S-au dat in fapt!

Societatea in civil – manevrata de membri onerosi ai unor servicii secrete care actioneaza in Romania – il acuza pe presedintele Traian Basescu ca este “securist”.

Ce a spus Basescu de s-a ridicat “societatea civila” la atac, in haita? Iata:
“Pentru mine, in atitudine politica, atitudinea premierului Tariceanu nu reprezinta nici o noutate, are ca mod de a lucra cu romanii minciuna, dar marea surpriza pentru mine este domnul Parvulescu”. Proiectul prezentat de Guvern si Pro Democratia “a fost o minciuna promovata de guvern si de dl Parvulescu”. “Din acest moment, personal, o sa-l mai cred pe dl Parvulescu si in analizele dansului, cand sotia domniei sale nu va mai fi salariata la guvern. Cat timp ramane in Palatul Victoria, sa nu mai vanda analize politice nimanui”.

Sotia lui Cristian Pirvulescu (inca presedinte APD?) sta in Guvern de 14 ani, depasindu-l in vechime pana si pe vestitul Miki Spaga si concurandu-l pe la fel de celebrul Ion Columbeanu. Domeniul de activitate al Danielei Pirvulescu este “relatia cu ONG-urile”, adica cu sotul ei. Uniunea Europeana si Statele Unite considera conflictul de interese si traficul de influenta drept factorii de coruptie cei mai distructivi ai unei societati cu adevarat pro-democratice.

Mai jos COMUNICATUL tovarasilor neo-nomeklaturisti strans uniti in jurul Partidului “SOCIETATII IN CIVIL” * Vezi si Parvulescu si coalitiile murdare ale “societatii in civil”

“Atacul la persoana administrat presedintelui APD nu este decat un instrument propagandistic inspirat de practicile vechii securitati”

Atacul Presedintelui Traian Basescu la adresa uneia dintre cele reprezentative organizatii ale societatii civile din Romania si dispretul fata de statul de drept

Organizatiile semnatare isi exprima dezacordul total fata de declaratiile de ieri ale presedintelui Romaniei, referitoare la decizia Curtii Constitutionale (CC) de a respinge doua articole din proiectul Codului Electoral, declaratii jignitoare atat la adresa presedintelui Asociatiei Pro Democratia, cat si la adresa presedintelui Camerei Deputatilor. Acest tip de declaratii, din pacate, nu au fost singulare in viata publica a domnului Basescu.

Domnul Traian Basescu a considerat oportun sa foloseasca decizia CC ca argument de infruntare politica, interpretand aceasta decizie ca proba a faptului ca “legea a fost utilizata de Guvern si de Pro Democratia intr-o campanie de deturnare a participarii romanilor la referendumul din 25 noiembrie”. Presedintele Romaniei si-a argumentat denuntul facand o serie de afirmatii extrem de grave la adresa Asociatiei Pro Democratia si a presedintelui acesteia, domnul Cristian Pirvulescu. Intre altele, Asociatia Pro Democratia este acuzata de premeditarea boicotului propriului proiect de lege, domnul Cristian Pirvulescu este declarat mincinos si este sugerata subordonarea sa intereselor premierului Tariceanu in virtutea faptului ca sotia domniei sale este salariat al Guvernului.

Fata de aceste afirmatii ne simtim datori sa precizam ca Asociatia Pro Democratia a initiat reforma procesului electoral inca din 1995, cand domnul Pirvulescu nu era membru al asociatiei. Proiectul de lege pentru votul uninominal mixt are, asadar, o vechime de peste 10 ani. APD, constatand dezinteresul si ostilitatea clasei politice pentru aceasta lege, a incercat sa o promoveze singura, prin strangere a zeci de mii de semnaturi, dar a incercat, totodata, introducerea legii in procesul legislativ si prin succesive negocieri cu partidele parlamentare. Ultima tentativa in acest sens a fost demarata in 2005, cand echipa Asociatiei Pro Democratia, impreuna cu presedintele ei, a reusit, dupa laborioase tratative, sa obtina sustinerea tuturor partidelor parlamentare, inclusiv pe cea a Partidului Democrat, un partid familiar presedintelui Traian Basescu. Faptul ca initiativa legislativa a apartinut guvernului Tariceanu a fost doar o solutie tehnica, grija Asociatiei fiind sa evite transformarea proiectului sau in subiect de confruntare politica. Toata aceasta istorie ii este binecunoscuta domnului Traian Basescu.

Faptul ca, in ultima instanta, presedintele Basescu a descoperit avantajele politice pe care o alta varianta a votului uninominal le-ar avea pentru PD si a devenit, peste noapte, ostil proiectului Asociatiei Pro Democratia, poate explica atacul declansat asupra tuturor celor care sustin acest proiect de lege pentru introducerea votului uninominal.

Daca putem fi de acord cu o abordare critica, care se adreseaza, pe fond, proiectului – perfectibil si nu dificil de pus de acord cu recenta decizie a Curtii Constitutionale – de lege pentru votul uninominal, atacul la persoana administrat presedintelui APD nu este decat un instrument propagandistic inspirat de practicile vechii securitati.

De fapt, adevarata tinta nu este neaparat domnul Pirvulescu, ci orice participant la viata publica care sustine o alta varianta a votului uninominal decat cea a domnului Basescu. Costul unui asemenea atac este compromiterea unei organizatii neguvernamentale pentru care realizarea reformei electorale si, prin aceasta, insanatosirea clasei politice a reprezentat telul principal al activitatii sale cu mult inainte de a deveni un obiectiv al Presedintelui Basescu.

Intr-un adevarat stat de drept, criticile se intemeiaza intotdeauna pe argumente si nu pe aprecieri jignitoare, de ordin personal, fata de cei care au alta opinie. Daca o idee nu gaseste sustinere suficienta prin intermediul procesului democratic, aceasta nu inseamna ca procesul democratic trebuie inlocuit prin masuri de forta.

In acest context, ii reamintim domnului Basescu de precizarea facuta de Curtea Constitutionala in avizul consultativ din 5 aprilie 2007: „ raporturile institutionale intre participantii la viata publica trebuie sa se desfasoare in forme civilizate pentru a se asigura si pe aceasta cale promovarea valorilor supreme consacrate si garantate prin art. 1 din Legea fundamentala”.

Cat priveste relatia de posibila influenta a guvernului Tariceanu asupra activitatii presedintelui Asociatiei Pro Democratia, ii amintim presedintelui Basescu ca asociatia a fost la fel de intransigenta in protejarea drepturilor cetatenesti si in perioada Guvernului Nastase – pe care l-a criticat necrutator – in ciuda faptului ca, si atunci, ca si acum, sotia domnului Pirvulescu era salariata guvernului (de altfel, doamna Pirvulescu a fost angajata la guvern inca din 1992, cand premier era Theodor Stolojan)(GUVERNUL FSN considerat neo-PCR- NOTA ACM).

Ii atragem atentia presedintelui Basescu ca atacul declansat de la inaltimea institutiei prezidentiale asupra unei organizatii de drepturile omului care este un etalon al reprezentarii intereselor cetateanului in fata unor politicieni pentru care interesul public nu a fost decat un argument electoral, pune in pericol credibilitatea unui sector recunoscut pentru devotatamentul sau fata de democratia din Romania – cel neguvernamental.

Semneaza in numele,

Academiei de Advocacy – Radu Nicosevici, Presedinte

Agentiei de Monitorizare a Presei – Mircea Toma, Presedinte

APADOR – CH – Diana Hatneanu, Director

Asociatiei Pro Democratia – Adrian Sorescu, Vicepresedinte

Centrului de Asistenta pentru ONG – Viorel Micescu, Director

Centrului pentru Jurnalism Independent – Ioana Avadani, Director

Centrului de Resurse Juridice – Georgiana Iorgulescu, Director

CNS “Cartel ALFA” – Bogdan Hossu, Presedinte

Fundatiei pentru Dezv. Societatii Civile – Dan Manoleli, Presedinte

Fundatiei Terra Millenium III – Lavinia Andrei, Presedinte

Grupului pentru Dialog Social – Radu Filipescu

Transparency International – Romania – Victor Alistar, Director

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.