In drum spre Dumnezeu

Prietenii si-au luat adio de la profesorul Raoul Sorban


Istoricul de arta Raoul Sorban a fost inhumat, ieri, in Dejul natal, in cimitirul de pe “Dealul Florilor”, cortegiul funerar fiind format din aproximativ 200 de persoane, iar slujba de inmormantare fiind oficiata de episcopul greco-catolic de Oradea, Ioan Bercea. Trupul neinsufletit al renumitului carturar clujean a fost condus pe ultimul drum de sotia sa Eva si de fiica sa, Cristina, transmite Rompres. La slujba de inmormantare, oficiata in biserica “Sfintii Petru si Pavel” din Dej, a fost prezent episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, dupa ce, in cursul diminetii, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, s-a rugat langa catafalc. Profesorul Raoul Sorban a incetat din viata la venerabila varsta de 94 de ani. Persecutat ani de zile si inchis in temnitele regimului comunist, el a fost reabilitat abia in anul 1958, cand a fost primit la televiziune, iar in 1968 la catedra de Istoria Artei de la Universitatea Bucuresti, de unde s-a pensionat. In 1987, la Tel Aviv, profesorul Raoul Sorban a fost consacrat “Drept intre popoare – Yad Washem”, titlu de mare noblete conferit pentru contributia sa la salvarea vietilor a mii de evrei. In urma cu patru ani, la implinirea varstei de 90 de ani, Raoul Sorban a fost facut cetatean de onoare al oraselor Cluj-Napoca, Dej si Gherla. (D.E.)


Sambata, 22 iulie 2006

In drum spre Dumnezeu

Carturarul Raoul Sorban va fi condus azi pe ultimul drum

Criticul de arta si profesorul Raoul Sorban, fost rector al Institutului de Arte din Cluj-Napoca, personalitate marcanta a Romaniei, a incetat din viata, la varsta de 94 de ani. Raoul Sorban a primit distinctia” Drept intre Popoare”, in anul 1987, titlu acordat de Yad Vashem, pentru ca a salvat in vremea Holocaustului mii de evrei amenintati cu moartea in Ardeal. Nascut la 4 septembrie 1912, Raoul Sorban a fost o personalitate europeana de tip renascentist. Considerat drept unul dintre marii critici ai artei contemporane, profesor universitar in tara, dar si titular de catedra la Madrid, conferentiar la Paris, Londra, Munchen, doctor in arte la Budapesta, Raoul Sorban a fost apreciat ca un adevarat fenomen. In ultima perioada a vietii, tinerii apropiati ideilor nationale il numeau un “sfant intre oameni”.


Raoul Sorban s-a nascut in familia unor nobili romani, in 1912, la Dej. Intre anii 1940 si 1944 a colaborat cu miscarea sionista pentru salvarea evreilor din nord-vestul Ardealului, ocupat de Ungaria horthysta. La finele anilor ’40 a ocupat functia de rector al Institutului de Arta din Cluj, dupa care, a fost scos din invatamant si recalificat zugrav. I-a fost confiscata casa, iar in 1952 a fost intemnitat de regimul comunist. Patru ani mai tarziu a iesit din inchisoare si a reusit sa obtina postul de redactor la Editura de Stat pentru Literatura si Arta, de unde a fost dat afara pentru ca incheiase un contract cu Lucian Blaga pentru scrierea unei carti despre bisericile romanesti din Ardeal. In 1958 a fost primit la Televiziune, apoi, in 1963, la catedra de Istorie a Artei de la Universitatea Bucuresti de unde a iesit la pensie, in 1978. Si dupa pensionare, a avut o intensa activitate publicistica si artistica, fiind autorul, in ultimii 15 ani, a peste 400 de tablouri. In 1987, la Tel Aviv, profesorul Raoul Sorban a fost consacrat “Drept intre popoare” – Yad Washem – acest titlu de mare noblete fiindu-i conferit pentru contributia sa la salvarea vietilor a mii de evrei.


Ultimul sau interviu a fost acordat, luna trecuta, ziarului ZIUA, pe tema cazului Fundatiei Gojdu, de care profesorul Raoul Sorban a fost foarte atasat de-a lungul vietii. Profesorul aprecia privind aceasta afacere “ca totul este escrocherie in politica maghiara si escroc este si acela care se alatura unei escrocherii”, declarandu-se uimit de faptul ca “fortele politice de la noi servesc punctul de vedere maghiar”. Slujba de inmormantare a marelui carturar va fi oficiata, astazi, la orele 13.00, la Catedrala Greco-Catolica din Dej (foto), judetul Cluj, trupul neinsufletit urmand sa fe depus in Cimitirul Florilor, alaturi de cel al parintelui sau, compozitorul Guilelm Sorban. (D.E.)


Vineri, 21 iulie 2006

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.