negociem un tratat de bună vecinătate.”

“Rabd de prea mulÅ£i ani obrăznicia unora care ÅŸi-au dat Å£ara pe nerăsuflate, au lăsat interesul naÅ£ional după uşă când au semnat Tratatul cu Ucraina”, a spus Băsescu.

ÃŽn problematica extinderii NATO, preÅŸedintele Băsescu a declarat că obiectivul României este să aibă în jurul său numai tări aliate, prietene, “nu ca Rusia pentru care Å£ara noastră era subordonată”. Åžeful statului apreciază că Bosnia ÅŸi Muntenegru vor primi, în cadrul acestui summit, statutul de Å£ari care au un dialog intensificat cu NATO. Deasemenea, preÅŸedintele a spus ca România susÅ£ine ca, ÅŸi Serbia să înceapă dialogul cu NATO.

Traian Băsescu a reiterat si faptul că autorităţile de la Bucureşti susţin acordarea statutului de MAP-ul pentru Ucraina.
Referitor la relaÅ£ia NATO – Rusia, preÅŸedintele a spus că Rusia trebuie să iasă din logica războiului rece ÅŸi să intre în cea a parteneriatului, în condiÅ£iile în care Tratatul de la VarÅŸovia nu mai există. Băsescu a declarat că Rusia, la fel ca orice stat NATO, poate fi afectată de un atac terorist ÅŸi că poate avea de câştigat în urma unei relaÅ£ii de parteneriat cu NATO.

Potrivit preşedintelui Băsescu, problematica eliminării obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români se va afla pe agenda întrevederii, de miercuri, pe care o va avea la Neptun cu liderul de la Casa Albă, George W. Bush.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca isi va mentine verticalitatea in fata Rusiei, la summit-ul NATO care va incepe la Bucuresti pe 2 aprilie.

“Nu o sa stau in genunchi in fata rasaritului oricati analisti ar plange pe la toate posturile de televiziune din Romania”, a afirmat seful statului, invitat la o emisiune a postului national de televiziune, precizand ca Rusia nu a iesit inca din logica Razboiului Rece.

“De la Moscova vin astfel de semnale care, parca, arata ca la Moscova NATO este privit in acelasi context al Razboiului Rece, ori Pactul de la Varsovia nu mai exista”, a spus contrariat presedintele.

“Rusia trebuie sa intre in logica parteneriatelor cu NATO”, a afirmat hotarat Basescu, adaugand ca el va fi un sustinator fara rezerve al acestui fapt.

“Secolul 21 nu mai e secolul amenintarilor asa cum a fost secolul 20”, a mai aratat seful statului, precizand ca amenintarile pe care Rusia le face la adresa Ucrainei nu au niciun rost.

“Nimeni nu poate obliga pe vecin sa aiba aceleasi optiuni ca el. La ce folosesc declaratiile cu rachetele cand Ucraina are toate drepturile sa candideze la NATO?”, a intrebat, retoric, seful statului.

Basescu a subliniat ca, in opinia lui, Rusia ar trebui sa accepte un parteneriat cu NATO, intrucat atat fosta URSS, cat si tarile membre ale Aliantei se confrunta cu aceleasi probleme de securitate.

Atentatele de la Beslan si cele de la Teatrul din Moscova sunt doar cateva exemple date de Basescu pentru a demonstra ca si Rusia este afectata de acte de terorism impotriva catatenilor ei.

“Rusia mai poate fi afectata de atacuri cibernetice sau poate fi lovita de racheta balistica a unui stat care nu e in NATO”, a mai enumerat Basescu pericolele la care este supusa Federatia Rusa, indemnand la stabilirea unui parteneriat.

“De ce nu gasim solutia parteneriatelor? Incape in mintea unui politician sau a unui militar sa atace Rusia? Raspunsul este categoric nu”, a afirmat presedintele. Pe de alta parte, el a afirmat ca Rusia nu reprezinta o amenintare pentru statele NATO.

“NATO nu e indreptat impotriva fostului Pact de la Varsovia, impotriva Rusiei. NATO e un grup de state care a hotarat sa isi garanteze reciproc securitatea. NATO este o organizatie care se transforma, o organizatie care se extinde si isi are abordarile ei prioritare legate de amenintarile secolului 21” , a definit seful statului Alianta Nord-Atlantica.

Presedintele i-a contrazis pe ziaristii care au scris ca “aceste summit-uri sunt o discutie Washington – Moscova”, in care se mai amesteca si Berlinul si Parisul, declarand ca argumentele fiecarei tari, oricat de mica ar fi ea, sunt luate in seama.

Basescu a subliniat ca “obiectivul nostru este sa avem in jurul nostru tari care sunt aliate, tari prietene, dar nu o prietenie de tipul Romania – URSS”.

(Surse: TVR, Ziare.com – Luni, 31 Martie 2008, ora 21:00)

http://www.tvr.ro/articol.php?id=34000&c=47

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.