Raportul Tismaneanu – o incercare de falsificare a istoriei Romaniei

Raportul Tismaneanu este considerat de reprezentanti ai Bisericii drept un produs mistificator care reflecta interese de grup potrivnice interesului national.

Pe o asemenea lucrare nu se poate cladi ceva durabil si atat Academia Romana ca institutie cat si istoricii, sociologii, carturarii romani si mass media Romaniei trebuie sa-si rezerve dreptul de a corecta Raportul Tismaneanu, se arata si intr-o luare de pozitie a societatii academice romanesti, care face un Apel Parlamentului Romaniei sa examineze in amanunt continutul Raportului si sa sanctioneze paragrafele care prezinta istoria deformat si cu vadite accente de tendentiozitate.

Raportul Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania a fost plasat pe pagina de Internet a Presedintiei Romaniei in seara zilei de 18 decembrie a.c.

Pana cand nu va fi publicat in forma de volum el nu poate fi oricum credidat ca lucrare stiintifica.

Din parcurgerea si examinarea chiar partiala a textului rezulta ca acesta cuprinde aprecieri selective cu scopul de a proiecta anumite concluzii care ocolesc adevarul sau il denatureaza.

Rezulta limpede ca Raportul serveste anumitor teluri departe de cele stiintifice, intr-o formulare aparent academica, prin care se prezinta o imagine nereala asupra a ceea ce va fi fost in intervalul 1945-1989.

De asemenea, se observa usor ca se pune accentul in mod voit asupra perioadei de dupa 1965 si in acest fel se eludeaza greutatea crimelor anilor 1947-1964. Se constata o tentativa de a muta accentele si responsabilitatile dinspre elementele active ale ocupatiei, aparatul represiv al comisarilor ideologici formati la scoala kominternista spre ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si personalitati implicate in rezistenta spirituala si culturala a poporului roman.

Este prea bine stiut ca aceasta prima etapa a comunizarii fortate a Romaniei a insemnat distrugerea alcatuirilor traditionale europene romanesti, anihilarea in masa a elitelor si transformarea prin violenta fizica si psihica a romanilor in fiinte care indeplinesc comenzile Partidului Comunist din Romania, ca expresie a Internationalei a III-a kominterniste.

Aceasta prima etapa este cea care a instaurat practic regimul criminal bolsevic in Romania si este de cel mai mare interes sa aflam nominal toti factori decizionali ai aparatului central, regional si raional, nu dupa cum este prezentat in Raport, cu totul incomplet.

Pe o asemenea lucrare nu se poate cladi ceva durabil si atat Academia Romana ca institutie cat si istoricii, sociologii, carturarii romani si mass media Romaniei trebuie sa isi rezerve dreptul de a examina cu maxima atentie textul prezentat pe internet de aceasta Comisiei.

Solicitam interventia acestora pentru o analiza care sa exprime intervalul 1944-1989 asa cum s-a desfasurat, fara interese de grup straine de interesul poporului roman. Raportul, din nefericire pentru statul roman, care si-l asuma prin interventia directa a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, nu este elaborat pentru a servi adevarul. In formula actuala a Raportului avem de a face cu o incercare deliberata de falsificare a istoriei, prin care se acopera rolul anti-crestin, supra-national si anti-uman al sistemului totalitarist comunist; expresia unei tentative de a limita accesul la metodele adecvate ale cercetarii si o incalcare a principiilor democratiei si a rolului corpurilor profesorale.

Adresam un Apel Parlamentului Romaniei sa examineze in amanunt continutul Raportului si sa sanctioneze paragrafele care prezinta istoria deformat si cu vadite accente de tendentiozitate.

In opinia semnatarilor, Raportul acestei Comisii Prezidentiale reprezinta inca o incercare de a falsifica identitatea poporului roman si a istoriei sale din secolul XX si o a doua incercare de confiscare a revoltei si idealurilor anticomuniste din decembrie 1989.

Societatea Academica pentru Adevarul Istoric

Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti

Asociatia Civic Media

Raportul si componenta Comisiei Prezidentiale sunt disponibile la www.presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.