REL: Protest impotriva editorialului “Limba lui Ungureanu” publicat de Victor Roncea in “Ziua”

EUROPA LIBERA (2 iunie, ora 18:23) – Realizator: Ileana Giurchescu – Recent, un grup de intelectuali, mai precis 18, a dat publicitatii un protest provocat de un editorial publicat de cotidianul “Ziua”. EUROPA LIBERA a stat de vorba cu profesorul Michael Shafir de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj, unul din initiatorii protestului.Ce v-a determinat sa protestati impotriva editorialului “Limba lui Ungureanu” publicat de Victor Roncea in cotidianul “Ziua”?


Michael Shafir: ÃŽn primul rand, a fost picatura care a umplut paharul. ÃŽn al doilea rand, a fost faptul ca este singurul articol pe care eu mi-l pot aminti care se termina cu un indemn la asasinat. Am crezut ca este deja prea mult si, in consecinta, am reactionat.


Realizator: Sa reamintim ascultatorilor ca sfarsitul articolului este: “Departamentul National Antitradare n-ar avea prea mult de lucru. Comandante, da ordinul!”.


Michael Shafir: Faptul ca dupa aceea s-a sustinut ca ordinul este asteptat de la comandantul Basescu si ca n-are nimic de-a face cu asociatiile imaginare pe care noi ni le-am face cu legionarismul, in primul rand ar trebui sa stie ca titlul de comandant este un titlu legionar si i-a fost acordat lui Horia Sima de catre Corneliu Zelea Codreanu. Nu au nici macar scuza tineretii pe care o abordeaza, pentru ca cel putin autorul acestui articol scria la vremea lui articole pentru revista “Miscarea”.


Realizator: ÃŽn protestul, asa-zisul protest al celor 18, intre timp sunt mai multe semnaturi, se spune, intre altele: “Ziarul ‘Ziua’ nu se afla in nici un caz la prima iesire de acest gen”. ªi atunci intrebarea: de ce acum?


Michael Shafir: Pentru ca exista iesiri, iesiri grosolane, iesiri care depasesc cu mult limita bunului simt, dar niciodata nu ne amintim de o iesire care sa aiba un final apoteotic de indemn la asasinat. ªi acum as vrea sa mai subliniez un lucru. Cand noi ne referim la aceasta abordare in numeroase articole din ziarul “Ziua”, nu ne referim nicidecum numai la aspecte care ar avea de-a face cu antisemitismul si evreii. Acestea sunt de fapt mai putine la numar decat pronuntatul, din ce in ce mai pronuntat aspect anti-maghiar al acestui ziar, anti-minoritate maghiara, din ce in ce mai pronuntate aspectele de ordine misticoida. La asta ne referim si nu neaparat numai la aspectele care ar avea de-a face cu evreii.


Realizator: ÃŽn publicatii considerate extremiste, ultranationaliste, cum este “Romania Mare”, trebuie sa fi existat si asemenea indemnuri. Este “Ziua” chiar prima in spatiul publicistic romanesc?


Michael Shafir: A, nu. Dar “Ziua” este un cotidian care se vrea un cotidian de centru, care se vrea un cotidian democratic si care are in lunga sa istorie lupte impotriva “Romaniei Mari”. Or, trecerea in categoria “Romania Mare” este inacceptabila.


Realizator: Editorialul de la care pleaca protestul vostru sau care a provocat protestul vostru este un editorial in care, in ultima instanta, este criticat ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, si politica sa in termeni foarte duri. A fost protestul vostru generat si de aceste critici aduse politicii externe sau ministrului de externe?


Michael Shafir: Catusi de putin. Ministrul de externe habar n-a avut despre protestul nostru. Politica externa a Romaniei, inclusiv cea dusa de Mihai Razvan Ungureanu, poate fi, bineinteles, criticata si este criticata intr-un mod cateodata chiar foarte taios, dar asta nu inseamna ca se derapeaza la accente de aceasta natura.


RADOR

2 thoughts on “REL: Protest impotriva editorialului “Limba lui Ungureanu” publicat de Victor Roncea in “Ziua”

  1. Pingback: “Oculta”, de Sorin Rosca Stanescu si “Intelectualii rosii manipuleaza Romania”, de Victor Roncea. “Capete de acuzare” in procesul Liicheanu si al mafiei GDS patronate de Basescu cu exponentele sale, Macovei, Tismaneanu,

  2. Pingback: “Oculta”, de Sorin Rosca Stanescu si “Intelectualii rosii manipuleaza Romania”, de Victor Roncea. “Capete de acuzare” in procesul Liicheanu si al mafiei GDS patronate de Basescu cu exponentele sale, Macovei, Tismaneanu,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.